X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek a ważysz wszystkie produkty, że wiesz dokładnie, ile zjadasz kalorii?

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine03 wrote:
    Kiniorek a ważysz wszystkie produkty, że wiesz dokładnie, ile zjadasz kalorii?
    No dokładnie to nie waże teraZ. Dla dietetyka Kiedyś spisywałam to i ważyłam i zawsze się najadłam a zostawało jeszcze dużo kalorii do zagospodarowania. Dietetyczce pokazałam co jem i ile a ona mi że tyje przez to, że jem za mało kalorycznie i organizm magazynuje zasoby. I przed ciążą u niej byłam, miałam się umówić później z nią na rozpisanie diety z deficytem kalorycznym żebym się najadla czyms zdrowym a bardziej kalorycznym. Jak powiedzialam jej o ciąży to powiedziała że zaprasza mnie po połogu i będziemy walczyc.
    Ja jem trzy razy dziennie, czasem zdarzy się że 4 ale tu wpada zazwyczaj owoc. I nie jem nic tłusto. Już nawet pulpety robiłam drobiowe z passata pomidorowa. Na odrobinie oliwy, bez ziemniakow. Na kolację dwie kromki z szynką, serem pomidorem i ogórkiem. Śniadanie dzisiaj wstawiłam. Dwie kawy rozpuszczalne z mlekiem i erytrolem i herbata. Plus woda oczywiście.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2019, 21:33

moni05 lubi tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Głowa do góry w takim razie! Po połogu się zajmiesz dietą na schudnięcie, a teraz po prostu dbaj, żeby jeść zdrowo :)
    Skoro puchniesz to sama woda zatrzymana w organizmie może spokojnie ważyć 1-2kg.
    Poza tym maluch też przybiera na wadze, więc do porodu jeszcze trochę przybierzesz na wadze

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na szkole rodzenia mieliśmy spotkanie z dietetykiem i mówiła, żeby w ciąży jeść mniejsze posiłki, ale jednak 5-6razy dziennie. Tak samo przy cukrzycy ciążowej.
    Może spróbuj jeść częściej, a mniej, wtedy organizm nie magazynuje, bo wie, że go nakarmisz i nie musi odkładać :)

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine - jedyny ratunek to nie wazyc się żeby nie załamywać hehe. Powiem mężowi żeby mi schował to narzędzie szatana :D

sunshine03 lubi tę wiadomość

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To najlepsze wyjście :D sama mam ochotę ukryć wagę głęboko w szafie :D

• kalcia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czemu jeszz tylko 3 posiłki? Właśnie od tego możesz tyć, bo organizm odkłada na później. Powinno się jeść na tyle często, ze jak organizm strawi poprzedni posiłek to już jesz następny. Czyli 2 godziny lżejsze posiłki. Po dużej ilości mięsa na obiad można nawet do 3 godzin odczekać, bo dluej się trawi, ale zdecydowanie powinnaś jeść mniejsze porcje a częściej. Chociaż jogurt naturalny jeśli nie jesteś głodna- a jeden jogurt dziennie tez by pomógł na twoje problemy z wypróżnieniem :) do tego jakiś błonnik i gwarantuje ci poprawę :)

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na szczęście póki co nic, a nic nie przytyłam :) początkowo schudłam 6 kilo i teraz powolutku je nabywam spowrotem, po pierwszej ciąży byłam chudsza niż przed ciąża :) zawsze myślałam, że to przez stres związany z pierwszą ciąża i później z chorobą Jagódki, ale teraz jest podobnie więc chyba mam już takie szczęście co do wagi ciążowej :)

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    Kookosowa, Twój stan emocjonalny jest całkowicie zrozumiały...a jak Twoj mąż radzi sobie z sytuacja?? Mam nadzieje, ze mocno cię wspiera ??

Mąż jest mocno skryty ale widać po nim że mu smutno. Wspieramy się nawzajem. Ciągle o tym gadamy żeby to jakoś ugryźć. On ma niepełnosprawnego brata. I kiedyś działał we wspólnocie gdzie było dużo różnych przypadków i on ma trochę inny stosunek do tego. No i zabronił teściowej do mnie dzwonić żeby mnie nie denerwować hehe
    Ja znowu szukam pozytywów.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek to naprawde mały wynik. Czyli z 13 kilo przytyjesz. Jak malucha urodzisz to bedziesz prawie na zero.
    Ja na tym etapie z młodymi miałam już 23 kilo. Do porodu prawie 30. A gubiłam w ciągu miesiąca wszystko:-).

Nie zamartwiaj sie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    No dokładnie to nie waże teraZ. Dla dietetyka Kiedyś spisywałam to i ważyłam i zawsze się najadłam a zostawało jeszcze dużo kalorii do zagospodarowania. Dietetyczce pokazałam co jem i ile a ona mi że tyje przez to, że jem za mało kalorycznie i organizm magazynuje zasoby. I przed ciążą u niej byłam, miałam się umówić później z nią na rozpisanie diety z deficytem kalorycznym żebym się najadla czyms zdrowym a bardziej kalorycznym. Jak powiedzialam jej o ciąży to powiedziała że zaprasza mnie po połogu i będziemy walczyc.
    Ja jem trzy razy dziennie, czasem zdarzy się że 4 ale tu wpada zazwyczaj owoc. I nie jem nic tłusto. Już nawet pulpety robiłam drobiowe z passata pomidorowa. Na odrobinie oliwy, bez ziemniakow. Na kolację dwie kromki z szynką, serem pomidorem i ogórkiem. Śniadanie dzisiaj wstawiłam. Dwie kawy rozpuszczalne z mlekiem i erytrolem i herbata. Plus woda oczywiście.
    Jeśli mogę Ci coś doradzić to nie dziwi mnie, że masz problem z wypróżnianiem, bo jesz jednak za mało błonnika. Za to dużo mięsa, wędlin. 3x dziennie to sporo.
    Warzyw powinno być na dzień pół kilograma.
    1 ogórek+pomidor na śniadanie i kolację to trochę za mało.
    Poza tym właśnie zjedz jogurt naturalny albo serek wiejski lekki. Do tego jakieś warzywa np.
    Nie wiem jak z dietą cukrzycową się mają płatki owsiane, ale to na wypróżnianie też by by pomogło
    Dodaj do diety strączki zamiast takiej ilości mięsa dziennie - np. czerwona soczewica. Nie trzeba tego jeść dużo, wystarczy łyżka albo dwie

• paulina2811 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj owsianka pomaga, ja się zastanawiałam czemu mam biegunki a jadłam codziennie owsianke z owocami, odkąd odstawilam jest super

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • japonka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam +11,5 - jutro zrobię aktualizację ;)

a5526252e0.png

38 lat | 5,5 r starań, 1 strata 5.2017 (Adaś,LBWC,16t)| JA: MTHFR 677T homo, IO, NK 20%, INF ⬆️, KIR Bx, AMH 1,3; ON: 4%, fDNA 32% | 3x IUI, 3 x ICSI (6 transferów, 8 zarodków, 4*)
  • kalcia Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzam ja codziennie na śniadanie zalewam wrzątkiem 3 łyżki płatków owsianych , jak zmiękną dodaje jogurt naturalny i skrajem jeden owoc lub borówki, maliny, truskawki. Wypróżniać się codziennie. Do tego bardzo dużo pije wody, żadnych napojów tylko woda niegazowana i dwie kawy z mlekiem. Mięso niestety jest ciężkostrawne, a w ciąży jelita pracują wolniej, bo są ściśnięte, wiec musisz Kiniorek trochę lżej jeść :) twoje dzisiejsze śniadanie spokojnie bym sobie rozłożyła na dwa śniadania tylko do drugiego jeszcze warzywo dołożyła :)

moni05, sunshine03 lubią tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2019, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po usg. Dostałam opr od lekarki że za długo pracowałam a ciąża zagrożona. Moja blizna ma 7 mm więc nie tak źle. Szyjka długa. Leki ciągle mam brać.

Moja mała ma 1800g śmiechnela się do mnie. Bardzo naciska mi na pęcherz i na blizne na macicy i mam zagrożenie. Zero dźwignią dziecka. Mam odpoczywać. Nawet się nie ważyć sprzątać itd, schylac gwaltownie. Boję się o tą blizne.

Będę rodzic w prywatnym szpitalu w Katowicach, gdzie normalnie koszt to 10 tys zł a ona mi przez nzw załatwi. W 35 tyg mam mieć rozmowe z ordynatorem. Jeśli nie dotrwam do 37 tyg to mam jechać do Chorzowa bo tam jest patologii a noworodków. Tam rodziłam wojtka i było fajnie.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 00:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarra oszczędzaj się teraz ile możesz. Żeby jak najdłużej udali się donosić. Kawał babki ci urósł :)

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry🙂
    Dziś przyjeżdża brat z rodziną to sobie ciuchy dla Czarka ogarne. Poza tym- stesknilam się, nie widzieliśmy się od października.

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ;)
    My wracamy dzisiaj do domku,więc większość dnia w podróźy.
    Od jutra zaczynam ciuszki ogarniac 🤗

Sara będzie dobrze,tylko musisz w miare możliwości wiecej odpoczywać no i nie dzwigaj.

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja równo po 2 miesiącach mam koniec remontu. Wczoraj zamontowali meble w kuchni, tylko trochę nas facet nie zrozumiał miały być do sufitu, a nie są. Ma dorobić szafki. Teraz by tylko wszystko ogarnąć, posprzątać i można żyć, ale z tym mi musi pomóc mama bo mi brzuch twardnieje jak długo coś robię.
    We wtorek mąż wyjeżdża to ogarnę trochę masz pokój i wezmę się za komode małej.
    A dziś mamy 5 rocznicę ślubu ♥️ matko kiedy to zleciało. Zapowiada się równie upalny dzień jak wtedy.
    Wczoraj wieczorem stawałam na wadze i znowu jest 0.5kg mniej 🤷‍♀️
    Miłego dnia!

Cabrera, Karooo93, KasiaP, przedszkolanka:), brunetka91, kasia1518 lubią tę wiadomość

syy26iye928jhyb7.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara, więc teraz trzeba posłuchać lekarza i oszczędzać się do maksimum możliwości 😊 wtedy będzie dobrze ✊🏻✊🏻

A mnie obudził mąż 😋 ponoć mu kazałam wczoraj 😂🤷🏻‍♀️

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
‹‹ 870 871 872 873 874 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ