Mamusie wrzesień 2021❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyWitam się i ja w 3cim trymestrze :)Ciągle zmienia mi się biust - wczoraj kupiłam 2 nowe biustonosze, bo była promocja w salonie brafittingu ale nawet się nie łudzę, że w nich do porodu pochodzę. Z obwodu 60 zrobiła mi się 70tka, już nie mówiąc o misce, bo prawie alfabetu brakuje, chyba w biuście mam te 5 kg na plusie.
Upał znów dziś u mnie, nigdy się nie wezmę chyba, ze prasowanie Małemu ubranek, bo na takim gorącu nie dam rady.
Iga też się urodziła hipotroficzna, nie znaleziono przyczyny, teraz jest drobna dalej, najmniejsza w grupie w plu, od początku rośnie równiutko na swoim 10tym centylu. Wygląda na to, że taka jej uroda.
Janek chyba będzię większy, chciałabym, ze miał ponad te 3 kg. w 25tc ważył 1200 g już, to może dobije. Chłopak najmniejszy w przedszkolu to już by chyba nie miał tak fajnie.lestaa lubi tę wiadomość
-
Marianka@87 wrote:Ja to nie wiem w jakim centylu był mój syn, teraz z córką też nie wiem i wydaje mi się ze to niepotrzebne zaprzątania sobie glowy😅 lekarze widzą u was na usg że dziecko rośnie u się rozwija wiec "szufladkowanie" jest moim zdaniem bez sensu. Dla porównania powiem Wam, ze w Szwecji mnie jedynie ważą i mierzą brzuch centymetrem... po tym niby stwierdzają czy jest okej... natomiast po porodzie tak, wymiary dziecka nakładane są każdorazowo na siatkę ale położna kontroluje każdego dzieciaczka indywidualnie. Co ciekawe siatki "dla Szwecji" sa inne niż dla Polski. W skrócie, w Szwecji dzieci rodza się mniejsze niż u nas. Syn miał 51 cm I 3220g i był przecietnym dzieckiem w Szwecji
Wybacz kochana ale dla mnie taka opieka to dramat, sprawdzanie dobrostanu płodu po obwodzie brzucha to w zamierzchłych czasach się wykonywało gdy nie było USG. Dziecko może mieć wielowodzie i obwód będzie sugerował że jest super, a stan płodu może być fatalny.Mam nadzieję, że poza tym praktykują u Ciebie także monitoring ultrasonograficzny.
Co do hipotrofii to ona nie wiąże się tylko z niską wagą urodzeniową.Nie można mówić o hipotrofii gdy waga nie spada poniżej 10 percentyla, tak na prawdę to waga jest tylko markerem, najgorsze są powikłania związane z tym, że dziecię nie otrzymuje odpowiedniej porcji utlenionej krwi, co skutkuje nieprawidłowym rozwojem wielonarządowym, konsekwencje po urodzeniu hipcia są spore,często towarzyszy temu wcześniactwo, gdyż ciąże z IUGR powinny być rozwiązywane wcześniej.
Dziewczyny dobrze piszecie, nie ma co się tak przejmować pojedynczymi pomiarami wagi, pamiętacie jak się przejmowałam, że moja Liwia jest poniżej 20 percentyla? teraz wskoczyła na 55 percentyl i w 27tygodniu ważyła prawie 1200g.Tak jak mówicie-rośnie skokowo
Czkawka czkawka-codziennie czuje ją w dole brzucha, podejrzewam,że Liwia leży już główkowo, kopie mnie pod żebrami.
Czasami wykonuje serię gwałtownych ruchów jakby coś ją bardzo zdenerwowało.Trochę mnie to stresuje, ale jak się uspakaja to ja także.
Dreamer fajnie że przeszłaś na dietę, to zawsze mniej kg po porodzie do zrzucenia.~Do tego dieta o niższym IG w takie upały jest po prostu lepsza dla nas, mniej energii idzie na metabolizm, nie zasypiasz po posiłku.
-
Kurczę ja w poprzednich ciążach w ogóle nawet nie wiedziałam, że jest coś takiego jak percentyle 😉
Teraz i owszem, pilnuję tego, ale też nie jakoś przesadnie.
Miałam już usg III trymestru i młody cały czas jest po środku, czyli ten 50 percentyl i lekarz twierdzi, że takie bobasy właśnie chcemy i oni jako położnicy i kobiety w ciąży i przy porodzie 🤔
Ja ostatnio czuję czasami takie ruchy małego jakby drgawki 🤔 nie wiem czy to powód do niepokoju, oprócz tego ma swoje normalne pory aktywności i standardowe ruchy. Zapytam dzisiaj położnej, bo mam spotkanie z nią, może coś będzie wiedziała na ten temat 💪
Nad morzem pogoda idealna, 22 - 25 stopni, słonecznie, lekki wiaterek.
Aaa i jutro czeka mnie stresujący dzień. Mam obronę! Więc bardzo proszę o mocne kciuki i pozytywne myśli ❤️Tusianka, Kama91, opóźniona lubią tę wiadomość
-
Kania no niestety nie ma usg, jedno 11-13 tc a drugie połówkowe. Ja korzystam jak mam możliwość z prywatnych usg w Pl. Prywatna praktyka jest nieliczna w Szwecji, a w Pl przysługuje też chyba 2 czy 3 usg, tyle że lekarze wg uznania robią więcej, bądź prywatnie. Nie znam się na diagnostyce, ale pozostaje mi zaufać, że skoro tyle dzieci rodzi sie w całej Skandynawii zdrowych to że mną też będzie okej. Oczywiście jak pisałam, korzystam będąc w Pl na własną rękę
W moim poście chodziło mi raczej o to, że nie ma co przeżywać który obecnie jest centyl skoro dziecko ładnie rośnie wg lekarzy. Nie mam nic wspólnego z medycyną, ale z tego co wiem to dzieciaczki teraz rosną bardzo "skokowo" a z tym przewidywaniem wagi to usłyszałam ostatnio na usg w PL, ze to jak wróżenie z fusów trochę, bo rzadko udaje się określić dokładnie:) ale jak lekarz stwierdził to my polki lubimy cyferki, statystyki i porównywanie:D
Starania od 2016 r.
Decyzja o IVF grudzień 2018.
I podejście: kwiecień 2019
30/4 transfer, 8/5 dwie kreski! 10/6 pierwsze USG i jest ❤
Wrzesień 2020- zaczynamy starania o drugie dziecko!
15/1 dwie kreski!!! -
Oczywiście Kania masz rację, że hipotrofia to nie tylko waga. Na szczęście nas nie było żadnych powikłań. Może dlatego, że przestała rosnąć na koniec ciąży dopiero.
Dlatego się martwimy, żeby dzieci dobrze przybieraly i nie miały hipotofii. Liczę, że mała rośnie skokowo i na jednym usg nawet jak będzie niżej w siatce, to na kolejnym wyżej. Albo będzie szła koło tego 40 centyla.❤Ada&Pola❤
-
nick nieaktualnyMoja Iga miała 2840 g i ostatnie 2 tyg też nie urosła, nic jej nie jest teraz dzięki Bogu. Miała w szpitalu po porodzie dużo badań dodatkowych, w tym 2 usg mózgu ale na tym koniec, bo wyszły OK. Gdyby kogoś interesowało to bardzo fajny, przystępny artykuł na temat hipotrofii napisała mama ginekolog.
Czy Wy chodzicie na basen albo pływacie w innych kąpieliskach? Ja się do tej pory powstrzymywałam, bo zawsze coś na basenie złapie ale teraz to bym poszła, trochę się ochłodzić. -
Ja tez przyznam ze mierzenie brzucha w 21 wieku to jakieś nieporozumienie. Cały świat się dziwi ze Anglia gdzie powstało fmf tez to praktykuje. W poprzedniej ciąży jednej dziewczynie zdiagnozowali zd dopiero w trzecim trymestrze. Dopiero ilość wód płodowych skłonił lekarzy do szukania przyczyny. Wyszło coś z sercem i jeszcze jedna wada. Musieli opiekować zaraz po porodzie. Wiec dla mnie usg jest nieocenione. Oczywiście ze większość dzieci mimo braku badań urodzi się zdrowych. Te dzieci urodzilyby się zdrowe nawet gdybyśmy w ogóle nie chodziły do gina i nawet morfologi nie robiły. Kiedyś przecież tak było. Ważna jest wiedza i ratowanie tego odsetku dzieci u których jakiś problem występuje.
Kania przyznaje ze czuje się lepiej z dieta. Może mi zostanie cześć przyzwyczajeń na późniejszy okres. Bo wiem ze można się przyzwyczaić i nie jest to aż tak uciążliwe jak się wydaje. Zgagi ustąpiły. Brzuch nie jest taki napiety. Możesz coś podpowiedzieć jak Ty to ogarniasz mając już takie doświadczenie w temacie ? Co jesz, w jakich odstępach ? Co jest zakazane a na co sobie pozwalasz ? Ja sobie nie zdawałam sprawy ale ja podjadam w ciągu dnia. Tu czekoladka tu cukierek tu owoc. A myślałam ze jem mało słodyczy.
I co Cię tak pochłonęło ze rzadko nas odwiedzasz ?
My tez się wybieramy nad morze na kilka dni. Przekonało mnie ze z dwójka to już szybko nie wyjadę. Pierwszy taz w życiu mnie cieszy ze pogoda ma nie być rewelacyjna.majóweczka83 lubi tę wiadomość
-
Mój Szymek też ma takie czasem dziwne ruchy, jakby niekontrolowane, które trwają chwilę. Ale czytałam, że to normalne bo dzieci nie mają do końca wykształconego układu nerwowego. Tu nie ma się czym przejmować. Super, że się ruszają.
Wczoraj wieczorem leżałam, to Młody dal taki popis, że szok. Brzuch mi cały wręcz latał, mąż był w szoku. 😁
Mój tydzień temu był ułożony główkowo, i także ma czkawki dość często.
27.12.2020 - II 🍀
28.12.2020 - HCG total 197,98 mUl/ml 😍
30.12.2020 - HCG total 529,92 mUl/ml 😍
15.01.2021 💗
* 28 lat
* starania od 04.2019
ON: 250 MLN całość, morfologia 1%, reszta parametrów ok. -
A co do tych centyli to jeszcze Wam powiem ze moj syn miał trzecim trymestrze kości udowe poniżej jeden. Najmniej miał 0,38 percentyla. I nie rósł skokowo. Cały czas podobne wyniki. Raz 5 centyl a raz poniżej 1. Dla porównania głowa na 90 centylu. Teraz jest szczuplutki 25 centyl ale wzrostowo koło 90. Dziewczyny co ja przeszłam przez te trzy miesiące to moje. Bałam się co ja urodzę. Wielka głowa, krótkie nogi. I urodził się, położne mówiły ze najpiękniejszy na całym oddziale
53 cm wiec chyba standard. Ale te tabletki i cyferki mi zostały. To już takie skrzywienie zostanie chyba na długo.
-
My już po wizycie
wszystko jest ok, dalej ułożenie miednicowe i dziś też ma lenia ( chyba przez te upały). Za 2 godz. Mam też pierwsza dawkę szczepionki. W dalszym ciągu nad tym myślę czy dobrze robię. Chyba trzeba wybrać mniejsze zło...
Magu, Tusianka, majóweczka83, Mama Trójki, Elena26 lubią tę wiadomość
-
Dreamer wrote:A co do tych centyli to jeszcze Wam powiem ze moj syn miał trzecim trymestrze kości udowe poniżej jeden. Najmniej miał 0,38 percentyla. I nie rósł skokowo. Cały czas podobne wyniki. Raz 5 centyl a raz poniżej 1. Dla porównania głowa na 90 centylu. Teraz jest szczuplutki 25 centyl ale wzrostowo koło 90. Dziewczyny co ja przeszłam przez te trzy miesiące to moje. Bałam się co ja urodzę. Wielka głowa, krótkie nogi. I urodził się, położne mówiły ze najpiękniejszy na całym oddziale
53 cm wiec chyba standard. Ale te tabletki i cyferki mi zostały. To już takie skrzywienie zostanie chyba na długo.
Musiałaś się najeść strachu. ;/❤Ada&Pola❤
-
Urodził się tydzień przed terminem z waga 3120. Wiec jak na tyle strachu to niezle. Ale u mnie było ewidentne skrócenie wszystkich kończyn a to jest marker wad genetycznych. Wiec to było najgorsze. Bo po innych wymiarach było widać ze ładnie rośnie.
Nalia lubi tę wiadomość
-
Ulaa wrote:Kurczę ja w poprzednich ciążach w ogóle nawet nie wiedziałam, że jest coś takiego jak percentyle 😉
Teraz i owszem, pilnuję tego, ale też nie jakoś przesadnie.
Miałam już usg III trymestru i młody cały czas jest po środku, czyli ten 50 percentyl i lekarz twierdzi, że takie bobasy właśnie chcemy i oni jako położnicy i kobiety w ciąży i przy porodzie 🤔
Ja ostatnio czuję czasami takie ruchy małego jakby drgawki 🤔 nie wiem czy to powód do niepokoju, oprócz tego ma swoje normalne pory aktywności i standardowe ruchy. Zapytam dzisiaj położnej, bo mam spotkanie z nią, może coś będzie wiedziała na ten temat 💪
Nad morzem pogoda idealna, 22 - 25 stopni, słonecznie, lekki wiaterek.
Aaa i jutro czeka mnie stresujący dzień. Mam obronę! Więc bardzo proszę o mocne kciuki i pozytywne myśli ❤️ -
Hej dziewczyny, ale tu cisza
. Jak tam Wasze wyprawki? Ja wczoraj spędziłam pół dnia na czytaniu internetu, wyszukiwaniu i zamawianiu tego czego mi brakuje. W tym tygodniu już chce spakować torbę
Ulaa, Anulka trzymam kciukiWiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2021, 08:37
Maja 5.06.2015
Aniela 27.08.2021
-
nick nieaktualnyJa w Holandii też miałam minimalistyczną opiekę i sobie bardzo chwaliłam. Położna mnie na każdej wizycie badała przez brzuch, także wiedziała czy dziecko dobrze rośnie i jak jest ułożone. W razie wątpliwości położne robiły USG. Ale w standardzie USG na początku ciąży i w połowie.
Tutaj w Polsce mam jeszcze skromniejszą opiekę, bo lekarz na każdej wizycie tylko bada szyjkę i wysokość macicy. Nie mam USG na każdej wizycie, miałam tylko częściej na początku. -
nick nieaktualnyMarcia86 wrote:Hej dziewczyny, ale tu cisza
. Jak tam Wasze wyprawki? Ja wczoraj spędziłam pół dnia na czytaniu internetu, wyszukiwaniu i zamawianiu tego czego mi brakuje. W tym tygodniu już chce spakować torbę
Ulaa, Anulka trzymam kciuki
Na razie kompletuje aptekę.Brakuje mi jeszcze podkładów higienicznych. Nakupiłam też dużo eko pieluszek jednorazowych, bo były na przecenie. Mimo, że chcę pieluchować wielorazowo, to jednorazówki zawsze warto mieć w razie czego. Choćby do szpitala.
No i parę ubranek.
A Wy co już kupiłyście ciekawego? -
nick nieaktualnyJa dzis czekam na zamówienie z gemini, zamówiłam już wszystko razem z naszą rodzinną standardową apteczką.
Nie mam tylko nic do mycia dla Małego, bo nie wiem kompletnie co kupić. Dziecko jest obciążone alergią z każdej strony ale jak zacznę od antyalergicznych emolientów to co mu potem dam, jakby sie coś działo ze skórą. Będę w sierpniu z córką u alergologa to dopytam też co poleca dla Janka.
Nie wybrałam jeszcze mleka ale o to też dopytam.
Wczoraj puściłam pierwszą pralkę z ciuszkami po córce, pranie 4 godziny, 2 godziny suszenia a na prasowanie muszą poczekać jakiś tydzień
Muszę dokupić jeszcze ręczniki kąpielowe, oczyszczacz powietrza z nawilżaczem, fotel do karmienia i sterylizator do butelek i będzie wszystko. Dla mnie jeszcze jakieś klapki do szpitala i w polowie lipca bede chciala spakowac torbe.
Dla dziecka u mnie piszą, żeby wziąć tylko ubranka na wyjście do domu ale ja chyba wezme swoje, nie chce zeby w szpitalnych byl.
Nie mogłam w nocy spać, strasznie się tłukłam i teraz jestem taka półprzytomna.
Dziś u nas upał straszny, uważajcie na siebie.
Powodzenia na obronach, ja się broniłam tydzień przed ślubem, też było chyba fajnie ale nic z tego nie pamiętam:D:D