X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I właśnie też za to lubię tu być, piszę że nie prasuję ubrań i się zastanawiam czy dziecku prasować i nie dostaję lawiny oburzonych wiadomości tylko porady:) Dzięki dziewczyny! postanawiam bohatersko, że pierwszy raz wyprasuję!

Basiu, ja niezmiennie trzymam kciuki i wierzę, że póki przyrost wagi jest, to jest dobrze, ważne że dziecko dojrzewa. A coś mówił konkretnego lekarz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2019, 15:29

moni05, Jupik lubią tę wiadomość

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z kolei mieliśmy problemy skórne,więc prasowalam małemu cały czas, w sumie nadal prasuje. Te, które teraz będę prała też wypasuje, dalej zobaczymy jak będzie z czasem, chęcmi itd 😉

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Borysowi prasowałam jakieś może 3 miesiące, nie pamiętam dokładnie. Dziś zastanawiam się po co, chyba z rozpędu, bo jakoś ciągle wydawało mi się, że 'ten jeszcze jeden ostatni raz'. Teraz mam zamiar wyprasować tylko przed porodem, a później to tylko jakby tfutfu jakieś skórne problemy się pojawiły oraz jak wystarczy mi sił to pieluchy, bo zwyczajnie wolę tetrę czy flanelę po kontakcie z żelazkiem.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi jak teraz jestem na zwolnieniu żyje sie o niebo lepiej:-) bo zyskałam okolo 9 godzin w ciągu dnia tak naprawde. Wiec na spokojnie można ugotowac, posprzątac, poukładac, wyjsć na spacer. Jeju normalnie inny świat. Aaaa i drzemki zaliczyć;-) bałam sie troche że bede siw nudziła ale chyba bedzie ok. Moje młode n polkoloniach wiec ten tydzień to wogole luzik:)

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ile tych tetrowych zamawiacie? I flanelowych? Co do mycia? I smarowania? Ja uwielbiałam ten zapach od dzieci. A teraz widze ze wskazania są by wodą myc? Ale smarować trzeba.

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe ja jestem na wolnym 11 dzień. I od 6 dni się nudzę hehe ;) na drzemkę nie ma co liczyć bo mam trzy latka. Ale spacery, sprzątanie, gotowanie. Wszystko ogarne. A podobno miałam odpocząć hehe :)

Ja tetry mam po córce 30 sztuk. A teraz nowych kupiłam 5 kolorowych i 5 zwykłych. Flaneli mam 5 po córce nie używałam.
    Ja też uwielbiam zapach córki. Piore w bobini ( ma cudny zapach) a myjemy się różnie. Lubię i Nivea i mixa z zapachu.
    Do smarowania zwykły kremik z babydream.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2019, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_ni ja tylko uprasuje przed porodem, potem już nie zamierzam :D

Uwemhe jeśli problemów skórnych nie ma to tak naprawdę do mycia woda i smarować też niczym nie trzeba :) chyba że na wyjście na mróz wiatr

Co do ilości pieluch to niech doświadczone mamy powiedzą, ile potrzeba :D

Spirit lubi tę wiadomość

• moni05 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smarować niczym nie trzeba, ale od odrobiny oliwki, np. tej z Rossmanna nic się nie stanie, no i nie chodzi nawet o sam fakt nawilżenia czy natluszczenia skory, ale fajna opcja jest masaż taki relaksująco-kojący właśnie po kąpieli. I lepiej się to robi „na poślizgu”. Moja Ala uwielbiala 😊

Pieluch tetrowych mam ok. 20szt, w razie potrzeby będę dokupowac, a flaneli 3-5szt, bo ja osobiście używam tylko jako prześcieradełko w dostawce 😉 żadnych innych muślin ani bambusów nie kupuje, bo nie znam, nie używałam i nie widzę zastosowania dla siebie 😉

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tetrowych mam z 60, miałam 20 i dostałam 10. Siostra stwierdziła, że ich nigdy za wiele i u niej każda ilość szła więc dokupilam 20

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupiłam 10 zwykłych i 3 z obrazkami :p i wydaje się że powinno starczyć :) kusi mnie żeby już coś wyprać :D

moni05 lubi tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Co do ilości pieluch to niech doświadczone mamy powiedzą, ile potrzeba :D
    To chyba jest baaaardzo indywidualna sprawa, zarówno zależy to od ciebie jak i od dziecka. Są dzieci co ulewają po każdym karmieniu, a są takie, którym się to w zasadzie nie zdarza. Są mamy, które pieluchę z kropką ulanego mleka od razu dają do prania, są mamy które zmieniają dopiero jak cała mokra/brudna/śmierdząca. Są dzieci, które lubią do tetry się tulić, a inne niekoniecznie. Są mamy, które flaneli używają jako prześcieradełek/minikocyków, a inne mają do tych celów dedykowane produkty. Ostatecznie, są mamy, które piorą codziennie. A są takie, które robią to raz w tygodniu.
    Jak zatem podsumujemy te wszystkie 'to zależy' to rozstrzał wyjdzie w tetrze między 5 a 20+ i flaneli między 0 a 10.
    Osobiście moje notatki wyprawkowe sprzed 3 lat mówią, że miałam 12 tetrowych i 7 flanelowych. W moim przypadku myślę, że 10 i 5 dalej dawałoby poczucie komfortu.

moni05, sunshine03, aga_ni, silent lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    60 pieluch tetrowych??? To jakiś absolutny rekord świata ;-)
    Ja flaneli mam z 5, tetrowych z..6. Fakt, moje dziecko nie ulewalo. No dla komfortu może jeszcze kilka dokupie :-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojej siostry mała bardzo ulewała, może dlatego tak mówi, że może być za mało.

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Matka30+ Koleżanka

Wysłany: 16 lipca 2019, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a długo będziecie prac rzeczy maluszków osobno? I jak długo w dedykowanych proszkach?

9ewn3e3kvmp9mhlm.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matka30+ wrote:
    Dziewczyny, a długo będziecie prac rzeczy maluszków osobno? I jak długo w dedykowanych proszkach?
    Ja dalej piose osobno A ma ponad dwa lata. W zwykłym płynie ale jednak nie chce żeby on coś złapał od nas dorosłych albo my robaki z piaskownicy. mam świadomość że i tak pewnie złapiemy od siebie bo np jedna łazienka itp ale komfort psychiczny jest :p

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Goemi Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po wizycie, byłam w czwartek ale niestety nie miałam możliwości napisać. Wreszcie potwierdził płeć i będzie dziewczynka. Martwi mnie jednak waga. Maleństwo waży 887g +- 15%.to był 26+6 tc i wydaje mi się że to trochę mało, dopytywałam lekarza i mówi że ok sama nie wiem czy się nie nakręcam. Dodatkowo mam grupę krwi 0RH-. Po pierwszym porodzie na wypisie ze szpitala wpisali mi inną grupę, wtedy próbowałam to wyjaśnić to mi powiedzieli że to pomyłka osoby piszącego wypis. Teraz w ciąży robiłam raz jeszcze grupę krwi i w tym tygodniu mam zgłosić się na zastrzyk z immunoglobiną. Oczywiście już się naczytałam w necie o skutkach konfliktu i jestem mega przerażona 😰. W pracy też już nie daje rady, ale pocieszam się, że już niedługo będę na L4

• Goemi Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie pamiętam do kiedy prałam oddzielnie, ale do dziś prasuje ;) wiem wiem co sobie teraz myślicie - no takie zboczenie. Teraz planuję kupić suszarkę elektryczną właśnie żeby sobie odpuścić choćby część prasowania.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2019, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 22:50

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na 5-10-15 wszystko -70% jakby coś ;)

moni05 lubi tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Goemi Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunetka oby nasze panienki były rzeczywiście po prostu szczupłe

brunetka91 lubi tę wiadomość

‹‹ 785 786 787 788 789 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ