Mamusie wrzesień 2021❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Snap 4 sport to był wózek, który był na mojej liście numer 1. Ale mojemu mężowi się nie podobał wizualnie😂 i padło na inny.
Kaske wzięliśmy z chrzcin bo dosyć się nazbierało a bez sensu obecnie trzymać te pieniądze.
31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
04.01.2021 beta HCG 417 mUl/ml , progesteron 34,5 ng/ml
11.01.2021 beta HCG 6572 mUl/ml
12.01.2021 pęcherzyk ciążowy 0.82 cm + pęcherzyk żółtkowy 0.27 cm
15.01.2021 beta HCG 26 361 mIU/ml
30.02.2021 Mały człowiek - 200 g
-
Swatka wrote:Ula, na kiedy masz termin? Dalej tak dobrze się czujesz? Z Juliankiem w ciąży tez tak dobrze się czułaś?
Termin mam na 20.03 i czuję się doskonale ☺️ z Juliankiem w ciąży na tym etapie i już umierałam z powodu mdłości, nie miałam na nic siły i tak do 5 miesiąca, teraz zapominam, że jestem w ciąży 🙈 także oby tak dalej!
A Ty jak się czujesz? -
Benus, to prawda geny dużo nam przekazują.
U nas pępkowa przepuklina, mamy kontrolę u chirurga dziecięcego.
Do tego młody złapał opryszczkowe zapalenie gardła. Nie wiem skąd ale walczymy. Na szczęście temp nie przekracza 38.5. poza tym innych objawów brak 🙂31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)
-
Byłam dzisiaj na usg i jest kropka z bijącym serduszkiem ☺️
Wg om dzisiaj 7+1tc, wg USG ciąża młodsza i wychodzi 6+4tclestaa, Marcia86, Swatka, Benus@191, Mała Matylda lubią tę wiadomość
-
Ulaa wrote:Termin mam na 20.03 i czuję się doskonale ☺️ z Juliankiem w ciąży na tym etapie i już umierałam z powodu mdłości, nie miałam na nic siły i tak do 5 miesiąca, teraz zapominam, że jestem w ciąży 🙈 także oby tak dalej!
A Ty jak się czujesz?
Za to właśnie on mi daje popalić. Zaczal jakis czas temu spac cale noce i się znowu zepsuło jakieś 3 tygodnie temu. Ale tak źle to jeszcze nie było i nie wiem czy to może być skok czy co, bo w ciągu dnia nie widzę zeby go coś bolało. Ale właśnie to mnie wykańcza. Wszędzie go pełno, nie usiądzie na chwilę, pierwsze kroki poczynił ale to dwa dni temu i dalej nie chce chodzić, ale się puszcza co chwile. Cały czas mam z nim problem z jedzeniem
AMH - 1.18 ng/ml
NK 29%
05.01.2021 r. - transfer 8A
8 dpt - beta hcg 2.31
10 dpt - beta hcg 22.92
13 dpt - beta hcg 88.17
15 dpt - beta hcg 233.90
17 dpt - beta hcg 629.40
22 dpt pecherzyk ciążowy
27 dpt zarodek z ❤
16.02 - całe 1.63 cm szczęścia 💗
4.03 - 3.79 cm 💗
13.03 - 4.80 cm 💗 rośnie kruszynka
16.03 - prenatalne, zdrowy chłopczyk ❤ -
Swatka wrote:Jeżeli chodzi o dolegliwości w ciąży to jest wszystko ok. Jedynie kolana mnie bolą i srednio mi się śpi. Z Kajtkiem w ciąży o wiele gorzej się czułam.
Za to właśnie on mi daje popalić. Zaczal jakis czas temu spac cale noce i się znowu zepsuło jakieś 3 tygodnie temu. Ale tak źle to jeszcze nie było i nie wiem czy to może być skok czy co, bo w ciągu dnia nie widzę zeby go coś bolało. Ale właśnie to mnie wykańcza. Wszędzie go pełno, nie usiądzie na chwilę, pierwsze kroki poczynił ale to dwa dni temu i dalej nie chce chodzić, ale się puszcza co chwile. Cały czas mam z nim problem z jedzeniem
Ojej.. Wiesz, czasami dzieci, które nabywają jakieś nowe umiejętności gorzej śpią przez to w nocy, może to tutaj jest pies pogrzebany. Ale bardzo Ci współczuję, bo ja obecnie nie mogę narzekać na Julka, pięknie śpi i je właściwie wszystko co mu zaproponuję, a najchętniej je to samo co starsi bracia ☺️ świata poza nimi nie widzi!
Mam nadzieję, że szybko się to zmieni na lepsze -
Ulaa wrote:Ojej.. Wiesz, czasami dzieci, które nabywają jakieś nowe umiejętności gorzej śpią przez to w nocy, może to tutaj jest pies pogrzebany. Ale bardzo Ci współczuję, bo ja obecnie nie mogę narzekać na Julka, pięknie śpi i je właściwie wszystko co mu zaproponuję, a najchętniej je to samo co starsi bracia ☺️ świata poza nimi nie widzi!
Mam nadzieję, że szybko się to zmieni na lepsze
AMH - 1.18 ng/ml
NK 29%
8 dpt - beta hcg 2.31
10 dpt - beta hcg 22.92
13 dpt - beta hcg 88.17
15 dpt - beta hcg 233.90
17 dpt - beta hcg 629.40
22 dpt pecherzyk ciążowy
27 dpt zarodek z ❤
4.03 - 3.79 cm 💗
No dziewczyny sierpień. Rok temu już wilam gniazdo. Padało cały sierpień. Pranie mi noe schło. A tu dzisiaj bobas 11 miesięcy 🙈11 trudnych miesięcy 😊 u nas pierwsze kroczki miesiąc temu i od tego czasu żadnego postępu. Chyba zapomniała. A myślałam ze po pierwszych to już pójdzie. W nocy dalej rzucanie się po całym łóżku. MusZe ja ciagle poprawiać. I zaczęła jakoś dziwnie kwiczec. Tak jakby się zacinała przy tym. Dziwne to i nie podoba mi się.
Ula gratuluje serduszka. Wizyta serduszkową to ważna wizyta ❤️Teraz czekać tylko do prenatalnych 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2022, 10:14
Ulaa lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny jakie macie zdanie na temat podawania dziecku mleka krowiego ? Jest tyle sprzeczności w tym temacie. Takie to mleko zle a w przedszkolach codziennie na śniadanie. Już sama nie wiem. A myśl o odstawieniu kp cały czas mnie meczy i nie wiem jak to ugryźć. Nocki bez jedzenia nie przetrwamy. Mm nie pije. Sama nie wiem
-
Dreamer wrote:Dziewczyny jakie macie zdanie na temat podawania dziecku mleka krowiego ? Jest tyle sprzeczności w tym temacie. Takie to mleko zle a w przedszkolach codziennie na śniadanie. Już sama nie wiem. A myśl o odstawieniu kp cały czas mnie meczy i nie wiem jak to ugryźć. Nocki bez jedzenia nie przetrwamy. Mm nie pije. Sama nie wiem
W naszym przedszkolu jest mleko max raz w tygodniu na śniadanie, zawsze w towarzystwie wymiennym, czyli można wziąć kanapki. Można też poprosić o roślinne. Ja bym takiemu maluchowi nie podała w innej formie niż do przygotowania naleśnika czy gofra itp
-
Ja na fb na grupie rd wyczytałam, że do picia można podawać mleko krowie dopiero po roku, a do roku tylko w jakichś produktach typu placki, budyn itp. I to 500ml na dzień max. U nas alergia na bmk....chyba. Bo od miesiąca codziennie dostaje jogurt naturalny albo twarożek i nie zauważyłam nic niepokojącego. Od 2 tygodni ale nie codziennie daje kaszkę mleczna z polecenia pediatry ale tu nie wiem czy po podaniu nie ma dziwnej kupy więc dalej obserwuje ale już bardzo chętnie przeszła bym chocia na mleko HA
Za to nie wiem czy też nie ma alergii na pyłki, na dworze oczy czerwone, a dzisiaj policzek po spacerze czerwony, albo mu szkodzi filtr którym go smarujeWiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2022, 13:02
AMH - 1.18 ng/ml
NK 29%
8 dpt - beta hcg 2.31
10 dpt - beta hcg 22.92
13 dpt - beta hcg 88.17
15 dpt - beta hcg 233.90
17 dpt - beta hcg 629.40
22 dpt pecherzyk ciążowy
27 dpt zarodek z ❤
4.03 - 3.79 cm 💗
Ja wiem ze mleko krowie po roku ale chodzi mi bardziej czy w ogóle ? No i nie wiem co takiego się dzieje jak dziecko kończy rok ze to taki magiczny moment ze dużo więcej można. 11 miesięcy to przecież prawie rok moje dziecko zaczęło jeść kaszki. Macierzyństwo od razu inaczej wyglada jak człowiek może zrobić posiłek w pół minuty. Bo tak to już jedno i to damo jadła cały czas. Bo i niestety mieliśmy porażkę przy tych kaszksch helpy z super składem a ten syf z bobowity wchodzi jak złoto.
-
Dlaczego bobovita to syf? 🙈
Moi chłopcy wszyscy jedli kaszki z bobovity, Julek uwielbia z tej firmy serię 7 zbóż 😃 i jakoś nic mnie nie zaniepokoiło w składzie, a i dzięki niej mamy mniejsze problemy z kupką (Julek często miewa zatwardzenia) -
Co do mleka krowiego to podaję tylko tyle co w naleśnikach, dosyć mało i rzadko.
Do placków itp dodaję kefir lub jogurt naturalny.
Moje dzieciaki nie przepadają za mlekiem do picia, jedynie w płatkach śniadaniowych jak mają mleko to wypiją no i kakao 😂 -
Ula, gratuluję udanej wizyty serduszkowej😊
Swatka, jak u Was wygląda jedzenie?
U nas to od zawsze problematyczna kwestia, w pierwszym półroczu Hanię trzeba było namawiać do picia mleka, później rozszerzanie diety jej nie interesowało, a mlekiem też nie nadrabiała. Według neurologopedy wszystko w porządku. Po 1,5 miesiąca "rozszerzania diety" polegającego w dużej mierze na smarowaniu papką zaciśniętych usteczek aby chociaż poczuła smak gdy się obliże z desperacji zaczęłam zabawianie podczas jedzenia. Hania zaczęła jeść, ale nie w pełni świadome przełykanie trudno uznać za poznawanie smaków. Prawie miesiąc temu zupełnie z tego zrezygnowałam, tzn. nie ma śpiewania i nie dostaje żadnych rzeczy do rączki, tylko do niej mówię. Ilość stałych posiłków wróciła już do normy, Hania zaakceptowała duże grudki, ale z jakiegoś powodu mleka pije mniej. Na dobę typowo zjada kaszkę na 170ml mleka, 200g obiadku, 150g nazwijmy to obiadokolacji (dla nas to obiad, dla niej ostatni stały posiłek), jakieś przekąski w niewielkiej ilości - chrupki, wafle ryżowe, owoce świeże albo z tubki oraz wypija w ostatnim tygodniu średnio po 500 ml mleka. Waży 8,2kg, jest długa. Jest na diecie bez bmk ale właśnie zabieramy się za wprowadzenie drabiny mlecznej. Ostatnio alergolog jako wysokokaloryczne i bezmleczne poleciła nam kaszki Sinlac i Alerlac. Sinlac ma wariant bez cukru. Obie kaszki są dostępne w Rossmannie.
Może być tak, że dziecko nie toleruje mleka, ale przetwory mleczne jak jogurt czy ser nie stanowią problemu.
Dreamer, Bobovita to nie syf🤣, w każdym razie na pewno nie wszystkie. Bezmleczne (na składzie mm się nie znam) z serii "porcja zbóż" mają bardzo dobry skład, bez cukru, są polecane przez specjalistów tak jak Helpa czy Holle więc na zdrowie😁.Ulaa lubi tę wiadomość
-
Mała Matylda wrote:Ula, gratuluję udanej wizyty serduszkowej😊
Swatka, jak u Was wygląda jedzenie?
U nas to od zawsze problematyczna kwestia, w pierwszym półroczu Hanię trzeba było namawiać do picia mleka, później rozszerzanie diety jej nie interesowało, a mlekiem też nie nadrabiała. Według neurologopedy wszystko w porządku. Po 1,5 miesiąca "rozszerzania diety" polegającego w dużej mierze na smarowaniu papką zaciśniętych usteczek aby chociaż poczuła smak gdy się obliże z desperacji zaczęłam zabawianie podczas jedzenia. Hania zaczęła jeść, ale nie w pełni świadome przełykanie trudno uznać za poznawanie smaków. Prawie miesiąc temu zupełnie z tego zrezygnowałam, tzn. nie ma śpiewania i nie dostaje żadnych rzeczy do rączki, tylko do niej mówię. Ilość stałych posiłków wróciła już do normy, Hania zaakceptowała duże grudki, ale z jakiegoś powodu mleka pije mniej. Na dobę typowo zjada kaszkę na 170ml mleka, 200g obiadku, 150g nazwijmy to obiadokolacji (dla nas to obiad, dla niej ostatni stały posiłek), jakieś przekąski w niewielkiej ilości - chrupki, wafle ryżowe, owoce świeże albo z tubki oraz wypija w ostatnim tygodniu średnio po 500 ml mleka. Waży 8,2kg, jest długa. Jest na diecie bez bmk ale właśnie zabieramy się za wprowadzenie drabiny mlecznej. Ostatnio alergolog jako wysokokaloryczne i bezmleczne poleciła nam kaszki Sinlac i Alerlac. Sinlac ma wariant bez cukru. Obie kaszki są dostępne w Rossmannie.
Może być tak, że dziecko nie toleruje mleka, ale przetwory mleczne jak jogurt czy ser nie stanowią problemu.
Dreamer, Bobovita to nie syf🤣, w każdym razie na pewno nie wszystkie. Bezmleczne (na składzie mm się nie znam) z serii "porcja zbóż" mają bardzo dobry skład, bez cukru, są polecane przez specjalistów tak jak Helpa czy Holle więc na zdrowie😁.
AMH - 1.18 ng/ml
NK 29%
8 dpt - beta hcg 2.31
10 dpt - beta hcg 22.92
13 dpt - beta hcg 88.17
15 dpt - beta hcg 233.90
17 dpt - beta hcg 629.40
22 dpt pecherzyk ciążowy
27 dpt zarodek z ❤
4.03 - 3.79 cm 💗
Mnie się wydaje że to taki etap. Nasz nie je z łyżeczki ponownie wszystko chce tak jak dorośli i najlepiej z ręki. Kaszki znowu poszły do lamusa. Wszystko co płynne narta.
Dreamer pewnie chodziło o kaszki bobovity te które w składzie są nieciekawe albo po prostu z mm. Też staram się ich unikać skoro nadal jest młody na piersi 🤷 ale wiem że to nic strasznego, bo reszta składu jest jak najbardziej ok.Ulaa lubi tę wiadomość
31.12.2020 pozytywny test, beta HCG 53,4 mUl/ml (26dc)