X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamy z rocznika 91
Odpowiedz

Mamy z rocznika 91

Oceń ten wątek:
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dacie radę :) a mała jak urodziła się 55cm to wchodzi Ci w ubranka 56 jeszcze? :)
    A jeżeli tak to z jakiej firmy masz ubranko 56, w które wchodzi bo te rozmiary są takie różne, że masakra :)

Ja kupiłam sobie dzisiaj żel na opuchnięte i zmęczone nogi z acerin. Po pierwszym użyciu mogę powiedzieć, że jest mi zimno w nogi :D opuchlizny dzisiaj nie mam, więc tego nie stwierdzę.

minus.. mój kot ode mnie ucieka chyba przez zapach mentolu :D

agniecha2101 lubi tę wiadomość

6cs: 08.2018 - synek <3
    5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
    2cs.: 12.2021 - córeczka <3
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za informacje. Jednak lepiej wiedziec i moc sie przygotowac mentalnie niz nie wiedziec...
    Mysle ze z tym kotem to rzeczywiscie mentol. Jak mialam uraz nogi i musialam smarowac mascia o zapavhu mentolu to jeden z .oich kotow tez uciekal, za to drugi koniecznie chcial zlizac ta masc tak go zapach kusil ;) widac Twoj jest z tych co nie przepada.
    Ja jeszcze w polowie ciazy nie jestem i juz bym chciala aby sie skonczyla... wyjatkowo daje mi popalic :/ jak tylko chwila jest wszystko ok, to zaraz cos nowego. Teraz do alergii dolaczyly krwawiace dziasla i to tak, ze po kazdym myciu zebow miekka szczoteczka lub zjedzeniu czegos cieplego lub chrupkiego momentalnie mam uczucie krwi w paszczy i cale zeby z jednej strony czerwone :( o kwasnych i slonych rzeczach moge zapomniec bo mnie wtedy wszystko piecze :/

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tym janek ja też mam delikatne dziąsła i myję zęby pastą lacalut activ, to tego ponoć można stosować żel salumin activ (info od dentysty) łagodzący, ja chciałam go kupić ale akurat nie było i farmaceutka mi poleciła pastę do jamy ustnej solcoseryl, nie użyłam ostatecznie ale jest w niej tez informacja o konsultacji z lekarzem w przypadku ciąży. Mam ja kupioną i jak coś się zacznie dziać to pewnie posmaruje :)

Współczuję tych alergii, ja na szczęście mam tylko na słońce ale to muszę z nim na prawdę przesadzić żeby to odczuć :)

tym_janek lubi tę wiadomość

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pastę mam, ale o żelu nie słyszałam. Dziękuję :) Kupię i wyprubuję, może zadziała :)

Ja niestety pyłki, najpierw brzoza, brzoza przestała pylić to chwila spokoju, a teraz z kolei trawy :/

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • darika Autorytet

Wysłany: 14 maja 2018, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Dacie radę :) a mała jak urodziła się 55cm to wchodzi Ci w ubranka 56 jeszcze? :)
    A jeżeli tak to z jakiej firmy masz ubranko 56, w które wchodzi bo te rozmiary są takie różne, że masakra :)

Ja kupiłam sobie dzisiaj żel na opuchnięte i zmęczone nogi z acerin. Po pierwszym użyciu mogę powiedzieć, że jest mi zimno w nogi :D opuchlizny dzisiaj nie mam, więc tego nie stwierdzę.

minus.. mój kot ode mnie ucieka chyba przez zapach mentolu :D

Teraz już powoli wyrasta z 56 i coraz wiecej zakladamy 62 ale jak się urodziła to jedyne jakie 56 były na nią dobre to te z Pepco, wszystkie inne (Zara, Next, H&m, Smyk, F&F, Escallante i inne) były za duże. Takze do szpitala polecam kupić rozmiar 56 z Pepco ;-).

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2018, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To szybko z tych 56 maluchy wyrastają. Chyba jednak tak dużo ich nie będę się zaopatrywać. :D :D

Ja miałam zapalenie dziąseł w ciąży i dentystka mi poleciła pastę- meridol..
    I u mnie stan dziąseł się poprawił. :)

• mala_misia Autorytet

Wysłany: 15 maja 2018, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słyszałam ostatnio, że rozmiar 56 z Pepco to 50, jeszcze to zapisałam, by wiedzieć :P darika to jako już bardziej doświadczona mamusia powiedz, czy jeżeli kupię 5, maks 6 body + spodnie/legginsy i kilka pajacyków na rozmiar 56 to mi starczy czy może będzie za dużo? Nie chcę za wiele kupować na ten rozmiar, wolę bardziej skupić się na 62 i 68.

zpbnroeqnmec200u.png
  • mala_misia Autorytet

Wysłany: 15 maja 2018, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że jestem przerażona tym zapotrzebowaniem ubranek, bo nie wiem na pewno, czy dzieciątko będzie większe czy mniejsze :P Wczoraj z ciekawości poszukałam książeczki zdrowia moje i brata, jak to kiedyś były i wyszło, że ja przy urodzeniu miałam 51, a brat 58. Muszę się zapytać jeszcze u mojego M. jak to wyglądało i wtedy wyliczę średnią dla dziewczynki i chłopca chyba :D :P Ale pewnie będę zastanawiać się nad tym do porodu, że pierwsze moje pytanie po urodzeniu będzie, ile maleństwo ma cm, bo czy na pewno dobre ubranka kupiłam? :D haha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2018, 08:53

zpbnroeqnmec200u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2018, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam żabka. Chuda Ale długa.
    Mąż był raczej standardowy :)

Więc też nie wiem ile tych na 56 trzeba. :)

• darika Autorytet

Wysłany: 15 maja 2018, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę że będzie ok. Nam najbardziej sprawdzają się pajace na noc i w dzień body + spodenki ze skarpetkami (lub polspiochy). Ja ogólnie pranie robię co 2 dni ale czasami jest tak, ze Młoda muszę kilka razy przebrać jednego dnia bo a to uleje, a to się obsika na przewijaku jak się wietrzymy a to kupa po pachy.
    Ale ogólnie polecam kupować na początek tylko pajace, body i spodenki. Ja kupiłam jeszcze kaftaniki i śpiochy i Mała miała na sobie jeden komplet raz. Więc sporo rzeczy mamy nowych, nigdy nie użytych ;-). Aa no i u nas jeszcze rampersy zdały egzamin jak było gorąco :-). Np i najlepiej kupić body kopertowe, bo nie ma stresu, żeby przez główkę przełożyć (a to nie takie proste :-P), choć z kopertowym też jest trochę zabawy, żeby dobrze napy pozapinac :-P.
    I nie wiem kiedy rodzicie ale jak planujecie kupić jakiś kombinezon to taki też w całości odpinany i lepiej cienszy albo sprawdźcie czy dobrze się rękawki i nogawki rozciągają bo te grubsze i sztywne bardzo ciężko się zakłada takiemu maleństwu a jak robimy to na śpiocha to już w ogóle :-P. My oczywiście też mamy z takich grubszych rzeczy trochę nowych i nieużywanych. Ale my też praktycznie od początku miałyśmy piękna pogodę więc kombinezon (i to taki dresowy) zakładałam dwa razy. Rożek przydał się w szpitalu i na początku spała w domu. Teraz śpi w śpiworku. Jeśli chodzi o otulacze to polecam najpierw sprawdzić czy dziecko lubi być krepowane. Ja kupiłam woombie i...lezy oczywiście nieużywany ;-). U nas bardzo sprawdziło się gniazdo niemowlęce (ale takie z niższymi ściankami żeby się nie wbiło) przez co w łóżeczku Amelka ma mniej miejsca i lepiej śpi ;-).

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • mala_misia Autorytet

Wysłany: 15 maja 2018, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja właśnie sobie założyłam, że pajace na noc, a body ze spodenkami i skarpetkami na dzień, bo na forum dziewczyny pisały, że śpiochów czy kaftaników wcale nie używały. Ja rodzę w październiku, więc w kombinezonik cieplejszy muszę się zaopatrzyć, ale wszystkie uwagi zapisałam w notatniku. Dzięki bardzo darika! :)

zpbnroeqnmec200u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 maja 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupuje śpiworek grobag. I do niego są zalecenia co do spania.
    I to jest - body długi rękaw.. :)

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 15 maja 2018, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak na złość mam tylko jedno body z pepco i to 62 i faktycznie na długość jest jak body z h&m 56 tylko jest trochę szersze. Bardziej mnie martwi, że na szkole rodzenia miałam lalkę i pajaca na niej rozm. 56 z pepco i wydawała mi się ta lalka taka wieeeelka! Ja z bratem miałam prawie po 4kg jak się rodziliśmy, co jest trochę ironią, że teraz mam marne 160cm, więc nie wiem jak on ma ze mnie wyjść niby :P
    My Paulina jak rodzimy w sierpniu to mamy ten plus, że szybko nam będzie pranie schło w razie co to szybko będziemy ubrankami rotowały. :)

Ja chciałam się skusić na rampersy jak były teraz w lidlu ale przemyślałam i uznałam, że w sumie nie wiele to się od body różni, a nie wiadomo jaki ten sierpień będzie i zrezygnowałam.

Przyszedł do mnie dzisiaj kocyk minky/bawełna z poduszką. Wzięłam z wypełnieniem i wydaje się taki gruby :D ale spoko będzie na zimę do gondoli, a później do spacerówki. Tylko chyba muszę coś wymyślić pomiędzy tym, a flanelą..

• Marta..a Autorytet

Wysłany: 15 maja 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam jakieś bluzeczki ale dlatego, że je dostałam i śpiochy też będą na chłodniejszy dzień żeby plecki jeszcze dodatkowo zakryć :)

Położna niby mówiła, żeby nie bać się body zakładanych przez główkę bo to bawełna i się bardzo mocno da rozciągnąć otwór na główkę i że spokojnie sobie poradzimy :)

A i co mnie zdziwiła to powiedziała, żeby nie brać rożka bo jest niepotrzebny i zawaliła tym mój cały światopogląd :D

• darika Autorytet

Wysłany: 15 maja 2018, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owszem, rozciągają się ale jak takie maleństwo się wierci to naprawdę ciężko przez główkę włożyć ;-). No i wiadomo, że głowki nie trzyma więc po prostu ciężko się zakłada.
    Rożek to faktycznie może w sierpniu się nie sprawdzić bo może być po prostu za gorąco. Trzeba pamiętać, żeby nie przegrzewac dziecka.
    Aha i jeśli chodzi o pampersy to proponuję kupić mała paczkę na początek, nie robić zapasów. Ja zrobiłam, kupiłam Pampers premium care i musiałam szybko się pozbyć, bo Mała jeszcze w szpitalu dostała uczulenia. Teraz używamy Dady i wszystko ok. No i już przechodzimy na 2 ;-).

Amelka jsk się rodzila też miała prawie 4 kg, a 56 na niej wisiało ;-).

Marta..a, PLPaulina lubią tę wiadomość

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj byłam na kursie makijażu, który dostałam od męża na gwiazdkę :D Dwie godziny nauki no i teraz muszę wydać mnóstwo pieniędzy na uzupełnienie kosmetyczki żeby takie cudo odtworzyć :D ale bardzo fajnie, wreszcie będę mogła się ładnie pomalować, a nie tylko krem bb i tusz na rzęsy :D

Ja mam paczkę lupilu z lidla 1 tylko, potem dwie paczki pampersów 2 od koleżanki. Bardzo bym chciała, żeby młodemu te z lupilu przypasowały bo polubiliśmy robić zakupy w lidlu raz na tydzień i nie chce mi się jeździć gdzieś indziej po pieluchy tylko :)

• mala_misia Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O pampersach to też słyszałam, by na początek kupić tylko małą paczuszkę :) O tylu rzeczach dla takiego maleństwa trzeba pamiętać, ja na początku tej drogi dopiero i czuję się jak w czarnej du..e, nawet światła żadnego nie widać w tym tunelu :P

zpbnroeqnmec200u.png
  • mala_misia Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta..a wrote:
    Wczoraj byłam na kursie makijażu, który dostałam od męża na gwiazdkę :D Dwie godziny nauki no i teraz muszę wydać mnóstwo pieniędzy na uzupełnienie kosmetyczki żeby takie cudo odtworzyć :D ale bardzo fajnie, wreszcie będę mogła się ładnie pomalować, a nie tylko krem bb i tusz na rzęsy :D

A to byłaś u profesjonalnej kosmetyczki czy jak? Ja się zastanawiałam nad takim czymś kiedyś, ale nie mogłam ostatecznie się zdecydować.

zpbnroeqnmec200u.png
  • Marta..a Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi pomogło skopiowanie kliku list wyprawkowych i jak coś mnie zaciekawiło to doczytywałam :)

Byłam u dziewczyny, która maluje na śluby itp. ale też ma szkołę wizażu i kursy dla grup gdzie się uczy malować kogoś, no a ja miałam na sobie, więc dostałam kartkę gdzie dopisywałam jakich kosmetyków używamy, dawała mi wskazówki jak podkreślić u siebie konkretne rzeczy itp. :) mam dostać jeszcze taką indywidualną instrukcję jak się malować, jakich pędzli używać. No i kurs wyglądał tak, że ona malowała mi połowę twarzy np. nakładała podkład przy okazji tłumaczyła jaki, jak itp. itd. a drugą połowę robiłam ja sama :)

edit. a no i wzięłam moje kosmetyki to przejrzałyśmy je wspólnie, generalnie nie miała do nich zastrzeżeń :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2018, 10:42

• mala_misia Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja byłam wczoraj na wizycie i okazało się, że jesteśmy dziewczynką, więc wstępnie będzie Pola :) <3 Mała tak fikała, machała rączkami i nóżkami, że aż nie mogłam się napatrzeć! Przyszły Tata zresztą też :) :)

agniecha2101, Marta..a, darika, tym_janek, PLPaulina lubią tę wiadomość

zpbnroeqnmec200u.png
‹‹ 38 39 40 41 42 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ