X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2019, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    i pytane z innej beczki, bo tu mi pokazuje, że wraz z rozpoczęciem 27 tygodnia zaczęłam 7 miesiąc...a to nie przypadkiem za tydzień ;)??
    za tydzień :D jak jest 27+0 to jest 7.miesiac i 3 trymestr :D
    ale to i tak te miesiace sie liczy orientacyjnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2019, 10:48

Cabrera, moni05 lubią tę wiadomość

• KasiaP Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    i pytane z innej beczki, bo tu mi pokazuje, że wraz z rozpoczęciem 27 tygodnia zaczęłam 7 miesiąc...a to nie przypadkiem za tydzień ;)??
    Mi pokazuje za 2 tygodnie dopiero a jesteśmy w tym samym dniu. Czyli od skończonego 28tyg. Nie ogarniam :p

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Niby za tydzień, ale różnie pokazują. Aplikacje ciążowe tez pokazują, ze jest to 7 miesiąc ciąży, ale kalendarzowy 6 i nadal 2 trymestr :)

Też mi się tak wydaje :)
    Czyli jeszcze tydzień...

moni05 lubi tę wiadomość

• sandrina22 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    Do tego w foteliku będzie otulacz taki (tylko szary, ma go otrzymać w prezencie :)):
    3457c334ab84.jpg

a w wózku już upolowany na promocji za 1/5 ceny cieplutki śpiworek:
    45a8a480ab2f.jpg
    ooo no i ja właśnie się zastanawiam czy do fotelika właśnie wziąć coś podobnego, czy taki śpiworek jak do gondoli, ale też z opcją wpięcia w fotelik.
    Tylko się zastanawiam czy mi się dzieciak w tym nie ugotuje w samochodzie.

Ja kombinezon właśnie planowałam do gondoli zamiast śpiworka, ale skoro taka męka jest z ubieraniem to chyba zrezygnuję :)

Kurczę, nic nie wiem, zielona jak szczypiorek jestem ze wszystkim :)

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Olala Koleżanka

Wysłany: 3 lipca 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zamówiłam ten cieńszy z myślą o foteliku i wyjsciu ze szpitala
    https://cottonmoose.shop.pl/product/spiworki-do-wozka-i-fotelika-pooh-szary-forest/
    I ten konkretniejszy do gondoli
    https://cottonmoose.pl/product-category/akcesoria-zimowe/mini-moose/
    Bardzo podobały mi się z tej firmy , z której kupiła Cabrera , ale promocje widziałam jak jeszcze nie znałam płci i jakoś wcześnie wydawało mi się kupować, bo nie miałam też na oku wózka...

sandrina22 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olala, ja tez jeszcze wózka nie mam ;) To znaczy wiem, jaki chcę, ale poluję na jakąś fajną okazję :)
    Bardzo fajne produkty tej firmy Cottonmoose <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2019, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tymczasem muszę przystopować z zakupami, bo dostałam info, że od teraz wynagrodzenie będę otrzymywała z zusu, więc zapewne poczekam sobie ze 3 miesiące na pieniążki :(
    ciekawe, czy do porodu się wyrobią :/??

No i okazało się, że naprawdę fajną premię, którą miałam otrzymać, dostanę tylko częściowo (bo na zwolnieniu jestem od około połowy miesiąca), więc pewnie wyliczą to jakoś proporcjonalnie :(
    Z jednej strony jestem zła, bo to naprawdę spore pieniążki!!, ale z drugiej strony odkąd jestem na zwolnieniu bardzo nasiliły się twardnienia i spinania brzucha (wczoraj zapomniałam wziąć wieczornej dawki magnezu i rano obudziły mnie dwa meeega skurcze brzucha :/) - także żadne pieniądze nie są warte stresu, że z Maluszkiem mogłoby się coś wydarzyć...

No to dziś mi wyszedł żalpost - sorki ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 23:04

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie mogą być przyczyny puchnięcia nóg w taką pogodę jak dziś? Wody pije dużo bo na pewno 3l dziennie jest

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm a dlaczego nie powinno się zakładać kombinezonów do fotelika? Pierwsze słyszę 🤔

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • basia1987 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obchodu nie było jeszcze. Ale dziś byłam na drugim badaniu. Co prawda przez pomyłkę ale badanie się odbyło. Trafiłam do bardzo fajnej Pani doktor. Cieszę się po raz pierwszy ktoś ze mną porozmawial i wyjaśnił wiele rzeczy. Co najważniejsze dziś przepływy lepsze. Opór w tętnicach jest ale nie ma wstecznych. Pani doktor mówiła że te wsteczne mogą raz na czas pokazać bo wystarczy że dziecko sobie gdzies pepowinowe owinie. W każdym razie powiedziała że nasza sytuacja nie jest bardzo zła ponieważ po za niska masa wynikająca z biometrii inne rzeczy są w porządku. Dodała ze najważniejszy jest wiek ciąży i dojrzałość dziecka a nie masa, bo masę może nadrobić po porodzie a innych rzeczy nie. Także teraz walczymy o każdy dzień-tydzień bo to zwiększa szanse malucha na przeżycie. Powiedziała że jak dotrwamy do 32 tygodnia to będzie rewelacja :) Dziś mamy 27 tydzień

Cabrera, ManiaM, kkkaaarrr, silent, wiktoriaa, adella1, kasia1518, KasiaP, Kotecki, mia4444, sunshine03, Kookosowa, brunetka91, Matka30+, moni05, aga_ni, Jupik, Spirit, Zimri, Karooo93, Neroli, japonka, Goemi, Awaria_90 lubią tę wiadomość

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera taki otulacz do fotelika wlasnie uszylam mojemu 😍 tzn.inny wzór ale też z velvet.

Basiu ciesze się z pozytywnych wiadomości ❤❤

Cabrera lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:
    Hm a dlaczego nie powinno się zakładać kombinezonów do fotelika? Pierwsze słyszę 🤔
    bo podobno dziecka nie można dobrze zapiąć wtedy - w sensie że kombinezon oszukuje nas (przez to że jest "puchaty") że jest dziecko mocno przypięte a tak naprawdę jest luz, i w razie wypadku pasy w foteliku nie utrzymają dziecka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2019, 11:50

Cabrera, KasiaP lubią tę wiadomość

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 3 lipca 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basia1987 wrote:
    Obchodu nie było jeszcze. Ale dziś byłam na drugim badaniu. Co prawda przez pomyłkę ale badanie się odbyło. Trafiłam do bardzo fajnej Pani doktor. Cieszę się po raz pierwszy ktoś ze mną porozmawial i wyjaśnił wiele rzeczy. Co najważniejsze dziś przepływy lepsze. Opór w tętnicach jest ale nie ma wstecznych. Pani doktor mówiła że te wsteczne mogą raz na czas pokazać bo wystarczy że dziecko sobie gdzies pepowinowe owinie. W każdym razie powiedziała że nasza sytuacja nie jest bardzo zła ponieważ po za niska masa wynikająca z biometrii inne rzeczy są w porządku. Dodała ze najważniejszy jest wiek ciąży i dojrzałość dziecka a nie masa, bo masę może nadrobić po porodzie a innych rzeczy nie. Także teraz walczymy o każdy dzień-tydzień bo to zwiększa szanse malucha na przeżycie. Powiedziała że jak dotrwamy do 32 tygodnia to będzie rewelacja :) Dziś mamy 27 tydzień
    Basiu super wiadomości!!!bardzo się cieszę że ktoś kompetentny natchnął Cię pozytywnym myśleniem!teraz byle by jak najdłużej Filipek siedział w brzuszku🙂kciuki mocno zaciśnięte✊✊

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu, no i to są dobre wieści <3
    A najważniejsze, że pojawia się wiara i nadzieja w Twoim poście...trzymamy mocno kciuki za co najmniej 5 tygodni <3!!

• ManiaM Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    Dzień dobry,
    kciuki za wizyty i za same dobre wyniki krzywych :)

W kwestii snu: u nas na początek rożek (zamówiony u mamy ginekolog + jeszcze jeden - ale to bardziej dla eM.) + zamówiłam wczoraj właśnie taki śpiworek (który rośnie razem z Maluchem (dla mniejszych można odpowiednio spiąć, a starcza na dłużej):
    6b85a338135d.jpg

A na wyjścia planuję polarowe kombinezoniki (typu ze smyka ten polarowy + mam upatrzony w dwóch innych sklepach, ale czekam na jakąś promocję ;)), wydaje mi się, że muszą być ze dwa, trzy na zmianę.
    Do tego w foteliku będzie otulacz taki (tylko szary, ma go otrzymać w prezencie :)):
    3457c334ab84.jpg

a w wózku już upolowany na promocji za 1/5 ceny cieplutki śpiworek:
    45a8a480ab2f.jpg

Unikam tych grubych kombinezonów, bo tak jak Sunshine pisze i tak nie powinno się w nich przewozić Maluchów w fotelikach, a po drugie pamiętam tą udrękę ubrania swoich 4 siostrzenic w taki kombinezon - po takim ubieraniu nie wiem, kto był bardziej umordowany i spocony - one czy ja ;)

Co to za firma tego śpiworka do spania? Też szukam jakiegoś który będzie służył dłużej, bo przeraża mnie kupno nowego za każdym razem jak wyrośnie.
    A no i jaki rożek polecacie zeby po praniu nadal sie nadawal nie za milionyy? :))

oar843r8hxms7jm7.png
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu bardzo się cieszę i trzymam kciuki za każdy dzień tak i i wszystkie dziewczyny tutaj. Lekarze nie są w stanie przewidzieć wszystkiego i często straszą i straszą a okazuje się że nie jest tak źle.Tak będzie na pewno i w waszym przypadku.

• ManiaM Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia, bardzo dobre wieści!!! Zobaczysz Twoj maluszek bedzie cały i zdrowy !
    Dacie radę:) 💪👶☺️

oar843r8hxms7jm7.png
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siedem lat temu używalam kombinezonu do fotelika i na to jeszcze taki koc polarowy bo była mega mroźna zima. Przecież te pasy we foteliku się reguluje i zawsze po przypięciu dziecka je regulowałam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ammarylis wrote:
    Siedem lat temu używalam kombinezonu do fotelika i na to jeszcze taki koc polarowy bo była mega mroźna zima. Przecież te pasy we foteliku się reguluje i zawsze po przypięciu dziecka je regulowałam.

Teraz niby twierdzą, że nie da się dobrze docisnąć tych pasów właśnie ze względu na grubość kombinezonów...
    To dla mnie jeden argument, ale drugi jest taki, że zawsze wydawało mi się, że Maluchy się gotują później podczas drogi...a taki otulacz jednym ruchem można odpiąć i maluch już w aucie zostaje w cieńszym kombinezonie...
    a kocyk zawsze pod ręką w razie czego :)

ManiaM - śpiworek jest z firmy Sleepee (kosztował ok 119 pln), na innych kolorach fajnie widać sposób regulacji wielkości.
    Ale wydaje mi się, że troszkę posłuży :)

‹‹ 721 722 723 724 725 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ