X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny od razu kupujecie dla maluszków witaminę d czy czekacie na wskazania od lekarza?

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 07:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina ja kupilam 😉

Co do męża przy porodzie to moj byl i wszystkim mówil,że nic strasznego 😂 w krocze przecież nie zaglądał a zawsze bylo z kim pogadać czy wode podal. Poza tym widział jak mi wody trzasnęły na cała salę bo albo mi przebili albo przed partymi poszły 😀 więc ja "podziwiam" takich wraźliwców dla których poród to jakas trauma, to jakby mieli rodzic to sami by poumierali😂

moni05, kalcia lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina2811 wrote:
    Dziewczyny od razu kupujecie dla maluszków witaminę d czy czekacie na wskazania od lekarza?
    Od razu,każdy ma brać A czy akurat takiej firmy czy innej to trzeba "testować"

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2019, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,

W kwestii mężów przy porodzie: mój cały czas twierdzi, ze zemdleje, ale ze mam podobne zdanie jak Uwemhe, wiec obiecał, ze pójdzie...nasi znajomi i rodzina tez go przekonują...nie chciałabym, żeby tak wyjątkowa chwila mu umknęła :)

A tymczasem eM. wyjechał mi na kilka dni, dostałam pod opiekę drugiego psa (16 letniego labradora teściów) i jeszcze wymyśliłam sobie, ze zrobię niespodziankę eM. i przeorganizuje nam trochę sypialnie (eM. zawsze wolał dwie osobne kołdry, ja się upieralam przy jednej dużej; ale już teraz jest nam ciasno we trójkę: ja, eM. I poducha ciążowa 🙈), a jak dojdzie jeszcze maluch😳
    Wiec czeka mnie dziś wyprawa do Ikei i małe zakupy 😉 jasne, ze wyjdę tylko z pościelą 😉

Edit. Wczoraj eM. obejrzał ze mną „porody” na Polsat cafe...nie powiem, był lekko wstrząśnięty, ale uważam, ze to go fajnie przygotuje 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2019, 08:20

• KasiaP Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Kurcze strasznie jesteście restrykcyjne w sprawie tych mężów:D ja kurcze też bym chciała, żeby mój był przy mnie, ale decyzję zostawiam jemu. On z tych delikatnych niestety i no nie chcę go zmuszać, bo zmuszanie się nigdy dobrze nie kończy. On nawet problem z dotykaniem brzucha ma. Pomizia delikatnie ale byle ruchów nie poczuć, bo się boi. No i co zrobisz jak nic nie zrobisz. Widzę że się stara, ale tu tylko metoda małych kroczków wchodzi w grę. A co do szkoły rodzenia, to ja mam 5 zajęć gdzie 2x mamy przyjść same, a 3x z partnerami. Na inne kursy chodzę sama bo mój w pracy, poza tym u niego dużo gorzej z niemieckim i nie widzę sensu żeby słuchał tego wszystkiego, jak i tak połowy nie zrozumie :D Do lekarza też raz go tylko zabrałam, żeby zobaczył dzidzię. Chyba się trochę wzruszył, ale przyznać się nie chciał :D
    Tam wcześniej był temat tabelek w exelu, mnie chyba też to czeka bo dostałam 2 kartony ciuszków od koleżanek. Od jednej takie sobie, dość mocno znoszone, muszę poprzebierać. Ale od tej drugiej no cuda. Nic nie zniszczone i serio śliczne. Muszę teraz to wszystko skatalogować hehe. Wczoraj mi tylko sił starczyło na robienie zdjęć (ciuszki są do zwrotu, więc muszę wiedzieć co od kogo było). No i chyba nic nie kupię z tych noworodziowych rzeczy, dopiero od 68 mam luzy :D i musi jednak podwójna komoda być :D
    Miłego dnia i wizyt jak któraś ma

moni05 lubi tę wiadomość

• Dominika32 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry
    Kciuki za wizyty:-)
    Dziewczyny bylam wczoraj u diabla i o dziwo dostalam pochwale:-)A bałam się że skończy się insulina...
    Pomimo malych grzeszkow mialam tylko jedno nie wielkie wykroczenie,powiedziala że B.dobrze się odzywialam i w tym tyg mam mierzyć cukier wyrywkowo... tylko raz dziennie! (Tamten tydz musialam 6 razy dziennie)...

Co do porodu mąż bedzie że mną nawet przy cesarce, na bank zemdleje albo się zrzyga,ale ma być i koniec.
    Jak rodzilam syna w szpitalu panowala grypa, nie wpuszczali nikogo przez 9 dni pobytu bylam sama...

Dzisiaj zaczynam pranie,na fb widzialam że dziewczyny już maja posciel w łóżeczku ubrana,zastanawiam się czy swojej też nie ubrać,tak tylko żeby nacieszyć oko, bo przed porodem bym musiala uprac drugi raz,to wiadomo..Czy ktoras z was ma już gotowe łóżeczko w sensie z ubrana pościelą?:-)

moni05 lubi tę wiadomość

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• KasiaP Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika ja mam tylko złożone. Tak żeby oczy nacieszyć :) pranie będę dopiero robiła pod koniec sierpnia, jak już wrócę z Polski. Super wieści od diablo :)

Dominika32 lubi tę wiadomość

• sandrina22 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Witaminę D kupuję wcześniej - biorę w kroplach.

Cebrera udanych zakupów; na pewno z pościelą tylko wyjdziesz :D

Ja excela nie używam, nawet nie mam zainstalowanego. Wolę sobie wszystko w kalendarzu zapisywać; co roku sobie jakiś ładny kupuję i przynajmniej mam jakąś przyjemność z zapisywania wydatków. Mój K za to od kilku lat prowadzi smętną tabelę w excelu, i puka się tylko w czoło jak patrzy na moje zapiski :D

moni05, Kookosowa, Cabrera lubią tę wiadomość

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nuśka91 wrote:
    Uwemhe mam takie samo zdanie jak Ty. I super, że trafił Ci się facet, który chciał z Tobą iść do porodu. Ale pomyśl co byłoby gdyby Twój nie chciał. Rozwiodłabyś się z nim? Miałabyś życiowego focha? Zmusić się nie da, to dorosły człowiek. Ja dopóki nie zaszłam w ciążę nie wiedziałam, że mój będzie miał jakieś opory. A nie wpadłam na to, żeby go o to zapytać lata temu przed ślubem 😉

U nas jest tak, że im jestem dłużej w ciąży tym bardziej mój mąż mięknie w temacie porodu. Na początku był bardzo na nie, ale z czasem jak widzi mój rosnący brzuch, czuje ruchy dziecka to powoli zmienia zdanie (przynajmniej już nie protestuje w tym temacie 😉). Myślę, że ostatecznie będzie u nas tak jak pisze Sandra, że będzie miał możliwość wyjść na sam koniec akcji. Ja przynajmniej nie widzę lepszego rozwiązania, niż właśnie takie żeby powiedzieć mu, że ma taką możliwość. A jak na to pójdzie to jest też opcja, że w ogóle mnie nie zostawi i tak chciałabym najbardziej ☺️
    Hej

Fajnie ze nie musiałam przekonywac mojego męża. Ale gdyby odmowił to i tak by tam poszedł wbrew swojej woli. No bo.miałAbyn rodzić sama? Porod trwa 12 godz. I tam.naprawde jest mało krwi wiec naprWde nie jest to takie straszne. A ta ostatnia daza partych może 30 min? To wtedy moglby wyjsc faktycznie. Bo to jedyny moment że moglby zemdlec. To jest najtrudniejszy moment w życou kobiety. I jesli kobieta chce by tam.był to krolewicz po prostu musi być. I ewentualnie wyjsc przy partych jesli boi sie ze zemdleje. Oni tam są pomocni. Wode dadzą itd.
    Ci co mowią im.ze było straszne hmmmm a czy my babki uważamy że to spa było? Nie trzeba swoje zrobić i cieszyć sie skarbem:-)

moni05, Cabrera lubią tę wiadomość

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pościel mam upraną ale nie założoną. Ubranka już uprane, poprasowane i poukładane. Polecam Wam organizery z Ikea. Ja mam komode otwierana i to super sprawa. Każdy pojemnik to np. Body, śpioszki itp.bo jak miałam na kupkach to się bardzo rozwalały jak chciałam wziąć jedno.

• moni05 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera to mój ogląda na TLC „ciąże z zaskoczenia” i „wie” już jak odebrać poród w aucie, że pępowiny nie przecinać dopóki się nie wytętni do końca, jak oczyścić drogi oddechowe 😂🤷🏻‍♀️

Dominika nie ubieram pościeli ani teraz, ani wcale w pierwszym roku życia ;)

Cabrera lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i dziewczyny wiekszosc facetow co mowi zw wyjdzie w koncowej fazie i tak zostaje:-) bo to bardzo szybko sie toczy:-).
    Powodzenia dziewczyny.

Karooo93 lubi tę wiadomość

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Lidlu od poniedziałku są wyprzedaże na stronie online, mi się udało dorwać body na krótki rękaw pięciopak na 62. Gdyby któraś chciała to też na baby stars z kodem STARS10 jest - 10%. Niedużo ale zawsze mniej :)

• sandrina22 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika ja nawet łóżeczka jeszcze nie mam, a o pościeli do niego to nawet nie myślałam :D

Planowałam w tym tyg. wyprać koszule do szpitala i jakieś większe rzeczy typu ręczniki, tetrę itp i wystawić z suszarką na balkon, żeby ładnie wyschło. Ale... panowie budowlańcy sobie przypomnieli dzisiaj, że wypadało by zrobić drogę pod blokiem, którą rozwalili 2 miesiące temu.
    Także nie dość, że o 7 miałam pod oknami pobudkę epitetami, to jeszcze koparka wznieca tuman kurzu.

A właściwie sezon grypowy to kiedy się zaczyna? Chyba w październiku się jeszcze nie załapiemy?

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emikey mi się wydaje że to normalna waga na ten czas. Pamiętam jak moja Zosia w 31tc miała na usg 2040g, a urodziła się w 32tc z 1950g.

Co do wagi obecnej... hmmm ma prawie rok i waży UWAGA 7640g ( poniżej 3centyla) A wzrost 86cm ( 97 centyl) - więc rozstrzal obejmuje cała siatkę centylowa. Jest zdrowa, wszystko je i wszystko idzie jej w długość ☺

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png

Wysłany: 24 lipca 2019, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika ja łóżeczko rozkladam w długi weekend w sierpniu, pościeli nie mam,ale tj.prześcieradło i dodatki chyba zacznę pomału juź prać lub po przyjezdzie o ile wyjadę .czekam na jutrzejszą wizyte i wtedy dopiero plan bedzie. Na pewno jeszcze nic nie wkladam do lozeczka :)

Sandrina mam nadzieje,że jeszcze go nie bedzie bo mnie przeraza..jak rodzilam Polę w lutym to była akurat i zakaz odwiedzin byl.

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Sandrina ja też kupuje co roku kalendarze i mam tam swoje karteczki, rozpiski i inne ważne rzeczy. Laptop odpalam raz na miesiąc albo wcale.

Ja mam łóżeczko rozłożone bo po córce nie było złożone, pościel ubiorę jak popiore. Pewnie w weekend bo narazie prasuje ubranka i układam w szafach. Wszystko po kolei.

Wit d kupię pod koniec sierpnia. Wtedy kupię córce tran to i Wit d przy okazji.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku

Wysłany: 24 lipca 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na etapie sprzatania ciuchow Poli(segregacja z czego wyrosła przed jesienią) i na dzisiaj mam jeszcze szafe (a tu polowe trzeba dla małego oddać. Więc na dzisiaj zajecie mam,a jeszcze buleczki owocowe chcemy zrobić no i pranie :) nie chce za duźo na raz by znowu brzuch nie zwariował.

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja łóżeczko dopiero zamówiłam, czas realizacji 2 tygodnie 🙈

Wczoraj dopiero zamówiłam Lovele do prania i pierwsze pieluchy (polecam stronę Freedo.pl - bardzo dobre ceny, wczoraj upolowałam np. butelki aventu w lepszej cenie niż na gemini - dzięki temu koszyk w gemini topnieje, brawo ja😁)

Ale...jutro i pojutrze mam zamiar zrobić inwentaryzacje ciuszków i je posegregować (a oprócz kupionych mam kilka kartonów 🙉), zostawię chyba tylko ciuszki do rozmiaru 68, je wypiore, posegreguje i poukładam w organizerach z ikei, które pewnie dziś zakupie;)). Resztę ciuszków poukładam rozmiarami i do kartonów na razie.

Ps. Sandrina, przybijam piątkę z kalendarzem/organizerem - tez co roku mam ładny, duży, wszystko ładnie zapisane, popodkreslane zakreślaczami :)

sandrina22 lubi tę wiadomość

• Aaga Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2019, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie akurat mąż jest mocno zaangażowany i nie muszę go do tego namawiać. Nie wyobraża sobie, że nie było by go na wizycie z nami a to z dwóch powodów: po pierwsze zawsze mamy usg i On się mega cieszy jak może podejrzeć małą (potem od razu dzwoni do teściów i im relacjonuje ile waży itd.), a drugi powód jak to mówi "masz kisiel zamiast mózgu i zapomnisz albo coś powiedzieć albo zapamiętać zaleceń lekarza" no i tu ma trochę racji. kilka razy to On mi przypominał co mówiła lekarka.

Przy porodzie będzie i jak o dziwo moja mama się go spytała po co to od razu wyskoczył, że inaczej sobie tego nie wyobraża i to już postanowione. Szkoła rodzenia też dla niego była oczywista i jak ostatnio były filmiki z porodów i babeczka powiedziała, że jak Panowie nie czują się na siłach i mogą wyjść to mój twardo siedział. Chyba ja miałam większy problem to oglądać niż On. Więc mój pod tym kątem jest aniołem :) Nie chodzi ze mną na krew, glukoze itd. bo ja nie widzę potrzeby, a On pracuje więc po co ma się zwalniać.

Natomiast u nas na szkole rodzenia jest tak pół na pół część przychodzi w parach część same Panie. Nie ma tak, że większość jest w parze.

‹‹ 825 826 827 828 829 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ