X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie z Śląska - łączymy się :)
Odpowiedz

Mamusie z Śląska - łączymy się :)

Oceń ten wątek:
  • mychakruszyna Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2016, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez zacznę dietę rozszerzać ok 6msc. Wiadomo 20lat temu rozszerzali dietę od 3msc ale widocznie byly przesłanki do tego żeby wiek ten przesunąć. Ja osobiście uważam że układ trawienny szczególnie trzustka i watroba nie jest w pełni przygotowana na rozszerzenie diety

74di6iyek3xe528u.png

20140724580117.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2016, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi, co do soczków czy herbatek, to Artur nie chciał za bardzo ich pić bardzo długo, dlatego najpierw po prostu dodawałam nieco więcej wody do mm, później wodę albo kompot (jak skończył pół roku) oddzielnie w niekapku i przez wiele miesięcy pił tylko wodę oraz kompoty z jabłek czy gruszek gotowane przeze mnie. Niedawno dopiero, może 2 tygodnie temu zaczął z chęcią pić również soczki i herbaty, więc teraz pije z kubka ze słomką więcej różnych rzeczy.

Artur ma alergię na mleko krowie, poza tym na nic innego, a jednak czasami nawet po warzywkach coś "wyskoczyło". Pediatra przepisała maść i powiedziała, że za mało tego, aby eliminować jakieś składniki. I że alergia może być nawet po jabłku czy marchewce, nie musi to być nic "egzotycznego". Do tego nie wiadomo, co kupujemy w sklepie czy na targu i czym pryskane, nawet jeśli niby "bio" - fajnie mają Ci, co mają własny ogródek z daleka od drogi^^

animka, niezły tekst xD Ale i dzisiaj w internecie wypisują różne bzdury na różne tematy... raz przeczytałam w necie w artykule o rozwoju dziecka na każdy miesiąc, że 5-miesięczne dziecko potrafi zrobić "papa" xD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2016, 21:22

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• Agabtm Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2016, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko baby matki!!! Ciężko jest mi Was nadrobić!!! Obiecuje poprawę!!!
    Gratuluje nowym mama.
    Jesslin jak miło, że pamiętasz o mnie hihi tak pochłonął mnie młody, że nawet nie mam czasu na forum obiecuje częściej czytać i zaglądać ;);)

U nas ogólnie ok mamy problemy z kupami niestety ;( karmie mm bebilon 1 i kupy mamy często raz na 3 dni ;( młody wtedy niespokojny i marudny. Wydluzamy również mu pory karmienia i walczymy z nocnym karmieniem staram się je wyeliminowac aby trochę pospać najdłuższy okres spania to były 4 h.

mychakruszyna lubi tę wiadomość

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 05:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już kiedyś pisalam na ten temat. Ja od 4 miesiąca po dawalam kaszke na moim mleku dziecku a od 5 wprowadzalam słoiczki warzywne. I tak jadał do 6 a od 6 miesiąca próbowałam już dawać Dania. Ale ja sloiczkami karmilam krótko bo zaledwie 1,5 miesiąca. Potem już mu sama gotowałam. Wychodziło dużo taniej. Do tego dzielilam to na takie porcję które zjadał i głównie wekowalam.

Karmilam piersią ponad 9 miesięcy. Teraz Maks ma 11 i jadą wszystko. Oczywiście mniej doprawione. Mm jada tylko rano i to maksymalnie 120 ml więcej nie wypije. I wieczorem ok 150 ml kaszki na mm. A tak cały dzień je juz normalne jedzenie. Tyle że on je za 10 więc mleko jest mu zbędne :)

74diqps6a69lyc94.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 05:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga kochana super że się w końcu odezwalas :)

Uważam że jak na dwu miesięczne dIecko pobudki co 4 godziny są całkiem dobrze. On jest jeszcze chyba za mały by spać całą noc. Maks bardzo długo nie przesypia calej nocy. Jednak do tego 9 miesiąca ta chociaż jedną pobudka na mleko była ale nie wiem bo to jednak był Cyc na żądanie. Dopiero teraz przesypia całe noce.

Co do kupek nie wiem co Ci doradzić... U mnie na forum jest pediatra i ona podawała kiedyś środek który jest bezpieczny dla dziecka a powoduje że kupy stają się bardziej miękkie i kupka powinna być robiona częściej. Ale nie wiem od którego miesiąca jest. Zapytam się jej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2016, 05:59

74diqps6a69lyc94.png
  • mychakruszyna Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zaczynam się stresować powoli:( 20dni pozostalo a jak na złość bole brzucha znikly, skurczy i twardnienia brak nawet klucie w szyjce ustalo :-o jak całą ciążę walczyłam o utrzymanie tak teraz szyjka ponad 4cm wszystko twarde zamknięte ...

74di6iyek3xe528u.png

20140724580117.png
  • Agabtm Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mychakruszyna wrote:
    Dziewczyny zaczynam się stresować powoli:( 20dni pozostalo a jak na złość bole brzucha znikly, skurczy i twardnienia brak nawet klucie w szyjce ustalo :-o jak całą ciążę walczyłam o utrzymanie tak teraz szyjka ponad 4cm wszystko twarde zamknięte ...
    Kochana mój młody pchal się na świat w 8 miesiącu a jak przyszło do terminu porodu to go przenosilam tydzień także nie martw się ale idzie oglupiec.... Trzymam kciuki abyś urodziła w terminie.

Jesslin zapytaj proszę my podajemy mu od poniedziałku dicoflor ale też nie daje rezultatów dziś 3 dzień bez kupki a po mm powinny być codziennie podobno..

• FreshMm Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agabtm wrote:
    U nas ogólnie ok mamy problemy z kupami niestety ;( karmie mm bebilon 1 i kupy mamy często raz na 3 dni ;( młody wtedy niespokojny i marudny. Wydluzamy również mu pory karmienia i walczymy z nocnym karmieniem staram się je wyeliminowac aby trochę pospać najdłuższy okres spania to były 4 h.

U nas na kupy w takich sytuacjach działał niezawodnie Bobotic. 5 minut po podaniu kupa szła jak po maśle albo przynajmniej bóle brzuszka przechodziły.

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• jesslin87 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga niestety jest to środek dopiero od 6 miesięcy.. ale i tak podam nazwe Dicopeg Junior napisała może jeszcze można użyć laktulozy i ja można już wczesniej używać.

Nie wiem czy wiesz że na mm powinno się dopajac niemowlę woda.

74diqps6a69lyc94.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mychakruszyna spokojnie nie myśl o niczym takim. Myśl pozytywnie i rozkoszuj się kopniakami naprawdę potem ich brakuje.

A szkrabek wyjdzie jak będzie gotowy :) spokojnie czekaj na pewno wszystko będzie dobrze :)

74diqps6a69lyc94.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I myslalas może o zmianie mm na inne? Ja aktualnie Maksowi daje bebiko. I powiem Ci że jestem zadowolona. Kupa jedną na dzień czasem już nawet dwie. Ogolnie nie ma problemu z kulkami czasem ciężej ma się wyproznic ale ogólnie od tygodnia kupe robimy do ubikacji a nie do pieluszki. Brzuszek go nie boli. Jestem zadowolona z tego mleka :)

FreshMm lubi tę wiadomość

74diqps6a69lyc94.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2016, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dawałam i daję Bebiko i jestem zadowolona. Co prawda, czasami nie było kupy 3 dni, ale jak się już pojawiła, to nigdy brzuszek nie bolał i łatwo wychodziła, zdrowa kupka. Oczywiście, poza tym okresem do 3. miesiąca włącznie, gdzie wzdęcia i kolki to normalna sprawa - acz te wzdęcia i kolki u nas były łagodne i krótkie, nigdy nie sprawiały nam większych kłopotów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2016, 22:30

jesslin87 lubi tę wiadomość

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• jesslin87 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie moja koleżanka ma dziecko 4 miesiące i też mu daje bebiko. A ostatnio w sklepie nigdzie nie umiała dostać bebiko to kupiła bebilon pepti. Dziecko piło go 3 dni i resztę wyrzuciła. Problemy z kupą i z brzuszkiem. Do tego się nie najadal tym mlekiem.

Także może pomysł o zmianie mm? U mnie dziewczyna z forum wypróbował 4 rodzaje zanim znalazła takie co spasowalo dziecku :)

74diqps6a69lyc94.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też szukaliśmy mm:)
    Ostatecznie jesteśmy na hippie, po pepti bolał Go brzuszek i męczyły gazy, po enfamilu nie przybierał bo mało jadł i miał zielone kupki i hipp jest wybawieniem :) Pięknie je, przybiera, kupka raz dziennie, już raczej o stałej porze, taka jak na piersi

Agabtm a Twój synek jeszcze malutki, więc może tak potrzebuje... Mój jutro kończy 4 miesiące a też zdarza mu się jeść w nocy co 4 godziny, choć już przeważnie budzi 2-3 potem 5-7, albo tylko 4-5. Wieczorem je o 20.
    Dwa miesiące to chyba za wcześnie aby eliminować na siłę nocne karmienie? Niektóre dzieci budzą się co 2-3 godziny cały czas.

tb732n0a0czusv9c.png
  • Agabtm Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W dzień rzeczywiście je co 3 godziny ale zgodnie z porcja mleka na opakowaniu może jeść tylko 6 porcji po 120 ml. Pozatym Moja pediatra twierdzi żeby mleka nie zmieniać bo może być gorzej... Sama nie wiem co o tym myśleć. Nasz syn je o 22;30 ostatnie mleko i śpi do 4 z pobudka o 2 na smoczek i tulenie. Wystarczy, ze dziecko będzie najadalo się w dzień to w nocy dłużej pospi. Generalnie powinien jeść co 4 godziny w dzień ale on po 2,5 juz się niecierpliwi. Dlatego je co 3-3,5 może stopniowo uda nam się wydłużyc ten okres.

• domi05 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2016, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta tabelka na opakowaniu ma tylko pomóc orientacyjnie, ile i co ile dziecko ma jeść... w praktyce może być różnie. Nie można dziecka głodzić... ono wie ile mu trzeba. Takie bynajmniej jest moje zdanie...
    Jak mój Dominik Chce za 2-2,5 godziny to też mu daję. Je 5-7 razy dziennie. Według tabeli powinien 5 razy po 180, on zjada po 80-130, czasem na noc 160. Przecież nie wleję mu też na siłę.
    Jeśli sam z siebie śpi Ci tak dobrze, to super.Na prawdę nie jest źle. Mój Dominik to miał czas i to całkiem niedawno ze była 20, 23-24, 2-4, o 6 czasem już nie spał.

Jesteśmy na hippie. Na opakowaniu jest informacja "Poniższa tabela pomoże Ci przygotować odpowiednią porcję mleka dla Twojego dziecka. Zaproponowane objętości porcji należy traktować orientacyjnie, gdyż każde dziecko ma inne potrzeby żywieniowe. Tak jak w przypadku karmienia mlekiem matki, częstotliwość podawania i wielkość porcji mleka HiPP 1 BIO Combiotik powinny być uzależnione od indywidualnych potrzeb niemowlęcia."

I druga informacja: "Mleko Hipp 1 BIO Combiotik zawiera wyłącznie laktozę. Mleko może być podawane w takiej ilości i tak często, jak domaga się tego dziecko".

Dominik od samego początku bardzo dobitnie domaga się jedzenia, krzyczy strasznie, nie dałabym rady choćby nie wiem co przetrzymać go... Przeważnie je co 3 godziny w dzień (zdarza się że chce co 2,5, a czasem pośpi i je po 3,5) i 1-2 razy w nocy. Dziś pierwszy raz przespał noc i jadał o 20.00 a potem o 6.30

Jak powiedziała mi lekarka. Dziecko to nie robot, maszyna. To mały człowiek i tak jak my, czasem zje więcej, czasem mniej, niekiedy chce szybciej, czasami później.

jesslin87, Agabtm lubią tę wiadomość

tb732n0a0czusv9c.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatabtm u mnie te przepisy na pudełku ile dziecko je, nie sprawdzały się też.. No kurczę nie wiem po co oni to piszą, przecież dziecko je na żądanie i każde jest inne. U dziecka przespana noc to znaczy 6 h snu, a od 22 do 4 Twój bajtel śpi 6 h :)

domi05, jesslin87, Agabtm lubią tę wiadomość

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• domi05 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2016, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agabtm u nas na bebilonie też był problem z kupkami, może jeśli nie zmieniać mleko, to może probiotyk?
    U nas akurat się nie sprawdziło, bo nasilały się objawy brzuszkowe, ale większości dzieciom służy. My mieliśmy Biogaję.

A jak już zrobi tą kupkę, to jaka ona jest? Zbita plastelina, czy luźniejsza bardziej jak musztarda? Jest w niej śluz, krew?

Mleko możesz spróbować zmienić, najwyżej wrócicie. Zastąp najpierw jedno karmienie w ciągu dnia nowym i tak z dnia na dzień zwiększaj ilość karmień nowym mlekiem, a zmniejszaj ilość butelek bebilona.

Hipp ponoć ma już probiotyki oraz białko pokarmowe, które ponoć rozluźnia stolce.

Tu możesz sobie poczytać opakowanie
    http://hipp.pl/uploads/tx_hippkatalog/HiPP_1_BIO_Combiotik_.jpg

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FreshMm wrote:
    Agatabtm u mnie te przepisy na pudełku ile dziecko je, nie sprawdzały się też.. No kurczę nie wiem po co oni to piszą, przecież dziecko je na żądanie i każde jest inne. U dziecka przespana noc to znaczy 6 h snu, a od 22 do 4 Twój bajtel śpi 6 h :)
    Dokładnie... przecież maleńkie dziecko nie wie, że nie minęły jeszcze 3-4 godziny i jeszcze nie pora jedzenia. Jemu burczy w brzuszku, czuje głód i chce jeść. Nic innego Go w tym momencie nie interesuje. Nawet to że jest noc, że mamusia chce spać. No trudno. Przecież on chce jeść

tb732n0a0czusv9c.png
  • jesslin87 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga też uważam że to co na opakowaniu to nic nie znaczy. Mój Maks np je mm bardzo mało i niby powinnam w niego wlewać więcej? Nie chcę to nie.

Jeszcze jest malutki więc ma prawo być głodny mój Maks w tym wieku jadał z cycka w nocy co godzinę lub co dwie. A jednak już później powinien mieć większe przerwy. Jednak ja wyszlam z założenia że widocznie jest głodny. Długo mieliśmy w nocy dwa karmienia tylko to cyc więc ja karmilam też sama praktycznie spiąc. Ale wiem że niektórzy polecają by dziecku dawać pić wodę zamiast mleka to się oduczy w nocy pić. Ale dla mnie to było nie humanitarne. I jakoś sam sie oduczyl pić w nocy i aktualnie spi do tej 5/6 czasem nawet do 7 i wtedy je mleko i dosypia jeszcze z godzinę.

Tak samo uważam z usypianie. Jak będzie gotowy to się nauczy sam zasypiać aktualnie ja go usypiam na rękach trwa to może 5 minut. Mam koleżankę co 4 miesięczne niemowlę kładzie do lozeczka a ono płacze a ona czeka aż usnie z wyczerpania chyba i dla mnie jest to krzywda dla dziecka.

74diqps6a69lyc94.png
‹‹ 73 74 75 76 77 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ