Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nuśka91 wrote:Dziewczyny potrzebuje rady:
Fotelik maxi cosi citi czy cabriofix?
Dodam, że nie będziemy go montować z bazą tylko z pasami. Miała któraś doczynienia z jednym i drugim modelem?
I pytanie kolejne: czy trzeba kupować jakieś specjalne wkładki dla niemowlaka żeby za bardzo się nie zapadał? Dosyć głębokie są te foteliki i niby mają jakieś wkładki od producentów ale nie wiem czy to wystarcza.
Następne pytanie: czy opłaca się kupować adapter do wózka, żeby montować fotelik do stelaża wózka? Używałyście tego?
I ostatnie: Czy dokupujecie jakieś dodatkowe akcesoria do wózków i fotelików typu parasolka do wózka itp?
Wybaczcie, że tak dużo pytań, może już był ten temat jak ja miałam przerwę od forum, ale skróćcie moje męki, bo chcę w końcu zamówić wózek i fotelik. Już mam dość zastanawiania się 😑
My mamy cabriofix; city się nie sprawdził na pasach - za mało stabilny, kąt beznadziejny. Cabriofix na pasach też szału nie robi ale wydaje się cięższy i tym samym stabilniejszy. Trzeba jechać do sklepy i przymierzyć, bo po zakupie w ciemno można się zdziwić jak nie będzie pasował.
Adapter kupiłam - na wszelki wypadek, gdyby brakło sił to dźwigania fotelika z ładunkiem z parkingu do miejsca docelowego.
Parasolki nie kupuję, moskitierę mam w zestawie z wózkiem. Na pewno kupię kocyk/otulacz do nosidełka z otworami na pas i śpiworek do gondoli.
-
Dodam, że nie będziemy go montować z bazą tylko z pasami. Miała któraś doczynienia z jednym i drugim modelem?
I pytanie kolejne: czy trzeba kupować jakieś specjalne wkładki dla niemowlaka żeby za bardzo się nie zapadał? Dosyć głębokie są te foteliki i niby mają jakieś wkładki od producentów ale nie wiem czy to wystarcza.
Następne pytanie: czy opłaca się kupować adapter do wózka, żeby montować fotelik do stelaża wózka? Używałyście tego?
I ostatnie: Czy dokupujecie jakieś dodatkowe akcesoria do wózków i fotelików typu parasolka do wózka itp?
Wybaczcie, że tak dużo pytań, może już był ten temat jak ja miałam przerwę od forum, ale skróćcie moje męki, bo chcę w końcu zamówić wózek i fotelik. Już mam dość zastanawiania się 😑
Jeśli fotelik jest od 0 kg to wkładka która jest w zestawie powinna wystarczyć, ale roznie bywa. My mamy fotelik avionaut kitę + i wkładka była dzielona, wiec co jakiś czas coś wyciągaliśmy.
Co do adapterów to według mnie się przydają. Ja miałam przy corce. Czasem dziecko zaśnie a trzeba na szybko wejść do sklepu i żeby go nie przekładać do gondoli to wystarczy wypiąć dotelik i włożyć na stelaż.
Parasolka na zimę raczej się nie przydaja rodziłam w styczniu córkę i nie miałam dokupiła dopiero do spacerówki na lato. Teraz do gondoli nie kupuje.
10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
24 lata -
nick nieaktualnyDzień dobry,
melduję się po wizycie, pierwszej z ktg: zapis generalnie prawidłowy, młody kopal w sondy niemiłosiernie
to moje pierwsze ktg: nie wiem, czy to możliwe, ale te moje twardnienia zapisywały się na dole tak jakby skurcze- Gin kazał tylko monitorować jak często się zdarzają...ale zakładam, że jakby coś było nie tak, o by powiedział (bo to taki trochę znajomy Gin).
Ważymy ok 1400-1500 gram (choć ja w tą wagę tak średnio wierzę, brzuszek mamy na 28+2, a nóżki na 31+2, a z tego co wiem, to nogi dość mocno zawyżają wagę)
Na razie ułożenie miednicowe, mamy jeszcze jakieś 4 tygodnie żeby się odwrócić, choć dziś pierwszy raz usłyszałam o ceasrce (jeśli się nie obróci)
no i od teraz wizyty co dwa tygodnie
Z przykrych spraw: rwa kulszowa praktycznie mnie sparaliżowała, ledwo chodzę...więc na razie z porządków i układania ciuszków nici...no nic, najwyżej będę tylko paluszkiem pokazywała eM., co ma gdzie włożyć
mia4444, brunetka91, Kookosowa, Dominika32 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyW kwestii wózka, my mamy Stokke Trailz (gondolę) - i ona ma tak zbudowaną budkę, że parasolki nie potrzebuje
Do wózka zamówiłam tylko torbę (udało mi się wczoraj upolować Elodie Details w cenie zamiast prawie 600, to 230 pln)
W kwestii fotelika, to nastawiam się na taki pasujący do naszego stelaża (czyli w grę wchodzi głównie Be Safe lub Cybex ew. Maxi Cosi, ale wówczas z adapterami), ale uzależniam to właśnie od wizyty w sklepie i dopasowania do auta.
Ps. właśnie kurier przyniósł łóżeczko i materacykale jeszcze chwilę poczekam z ich złożeniem
-
nick nieaktualny
-
Uwemhe wrote:Hej wysłałam maile z dietą dziewczyny.
Kiniorek pinieważ z corkami sama przyleciałam do Wrocławia zaplanowałam że wysle walizke. I bylam na poczcie i u kuriera do 20kg wielka walizka na piczcie 30zl a kurier 43zl. Czyli naprawde nie sś to wielkie pieniądze. Nadacie w srode i w piatek juz tam odbierzecie. A jak ty na 1 dzień to jeszcze mniej kasy. Albo wezcie tylko bielizne na zmiane i też bedzie ok.
Ja cukrzyce mam od 8 tyg wiec chodziłam tak do pracy z wielką siatą jedzenia:-). Smiałam sie juz pod koniec że wiecej jem niż pracuje:-)
Mi ten czas leci super szybko ale jest full do zrobienia. No.i ja mam 2 dzieci ktore mają wakacje.
Mieszkanie 90 metrow ale tu szybko mi idzie bo dziewczynki pomagają w sprzataniu no i też sprzątamy na bieżąco. To bardzo pomaga.
No i zawsze jakas drzemka wpadnie. Zwolnienie jest super. Ale nie od poczatku ciąży.
Dziękuję pięknie -
Osobiście uważam, że adapter jest bardzo przydatny, nie trzeba dziecka budzić przy każdym wsiadaniu/wysiadaniu z samochodu.
Z parasolką bym się wstrzymała. Rodzimy w pażdzierniku, a to pora roku kiedy słońca raczej będziemy szukać, a nie się od niego osłaniać. Do czasu jak parasolka stanie się potrzebna ty poznasz swoj wózek, dziecko i potrzeby. -
Wybaczcie, że tak dużo pytań, może już był ten temat jak ja miałam przerwę od forum, ale skróćcie moje męki, bo chcę w końcu zamówić wózek i fotelik. Już mam dość zastanawiania się 😑2017 #1
2019 #2
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Tak mnie bolą biodra i pachwiny jak się przeforsuje. Ale ja śpię jak zabita i czasem jak mnie budzi palenie w biodrach aż się nie da wytrzymać to wtedy się obracam.
Ale to pikuś jak z córką rozchodziło mi się łono od 20 tyg do samego końca to wtedy to był ból. Teraz się cieszę że chwilę pobolalo i odpuściło
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
emikey wrote:Mnie biodra nie bolą ale za to kość ogonowa nawala, że hoho. Lewa pachwina też potrafi boleć ale tylko jak się przeforsuje. Tyle, że przy małym gagatku to przeforsowanje jest wpisane w plan dnia
Emikey a nie miałaś kości ogonowej naruszonej przez poród? Znam mamę która miała CC przez tą kość. Dostała skierowanie od ortopedy bo miała tak naruszona że by nie dała rady urodzić.
Bartuś 19.09.2019 20:14
37 tydzien 1 dzien
Witaj synku -
Pachwiny strasznie. I biodra chyba też, ale w sumie nie wiem, może miednica 🤷🏻♀️ ciężko sprecyzować mi do końca.
Właśnie widziałam na mamieginekolog - 10%, ale nie ma nic co by mnie interesowało na ten moment. Później sobie dokupię drugi śpiworek do spania chyba, choć nie wiem do końca... I te torby do wózka bym chciała zobaczyć, ale nie wiem czy będą warte uwagi. Nie chcę wydawać góry hajsu na to. Max 150 chyba.
Brunetka, nie martwię się. Trudno. Najwyzej będę później sexy tygryskiem 😅🐯brunetka91 lubi tę wiadomość
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019 -
Kookosowa wrote:Emikey a nie miałaś kości ogonowej naruszonej przez poród? Znam mamę która miała CC przez tą kość. Dostała skierowanie od ortopedy bo miała tak naruszona że by nie dała rady urodzić.
Kookosowa lubi tę wiadomość
-
Kiniorek nie rezygnuj z wyjazdu. Nawet nie proponuj tego że zostaniesz. Ty masz tak zawsze? Z czego to wynika?
Jak o siebie nie zawalczysz to nikt też nie powalczy. A bardzo cu na wyjezdzie zalezało. Wiec miej podejscie ze opcji jest milion co zrobić z bagażem tak byś ty mogła pojechac i się wolnym nacieszyć. Podziękujesz jeszcze sobie za to "dbanie o siebie".sunshine03, Kookosowa lubią tę wiadomość