Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Zgadzam się z dziewczynami.
Ale co do myjek - niektóre mamy używają tetry, a ja kupiłam u mamyginekolog myjki tetrowe właśnie. Zakładasz na rękę i fajnie się nimi myje dzidzie, bo już testowałam na chrzesniaczce mężajak już chcesz to takie są spoko i z higiena jak tetra
Oli, te pończochy takie są. Miałam przy okazji operacji zakładane. Tzn sama musiałam jakimś cudem to „wdziać” 😋 są filmiki jak tego dokonać 😅ManiaM lubi tę wiadomość
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Cabrera no właśnie-Femaltiker! U mnie nr.1 na liscie przeciez! I ten smak mmm😍
Mania jak jesteś nastawiona na balsam to oliwki nie musisz;) ja sie zastanawiam nad emolientem do kapieli (po kropli)i do smarowania z racji,że mały na 99% bedzie atopikiem ale jeszcze się wstrzymałam 😊
Olii moj maź miał taką ponczochę po operacji nogi- no takie są ale do założenia faktycznie masakra :pWiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2019, 22:35
ManiaM lubi tę wiadomość
-
ManiaM ja jeszcze wzięłam termometr do wanny i termofor z pestek wiśni. Witaminę D będę brała w kroplach, a tantum rosa wzięłam w saszetkach ale się zastanawiam czy nie wziąć już gotowego w buteleczce (w razie gdybym już w szpitalu miała zamiar użyć było by łatwiej chyba).
W ogóle strasznie mi dzisiaj dół brzucha twardnieje, wzięłam nospę, poleżałam trochę i znówPierwszy raz tam mam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2019, 22:47
ManiaM lubi tę wiadomość
-
No a ten femaltiker to konieczne? Czy to wtedy jak ma się problem z laktacja? W razie co można dokupić myślę
To jeszcze pytanko co do ubranek ale to już zostawię na jutro bo pewnie większość śpi:)
Napiszcie po ile szt mniej więcej macie ubranek na 56 i 62 , będę wdzięczna, bo zastanawiam się czy po 6 bodow z długim, 4 pajace i 3 body z krótkim plus polspiochymin 2 na każdy z rozmiarów to nie za mało..
-
sandrina22 wrote:ManiaM ja jeszcze wzięłam termometr do wanny i termofor z pestek wiśni. Witaminę D będę brała w kroplach, a tantum rosa wzięłam w saszetkach ale się zastanawiam czy nie wziąć już gotowego w buteleczce (w razie gdybym już w szpitalu miała zamiar użyć było by łatwiej chyba).
Tak tak, mam termometr na liście z akcesoriami typu wanienka itp A ten termofor dostałam z jakiejś firmy chyba bebiko:)
-
Maniam i ja dodam swoje
1. Wit d. K już się nie daje. Zresztą dostaniesz wytyczne w szpitalu tak samo położna środowiskowa powie. Witaminy i tak podaje się w którejś dobie po urodzeniu. Nie odrazu.
2. Broń boże gruszkę. Ten wynalazek siedlisko bakterii a nie wyciągnie większego gluta. Aspirator albo Frida bądź katarek.
3. Woda utlenioną zbędna. Tak działa octanisept.
4. Jeśli bobasem ma zdrową skórę to ja bym kremu do pupy nie stosowałam. Skóra się przyzwyczaja do dobra a wystarczy wietrzenie i zwykle mycie woda. Na odparzenia jak najbardziej. Tak samo myjki. Ręką na początku albo zwykła teterka obmyć delikwenta wystarczy.
5. Co do płynów i chusteczek intymych jestem przeciwnikiem. One tylko grzybicę wspomagają. Zwykle szare mydło do podmywania plus ręczniki kuchenne papierowe żeby nie wycierać ręcznikiem łazienkowym bo na szwy czy rany to dodatkowe bakterie a ręcznik papierowy bardziej higieniczny.
Reszta ok. Gaziki jałowe bym dodała
Co do oliwek. Położna mi odradzała bo wysusza skórę. Lepszy balsam. A jak będzie potrZeba cos silniejszego to emolienty i to też tylko w razie konieczności.ManiaM, sunshine03, Jupik, przedszkolanka:), Cabrera lubią tę wiadomość
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
nick nieaktualnyManiaM wrote:No a ten femaltiker to konieczne? Czy to wtedy jak ma się problem z laktacja? W razie co można dokupić myślę
To jeszcze pytanko co do ubranek ale to już zostawię na jutro bo pewnie większość śpi:)
Napiszcie po ile szt mniej więcej macie ubranek na 56 i 62 , będę wdzięczna, bo zastanawiam się czy po 6 bodow z długim, 4 pajace i 3 body z krótkim plus polspiochymin 2 na każdy z rozmiarów to nie za mało..ale ekspertem nie jestm, bo dzieci póki co nie mialam
Na 56 mam 6body z dlugim rękawem (z krótkim w ogole, ale moze jakies dokupie), 2polspiochy, 4 pajace. Na 62 3body z krotkim, 5 body z dlugim, 3 polspiochy, 6 pajacowWiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2019, 23:04
Uwemhe lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyjakby ktos potrzebował listę kosmetyczno-apteczna to wrzucilam ja na pierwszej stronie watku, tylko w innym poscie niz nasza lista. Staralam sie uzupelnic o Wasze rady
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2019, 23:15
KasiaP, aga_ni, Cabrera, brunetka91 lubią tę wiadomość
-
Ja się zgodzę (prawie) z Kokosową. Wywaliłabym ten balsam - nie rozumiem czemu ludzie na siłę już niemowlakom (a właściwie noworodkom) smarują czymś skórę, jakby nie patrzeć to jest to chemia i serio- zbędna!!! -jeśli dziecko ma zdrową skórę. Przy atopowej ,czy suchej itp.mozna coś wprowadzić, żeby złagodzić tudzież pozbyć się objawów. Ja miałam zalecenie jakby była sucha (a nie była) smarować oliwą z oliwek-czyli czymś co jest w 100% naturalne. No ale u nas skóra była ok, więc nawet nie próbowałam. Jeśli chodzi o zapach to wolę sobie coś pachnącego pod nos wetknąć niż wsmarowywac lub kąpać w czymś pachnącym dziecko.
Podobnie Kokosowa napisała w kontekście pupy, przez 3 pierwsze mce jechałam (i polecam) na wodzie i wacikach (żadnych chusteczek, bo też chemia) i przy co którymś (nie każdym) przewinięciu krem ochronny z dobrym składem (polecam na srokao jest opis składów).sunshine03, przedszkolanka:), Cabrera lubią tę wiadomość
-
AAA, i jeszcze napiszę do dziewczyn, które planują stosować pieluszki wielorazowe - szacun !!! Żadna siła, łącznie z toną śmieci itd., nie przekonałaby mnie do tego, jeśli są dostępne jednorazowe.. W ogóle po pierwszym dziecku człowiek inaczej patrzy na swoją matkę, która nie miała wyboru i jechała na tetrze..
KasiaP, kkkaaarrr, pOla34 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
A ja myślę że będę stosować to co przy pierwszym dziecku się sprawdziło. Do kąpieli minimalna ilość Emolium, do pupy puder.Nigdy syn nie miał ani problemów z suchą skórą ani odparzeń od pieluszki. Jeśli coś nie zadziała to będę zmieniać. Acha i podstawowa zasada jak dla mnie to skóra na pupie przy zmianie pieluchy musi być czysta i sucha dlatego nie ma co przesadzać z kremami i tłustym maściami. Za to maść na brodawki jak najbardziej się przyda.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2019, 00:16
-
Femaltiker podobno super ale jak się ma problemy z cukrem to odpada, ja na pewno nie będę mogła pić, zostaną ziółka czy coś... Słód
-
japonka wrote:Femaltiker podobno super ale jak się ma problemy z cukrem to odpada, ja na pewno nie będę mogła pić, zostaną ziółka czy coś... Słód
Hmm, ja miałam problemy z laktacją i piłam co mogłam, no i nie powiem, żeby mi coś super pomogło, chyba jak jest problem to jest, trochę mnie Frmaltiker wspomagał, pewnie jakbym go nie piła byłoby jeszcze gorzej.. strasznie mam nadzieję, że teraz będzie lepiej i będę mieć więcej mleka, bo to błędne koło- mało mleka to stres, a stres to mało mleka..
Życzę na dobranoc wszystkim wodospadów mleka -
Kookosowa wrote:Na pranie za wcześnie. Ja popiore na koniec lipca. Poprasuje. A jak wrócę z wczasów to spakuję torbę pod koniec sierpnia. Potem mam przedszkole córki więc we wrześniu będę zaabsorbowana jej adaptacja
Jestem ciekawe jak moja krzywa wyjdzie. Z córką nie miałam. Mimo że jadłam dużo cukru i fast fudow a teraz zdrowo i na złość może się pojawić heheKookosowa lubi tę wiadomość
kasia1518
-
Cabrera wrote:Mania, ja tez na szybko: u mnie z przezorności jest na liście jeszcze: pedicetamol roztwór dla niemowląt od urodzenia), w kwestii laktacji: butelka, nakładki medeli (wielu moim znajomym uratowały laktację), lanolina (do pielęgnacji sutków), femaltiker (na ewentualny problem z laktacja); przydają się jeszcze takie pierdolki jak: nawilżany papier toaletowy; można uwzględnić czopki glicerynowe (lub cos na problem z wypróżnieniem po porodzie
)
A co do wspomagaczy na mleko to ja miałam wszystkie i słód i luteime i ten mega drogi na H i faktycznie z tego femalTiker g miał najlepszy smak i coś tam działał. Dla mamy do apteczki jeszcze Ibuprom,przyda się zaraz po nawale mlekaktóry swoją drogą wspominam jako jedno z gorszych przeżyć w połogu :p
2017 #1
2019 #2
-
Dobry po najgorszej nocy ever... Jestem tak skopana od środka. Mąż się śmieję że młody ćwiczył przewrotki. Ja stwierdzam że to była walka z jelitami i żołądkiem z odbijaniem od pecherza. Oberwało się wszystkim wnętrznościom.
Plus ból nóg których nie jak nie da się ułożyć... naliczyłam 6 spacerów do ubikacji... Ja nie wiem czy pełnia była czy co, ale cieszę się że mam obiad na dwa dni bo dzisiaj będzie ciężko cokolwiek że mnie wykrzesać...
-
Dzień dobry. Córka miała słabą noc, budziła się z płaczem. Teraz odsypia. Wyprawilam synka do przedszkola. Nie chce chodzić bo nie ma jego pań.
Potwierdzam, im mniej kosmetyków dla dziecka tym lepiej. My akurat przy córce musieliśmy stosować ze względu na jej skórę. Też piłam femaltiker, może i jest dobry ale mi nie pomógł za bardzo. W pierwszej ciąży bardzo się stresowalam karmieniem piersią, w drugiej wrzuciłam na luz. Teraz też tak zamierzam.
Któraś z Was ma łożysko nisko usadowione? Bo czytam że na tym etapie ciąży ono zazwyczaj się jeszcze podnosi? Lekarz też mi to mówił.