X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • aga_ni Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny, ja druga noc z rzędu spałam chyba z 12 godzin. Ale to nie znaczy ze czuje się dobrze. Od niedzieli jestem w kiepskiej formie. Ciagle mnie boli brzuch, ale to raczej na pewno jelita. Poza tym budzę się z mega opuchniętymi dłońmi. Aż bolą:/ potem w ciągu dnia jest lepiej - o ile nie chodzę bo podczas chodzenia puchną bardziej. Próbowałam uprasować ciuszki, ale w połowie się poddałam bo nie mogę oddychać. Czy Wy tez tak macie, ze nie możecie złapać oddechu? Masakra, nie chce jęczeć ale nie wiem jak przeżyje te dwa miesiące. A jeszcze w poniedziałek zaczyna się remont łazienki a mój mąż w środę wyjeżdża na kilkudniowy wieczór kawalerski. Kumulacja:/

23.10.2019 urodził się Władek ❤️
    starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUI :( ICSI 1 - 01.2018 :( ICSI 2 - 08.2018 :(
    IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu, lekarze wiedzą, co robią. Widać, że nie podejmują decyzji pochopnie. Będziemy trzymać kciuki! ❤️

Z 5S pamiętam tylko seks, oczywiste, spacery, schody i słodkie. Piątego elementu nie mogę sobie przypomnieć 😋

Konieczynka to dobre wiadomości! 😊 A dzieciaczki różnie przybierają i może już wcale tak dużo nie utyje. Ja po moim lekarzu to przestaje wierzyć w te pomiary. Poczekam sobie na szpitalne 🤷🏻‍♀️

sunshine03 lubi tę wiadomość

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • moni05 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, spróbuj spać 12h, jeśli ich potrzebujesz, ale np. Po 9h ustaw sobie budzik i później zrób w ciągu dnia dwie drzemki. We wczesnej ciąży mi to służyło bardziej jak sobie rozkladalam spanie w czasie,o ile to było możliwe. Oddychać mogę, bo ja mam już brzuch tak nisko, że nie czuję ucisku na przepone żadnego... Więc nie pomogę.

Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    Prawie trzy lata starań 2016-2019
    ❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa

Alicja - 22.02.2012
    Remigiusz - 05.10.2019
  • paulina2811 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka wrote:
    Dziewczyny jestem po wizycie. Ogólnie wszystko ok. Szyjka długa zamknięta na 4 spusty i ma 4,2cm więc jest dluuugasna.
    Ale przerażona jestem bo moja córcia waży 2180g i główka nie mieści się w siatkach centylowych. Już ma prawie 9cm średnicy czyli jak w 36tygodniu. Syn też miał duża główkę co za tym szło faza parta 2godziny. Wielkość główki napewno nie była bez znaczenia. A patrząc na te wagę obecną to może być koło 4kg. I bardzo duża główka. Nie wiem jak ja ją wypchne. :/
    Nóżka za to idealnie jak w 32+0. Więc mała kluseczka...
    Identycznie jak u nas :) 31+5 i 2089 gram, główka większa :)

Paulina m3sxdzu5cirt3gl0.png
  • ManiaM Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_ni, wiem co czujesz. Mam tak samo. Ledwo chodzę tak mnie bolą pachwiny. Jak kaczka. Też zaczynam puchnąć. Dziś spałam z 10h i co? Wstałam zmęczona jak nie wiem. Do tego zaczął mi się wczoraj remont sypialni, śpię na materacu na podłodze. Jest co robić. Nie wspomnę o bałaganie. O tym że jak postoje godzinę to mi ciało odmawia posłuszeństwa. Nawet nie mam poprane i uprasowane. Więc do końca tyg skracanie mebli i sprzątanie....
    Na szczęście w przyszłym tyg wizyta i jak będzie ok to jadę nad jeziorko na 4 dni odpocząć, pokąpać się.
    Was też budzą bóle krzyża?
    Chyba sezon na narzekanie do porodu uważam za otwarty. Jeszcze 2 miesiące...

oar843r8hxms7jm7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ech dwa dni temu zamówiłam ostatnie rzeczy dla malucha od mamyginekolog i co i oczywiście dzisiaj/jutro mają zrobić promocję 🙈🙈🙈

Konieczynka z tymi pomiarami to różnie może być, nie martw się na zapas :)

Basiu, skoro lekarze uważają, że lepiej Filipkowi będzie się rosło poza brzuszkiem to tak naprawdę lepiej dla Was obojga! Trzymamy za Was kciuki!

• Aaga Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    Dzień dobry dziewczyny, ja druga noc z rzędu spałam chyba z 12 godzin. Ale to nie znaczy ze czuje się dobrze. Od niedzieli jestem w kiepskiej formie. Ciagle mnie boli brzuch, ale to raczej na pewno jelita. Poza tym budzę się z mega opuchniętymi dłońmi. Aż bolą:/ potem w ciągu dnia jest lepiej - o ile nie chodzę bo podczas chodzenia puchną bardziej. Próbowałam uprasować ciuszki, ale w połowie się poddałam bo nie mogę oddychać. Czy Wy tez tak macie, ze nie możecie złapać oddechu? Masakra, nie chce jęczeć ale nie wiem jak przeżyje te dwa miesiące. A jeszcze w poniedziałek zaczyna się remont łazienki a mój mąż w środę wyjeżdża na kilkudniowy wieczór kawalerski. Kumulacja:/

Ja też mam spuchnięte palce u rąk i nóg, po nocy w ogóle są dość hmm oboloałe. Co do oddechu to myślałam, że to pogorszenie alergii, ale jednak chyba mała naciska na przeponę. Powoduje to bezdech w trakcie snu i ogólnie źle się oddycha, ale ja już przywykłam :) To jakiś tydzień wyjazdów bo u mnie i chyba Konieczynki też Panowie wybywają na kilka dni :)

• emikey Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka wrote:
    Dziewczyny jestem po wizycie. Ogólnie wszystko ok. Szyjka długa zamknięta na 4 spusty i ma 4,2cm więc jest dluuugasna.
    Ale przerażona jestem bo moja córcia waży 2180g i główka nie mieści się w siatkach centylowych. Już ma prawie 9cm średnicy czyli jak w 36tygodniu. Syn też miał duża główkę co za tym szło faza parta 2godziny. Wielkość główki napewno nie była bez znaczenia. A patrząc na te wagę obecną to może być koło 4kg. I bardzo duża główka. Nie wiem jak ja ją wypchne. :/
    Nóżka za to idealnie jak w 32+0. Więc mała kluseczka...
    Ja jutro mam wizytę i też się boję co uslysze. 3 tyg temu miał już 1900 to już pewnie z 2200 ma :P i głowę miał w 98,5 centylu. Także trochę ze strachem czekam na jutrzejsze pomiary haha.

EnhBp1.png
    Zdbo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiu, tez uważam ze trzeba zaufać lekarzom, zapewne na tym etapie Filipek szybciej podrośnie po drugiej stronie brzuszka ❤️

Moja Koleżanka urodziła w tym roku w 32 tc, maluch miał Ok 1800, radził sobie oddechowo sam, był dogrzewany i karmiony sonda (mleczkiem mamy, która dzielnie je odciągala). Teraz karmią się już zupełnie normalnie :)

My będziemy mooocno kibicować ✊✊✊

moni05 lubi tę wiadomość

• wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisałam że kuzynka wczoraj urodziła, lekarka jej mówiła że córka Bedzie kruszynka jak i mama (kuzynka przed ciąża ważyła 48kg) miała bóle krzyżowe, męczyła się ponad 13godzin, pisała mi że to był horror, a młoda ma 58cm i 3410 a miała nie mieć nawet 3kg.

syy26iye928jhyb7.png
  • basia1987 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:
    Basia, bedziemy mocno trzymać kciuki, to na pewno najlepsze dla Filipka, lekarze wiedza co robią. Jak się czujesz?
    Ordynator dziś powiedział że dla niego ten 34tydz to dużo bo kończy się skrajne wcześniactwo i maluch już jest dość dobrze dojrzały. Uważa że 11 tyg to i tak długo wytrzymaliśmy. Nie chcą dłużej czekać bo przyrosty są słabe a mówi że w każdym momencie może dojść do niewydolności łożyska i do niedotlenienia. Nie chcą do tego dopuścić a nie są w stanie monitorować dziecka 24godz na dobę. Wolą już dokarmiać go na zewnątrz.

Jak ja się czuję? Chyba jeszcze do mnie nie dociera to wszystko. Narazie nie panikuje. Pewnie dzień przed stres mnie dopadnie. Nie wierzę że to kwestia tygodnia choć od dawna wiedziałam że koniec może nastąpić w każdej chwili. Póki co szykujemy się z narzeczonym mentalnie i dokupujemy ostatnie potrzebne rzeczy. Choć już prawie wszystko mamy. Cieszymy się ostatnimi chwilami z brzuszkiem :)

Jedynie to o czym teraz myślę i się modlę to żeby hipitrofia była z przyczyn łożyskowych a nie innych i żeby rozkręcila się laktacja po porodzie bo to bardzo ważne dla niego....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2019, 13:12

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_ni wrote:

Czuje sie jakbym czytała o sobie.. u mnie jeszcze kręgosłup i ból stóp/pięt. Jak chociaz chwile mnie nic nie boli to jest cud i też sie zastanawiam jak przezyć najbliższe tygodnie..

• Spirit Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Moni najlepsze jest to,że moje sporadyczne wizyty u dentysty od zawsze to Dzień dobry, oglądniecie, tekst: oj zeby wszyscy mieli takie zeby i do widzenia ;p nigdy dziury i problemów. Po porodzie z Polą zalozylam dla siebie aparat by wyprostowac górę i tyle. Ale w 6tc z Polą,po porodzie no i teraz bujam się od czasu do czasu z bólem wychodzącej ósemki (ta jest trzecia). Więc jak nie urok to..:p

Co do wyprawki to u mnie wszystko poprane,poprasowane, torba prawie spakowana, zostalo naszykowac ciuchy na wyjscie dla naszej dwójki 😀[/QUOT

Haha Jezu haha dobrze że mi przypomniałaś, bo przecież bym goła wyszła i w klakach od prysznica haha o dziecku pamiętałan ale o sobie że będzie świeża blizna jakoś zapomniałam :p

moni05, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basia1987 wrote:
    No więc będzie cięcie... który dzień dokładnie to napiszę Wam za tydzień we wtorek...
    Będzie dobrze! Od 34 tygodnia to już nawet zwykle szpitale odbieraja porodzie a nie tylko takie super jak ujastek! Więc wszyscy się nim tam dobrze zopiekują!

2017 #1
    2019 #2
  • Kinga82 Ekspertka

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basia1987 wrote:
    No więc będzie cięcie... który dzień dokładnie to napiszę Wam za tydzień we wtorek...
    Basiu tyle już przeszłaś teraz ostatnia prosta i na pewno wszystko skończy się dobrze!mocno ściskam z Was kciuki✊

m6jvh4cdtelsgr6u.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze Basia,gdyby akurat szpitalny laktator był wypożyczony chociaż wątpię bo mają ich tam dużo to w hucie jest sklep czarodziej,tam też można taki ogromny szpitalny wypożyczyć !

2017 #1
    2019 #2
  • basia1987 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    I jeszcze Basia,gdyby akurat szpitalny laktator był wypożyczony chociaż wątpię bo mają ich tam dużo to w hucie jest sklep czarodziej,tam też można taki ogromny szpitalny wypożyczyć !
    Ja już kupiłam swój:)

moni05, Spirit, Cabrera lubią tę wiadomość

3jgxvfloilgh1ndu.png

13 cs szczęśliwy ❤
    25.01 beta 197
    28.01 beta 599
    31.01 beta 1636
  • Uwemhe Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Cześć dziewczyny. Dzisiaj u nas zimno i pada, a ja sobie zaplanowałam pranie małych ciuszków. No nic.

Wczoraj byłam na wizycie, zamiast wejść o 16.45, weszłam o 18.50 masakra. Lekarz wrócił z dwutygodniowego urlopu.
    Kluska moja waży 1675g 🧡 wszystko jest w porządku. Bóle w krocze będą już występować do końca, tak jak i twardnienia brzucha będą coraz częstsze bo macica ćwiczy. Gdyby był już bardzo twardy to nospa i dostałam luteine dopochwowo, dużo wody pić i dużo spacerować. Mówił że luteina podjęzykowa co mi zapisał tamten lekarz nic nie daje i równie dobrze mogłam jeść dropsy przynajmniej nie miałabym odruchu wymiotnego bo luteina strasznie gorzka.
    Tak samo jeśli chodzi o usuwanego mięśniaka tamten lekarz twierdził że muszę mieć cc, a mój sobie sprawdził dane operacyjne z kompa i mówi że mięśniak nie jest wskazaniem do cc i umawiamy się na poród sn 🤷‍♀️
    Hej
    Wydaje mi sie że zależy od wielkości miesniaka. Tak mi moi lekarze mowili wszyscy. Jesli macica byla wyciągnięta na zewnątrz bo.miał ponad 10 cm to powinno się zrobić cięcie:-)

• Uwemhe Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwemhe wrote:
    wiktoriaa wrote:
    Cześć dziewczyny. Dzisiaj u nas zimno i pada, a ja sobie zaplanowałam pranie małych ciuszków. No nic.

Wczoraj byłam na wizycie, zamiast wejść o 16.45, weszłam o 18.50 masakra. Lekarz wrócił z dwutygodniowego urlopu.
    Kluska moja waży 1675g 🧡 wszystko jest w porządku. Bóle w krocze będą już występować do końca, tak jak i twardnienia brzucha będą coraz częstsze bo macica ćwiczy. Gdyby był już bardzo twardy to nospa i dostałam luteine dopochwowo, dużo wody pić i dużo spacerować. Mówił że luteina podjęzykowa co mi zapisał tamten lekarz nic nie daje i równie dobrze mogłam jeść dropsy przynajmniej nie miałabym odruchu wymiotnego bo luteina strasznie gorzka.
    Tak samo jeśli chodzi o usuwanego mięśniaka tamten lekarz twierdził że muszę mieć cc, a mój sobie sprawdził dane operacyjne z kompa i mówi że mięśniak nie jest wskazaniem do cc i umawiamy się na poród sn 🤷‍♀️

Hej
    Wydaje mi sie że zależy od wielkości miesniaka. Tak mi moi lekarze mowili wszyscy. Jesli macica byla wyciągnięta na zewnątrz bo.miał ponad 10 cm to powinno się zrobić cięcie:-)

• Kiniorek91 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2019, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia trzymam mocno kciuki za Was :*

Już wyczailam, że łapią mnie BH przy zmianie pozycji. Gdy zdluzszego leżenia chce wstac. Albo gdy wychodź z auta i się kawałek przejdę. Nawet spacer który trwa 15min kończy się skurczem... Aż tak nie wierzę że się wypina, bo wtedy też nawet ruchów małego nie czuję. Bo po 1min jest ok. Brzuch miękki więc to nie mały.

Jutro umawiam się na cesarkę i szczerze się boje. Serio. Nie wiem czemu. Mam taki wewnętrzny strach, że 38tc to za wcześnie...

f2w3dqk3m66a9e1d.png
‹‹ 934 935 936 937 938 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ