X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie z Śląska - łączymy się :)
Odpowiedz

Mamusie z Śląska - łączymy się :)

Oceń ten wątek:
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FreshMm wrote:
    Możliwe :) mój maluszek urodził się z hipotrofią (2590g i 51cm) i kiedy inna dziewczynka z belly urodzona tego samego dnia (3220g i 58cm), co Artur, urosła kilka cm, to mój ponad 15 cm - dogonił ją, a wkrótce przegonił. A jadł jak szalony... mojego mleka nie starczało, musiałam dokarmiać mm trochę. Podobno dzieci z hipotrofią tak mają, ze potem nadganiają.

Ps. wzrost dziecka stopuje bardzo, jak skończy pół roku chyba jakoś tak, o ile dobrze pamiętam.
    To mojemu z nadrabianiem się nie spieszy ;/
    Waży dopiero 5kg - fakt podwoił wagę urodzeniową w 5 miesiącu, ale w pierwszych 3 miesiącach przybierał średnio po 700g na miesiąc a teraz do pół kilo... tylko my mm niestety... może na piersi by ładniej przybierał...

tb732n0a0czusv9c.png
  • Wirginia Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    zorientuj się bo to już przenoszą od czerwca ;p znajoma przedwczoraj tam jeszcze rodziła :) mogę podpytać, mąż kuzynki pracuje w tym szpitalu

U mnie jeszcze ponad 2 miesiące ale jeśli byłaby możliwość to jak najbardziej bym tam chciała :) jeśli możesz to popytaj jak to wygląda będę czekała na wiadomość :) z góry dzięki! :*

3i49df9hbvw2ma7w.pngltdgegz2mf7j7ogg.png
  • kamenkaa Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FreshMm wrote:
    Możliwe :) mój maluszek urodził się z hipotrofią (2590g i 51cm) i kiedy inna dziewczynka z belly urodzona tego samego dnia (3220g i 58cm), co Artur, urosła kilka cm, to mój ponad 15 cm - dogonił ją, a wkrótce przegonił. A jadł jak szalony... mojego mleka nie starczało, musiałam dokarmiać mm trochę. Podobno dzieci z hipotrofią tak mają, ze potem nadganiają.

Ps. wzrost dziecka stopuje bardzo, jak skończy pół roku chyba jakoś tak, o ile dobrze pamiętam.

Dokładnie masz racje :)
    Ja karmie tylko MM od samego początku :)

domi05 byłam ważyc 2tyg temu także miała ponad 6kg teraz nie wiem ile waży ale ide na drugi tydzien do lekarza wiec bede wiedziec to Ci napisze:)
    Przecież bym Was nie ściemniała że córa nosi roz 74 bo po co by mi to było :) do niczego nie potrzebne ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2016, 15:13

• kamenkaa Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    To mojemu z nadrabianiem się nie spieszy ;/
    Waży dopiero 5kg - fakt podwoił wagę urodzeniową w 5 miesiącu, ale w pierwszych 3 miesiącach przybierał średnio po 700g na miesiąc a teraz do pół kilo... tylko my mm niestety... może na piersi by ładniej przybierał...

wiesz co to nie jest powiedziane ze na piersi lepiej a na mm gorzej
    ponieważ kolezanka od poczatku karmi MM i jej syn waży 7600kg ...a ma dopiero ponad 2miesiace.. Także na to nie ma reguły każde dziecię jest inne i ona zaś tez ubiera rozmiar 74 ale nie ze do 68 sie nie miesci lecz dlatego bo 68 ma ciasne także nogawki spodni 74 ma troszeczke za duże . U mojej natmiast 74 jest na styk

domi05 lubi tę wiadomość

• Karolina@ Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmiarami nie należy absolutnie się sugerować. Dla przykładu - mój Tomcio nosi głównie rozmiar 74, ale w tej chwili zakładam mu spodenki jednej firmy na 68, oraz rampers innej firmy na 86. Tak więc rozbieżność ogromna. Każda firma ma inne wymiary.

domi05, FreshMm, kamenkaa lubią tę wiadomość

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wirginia wrote:
    U mnie jeszcze ponad 2 miesiące ale jeśli byłaby możliwość to jak najbardziej bym tam chciała :) jeśli możesz to popytaj jak to wygląda będę czekała na wiadomość :) z góry dzięki! :*
    Więc na dzień dzisiejszy do końca października ma być w Rydułtowach. Ale nie jest to nic pewnego bo z dnia na dzień coś się zmienia.
    Więc myślę że w opcjach możesz mieć Rydułtowy, ale na oku również coś innego jakby już tym razem terminowo przenieśli. Była już opcja czerwiec i wrzesień więc to się trochę przesuwa.

Wirginia lubi tę wiadomość

tb732n0a0czusv9c.png
  • Wirginia Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi dzięki za informacje! :)

W sobotę jadę zobaczyć Żory :) mam konkretne pytania więc będę wiedziała jaki szpital mi bardziej spasuje :)

kamenkaa lubi tę wiadomość

• domi05 Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę daleko. Nie boisz się?
    Ja tam patrzyłam w pobliżu, a jeszcze gbs+ mi wyszedł a to jak wody odejdą to w godzinę musisz być na porodówce żeby antybiotyk podali
    Brałam pod uwagę tylko Wodzisław i Rydułtowy. Mój lekarz z Rydułtów więc zostało na Rydułtowach.
    Orientujesz się czy są jakieś szpitale w okolicy, które dają zaraz po cc dziecko matce do piersi, tata może być przy porodzie, ale patrzeć z za szyby i może dostać dziecko na ręce po cc??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2016, 20:10

Wirginia, kamenkaa lubią tę wiadomość

tb732n0a0czusv9c.png
  • Wirginia Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mieszkam w Jastrzębiu więc Żory i Wodzisław mam najbliżej :)
    Właśnie chcę zapytać czy oprócz tego że zobaczę Małą to czy dają mi ją do piersi i czy zamiast mnie właśnie Mąż może mieć ten kontakt skóra do skóry :) u nas w okolicy chyba w żadnym szpitalu Mąż nie może być na sali podczas cc a z resztą nawet bym tego nie chciała :)

Bo wiem że jest 12 godzin zanim nastąpi pionizacja ale właśnie czy na leżąco położna może mi Małą dać nakarmić :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2016, 20:28

• domi05 Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem że w niektórych szpitalach właśnie dają do piersi, tata może trzymać, itd... mi niestety dali synka po prawie 24h (!) i już mieliśmy w zasadzie po kp...
    przy drugim na pewno zwrócę na to uwagę, no ale skoro nigdzie w okolicy się nie da to trudno...

tb732n0a0czusv9c.png
  • domi05 Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie pionizowali jakoś po 18h, miałam cc o 11, myślałam że jeszcze wieczorem będę chodzić, ale położna że nie, dopiero nad ranem, gdzieś koło 5 było

tb732n0a0czusv9c.png
  • Wirginia Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa rozumiem, to chyba też zależy jak się trafi i jaki personel. Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze :) że jednak wstanę szybciej i chociaż od tego momentu będę mogla karmić jeśli nie wcześniej. Kuzynka rodziła w tym roku w Wodzisławiu przez cc i jest zadowolona. Zabieg miała o 8 rano i w ten sam dzień chodziła. Też bym tak właśnie chciała.

kamenkaa lubi tę wiadomość

• domi05 Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jakie masz wskazania do cc?

tb732n0a0czusv9c.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Rozmiarami nie należy absolutnie się sugerować. Dla przykładu - mój Tomcio nosi głównie rozmiar 74, ale w tej chwili zakładam mu spodenki jednej firmy na 68, oraz rampers innej firmy na 86. Tak więc rozbieżność ogromna. Każda firma ma inne wymiary.

Lidl ma zwykle zawyżone rozmiary, a ciuchy z pepco są niewielkie, tyle wiem :)

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• Wirginia Autorytet

Wysłany: 8 września 2016, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi05 wrote:
    a jakie masz wskazania do cc?

Mam problemy z biodrami

• jesslin87 Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie rok temu o 14:55 poznałam największą miłość w moim życiu. Cały pokryty śluzem a jedyne co miałam w głowie to czy ma wszystko na swoim miejscu. Teraz już nie ma tego noworodka tylko jest mały chłopczyk. Chochlik jakich mało ale przy tym bardzo słodki. Powodując że znowu śmieje się z najmniejszych rzeczy jakbym sama była dzieckiem. Ten rok na pewno był ciężki. Jakby nie patrzeć do dzisiaj nie miałam nocy kiedy bym się porządnie wyspała. Już dawno zapomniałam że łazienka to miejsce gdzie mogę pobyć sama bo zazwyczaj chochlik podąża za mną. Nigdy tyle razy się nie wzruszyłam jak przez ten rok. Ani nigdy nie byłam tak dumna. Pierwszy uśmiech, obrót, krok. Nigdy tak się nie bałam ani nigdy w życiu tak bardzo nie chciałam wziąć na siebie czyjąś chorobę czy szczepienie. Ba, mało tego, nawet bym wzięła na siebie ząbkowanie byleby ta mała istotkę nic nie bolało. Wolałabym ja milion razy upaść zamiast niego. Nigdy sobie nie wybaczę jego upadku z łóżka. Już zawsze ten moment będzie w mojej głowie. Mam nadzieję że każdy kolejny rok przyniesie mi jeszcze mnóstwo szczęścia, momentów pełnych wzruszeń i dumy. Ktoś kiedyś napisał jak to jest trzymać w ramionach cały świat wtedy nie rozumiałam. A teraz już wiem. Ten cały mój świat powoduje że czuje się człowiekiem spełnionym tak jakby zawsze czegoś brakowało. Nie jestem już w stanie wyobrazić sobie życia bez Maksa ani tego jak wtedy funkcjonowałam. Nie ma nic piękniejszego niż miłość mamy do dziecka oraz tej bezgranicznej i ufnej miłości dziecka do mamy. Kobietki jesteśmy prawdziwymi szcześciarami że mamy możliwość trzymać w dłoniach cały świat ;)

paola89, FreshMm, Agabtm, Karolina@, Wirginia, klaudia12369, kamenkaa lubią tę wiadomość

74diqps6a69lyc94.png
  • paola89 Autorytet

Wysłany: 14 września 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesslin pięknie napisałaś :) aż mi się oczy zaszkliły bo czuje dokładnie to samo chociaż wszystko jeszcze przed nami. Nigdy bym nie pomyślała że dopadną mnie takie uczucia ...

Ucałuj Maksia od ciotki , niech zdrowo rośnie i sprawia dalej tyle radości rodzicom :) .
    A urodzinki już mu wyprawiłaś czy dopiero przed Wami ? :)

jesslin87 lubi tę wiadomość

Nasze maleństwo :* Kinga <3 21.08.2016r.
  • Agabtm Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamenkaa co do prywatności zawsze można zasłonić twarz dziecka ;) ale oczywiście szanuje decyzję... Z tymi rozmiarami rzeczywiście bywa różnie.

Nasz Filip waży 6100 dziś jesteśmy po szczepieniu 5w1 zobaczymy czy będzie ok czy coś się przyplacze i jeszcze wizyta kontrolna bioderek ;)
    Jesslin bardzo piękny tekst super taki pełen emocji ;)

jesslin87, kamenkaa lubią tę wiadomość

Syn Filip 28 czerwiec ;);)
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jesslin - sto lat dla Twojego Skarba. Niech rośnie zdrowo na silne chłopisko :)

paola - melduj co u Was. Jak sobie radzicie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2016, 17:02

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jesslin, pięknie napisane i oczywiście nie muszę mówić - czysta prawda :)

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

‹‹ 77 78 79 80 81 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ