X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • japonka Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glukoza 78-152-109, leki i niejedzenie słodyczy działają :) i trochę morfologia się poprawiła, żelazo działa. Tokso ujemne. Oby tak dalej.

Cabrera, adella1, moni05, aga_ni, ManiaM, Kookosowa, mia4444, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2019, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik, jestem w stanie wyobrazić dobie ta radość, choć ja tak długo czekałam na tego Malucha, ze pewnie przez pierwsze pół roku sama nie będę chciała go zostawić 🙈

moni05, Jupik lubią tę wiadomość

• adella1 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś brzuch mnie boli i się spina. Jak siedzę czy leżę jest najgorzej. Muszę o tym z lekarką porozmawiać, wizyta we wtorek. Niech sprawdzi i szyjkę. Pewnie będzie dobrze i usłyszę że "w ciąży to norma".

• Jupik Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    Jupik, jestem w stanie wyobrazić dobie ta radość, choć ja tak długo czekałam na tego Malucha, ze pewnie przez pierwsze pół roku sama nie będę chciała go zostawić 🙈

Haha, ja czekałam 5 lat i jeszcze jak miała 6 mcy to mówiłam do przyjaciółki (notabene córę miała z in vitro bo też czekali..), że się cieszę z każdej zmienionej zasranej pieluszki :-) a ona do mnie, że tak, to normalne, to jeszcze nie ten etap, żebym marudziła, i zacznie się później ;-) miała rację ;-)
    A jak myślicie, że przy niemowlakach jest dużo roboty, to poczekajcie aż zaczną chodzić ;-)

Kokosowa, też uwielbiam spędzać czas z dzieckiem, no ale my bez tego komfortu, że ją można zostawić i wyjść. Ten komfort wiele zmienia.

Ja już chyba zaczynam się cykac, jak ogarnę dwójkę.. serio, w tym tyg.umawiam się z 1 kandydatką na nianię.
    Będziemy mieć też malowane (odświeżane) mieszkanie. Jak mi pomalują zacznę ogarniać ciuchy dla młodego, robić przemeblowanie łóżeczek itd. Coś ruszę z wyprawką, no póki co jestem w polu.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do brzucha, mi się też ostatnio często spina :-( na usg niby wszystko ok, biorę magnez, poprawy brak. Staram się siedzieć i nie latać, ale wiadomo jak to przy ruchliwym dziecku. Generalnie zaczęłam mieć srake, żeby ten mój Kacper się za szybko nie wybrał na ten świat.. dlatego dostałam spida ze wszystkim, malowaniem, nianią, przemeblowaniem (nowy stół kupiliśmy bo mam stary za duży i nie funkcjonalny)i chcę ze wszystkim zamknąć się do końca sierpnia, żeby wrzesień już siedzieć na przysłowiowej walizce i mieć komfort.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoś pytał o luteinę, czy brać na tym etapie ciąży. Ja brałam całą poprzednią, babka bała mi się ją chyba odstawić, wszystko było ok, córa zdrowa. W tej ciąży nie musiałam brać i nie biorę, też się zastanawiam, czy jak nie powiem lekarce o tym wiecznie twardym brzuchu to mi jej nie przepisze. Choć nie wiem, na ile przy tym progesteron (luteina) pomaga. Zwiększe najpierw dawkę magnezu.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam dzisiaj butny humor serio. Na FB dziewczyna pisze że ma od lekarza polecenie pojechać w poniedziałek na kroplówki z magnezem. Szyjka na 2.5cm. sprawdza jej jeszcze raz i podadzą magnez. Do tego brzuch jej się stawiał itp. a ona pyta czy ma jechać jak jej się w sumie już nie stawiaja bo ona dobrze się czuje.

Powiedzcie mi, bo ja nie rozumiem. Na kogo ona później zwali, jak jej się rozwarcie zrobi i szyjka skróci na 1cm, jak jej doradza żeby np nie pojechała a w szpitalu powiedzą że teraz to ja czeka leżenie w szpitalu do końca ciąży?

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już też ciuszki piore i prasuje, chce na poczatek września zostawić tylko ustawienie dostawki, resztę zrobię do sierpnia. Boję się, że albo nie będę mogła później albo synek będzie wczesniej

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi się gdzieś z tyłu głowy tli się myśl, czy trzeci i ostatni potomek nie pośpieszy się na ten świat.

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine zdecydowanie liście malin to nie herbata malinowa, bardziej jak każde zielsko smakuje ;) ja nie namawiam ,bo wiadomo ze każda robi z nas jak uważa,ale polecam 😊 nie zaszkodzi, to na pewno ;) a ananas to coś jak na implantacje pewnie 😀

Moni zgadzam się i co do wiadomosci do Pauli i co do szyjki :) to samo mi lekarz mówil z tą jej "niestałościa";)

Co do twardnień to u mnie róznie..nie raz trochę porobie i brzuch sie spina i ledźwia tak bolą,ze nic nie mogę zrobić a nie raz jestem aktywna i jest spokój. Ale biorę magnez 2x dziennie i no spe raz lub dwa w zaleznosci od stawiania . Moze też zalezy od ułożenia małego ,tak mi w poprzedniej ciązy mówili;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2019, 18:53

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Mam dzisiaj butny humor serio. Na FB dziewczyna pisze że ma od lekarza polecenie pojechać w poniedziałek na kroplówki z magnezem. Szyjka na 2.5cm. sprawdza jej jeszcze raz i podadzą magnez. Do tego brzuch jej się stawiał itp. a ona pyta czy ma jechać jak jej się w sumie już nie stawiaja bo ona dobrze się czuje.

Powiedzcie mi, bo ja nie rozumiem. Na kogo ona później zwali, jak jej się rozwarcie zrobi i szyjka skróci na 1cm, jak jej doradza żeby np nie pojechała a w szpitalu powiedzą że teraz to ja czeka leżenie w szpitalu do końca ciąży?

Wiesz, pytanie jaką ma sytuację w domu. Ja się cały czas zastanawiam co było jakby mi kazali iść do szpitala- mąż pracuje, kto by mi dziecko ogarnął?

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik ma rację. Choćby nie wiem jak bardzo pragnąć dziecka wcześniej to i tak przyjdzie moment na to, kiedy zwyczajnie będzie się chciało "oderwać" od rzeczywistości. Gdzieś wyjść, a przede wszystkim pobyć w gronie DOROSŁYCH i zwyczajnie pogadać o DOROSŁYCH, niezwiązanych ze sprawami rodzinnymi rzeczach. Nie ma się co oszukiwać, opieka nad niemowlęciem jest uwsteczniająca. Zwłaszcza na "urlopie" macierzyńskim, kiedy się jest z dzieckiem 24h/7 dni. Oczywiście, trzeba czerpać garściami z tych słodkich miesięcy, prawdą jest, że one nigdy nie wrócą... Ale nie przegapimy zbyt wiele wychodząc gdzieś raz, dwa razy w miesiącu z mężem lub koleżankami... ;) Mąż już ma o tyle lepiej, że wraca do pracy po urlopie. Ale tak samo potrzebuje tej "odskoczni" ;) To chyba normalne i wynika z naszych potrzeb po prostu jako istot stadnych :D

Adella, mam tak samo, bardzo się tym niepokoję. NIBY wszystko jest ok, szyjka ok, młody ok, to jakoś nie przypominam sobie z poprzedniej ciąży (choć była dawno) takich częstych i bolesnych skurczy już od 20 tygodnia tak naprawdę... :/ o ile Ala urodzona była w 41+4 w sumie po 4 dniach wywoływania i po wyczerpaniu możliwości, dzień przed zapadła decyzja o cc na następny dzień... To tu już się boję :/

Ja też zamierzam ruszyć z praniem i prasowaniem jakoś koło połowy sierpnia, czyli za miesiąc. Ten czas leci tak szybko... Chcę żeby wszystko mi ładnie wyschło na dworze, więc zależy jak będzie z pogodą. Jeśli np. tylko początek miesiąca miałby być ładny to i wtedy to zrobię... Wątpię, że coś się "pokurzy" czy "zleżeje" przez 1,5 miesiąca... (choć kto wie?)

Pamiętacie moje połówkowe i torbielkę? Kontrola miała być po 2 miesiącach. USG III trymestru... TAK, to za dwa tygodnie! :O 30 lipca.
    Właśnie tak czas leci...

Jupik, przedszkolanka:), Kookosowa, mia4444, kasia1518 lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik z tego co widziałam to dziecko pierwsze. Młodziutka dziewczyna ale serio drażni mnie szukanie porady czy jechać do szpitala skoro to zalecenie lekarza było. Później jak będzie jakaś tragedia to będzie płacz - bo dziewczyny na FB powiedziały żebym nie jechały bo ciocia siostry koleżanki mojej mamy tak miała i jej nic nie bylo...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lipca 2019, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 23:00

• moni05 Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Podpowiedzcie mi, kupujecie termoopakowanie na 1 butelkę czy 2? Słyszałam też, że nie każda butelka do nich pasuje, że musi być chuda. Jak to z tym jest?
    Na razie w ogóle nie kupuj, chyba, że zamierzasz karmić mm, ale to i tak. Przez pierwsze kilka tygodni będziesz wychodziła na krótkie spacery (będzie jesień), będziesz karmić przed i po spacerze. A jak będziesz szła "do kogoś" to na pewno przegotują Ci wodę na mleko. :)

brunetka91 lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanko, ja stosowałam herbatę z liści malin i zamierzam stosować tez w tej ciąży. Nie jest ona na przyspieszenie porodu czyzbiejszenie bólu jak głoszą legendy :D tylko na przyspieszenie drugiej fazy porodu czyli pełne rozwarcie. U mnie poszło to szybko. Piłam sumiennie od 36 tc dwie dziennie. Ćwiczyłam cała ciąże mięśnie dna miednicy i masowlaam kroczę olejkiem. Nie piekłam, ani nie byłam nacinana, polozna widziała, ze krocz było przygotowane i elastyczne oraz, ze bez problemu parłam dzięki ćwiczeniom :)

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Mogę dołączyć po raz drugi? Jestem nawet na pierwszej stronie. Teraz już wiem że będzie córka :) Lili a czy Liliana czy Lidia jeszcze nie wiemy.
    Ogólnie u mnie dużo się dzieje, przeprowadzka, wynajem starego mieszkania, wkrótce urodziny pierworodnego i parapetowki. Z wyprawki nie mam nic poza lozeczkiem i rzeczami od kuzynki których nawet nie było kiedy rozpakować więc nie wiem co mam.
    Łapią mnie bolesne skurcze i bóle jakby miesiączkowe. Mój gin twierdzi że wszystko ok. Szyjka ostatnio 5cm. Ale mi to dokucza i boję się że Mała urodzi się za wcześnie.

Termoopakowania przy synku nie miałam i teraz też raczej nie kupię. Mm może stać jedynie godzinę lub dwie, zależy które więc i tak lepiej przygotować na świeżo. Mi się sprawdzała woda w termosie.

Jupik, Kookosowa, moni05, mia4444 lubią tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalcia właśnie też je tak wspominam, miałam baaardzo szybko pełne rozwarcie i 3 minuty partych, dlatego nie mam wątpliwości,że pić będę(dodam,że byłam mega straszona porodem bo jestem mała i wąska ) ,tylko nie pamiętałam od kiedy pić :) to jeszcze chwilkę i się trzeba zaopatrzyć. Fajnie,że też masz dobre wspomnienia z porodu :)

Brunetka ja planuję kp,więc dla mnie póki co zbędny wydatek :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2019, 20:38

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalcia wrote:
    Przedszkolanko, ja stosowałam herbatę z liści malin i zamierzam stosować tez w tej ciąży. Nie jest ona na przyspieszenie porodu czyzbiejszenie bólu jak głoszą legendy :D tylko na przyspieszenie drugiej fazy porodu czyli pełne rozwarcie. U mnie poszło to szybko. Piłam sumiennie od 36 tc dwie dziennie. Ćwiczyłam cała ciąże mięśnie dna miednicy i masowlaam kroczę olejkiem. Nie piekłam, ani nie byłam nacinana, polozna widziała, ze krocz było przygotowane i elastyczne oraz, ze bez problemu parłam dzięki ćwiczeniom :)

Kalcia, a jak ćwiczyłas mięśnie dna miednicy? Teraz też je ćwiczysz?

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 13 lipca 2019, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też piłam i skurczy partych miałam..2 godziny (stąd myślałam, że umrę, no i pękła i szyjka i krocze). Picie nie zaszkodzi, ale też na pewno nie zawsze jest takie skuteczne jak u was.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
‹‹ 772 773 774 775 776 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ