X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie wrzesień 2021❤️
Odpowiedz

Mamusie wrzesień 2021❤️

Oceń ten wątek:
  • Magu Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opóźniona wrote:
    Jak rodziłam w 2016 to mi lekarze i położne na obchodzie kazali nosić biustonosz. Tak to nie zakładałam, bo było mi niewygodnie.
    A nie mówili dlaczego? :D Jeden spakuję, ale jak nie będę musiała to nosić nie będę.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania ja mam małe piersi, po pierwszej ciąży (ani w trakcie) nie zmieniły się ani trochę. Nawału nie miałam, pokarm zanikł mi bardzo szybko (byłam rozdzielona od dziecka), piersi były tkliwe tylko w pierwszym trymestrze. W nocy za nic w świecie stanika nie założę. Podczas mojego pobytu w szpitalu w pierwszej ciąży, przez ponad 1,5 tygodnia nie założyłam ani razu stanika, dopiero wychodząc. :)

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ubranek to ja planuję 10 "kompletów". Komplet dla mnie oznacza body + śpiochy lub body + pajacyk. Przy czym niektóre ciuszki mam w rozmiarze 56/62. Ja planuję kupić też kilka (ok. 3) kompletów w rozmiarze 50, bo podejrzewam, że dziecko będzie raczej z mniejszych, a na początku noworodki mają podkurczone rączki i nóżki i według mnie wygodniej w takim dopasowanym. Od rozmiaru 74 planuję raczej więcej niż 10 kompletów, ale to jeszcze odległa kwestia.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A do pakowania torby do szpitala polecam torebki strunowe ISTAD z Ikei. Są w dużych rozmiarach i można np. popakować komplety ubranek.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2021, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki wymazu. Są i bakterie i drożdże. Wynik wysłałam lekarzowi. Ta drożdżyca jest uparta. Po tylu lekach i to silnych nadal się trzyma. :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2021, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rodziłam w 2006 to mi kazali nosić podpaskę bez bielizny, nawet na korytarzu :/ Wiecie jak trzeba było nogi ściskać, aby nie wypadła? To byłby dopiero wstyd. Moja mama powiedziała, że to absurd i mam zakładać bieliznę, nikomu o tym nie mówiąc.I tak zrobiłam. Przed wizytą po prostu ściągałam bieliznę i czekałam na lekarzy. Kiedyś standardem było zaglądanie do krocza na każdej wizycie. A dzieci przesłaniało się pieluszką tetrową (również twarz) wychodząc z nimi z sali. 🤦

• Migotka29 Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2021, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uwielbiam chodzić bez stanika... Ale teraz mam takie piersi.. Co prawda rozmiar mi się nie zmienił ale są ogromne zylaste tkliwe i cieknące więc staram się chodzić w stanikach... Nie chcę żeby mi później wisiały.
    Co prawda nie wiem czy to coś pomoże bo znając życie i tak będą wisieć ale probuje

16udskjox3u389a0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2021, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martka89 wrote:
    Dziewczyny, a co myślicie o jeździe na rowerku stacjonarnym?
    Czy prawidłowej ciąży może zaszkodzić pół godziny dziennie na rowerku stacjonarnym z kontrola tętna?
    Dotychczas ćwiczyłam, nie chodzi o jakieś wielkie forsowanie ale lubię się trochę poruszać....

Jak u was to wyglada? Ćwiczycie?

Myślę, że jak będziesz spokojnie jechała, to nie ma problemu. W Holandii ciężarne normalnie na rowerze jeżdżą całą ciążę.

• Migotka29 Ekspertka

Wysłany: 4 maja 2021, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Trójki wrote:
    Odebrałam wyniki wymazu. Są i bakterie i drożdże. Wynik wysłałam lekarzowi. Ta drożdżyca jest uparta. Po tylu lekach i to silnych nadal się trzyma. :(

Zadam niedyskretne pytanie... Czy współżyjecie z mężem?

16udskjox3u389a0.png
  • ami_ami Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Trójki wrote:
    Jakie bakterie i jakie grzyby?

zi13flw1zpqm8v3r.png

27.12.2020 - II 🍀
    28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
    30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
    15.01.2021 💗

* 28 lat
    * starania od 04.2019
    ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok.
  • Magu Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Trójki wrote:
    Ja rodziłam w 2006 to mi kazali nosić podpaskę bez bielizny, nawet na korytarzu :/ Wiecie jak trzeba było nogi ściskać, aby nie wypadła? To byłby dopiero wstyd. Moja mama powiedziała, że to absurd i mam zakładać bieliznę, nikomu o tym nie mówiąc.I tak zrobiłam. Przed wizytą po prostu ściągałam bieliznę i czekałam na lekarzy. Kiedyś standardem było zaglądanie do krocza na każdej wizycie. A dzieci przesłaniało się pieluszką tetrową (również twarz) wychodząc z nimi z sali. 🤦
    Na to chyba majtki siateczkowe są najlepszym rozwiązaniem. Podobno marki horizon są bardzo dobre.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tą jazdą na rowerze czy bieganiem to z tego co czytałam to nie o samą aktywność chodzi, a o ryzyko upadku.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • opóźniona Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magu wrote:
    A nie mówili dlaczego? :D Jeden spakuję, ale jak nie będę musiała to nosić nie będę.
    Nie mówili, a ja byłam taka zakręcona, że nie zapytałam :)

Magu lubi tę wiadomość

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• opóźniona Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Trójki wrote:
    Mi w 2007 też tak kazali nosić. Ale ja sobie spodnie od piżamy zakładałam, to mnie ciągle ochrzaniali za te spodnie :)

Alicja 40 tc. 2007
    Aniołek 6 tc. 2012 (*)
    Antonina 35 tc. 2016
    Anastazja 30 tc. 2021

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 maja 2021, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    opóźniona wrote:
    Nie mówili, a ja byłam taka zakręcona, że nie zapytałam :)

Podobno w biustonoszu jest mniejsze ryzyko poestania zapalenia w piersi. Ile w tym prawdy to nie wiem, bo laktacje miałam hamowana farmakologicznie

Magu, opóźniona lubią tę wiadomość

• Magu Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o bieliznę i o spodnie od piżamy no to tutaj widzę logiczne wyjaśnienie - chodzi o to, żeby jak najwięcej wietrzyć ranę. Chociaż założenie przy wyjściu na chwilę na korytarz to według mnie nie powinno być problemem, jeśli to nie jest pół dnia. Ale biustonosz to już według mnie kwestia indywidualna co kto lubi, nie widzę tutaj jakiegoś logicznego wyjaśnienia. :)

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Magu Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Benus191 wrote:
    Podobno w biustonoszu jest mniejsze ryzyko poestania zapalenia w piersi. Ile w tym prawdy to nie wiem, bo laktacje miałam hamowana farmakologicznie
    To już coś. Jak nie zapomnę to zapytam położną przy następnej wizycie.

3jgxvfxmmo60rzi2.png
  • Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po połówkowych, wszystkie parametry ok, 377g, badanie niezbyt długie, ale dokładne. Powiedziałam, że już mam termin szczepienia, upewniła się tylko, że jestem na heparynie / Acardzie i powiedziała że to dobrze, bo jestem zabezpieczona. Nawet udało się znaleźć jeszcze wcześniejszy termin. Mąż dziś miał Modernę, a ja pojutrze Pfizera. W razie gorączki mogę wziąć 3 Apapy na dobę.

Magu, Kama91, opóźniona, Nalia, Tusianka, Tusianka, Tusianka, lestaa, Marianka@87, nat87, Mimi__, Etoilka, Mama Trójki lubią tę wiadomość

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • Gosiaaak Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O stanikach słyszałam na Zaufaj Położnej, że trzeba nosić podczas karmienia dzień i noc. Także też coś zakupie pod koniec ciąży aby było wygodnie.

Jeżeli chodzi o rower, to stacjonarny jak najbardziej jest ok. Jednak na przejażdżkę bym się nie zdecydowała po tym jak mnie jesienią kobieta potraciła na drodze rowerowej (wyjeżdżała z uliczki i powinna mnie puścić). Przeleciałam przez rower, uderzyłam głową w ziemię i trafiłam do szpitala. Także tu chodzi głownie o wypadki rowerowe i upadki. To one są niebezpieczne.

Ciuchów nie kupuje wcale, kolejna koleżanka dzwoniła że odda mi ciuchy i szczerze mówiąc to już mam ich tyle że nie wiem czy dzieciak zdarzy je wszystkie nałożyć.
    Dzisiaj przeglądam sobie pieluszki bambusowe, może coś z tego już zamówię.

31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
    04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
    11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
    12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
    15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
    30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
  • Just95 Przyjaciółka

Wysłany: 4 maja 2021, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania85
    Byłam dziś u gina, powierdził pęknięcie pęcherzyka w lewym jajniku, wszytko jak w kalendarzu , : lewy jajnik 35mm xx 27mm
    z ciałkiem Żółtym, o prawidłowej echostrukturze.
    endometrium 10,9 mm
    POwiedział,że jest wszytko idealnie. Jestem po owulacji. Czy mam szanse na ciążę? czy juz nie?

‹‹ 354 355 356 357 358 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ