X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek, ja torbę do wózka (spacerówki) kupowałam na allegro za całe 35 zl i jestem mega zadowolona- jest pojemna i wygodna, lepsza niż torba, która miałam w zestawie z wózkiem 2w1. Jak będziesz chciała to Ci wrzucę linka albo nazwe firmy.

Ja dziś piorę ciuszki Kacpra (te po Kini). Oczywiście wszelkie róże odpadły, ale i tak sporo zostało. Są w idealnym stanie, mięciutkie, ladniutkie, niektóre bardzo mało używane, bo dostałam sporo od siostry i chyba nawet nie wszystko przerobiłam. Żadnych żółtych plam. Ale już widzę, że muszę dokupić trochę cieplejszych rzeczy, bo jednak jak Kinga się urodziła to akurat był kwiecień i w Polsce zrobiło się lato, które trwało prawie pół roku. A teraz będzie zima, więc zupełnie małych ciepłych rzeczy raczej nie mam.

Ja rożki piorę w 60st, nawet jak na metce jest 40. W 90 w ogóle nie prałam.

Też się zastanawiam, czy do szpitala pakować 1 czy 2 torby, szczerze mówiąc już nie pamiętam jak było poprzednim razem. Grunt to spakować tak, żeby mąż wiedział co gdzie, bo to on będzie wam wszystko podawał.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ManiaM wrote:
    Tak często wspominacie tu o KTG , lekarze wam je zalecają czy robicie na własną rękę?
    Z tego co się orientuję- ale mogę się mylić, to pierwsze wykonuje się w terminie spodziewanego porodu jeśli ciąża przebiega prawidłowo tak?
    Chyba tak, położna była zdziwiona dlaczego tak szybko ale lekarz u którego byłam chciał się upewnić że za twardnieniem brzucha nie stoją skurcze i dlatego mi zlecił. Moja koleżanka z pierwszej ciąży z ogóle nie miała robionego, a w drugiej pod koniec ją często kierował

syy26iye928jhyb7.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wasze dzieci też się rąk ruszają że ciągle napięty brzuch? Bardzo się tego boję. Czuję napięcie co przeszkadza mi we wszystkim :(

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Sarrrra Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cabrera wrote:
    Moni, no z Gemini też sporo pogniecionych kartoników :/ ale o dziwo sporo gratisów i próbek dodali :)

ManiaM, to ktg chyba od lekarza zależy. Mój robi standardowo po 30tc (ok pół godzinny zapis), a wydruk daje pacjentce :)
    Ja też zrobiłam na Gemini i chyba z 600 zł zostawiłam. No liczę na jakieś gratisy :)

moni05 lubi tę wiadomość

km5sgu1rnzh3xzcx.png

zem320mmiu4xizmw.png
  • Dominika32 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie lekarz też robi ktg u siebie,od 30tc
    Taki zapis trwa ok pół godziny,niestety ja nie daje rady tak długo leżeć na plecach,zaczynam się dusić.Gin stwierdzil że mam zespół czczej żyły czy jakoś tak...I nie męczą mnie tak długo,leżę tylko tyle ile mogę...

w57vrjjgdjn1sode.png

qdkkkqi1yy4kqg9a.png

lprkcwa1u3xyt21v.png

• moni05 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy ponad 300zl gratisów zero... 🤷🏻‍♀️
    Piore w 90 stopniach tylko pieluchy i śpiworek, okrycia kąpielowe. Bo można. Ale tylko za pierwszym razem 😉

Próbowałam się zdrzemnac ale niewiele z tego. Łeb mnie boli strasznie. Dwa apapy nic 🙄

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominika32 wrote:
    U mnie lekarz też robi ktg u siebie,od 30tc
    Taki zapis trwa ok pół godziny,niestety ja nie daje rady tak długo leżeć na plecach,zaczynam się dusić.Gin stwierdzil że mam zespół czczej żyły czy jakoś tak...I nie męczą mnie tak długo,leżę tylko tyle ile mogę...
    Zapis ktg można zrobić w różnych pozycjach, nie trzeba leżeć na wznak, w ogóle nie trzeba leżeć :)

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • ammarylis Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży nie miałam w ogóle ktg, dopiero jak pojechałam do porodu. W tej ciąży też nie miałam jeszcze. Rożka i poduchy nie zabieram do szpitala. W ogóle mało zabieram bo dla dziecka wszystko dają oprócz pieluch, chusteczek, niedrapek i smoczka(ktorego nie wolno niby dawać oczywiście).Ostatnio wszystko miałam w jednej torbie. Ciuszki na wyjście dla mnie i dziecka przywiózł mąż w dniu wypisu. Uszykowalam i podpisałam je wcześniej w domu. Wit. D napiszą w wypisie jak podawać, ale na pewno się przyda po powrocie do domu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 22:42

• moni05 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brunetka91 wrote:
    Cześć dziewczyny 🙂 U mnie pralka też poszła w ruch 😁 Najgorsze potem to prasowanie, nienawidzę tego 🤦‍♀️😭
    Od paru dni męczy mnie ból nadgarstkow. Czy któraś też to ma? Czy to normalne w ciąży? 🤔

To może być częsty w zaawansowanej ciąży zespół cieśni nadgarstka. Niestety, nie ma na to rady. Jedynym lekiem jest poród.

brunetka91 lubi tę wiadomość

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tez bola nadgarstki, zdarza sie w ciazy. Zaleca sie nie soac na rece i dobrze jest zeby zwisala z lozka. Co noc mnie nie meczy na szczescie.
    Dzis byłam u ortopedy i dostalam wskazanie do cesarki przez moj kregoslup:/
    Jak ja mam teraz to zalatwic w szpitalu. Nawet nie ma mnie w miescie w ktorym bede rodzic. Mam isc i umowic termin, czy najlepiej zeby sie akcja zaczela sama? Taka skolowana dzis jestem...

• meerici Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a na grypę się szczepicie? Ja to mam straszny mętlik w głowie, co do tych wszystkich szczepień. Brzmi to sensownie, ale i tak strasznie się boję😕 z drugiej strony nasze maleństwa przyjdą na świat w tym fatalnym okresie jesienno-chorobowym, a ja już oczami wyobraźni widzę babcie, ciocie i inne takie wiszące i mlaskające nad łóżeczkiem 😕

Ja już mam wszystko poprane, czekam teraz na jakiegoś ochotnika, który to wszystko wyprasuje 😜 bo ja niestety dalej leżąca. Zaczęłam też pakowanie torby do szpitala i okazuje się, że sporo rzeczy jeszcze muszę dokupić, a myślałam, że już wszystko mam!

🤵🏽‍♀️34
    ahm <0,1 / KIR BX, kilka nieobecnych / Allo mlr 0%
    🤵🏻‍♂️34 ⭐
    2019 - Angelius GM - amh 0,14;
    bakteria, po wyleczeniu -> Cud 👶💗
    2022 - Angelius MP - amh leci, omnitrope, androtop, cycloprogynova
    ✨ 11.2023 DuoStim -> 2 komórki
    -> ❄ 5BB -> ET ❌
    ✨ 9.2024 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    ✨ 11.2024 Stymulacja przerwana (poor responder)
    ✨ 2.2025 Stymulacja -> punkcja -> lipa
    Decyzja o AZ 🔮
    Czeka na nas 3BB 🌼-> transfer czerwiec 2025!
  • Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co z Dreamer? Te się nie odzywałam dawno

f2w3dqk3m66a9e1d.png
  • Dreamer Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek91 wrote:
    A co z Dreamer? Te się nie odzywałam dawno

Czytam Was czasami ale u mnie kiepsko wiec nie chciałam zamulać. Trafiłam do szpitala w czerwcu bo przestałam widzieć. Diagnoza poważna- pozagalkowe zapalenie nerwu wzrokowego. Nie wyglada to dobrze. Wzrok się poprawił ale nadal słabo widzę. I nie wiadomo czy w ogóle wróci. Nikt tego nie wie. Żadnych badań nie można zrobić ze względu na ciąże. Bardzo zle się czuje. Jak bym nie była sobą. I straciłam całkiem kontrole nad własnym ciałem.

Na domiar złego dziecko słabo rośnie. Jest ponad dwa tygodnie do tylu. No i jest dysproporcja w kończynach. Ręce i nogi są poza siatka centylowa. Jestem załamana tym wszystkim. Nie potrafię się skupić na tym na czym teraz powinnam. Czyli na wyprawce i myśleniu o porodzie.

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer, duzo siły!! Tym bardziej pisz, wyzalaj sie, po to tu jestesmy!!

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matki, Dreamer, rzeczywiście nagromadziło Ci się sporo mało przyjemnych spraw...aż ciarki mnie przeszły...ale pamiętaj, ze tutaj zawsze możesz się wyżalić...będę mocno trzymała kciuki i za Ciebie i za Maluszka (jaka ma szacowana wagę??)✊✊
    Na pewno jesteś w dobrych rękach, trzymaj się ciepło ❤️

• Dreamer Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tydzień temu około 1300 gram ale to na NFZ na kiepskim sprecie. Jutro idę prywatnie to się coś dowiem.

• Kookosowa Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer o matko!!! Ale co mówią lekarze? To może być ucisk na nerw przez ciążę? A co z tymi kończynami? Coś to oznacza? Może poprostu będzie niski.
    Trzymam kciuki za ciebie. Musi być dobrze.

A ja dziś zła bo ktoś mnie nie wpisał w kartę zabiegów. Na czczo do 16 po czym amnio jutro rano. Więc się rzuciłam na kolację szpitalna jak na pizzę :) pod ktg byłam godzinę tętno w miarę od 100-130 więc niskie ale daje radę. Ale skurcze mi się piszą na 60 więc lekarz wpadł jak strzała i odrazu nospe dostałam w mięsień.

Bartuś 19.09.2019 20:14
    37 tydzien 1 dzien :)
    Witaj synku
  • emikey Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiniorek moja mama miała rozejscie się spojenia i dlatego ja urodziłam się w 34 tyg. Ale ona mowi, że biodra ani pachwiny ja nie bolały. Bolało ja tu gdzie włosy lonowe. Mówi że żeby iść do łazienki musiała się trzymać właśnie tu gdzie jest łono a potem to już leżała na jakimś wyciągu w szpitalu.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2019, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dreamer, badz silna! Tego Ci życzę! 😘
    Dasz znać jutro? 1300g to nie jest źle jak na ten wiek, mój tylko ciut więcej.
    Ze wzrokiem, o ile się nie mylę, miała niedawno jakąś dziewczyna na fiolecie. Tylko kurcze, śledzę od maja i nie pamiętam czy to majówka właśnie, z czerwca czy lipca...

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
‹‹ 885 886 887 888 889 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ