X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lipca 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 22:54

moni05, _nova lubią tę wiadomość

• moni05 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poszłam do przodu - zamówiłam komodę nr 2 dla Remika! To już pójdzie wszystko lawiną, całe przemeblowania 🙈

przedszkolanka:), Cabrera lubią tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    Dziewczyny, bo ja dalej bez sukienki na wesele. I normalbie choruje od paru dni na ta -> https://m.olx.pl/oferta/new-wloskie-sukienki-boho-styl-z-fredzlami-kolory-40-44-46-48-xl-xx-CID87-IDABDMC.html

Duży rozmiar więc bym weszła. Z piersiami nie problem bo wypada nawet większą niż mam teraz. Brzuszek pomieści, nie przylega więc nie będzie widać fałdek. Jak myślicie?

Kiniorek, a mi się bardzo podoba. Taki styl boho to zdecydowanie moje klimaty i bym się decydowała na Twoim miejscu :)

Od wczoraj mam paskudny humor... Nie wiem czy to hormony tak szaleją, ale bez powodu chce mi się ryczeć, o wszystko mam pretensje do męża i jakaś drażliwa jestem. Mam nadzieję, że to się uspokoi wszystko po porodzie bo inaczej będzie masakra :/

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni super :) ja w pierwszej ciąży nie miałam syndromu wicią gniazda a w tej mam normalnie parcie na urządzenie małemu pokoiku jak najlepiej :)

Wiecie co... 31tc... 7tg do bezpiecznego terminu :)

Aga dzięki :* właśnie myślę że chyba będzie ok taka lejąca w ciąży? Nie będzie przylegać do ciała i chyba komfort będzie lepszy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2019, 12:19

moni05 lubi tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nuśka91 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! 🤗
    Melduję się po długiej nieobecności. Będzie trochę długi wpis 😉

Musiałam odpuścić forum i wszystkie czaso-pożeracze, bo miałam bardzo intensywny czas w pracy przed pójściem na zwolnienie. Ostatecznie wszystko jest w porządku, w czerwcu udało mi się bez większych problemów zrobić zdjęcia na czterech ślubach. Z moją pracą na etacie też w sumie wszystko zamknęłam.

A teraz w sumie niby jestem od tygodnia na zwolnieniu ale moją firmą muszę się zajmować. Okazało się, że wg umowy z UE (brałam dotacje na założenie działalności) muszę mieć zatrudnionego pracownika w mojej obecnej sytuacji... Więc zatrudniłam osobę i co miesiąc teraz martwię się o to, żeby utrzymać odpowiednie przychody, żeby mi chociaż starczyło na opłacenie pracownika. A z tym jest krucho, bo wszystkie większe zlecenia sobie już z wyprzedzeniem odpuściłam.

No i tak to u mnie wygląda. Nie zapowiada się, żebym kiedykolwiek zaznała totalnego luzu...

Ale poza tym ze zdrowiem i z dzidziusiem wszystko w porządku ☺️ w sumie przez cały czas nie oszczędzałam się, zasuwałam na pełnych obrotach, a mimo wszystko nic mi się nie dzieje. Przytyłam tylko ok 7 kg od wagi sprzed ciąży i co mnie bardzo cieszy, rośnie mi tylko brzuch. Bałam się, że może być tak, że cała przytyje, bo w sumie moja mama i babcia bardzo tyły w ciąży. Na szczęście jeśli będzie dalej tak jak jest to nie ma źle 😊 Z uciążliwych rzeczy to puchną mi nogi w kostkach, ale staram się jak najczęściej chodzić na basen żeby to złagodzić. Z badań wychodzi mi od jakiegoś czasu lekka anemia, ale nie ma tragedii. Ogólnie czuje się dobrze i ciągle podtrzymuje że pierwszy trymestr był NAJGORSZY 🙈 Dzidziuś jest dosyć ruchliwy, najwięcej atakuje rano i późnym wieczorem ☺️

Co do wyprawki to ciągle u mnie temat praktycznie nieogarnięty. Mam trochę ubranek ale na razie nic poza tym. Wybrałam wózek ale jeszcze zbieram kasę żeby go kupić. Zastanawiam się czy opłaca się kupować od razu z fotelikiem w komplecie czy osobno? Muszę kupić komodę na rzeczy dziecka, a dalej nie wiem co powinnam mieć. Jak macie jakąś gotową listę z wyprawką to będę wdzięczna za wrzucenie ☺️

Od poniedziałku zapisze się na szkołę rodzenia 😁

Trochę mi zajmie ogarnięcie co u której z Was słychać. Mam nadzieję, że wszystko u Was dobrze 😘

Na koniec wrzucam Wam moje zdjęcie z dzisiaj: 😀

a432b62384b2.jpg

Miłego dnia dla Was 😘

moni05, _nova, kasia1518, wiktoriaa, przedszkolanka:), Kookosowa, meerici, Karooo93, ammarylis, brunetka91, kalcia, Cabrera, KasiaP, Zimri, mia4444, Jupik, japonka lubią tę wiadomość

• moni05 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuśka! ❤️❤️❤️

Kiniorek ja wiem, że i tak znów przenoszę 🤷🏻‍♀️ Jak córę, 41+5 chyba 😂 ostatni dzień i ostatnia szansa przed cc.

nuśka91 lubi tę wiadomość

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni nigdy nie mów hop :p ja to mam wrażenie że rozpakuje przed czasem. Nie wiem. Nie chce tego. Wolałabym do tego 38 doczekac ale teraz co weekend coś mamy i czuję że znowu będzie intensywnie.

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia, byle do skończonych 37 tygodni. Później mi wszystko jedno, o ile będzie wszystko dobrze z małym 😊 tez inaczej znoszę, a raczej słabo znoszę te ciąże. Dolegliwości bólowych mam znacznie więcej i zdecydowanie mniej ruchliwa mogę być. Ale mam nadzieje, ze to nie przesadza. Już niedługo sobie nadmucham piłkę, na plecy może pomogą takie rozciągające ćwiczenia.

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Aaga Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedna z dziewczyn pisała, że ma przeczucie, że Kiniorek pierwsza wyląduje na porodówce i też jakoś tak obstawiam :D Ale oczywiście w odpowiednim czasie :)

przedszkolanka:), brunetka91 lubią tę wiadomość

• moni05 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaga no i termin ma najwcześniej przecież 😋

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nuśka ale ślicznie wygladasz!😍
    Kiniorek melduję,że wlaśnie robię placki i sos z Twojego przepisu😀
    Moni ja czuję za to,że wrzesień moj lub termin i oby tak bylo ;p
    Agaa to ja tak pisałam haha i nadal to utrzymuje😀

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez zamierzam w przyszłym tygodniu zrobić te kotleciki 😁 w ogóle odkąd jakoś w piątym miesiącu skończyły się te mdłości regularne to mogę wreszcie gotować 😁

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • meerici Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Aaga no i termin ma najwcześniej przecież 😋
    Przed Kiniorkiem ja jeszcze jestem, a w obecnej sytuacji skromnie obstawiam swoją kandydaturę 🙈

moni05, brunetka91, Kookosowa lubią tę wiadomość

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> wonder baby 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> 4.2025 ?
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meerici wrote:
    Przed Kiniorkiem ja jeszcze jestem, a w obecnej sytuacji skromnie obstawiam swoją kandydaturę 🙈
    O matko, przepraszam! I masz trójkę z przodu 😱 ale oby po 37 tygodniach, trzymam kciuki za to 😘

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • meerici Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    O matko, przepraszam! I masz trójkę z przodu 😱 ale oby po 37 tygodniach, trzymam kciuki za to 😘
    Mam taką nadzieję! Ja to będę szczęśliwa jak przynajmniej do tego 34 dam radę (tak wczoraj mówili, ze może mnie tyle potrzymają w szpitalu...) Zaciskam nogi ile sił, Wy trzymajcie kciuki! Ale to nigdy nie wiadomo, może nam się z Kiniorkiem uda zostać prawdziwymi pazdziernikówkami 😜

moni05, Kookosowa, nuśka91, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> wonder baby 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> 4.2025 ?
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się śmiejemy, ale jeny, ja mogę i do sylwestra chodzić w ciąży, byle było dobrze 😁
    Ale jestem przekonana, że wszystkie urodziny zdrowe, śliczne bobasy 😊

meerici, brunetka91, Kookosowa, nuśka91 lubią tę wiadomość

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • lena198808 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny nie udzielam się bo rzadko też czytam forum. W poprzedniej ciazy czytajac forum nakrecalam sie czesto ze tez mi cos jest itp. A poza tym ciężko w ogóle Was nadrobic :P
    Widzialam że temat szyjki był... Boje sie strasznie że zacznie sie skracać.
    Co prawda ja jestem obstawiona lekami od samego początku przyjmuje Acard, clexane, duphaston, luteine.. Od ok miesiaca mam zwiększoną luteine 2x2.. Porażka, ale jesli to ma pomoc szyjce to bede ja brać do końca ciazy.
    Mnie często brzuch boli, właściwie to nic nie moge robic ale jak tu nie robic jak mam prawie 18 miesięczną corke a mąż za granicą pracuję i co 3 tyg jest na 1 tydzien w domu..
    Zmieniłam ogolnie lekarza prowadzącego, tak jak prowadzil moja poprzednią ciążę nie mialam zastrzeżeń tak teraz.. Poszlam na wizytę tydzien po polowkowych i wizyta polegala na wypisaniu recept i sprawdzil tylko czynność serca. Cala przyjemność mnie kosztowala 250 zl. Zapominal mi tez dac skierowania na badania. Teraz jestem zadowolona. W czwartek akurat mialam 2 wizyte u nowego dr i maluszek - Antoś prawdopodobnie- mial 1170 gram. Szyjka 3.67cm. Ale w zaleceniach mam żeby jak najwięcej odpoczywać.
    Ostatnio zamówiłam sobie Panią i pomyla mi okna, do sprzątania jakoś nikt sie nie garnie zeby mi pomoc wiec raczej tez bede musiała komus placic za sprzatanie. Właściwie to nikt mi sie nie pyta pomóc ci w czyms itp. Przykre ale dam radę. Byle do 37 tyg.
    Z wyprawka leżę, kupilam 2 paczki ciuszkow dla chlopca, po corce wybralam tez jakies uniwersalne rzeczy, wózek po córce mam, mamy X-landera x-move. Ogolnie fajny wózek nadal spacerowke corka uzytkuje. Jedyny minus tego wozka to ze trzeba spacerowke rozbierać na 2 czesci, stelaz osobno i siedzisko osobno. Na wyjazdy, do zapakowania w auto kupilismy tez xlandera x-go. Testuje na razie ;) fotelik, nosidlo mam, wanienke tez.. Ale te wszystkie kosmetyczne rzeczy leżą nie moge sie zebrac w sobie i kupić. W ogole jakos nie mam weny na zakupy dla syna. Dla corki non stop cos zamawiam z ciuchów a dla malego nie...

I teraz jak mozecie wypowiedzcie. 10 sierpnia mamy zaproszenie na wesele, 300 km trasy. Slub bierze kolega męża z pracy. Na początku bylam nastawiona na tak pojedziemy, 60 km do morza to nad morze skoczymy na pare dni.. I tak po tej wizycie czwartkowej u lekarza jak mu sie zapytalam o wyjazd byl niechetny.. Da mi zielone swiatlo na wyjazd jesli szyjka bedzie taka sama na usg 3 trymestru, ktore mam 31 lipca. Troche mnie nastraszyl ze jazda tyle km, opieka na weselu nad córka bo pewnie ja bede za nia latac bo mąż wypije i dupka do tanca bedzie mu lecieć.
    W poprzedniej ciazy w 32 tyg skrocila mi sie szyjka na 2.3cm mialam nakaz lezenia.
    Teraz jak sie skroci co ja zrobię male dziecko w domu mąż daleko.. Jestem na nie na ten wyjazd. Mąż oczywiście juz fochy ze wymyslam ze najlepiej jakbym sie polozyla i nic nie robila.. Ciezki temat, nie rozumie mnie, w domu mam malego diabla, wrecz terroryste czasami, czesto czuje brzuch.. Facet powinien byc chociaz 1 tydz w ciazy moze wtedy by nas zrozumial.
    Mowie mu żeby pojechał sam jak chcę też problem. Dla mnie jednak jest wazniejsze zeby donosic ciaze do bezpiecznego momentu i nie pozwolic na lezenie.

Jakos nie cieszy mnie ta ciąża, bo jest mi czasami naprawde bardzo ciężko. Moze za wczesnie sie zdecydowalismy, ale jak to sie mowi nigdy nie ma dobrego momentu. Za pare lat bede sie cieszyc, że mam 2 dzieci odchowane i taka mala roznica wieku więc moze będą bardzo za soba.
    byle do pazdziernika albo koncowki wrzesnia zeby chłopak byl silny i zdrowy ;)

Kookosowa, kasia1518, Jupik lubią tę wiadomość

wniddf9h93x6liig.png

c55frjjgusb25kvf.png
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena spokojnie, będziesz się jeszcze cieszyć :) będzie dobrze :*

Meerici Ty masz na kiedy termin? 27.09?

Ja liczę że razem zaczniemy rodzici :p tzn w odpowiednim terminie :*

Ogólnie poprawilyscie mi humor swoimi typami kto będzie pierwszy na porodowce. Bo jak zaczęłam się ubierać na to wyjście to mi się wlaczyl płacz i wycie że wyglądam strasznie jak kula... Stanęło na dresowej sukience i pod spód spodenki żeby mnie nie obcieraly uda.

Mam nadzieję że kotleciki smakują i będą smakować :) dajcie znać

moni05 lubi tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tylko nadzieję, że nasze grono nie powiększy się w lipcu ani sierpniu :)

moni05, Kookosowa, meerici, sandrina22, kasia1518, przedszkolanka:), Dominika32 lubią tę wiadomość

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 20 lipca 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby wszystkie dzieci siedziały jak najdłużej. Już za chwilę każda będzie z 3 z przodu to już inaczej.

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
‹‹ 806 807 808 809 810 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ