X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Kookosowa Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spakowałam się i na patologie i na poród. Ale mam straszny dylemat z dzieckiem bo jak urodziny to będzie malutki. I ta operacja. Wzięłam ciuszki na 50. Dobrze że ich nie oddałam lalce córki. I jeden zestaw na 56. Pieluchy też 1 chociaż to mniejszy problem bo 0 teraz dostępne w każdej aptece czy Rossmanie.
    I przez chwilę miałam zjazd że po co mu właściwie ciuszki pakuje. Ale zaraz odgonilan czarne chmury.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa trzymam mocno za Was kciuki!na pewno wszystko dobrze się skończy a Ty będziesz cieszyła się ze swojego małym szczęścia!

Kookosowa lubi tę wiadomość

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny strach mnie obleciał bo właśnie czytam na FB że dziewczyna z terminem ma 17 Września urodziła dziś rano i to w domu bo jak karetka przyjechała to już miała bóle parte!to jej 2dziecko zagrożenia żadnego nie miała tylko mówi że po stosunku z partnerem o 4 w nocy coś poczuła.Oj mam nadzieję że u nas takich atrakcji nie będzie🙃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2019, 21:15

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni05 mój syn też idzie do pierwszej klasy od września. Też się martwię jak sobie poradzi i kto go dopilnuje jak ja będę w szpitalu. Jest bardzo śmiały i odważny i od razu nawiązuje nowe znajomości także mam nadzieję, że poradzi sobie lepiej z tą sytuacją niż ja 😊 Kokosowa jesteś silna i dzielna. Synek wcale może się tak szybko nie będzie spieszyć i najważniejsze że będziecie pod dobrą opieką.

moni05, Kookosowa lubią tę wiadomość

• kalcia Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowa trzymam kciuki żebyście od tego rozmiaru 50 jednak o zaczęli a nie mniejszego :*

Kookosowa lubi tę wiadomość

hchy43r8jppec09d.png
    l22ne6yd6rygrh0v.png
    i1vregz2ti2cyxol.png
    10dpo-18,5 beta, 12dpo-94,6 beta
    24 lata
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ammarylis, moja ma wg mnie strasznie "dojrzałe", ale i na wyrost problemy. Np. że zgubi się w drodze do toalety, że Pani będzie niemiła, że nie będzie mogła usiąść w ławce z najlepszą przyjaciółką... Tłumacze jej, duuuuuuużo rozmawiamy, ale ona bardzo jest zestresowana szkołą. I myślę, że dopiero doświadczenia tam ją "wyleczą" 😉

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka wrote:
    U mnie akurat termin z usg. Bo powiedziałam że nie pamiętam kiedy miałam miesiączkę. Takie klamstewko, bo owulacja była 19dc. Wiem dokładnie kiedy musiało dojść do zapłodnienia bo staraliśmy się rok, a wcześniej męża tydzień nie było i jak wrócił to sexik na powitanie i bez złudzeń że się uda. Cykl miałam spisany na straty a tu II. Taki nasz mały cud.
    Więc termin zgadza mi się z terminem poczęcia, powtórzył się w 9 i 14 tygodniu podczas USG. A kiedy urodze kto to wie.

Dziewczyny a wszystkie macie wskazania do cc czy któraś chce na życzenie?
    Tak z ciekawości.

Bo ja pomimo trudnego pierwszego porodu nie wyobrażam sobie ze mieliby mnie pokroić. Do tej pory miałam 2 operacje i jakoś tego tak nie przeżywałam jak myśl o cc.
    Ja mam wskazanie ale gdybym nie miała też wolałabym cc. Poród naturalny mnie przeraża a wiem bo zaczekam rodzic wojtka naturalnie tzn przez wywołanie oxy i myślałam że umrę a okazało się że to było 1/3 bólu. Wuzja nuedotlenienia dziecka też mnie przeraża. Wiem że cc ma minusy i jest dużo przeciwników ale jakoś bardziej temu ufam nuż własnej naturze.

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni05 mój zna w klasie tylko jedną dziewczynkę z zerówki ale jakoś się tym nie przejmuje na razie. Panią już też poznał i stwierdził, że chyba lepsza od tej z zerówki bo tamta ich bardzo krótko trzymała. Ale z tym zagubieniem się w szkole też coś wspominał...No wiadomo trzeba z nimi rozmawiać i jakoś pozytywnie nastawić mimo swoich wątpliwości.

moni05 lubi tę wiadomość

• Sarrrra Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Polubilam zamiast zacytowac :)
    2 tyg przed terminem to skonczony 38tc.
    Mnie wychodzi ze właśnie nie. Ciąża ma 40 tyg ale jak liczylam to wychodzi 39 skończonych tyg czyli 39 tydzień i 6 dni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2019, 21:53

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Ja odliczam nie do terminu tylko do donoszonej, a w moim przypadku to juz 12.09! Po dzisiejszym usg wrzesien zrobil sie jeszcze bardziej prawdopodobny niz byl do tej pory
    Ja też 12.09 doniszona

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej to ja ciąże donoszona będę miała 17 września w rocznicę ślubu :) kto to wie, czy to moje dziewczę nie zrobi nam niespodzianki :)

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarrrra wrote:
    Mnie wychodzi ze właśnie nie. Ciąża ma 40 tyg ale jak liczylam to wychodzi 39 skończonych tyg czyli 39 tydzień i 6 dni.
    A lekarze np na 39 tydz i 4 dzień mówią 39 tydzień a my mówimy 40 tydz. Myślę że nasza wersja jest bardziej logiczna

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś mąż miał wolne i też cały dzień latania i załatwiania różnych rzeczy, że jestem zryta jak kobyła :-/ on też. Takie to wolne..

Ja Kinie kładłam na boczku, raz na lewym, raz na prawym. Mnie bardziej przerażała wizja, że jej się uleje i się zachlysnie, więc zupełnie na plecach jej nie kładłam, tylko na spacerze w wózku. W dodatku w łóżeczku miała moją poduchę ciążową, żeby była bardziej ograniczona, i też pleckami do boku. Długi czas spała dokładnie tak jak ją się położyło, więc zagrożenia nie czułam. Jak zaczęła być bardziej ruchliwa wtedy z łóżeczka ta poducha ciążowa wyleciała.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi z wielkości dziecka ostatnio wyszedł termin na 14 września. Zobaczyny. Chociaz wolałabym wrzesień bo nazwa miesiąca bardziej mi się podoba haha. Ale nie spieszy mi się bo uważam, że każdy dzień w brzuchu matki ważny dla dziecka. Zobaczymy kkiedy jegomość zdecyduje się ruszyć tylek.

Mam nadzieję że i tym razem będzie SN. I nawet nie chodzi o to, że chcemy mieć 3 dziecko a z bliznami często jest problem a o to, że cenie sobie swobodę i możliwość normalnego funkcjonowania już 3h po porodzie. Zwłaszcza przy 2 małych dzieciach w domu.

kalcia lubi tę wiadomość

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Olliiii Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde dziewczyny, wy tu już torby spakowane, a ja jedyne co mam kupione do torby to podpaski poporodowe. Nawet torby jeszcze nie mam kupionej. Dzisiaj tak mnie mój mąż wnerwił, że za chwilę zacznę rzucać w niego talerzami. Nie wiem czy tylko ja tak z moim mam, że jakby w ogóle do niego nie dociera, że to już czas żeby zacząć wszystko kupować. Jak gdzieś jesteśmy na zakupach i się zatrzymam, żeby tu np kupić majtki poporodowe, tu jakiś smoczek to stoi jak na skazaniu i mnie ciągle pogania, bo zdążę przecież jeszcze kupić wszystko. Albo dzisiaj w końcu usiadłam i sama się zabrałam za zakupy, kupiłam komodę, chciałam jeszcze zamówić dostawkę i mój koszyk w aptece to odrazu pretensje, że to w przyszłym miesiącu, bo w tym już dość kupiliśmy. Nosz kur.. Ale mi wyszedł żal post :D ale no zaraz mnie coś strzeli.

ammarylis lubi tę wiadomość

12.01.2018r. - 2 Aniołki [*] 8tc 👼🏻👼🏻
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻
    18.10.2019 r. - Synek 👶🏼❤
    30.10.2021r. - Aniołek [*] 5tc 👼🏻

07.12.2021r. - ⏸️ hej maluchu 😍❤

🔸️Mthfr C677T hetero
    🔸️Mthfr A12986 hetero
    🔸️Pai-1 4G homo

3jgx43r8z5x07y20.png
  • emikey Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tam nic nie mamy przygotowane. Przeprowadzamy się w tym momencie. Ja siedzę z małym w Polsce a mąż przenosi graty z mieszkania do domu w UK :) zacznę się pakować pod koniec sierpnia :P pamiętam, że z Gaba torbę też późno pakowalam. Wszystko zmieściło mi się w 1 torbie i połowy spakowanych rzeczy nie użyłam nawet.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • Atyde Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emikey wrote:
    Mi z wielkości dziecka ostatnio wyszedł termin na 14 września. Zobaczyny. Chociaz wolałabym wrzesień bo nazwa miesiąca bardziej mi się podoba haha. Ale nie spieszy mi się bo uważam, że każdy dzień w brzuchu matki ważny dla dziecka. Zobaczymy kkiedy jegomość zdecyduje się ruszyć tylek.

Mam nadzieję że i tym razem będzie SN. I nawet nie chodzi o to, że chcemy mieć 3 dziecko a z bliznami często jest problem a o to, że cenie sobie swobodę i możliwość normalnego funkcjonowania już 3h po porodzie. Zwłaszcza przy 2 małych dzieciach w domu.
    Wiesz co ci powiem, z cesarka różnie bywa, ja praktycznie od razu po 12 godzinach chodziłam i wszystko robiłam, a za dwa dni wpisałam się na własne żądanie, bo Jagódka została przewieziona do innego szpitala i codziennie samochodem jezdzilam ( oczywiście mąż prowadzil) godzinę w jedną stronę, u Jadzi mogłam być tylko chwilę i znowu godzinę wracałam. Praktycznie nie odczułam cesarki i funkcjonowałam normalnie. Wiadomo boleć, bolało, ale przeżyć się dało. Tylko później najgorsze są zrosty przez które najprawdopodobniej miałam ciąże pozamaciczna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2019, 22:39

Nasza kochana córeczka Jagódka
    20.02.2018r. - 01.03.2018r.

27.06. 2018r. - ciąża pozamaciczna

Zostałam mamą!
    Oliwia 🥰 27.09.2019r.

Zosia 🥰 17.05.2021r.
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też szybko wróciłam do formy po CC. Najgorsze pierwsze 2 doby, ale na prawdę nie było tragedii co do tego bólu. Blizna też się szybko zagoiła, także ja minusów CC na swoim przykładzie nie mogę podać.

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja CC wspominam dobrze. Nie brałam żadnych leków przeciwbólowych, zagoiło się szybko. Jedyne co wspominam źle to wenflon i kichanie po operacji. Myślę że planowe CC nawet lepsze bo u nas na cito to stres, panika, skurcze przy znieczuleniu a tu drgnąć nie wolno.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2019, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam wskazań do cc póki co (mamy ciąże z in vitro ale to samo w sobie nie jest wskazaniem) ale lekarka dała nam wybor. Wybrałam poród sn, mam jej w środę na wizycie dać znać co zdecydowałam. Mój mąż nie może pojąć tej decyzji, ja sama nie jestem pewna ale jakoś tak czuje. Mam wiele koleżanek po cc. Jedna zniosła to strasznie a cała reszta bardzo sobie chwali. Żadnych komplikacji i już po 2-3 dniach były na chodzie. Najbardziej bym nie chciała się namęczyć przy porodzie jakby się miało okazać w pewnym momencie ze jednak cesarka potrzebna z jakiegoś powodu.

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
‹‹ 875 876 877 878 879 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ