X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Moni mój mąż już się zapowiedział, że po szpitalu od razu kupuje mi sushi z surową rybą i kieliszek prosecco, a lodówka będzie wypchana wszystkimi rodzajami zakazanych serów, prosciutto i wędzonym łososiem haha :D :D :D
    O mamo, tak 😍 o sushi już przestałam marzyć nawet, ale sery, wędliny - cholernie mi brakuje. Tatar z łososia z mango i awokado... jeeeeeeeżu kolczasty 😱😤

sunshine03, sandrina22 lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni ❤️ w sumie w ciągu tych 3tyg z powodu błędów ma 7 odbić po różnych posiłkach głównych. No człowiek się uczy na bledach i własnej głupocie. Ale i tak cieszę się że udaje się to utrzymywać w miarę możliwości tak, żeby gotować wszystkim tak samo a zachowując zdrowe składniki.

moni05 lubi tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek, na pozytywach trzeba się skupić właśnie. 😊 szczęście w nieszczęściu to to, że te cukry Twoje jeszcze da się regulować dieta i nawet po grzechach nie są AŻ TAK wysokie.
    Teraz już będzie z górki 💪🏻

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Przy cukrzycy to bym uważała, bo niestety to może zrobić krzywdę :( ale nikogo nie oceniam i wiem teraz już jak trudno jest... ochotę to ja mam na wiele rzeczy. Kiełbaskę wędzona bym zjadła, albo polędwice łososiowa albo najlepiej oscypka z żurawinką 😬🤤 ale to wszystko surowe i zakazane. Już mówiłam mężowi, że w szpitalu przypal, ale jak wrócę po porodzie to chce laske bydgoskiej i tigera 😂
    Jejku, moni, wszystkie wymienione przez ciebie rzeczy normalnie jem. Ja kiedys zapytalam mojego gina jak to jest z tymi ograniczeniami zywieniowymi i powiedzial, ze zakaz mam na calkiem surowe mieso i rybe oraz alkohol, a cala reszta w malych ilosciach krzywdy mi nie zrobi. Tego sie trzymam, ja sie do diet nie nadaje!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2019, 21:32

ManiaM, sunshine03 lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wagi bobasów to aż z ciekawości zerknelam na wagę z poprzedniej wizyty t.j. 24+4 moja Misia wazyla 728g 😱 i tak sobie myślę że to mega dużo chyba ... Teraz mam wizytę w pon i będzie 28+1 To pewnie 2x tyle będzie wazyla

oar843r8hxms7jm7.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boszzzz, dziewczyny, ja od początku roku mam ochotę na sushi! Nie zdążyliśmy zamówić, bo dwie kreski zobaczyłam :)
    Także plan na listopad: sushi, tort pralinowy i najbardziej śmierdzący ser jaki znajdę w sklepie. K się śmieje, że jak urodzę to mi te zachcianki przejdą.

sunshine03, sunshine03, Cabrera lubią tę wiadomość

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Moni mój mąż już się zapowiedział, że po szpitalu od razu kupuje mi sushi z surową rybą i kieliszek prosecco, a lodówka będzie wypchana wszystkimi rodzajami zakazanych serów, prosciutto i wędzonym łososiem haha :D :D :D
    Wiele z tych zakazanych serow ma odpowiedniki z mleka pasteryzowanego, a lososia mozna znalezc wedzonego na cieplo :)

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Jejku, moni, wszystkie wymienione przez ciebie rzeczy normalnie jem. Ja kiedys zapytalam mojego gina jak to jest z tymi ograniczeniami zywieniowymi i powiedzial, ze zakaz mam na calkiem surowe mieso i rybe oraz alkohol, a cala reszta w malych ilosciach krzywdy mi nie zrobi. Tego sie trzymam, ja sie do diet nie nadaje!
    Tak, tylko ja mam ochotę na tę kiełbasę wędzona na surowo, podobnie tez jest robiona polędwica łososiowa, a oscypki zazwyczaj są z niepasteryzowanego mleka, nawet te „z biedry”... 😕

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2019, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    no cóż ja sobie dałam dyspensę na parmezan. Nie wierzę, że kiedykolwiek ktoś się zatruł parmezanem, (moja koleżanka technolog żywności też mi mówiła, że listerioza w produktach spożywczych ze sklepu jest praktycznie niemożliwa, bo wszystko jest tak dokładnie badane) i od czasu do czasu sobie pozwalam na niego :D

moni05 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2019, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni ja bym zrobiła sobie oscypek (ale tylko taki ze sklepu, nie ze straganu) na ciepło, np. smazony z patelni albo z grilla :) Wtedy zadne bakterie niegrozne ;) a z zurawina serek na cieplo mniam :D

jako godne zastepstwo polecam halloumi z lidla albo z biedry - mozna usmazyc albo zgrillowac, jest z pasteryzowanego mleka i smakuje wspaniale :D też mozna go zjesc z zurawinka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2019, 21:40

moni05 lubi tę wiadomość

• moni05 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania z tabel wychodzi, że w sam raz 😊 ja mam w ogóle taka, mam nadzieje, że jest dobra:
    f4727e2b3002.jpg

Sunshine z wrażenia az dwa razy polubiłaś post Sandriny 😂

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pieluch mam 2 flanelowe (nie planuję więcej) i około 10 tetrowych - tych jeszcze dokupię, jak nie użyję pójdą na ścierki do kuchni :)

A powiedzcie mi, jak zamierzacie ubierać dziecko na spacery?
    Bo nie wiem co kupić na chłodniejsze dni.
    W sensie chcę śpiworek do wózka, ale nie wiem czy jakiś mega ocieplany czy zestaw cienki śpiworek + kocyk? I wtedy dzieciaczka w co ubrać?
    Czy nie kupować śpiworka tylko grubszy kombinezon i kocyk na to w razie potrzeby? ale to wtedy za zimno może być?

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem co wy z tym sushi że nie jecie? Ja tam mam susharnie co robi mi sushi bez surowej ryby :D dostaje tylko i wyłącznie z warzywami, serkiem, tykwa itp i ile szczęścia bo po tym cukru w ogóle nie wywala :D wystarczy powiedzieć, że sushi będzie jeść ciężarna i prosicie o zamianę na produkty dozwolone czyli 0 surowizny :)

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2019, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek jem sushi z pieczonym lososiem albo z warzywami, ale mimo to ciagnie mnie do zjedzenia normalnego sushi bez zadnych ograniczen :)
    dla pewnosci robilam kilka razy sama w domu, zeby nie mialo kontaktu z surowa ryba ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2019, 21:42

Kiniorek91 lubi tę wiadomość

• sandrina22 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek - u mnie niestety ryż teraz jest na czarnej liście, zaraz za bułką pszenną ;p

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez się wole nie zastanawiać czy ryba jest dobrze zgrillowana, zwłaszcza jak w tempura, czy nie była za krótko itd. Raz sama zrobiłam z pieczoną, ale to za dużo zachodu jak dla mnie 😋

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Kiniorek jem sushi z pieczonym lososiem albo z warzywami, ale mimo to ciagnie mnie do zjedzenia normalnego sushi bez zadnych ograniczen :)
    dla pewnosci robilam kilka razy sama w domu, zeby nie mialo kontaktu z surowa ryba ;)
    Tu sie zgodze, sushi z pieczona lub warzywami ok, ale jako dodatek do normalnego z surowa ryba, a nie jako jedyna opcja na talerzu. Stad, obecnie nie jem w ogole, raz zamowilismy to mi jakos slabo wchodzilo.

Za to, jak o smaczkach, to mi sie marzy tatarek...

moni05 lubi tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ryż biały to racja, faktycznie może wywalać w kosmos :/

Tatarek mmm... też 😍 ja jestem zdecydowanie mięsożerna, no i to jeszcze skrajnie. Wielbię tez średnio wysmażone steki. Podziwiam wegetarian i wegan.

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 lipca 2019, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sandrina22 wrote:
    Co do pieluch mam 2 flanelowe (nie planuję więcej) i około 10 tetrowych - tych jeszcze dokupię, jak nie użyję pójdą na ścierki do kuchni :)

A powiedzcie mi, jak zamierzacie ubierać dziecko na spacery?
    Bo nie wiem co kupić na chłodniejsze dni.
    W sensie chcę śpiworek do wózka, ale nie wiem czy jakiś mega ocieplany czy zestaw cienki śpiworek + kocyk? I wtedy dzieciaczka w co ubrać?
    Czy nie kupować śpiworka tylko grubszy kombinezon i kocyk na to w razie potrzeby? ale to wtedy za zimno może być?
    Sandrina wszystko zależy od tego, jakie temperatury będą w październiku :/
    może być całkiem ciepło i jeszcze letnio albo wręcz przeciwnie zimowa aura
    Zawsze można dodatkowo okryć kocykiem, jak będzie zimno.

Ja mam taki pajaco-kombinezon z bluzy, ciut grubszy kombinezon do fotelika, ale do wózka się spokojnie tez nada taki wiosenno-jesienny leciutko ocieplony, ale cały bawełniany, zimowy śpiwór też mam. W razie czego do pierwszego czy drugiego zestawu kocyk :)

Tu jest spoko wpis o ubieraniu dziecka na spacery https://mamaginekolog.pl/jak-ubierac-dzieci-na-spacer/

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie to jadlam 3 razy w ciąży sushi ale właśnie te z dozwolonymi. Ale jest tak pyszne! Otwarli nowa susharnie a tam zamawiasz 50 za 60zl albo 100 za 100zl. I aż żal było nie spróbować. Normalnie się zakochałam w ich smakach. Nie dość że cena powala konkurencję to smakiem przebijają :D

Kasper od rana na nogach był. Rano o 7:20 wstal i śniadanie zrobił do łóżka ❤️ na 10 do 12 miał letni trening. Wrócił do domu. Zjedliśmy obiad. Powiedział i go przyjaciółka moja wzile do wesołego miasteczka na 2godz (ma karnet na cały sezon kupiony razem z nimi i go zabieraja na spontanie). Wrócił do domu po 18. Kolacja. Poszedł na chwilę do babci. A tam się zdrzmnal na chwilę i babcia go do domu wysłała :D wykapal się i śpi ponad godzinę już :o wymęczony chyba dniem ;)

f2w3dqk3m66a9e1d.png
‹‹ 787 788 789 790 791 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ