Mamy z rocznika 91
-
WIADOMOŚĆ
-
Dacie radę a mała jak urodziła się 55cm to wchodzi Ci w ubranka 56 jeszcze?
A jeżeli tak to z jakiej firmy masz ubranko 56, w które wchodzi bo te rozmiary są takie różne, że masakra
Ja kupiłam sobie dzisiaj żel na opuchnięte i zmęczone nogi z acerin. Po pierwszym użyciu mogę powiedzieć, że jest mi zimno w nogi opuchlizny dzisiaj nie mam, więc tego nie stwierdzę.
minus.. mój kot ode mnie ucieka chyba przez zapach mentoluagniecha2101 lubi tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
Dziękuję za informacje. Jednak lepiej wiedziec i moc sie przygotowac mentalnie niz nie wiedziec...
Mysle ze z tym kotem to rzeczywiscie mentol. Jak mialam uraz nogi i musialam smarowac mascia o zapavhu mentolu to jeden z .oich kotow tez uciekal, za to drugi koniecznie chcial zlizac ta masc tak go zapach kusil widac Twoj jest z tych co nie przepada.
Ja jeszcze w polowie ciazy nie jestem i juz bym chciala aby sie skonczyla... wyjatkowo daje mi popalic jak tylko chwila jest wszystko ok, to zaraz cos nowego. Teraz do alergii dolaczyly krwawiace dziasla i to tak, ze po kazdym myciu zebow miekka szczoteczka lub zjedzeniu czegos cieplego lub chrupkiego momentalnie mam uczucie krwi w paszczy i cale zeby z jednej strony czerwone o kwasnych i slonych rzeczach moge zapomniec bo mnie wtedy wszystko piecze👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
tym janek ja też mam delikatne dziąsła i myję zęby pastą lacalut activ, to tego ponoć można stosować żel salumin activ (info od dentysty) łagodzący, ja chciałam go kupić ale akurat nie było i farmaceutka mi poleciła pastę do jamy ustnej solcoseryl, nie użyłam ostatecznie ale jest w niej tez informacja o konsultacji z lekarzem w przypadku ciąży. Mam ja kupioną i jak coś się zacznie dziać to pewnie posmaruje
Współczuję tych alergii, ja na szczęście mam tylko na słońce ale to muszę z nim na prawdę przesadzić żeby to odczućtym_janek lubi tę wiadomość
-
Marta..a wrote:Dacie radę a mała jak urodziła się 55cm to wchodzi Ci w ubranka 56 jeszcze?
A jeżeli tak to z jakiej firmy masz ubranko 56, w które wchodzi bo te rozmiary są takie różne, że masakra
Ja kupiłam sobie dzisiaj żel na opuchnięte i zmęczone nogi z acerin. Po pierwszym użyciu mogę powiedzieć, że jest mi zimno w nogi opuchlizny dzisiaj nie mam, więc tego nie stwierdzę.
minus.. mój kot ode mnie ucieka chyba przez zapach mentolu
Teraz już powoli wyrasta z 56 i coraz wiecej zakladamy 62 ale jak się urodziła to jedyne jakie 56 były na nią dobre to te z Pepco, wszystkie inne (Zara, Next, H&m, Smyk, F&F, Escallante i inne) były za duże. Takze do szpitala polecam kupić rozmiar 56 z Pepco .29.09.2016 Aniołek (10 tc)
09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
-
nick nieaktualny
-
Ja słyszałam ostatnio, że rozmiar 56 z Pepco to 50, jeszcze to zapisałam, by wiedzieć darika to jako już bardziej doświadczona mamusia powiedz, czy jeżeli kupię 5, maks 6 body + spodnie/legginsy i kilka pajacyków na rozmiar 56 to mi starczy czy może będzie za dużo? Nie chcę za wiele kupować na ten rozmiar, wolę bardziej skupić się na 62 i 68.
-
Powiem Wam, że jestem przerażona tym zapotrzebowaniem ubranek, bo nie wiem na pewno, czy dzieciątko będzie większe czy mniejsze Wczoraj z ciekawości poszukałam książeczki zdrowia moje i brata, jak to kiedyś były i wyszło, że ja przy urodzeniu miałam 51, a brat 58. Muszę się zapytać jeszcze u mojego M. jak to wyglądało i wtedy wyliczę średnią dla dziewczynki i chłopca chyba Ale pewnie będę zastanawiać się nad tym do porodu, że pierwsze moje pytanie po urodzeniu będzie, ile maleństwo ma cm, bo czy na pewno dobre ubranka kupiłam? haha
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2018, 08:53
tym_janek lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Myślę że będzie ok. Nam najbardziej sprawdzają się pajace na noc i w dzień body + spodenki ze skarpetkami (lub polspiochy). Ja ogólnie pranie robię co 2 dni ale czasami jest tak, ze Młoda muszę kilka razy przebrać jednego dnia bo a to uleje, a to się obsika na przewijaku jak się wietrzymy a to kupa po pachy.
Ale ogólnie polecam kupować na początek tylko pajace, body i spodenki. Ja kupiłam jeszcze kaftaniki i śpiochy i Mała miała na sobie jeden komplet raz. Więc sporo rzeczy mamy nowych, nigdy nie użytych . Aa no i u nas jeszcze rampersy zdały egzamin jak było gorąco . Np i najlepiej kupić body kopertowe, bo nie ma stresu, żeby przez główkę przełożyć (a to nie takie proste ), choć z kopertowym też jest trochę zabawy, żeby dobrze napy pozapinac .
I nie wiem kiedy rodzicie ale jak planujecie kupić jakiś kombinezon to taki też w całości odpinany i lepiej cienszy albo sprawdźcie czy dobrze się rękawki i nogawki rozciągają bo te grubsze i sztywne bardzo ciężko się zakłada takiemu maleństwu a jak robimy to na śpiocha to już w ogóle . My oczywiście też mamy z takich grubszych rzeczy trochę nowych i nieużywanych. Ale my też praktycznie od początku miałyśmy piękna pogodę więc kombinezon (i to taki dresowy) zakładałam dwa razy. Rożek przydał się w szpitalu i na początku spała w domu. Teraz śpi w śpiworku. Jeśli chodzi o otulacze to polecam najpierw sprawdzić czy dziecko lubi być krepowane. Ja kupiłam woombie i...lezy oczywiście nieużywany . U nas bardzo sprawdziło się gniazdo niemowlęce (ale takie z niższymi ściankami żeby się nie wbiło) przez co w łóżeczku Amelka ma mniej miejsca i lepiej śpi .29.09.2016 Aniołek (10 tc)
-
No ja właśnie sobie założyłam, że pajace na noc, a body ze spodenkami i skarpetkami na dzień, bo na forum dziewczyny pisały, że śpiochów czy kaftaników wcale nie używały. Ja rodzę w październiku, więc w kombinezonik cieplejszy muszę się zaopatrzyć, ale wszystkie uwagi zapisałam w notatniku. Dzięki bardzo darika!
-
nick nieaktualny
-
Ja jak na złość mam tylko jedno body z pepco i to 62 i faktycznie na długość jest jak body z h&m 56 tylko jest trochę szersze. Bardziej mnie martwi, że na szkole rodzenia miałam lalkę i pajaca na niej rozm. 56 z pepco i wydawała mi się ta lalka taka wieeeelka! Ja z bratem miałam prawie po 4kg jak się rodziliśmy, co jest trochę ironią, że teraz mam marne 160cm, więc nie wiem jak on ma ze mnie wyjść niby
My Paulina jak rodzimy w sierpniu to mamy ten plus, że szybko nam będzie pranie schło w razie co to szybko będziemy ubrankami rotowały.
Ja chciałam się skusić na rampersy jak były teraz w lidlu ale przemyślałam i uznałam, że w sumie nie wiele to się od body różni, a nie wiadomo jaki ten sierpień będzie i zrezygnowałam.
Przyszedł do mnie dzisiaj kocyk minky/bawełna z poduszką. Wzięłam z wypełnieniem i wydaje się taki gruby ale spoko będzie na zimę do gondoli, a później do spacerówki. Tylko chyba muszę coś wymyślić pomiędzy tym, a flanelą..6cs: 08.2018 - synek
-
Ja mam jakieś bluzeczki ale dlatego, że je dostałam i śpiochy też będą na chłodniejszy dzień żeby plecki jeszcze dodatkowo zakryć
Położna niby mówiła, żeby nie bać się body zakładanych przez główkę bo to bawełna i się bardzo mocno da rozciągnąć otwór na główkę i że spokojnie sobie poradzimy
A i co mnie zdziwiła to powiedziała, żeby nie brać rożka bo jest niepotrzebny i zawaliła tym mój cały światopogląd6cs: 08.2018 - synek
-
Owszem, rozciągają się ale jak takie maleństwo się wierci to naprawdę ciężko przez główkę włożyć . No i wiadomo, że głowki nie trzyma więc po prostu ciężko się zakłada.
Rożek to faktycznie może w sierpniu się nie sprawdzić bo może być po prostu za gorąco. Trzeba pamiętać, żeby nie przegrzewac dziecka.
Aha i jeśli chodzi o pampersy to proponuję kupić mała paczkę na początek, nie robić zapasów. Ja zrobiłam, kupiłam Pampers premium care i musiałam szybko się pozbyć, bo Mała jeszcze w szpitalu dostała uczulenia. Teraz używamy Dady i wszystko ok. No i już przechodzimy na 2 .
Amelka jsk się rodzila też miała prawie 4 kg, a 56 na niej wisiało .Marta..a, PLPaulina lubią tę wiadomość
29.09.2016 Aniołek (10 tc)
-
Wczoraj byłam na kursie makijażu, który dostałam od męża na gwiazdkę Dwie godziny nauki no i teraz muszę wydać mnóstwo pieniędzy na uzupełnienie kosmetyczki żeby takie cudo odtworzyć ale bardzo fajnie, wreszcie będę mogła się ładnie pomalować, a nie tylko krem bb i tusz na rzęsy
Ja mam paczkę lupilu z lidla 1 tylko, potem dwie paczki pampersów 2 od koleżanki. Bardzo bym chciała, żeby młodemu te z lupilu przypasowały bo polubiliśmy robić zakupy w lidlu raz na tydzień i nie chce mi się jeździć gdzieś indziej po pieluchy tylkotym_janek lubi tę wiadomość
-
Marta..a wrote:Wczoraj byłam na kursie makijażu, który dostałam od męża na gwiazdkę Dwie godziny nauki no i teraz muszę wydać mnóstwo pieniędzy na uzupełnienie kosmetyczki żeby takie cudo odtworzyć ale bardzo fajnie, wreszcie będę mogła się ładnie pomalować, a nie tylko krem bb i tusz na rzęsy
A to byłaś u profesjonalnej kosmetyczki czy jak? Ja się zastanawiałam nad takim czymś kiedyś, ale nie mogłam ostatecznie się zdecydować. -
Mi pomogło skopiowanie kliku list wyprawkowych i jak coś mnie zaciekawiło to doczytywałam
Byłam u dziewczyny, która maluje na śluby itp. ale też ma szkołę wizażu i kursy dla grup gdzie się uczy malować kogoś, no a ja miałam na sobie, więc dostałam kartkę gdzie dopisywałam jakich kosmetyków używamy, dawała mi wskazówki jak podkreślić u siebie konkretne rzeczy itp. mam dostać jeszcze taką indywidualną instrukcję jak się malować, jakich pędzli używać. No i kurs wyglądał tak, że ona malowała mi połowę twarzy np. nakładała podkład przy okazji tłumaczyła jaki, jak itp. itd. a drugą połowę robiłam ja sama
edit. a no i wzięłam moje kosmetyki to przejrzałyśmy je wspólnie, generalnie nie miała do nich zastrzeżeńWiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2018, 10:42
-
A ja byłam wczoraj na wizycie i okazało się, że jesteśmy dziewczynką, więc wstępnie będzie Pola Mała tak fikała, machała rączkami i nóżkami, że aż nie mogłam się napatrzeć! Przyszły Tata zresztą też
agniecha2101, Marta..a, darika, tym_janek, PLPaulina lubią tę wiadomość