Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Lucy010 wrote:Dziewczyny też Wam cycki ciekną?
Nieee, ale się bardzo powiększyły i widać niebieskie żyły 😂🫣 -
Ulaa wrote:Byłam u dr Leszczyńskiej na połówkowych. Jak dla mnie może być prywatnie byle by szybciej niż za 1,5 miesiąca. Masz jakiś kontakt do dr Adamskiego?
Jeżeli chodzi o dr. Leszczyńską to będę coś więcej wiedziała w piątek, bo akurat mam wizytę u Pani dr. W UCKu i sie zapytam w rejestracji czy są jakieś terminy. A może spróbuj zadzwonić w czwartek lub piątek do tej poradni w UCK. Może akurat coś się zwolni na piątek i będą mogli Cie przyjąć. Często tak bywa. Akurat Pani dr. Leszczyńska przyjmuje tylko w piątki, a wiadomo teraz jest chyba ostatni piątek przed nowym rokiem w pracy i kolejna wizyta będzie dopiero w nowym roku.Ulaa lubi tę wiadomość
-
Kurcze ale Was dużo z rejonów Trójmiasta 😯 z moich chyba nie ma nikogo.
Lucy mi pojawia się tylko parę kropel na bluzce z lewej piersi jak nie założę biustonosza. Ale chyba na tym etapie wyciek to już normalna sprawa 🙂
Ja też kompletuję zamówienie apteczne ale znając moje zdecydowanie to jeszcze będę sto razy przeglądać, szczególnie że kwota nie zachęca 🫣 -
A i ja melduje, że już listę wyprawdową mam z głowy. Wszystko w zasadzie już mam. Jeszcze czekam na ostatnie zamówienie z Ikei.
Wózek możemy odebrać spokojnie w lutym, łóżeczko drugie też dokupię jak już dzieciaczki będą ba świecie, żeby nie zagracać sobie na razie mieszkania:) przez kilka miesięcy będą w jednym spać albo jeden w łóżeczku a drugi w koszu Mojżesza:)
No a cała jeszta już jest;) teraz pozostało tylko popracować i popracować rzeczy I spakować torby do szpitala.
Ale szczerze, powiem, Wam że kompletnie już nie mam siły. Mój brzuch jest już większy niż do porodu w ciąży pojedynczej. Do tego w pachwinie wyszły mi żylaki, które mega bolą.
I na dodatek dzisiaj byłam u internisty, która stwierdziła, że że względów internistycznych ona zaleca CC. 😞
Madzixon lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny takie pytanko, może głupie ale to moja pierwsza ciąża - lekkie uderzenie w brzuch nie powinno być niebezpieczne? Montowałam do przewijaka plastikowe przyborniki z Ikei i jeden upadł i uderzył mnie w brzuch w część górną... ja oczywiście zamiast odskoczyć jak leciał mi z rąk to przyjęłam ten pojemnik na brzuch 🙈 rogiem pojemnik zrobił mi maly ślad na brzuchu (jak podrapanie), mały się rusza normalnie czyli imprezuje. Ale ponieważ dzisiaj mam dzień że "mogę płakać w każdej chwili" (hormony 🙈) to wolę się Was spytać. Mąż oczywiście mnie uspokaja że przecież nie przewróciłam się ani nie było to mocne ale tak cały czas obchodzę się z brzuchem jak z jajkiem i do tej pory nie uderzyłam się, nic nie upadło, nic nie miało kontaktu z brzuchem... Oczywiście ze stresu macica mi się jeszcze bardziej usztywniła niz zawsze...Starania od 12.2019
Lipiec 2021 Sono Hsg ✅
29.01.2022 1 IUI ❌
(leki : Clostilbegyt+ Ovitrelle)
01.03.2022 2 IUI - ❌
(leki: Aromek + Ovitrelle)
➡️ 05.2022 IVF - ICSI 🤞🏻
Leki : od 21 dc Estrofen💊
Krótki protokół - stymulacja : Bemfola 175, Orgalutran 0.25, przed punkcją : Ovitrelle +Gonapeptyl.
Wychodowalam 13 pęcherzyków.
Punkcja 31.05.2022🥚 - > pobrano 9 komórek-> blastki 5dniowe 3x❄️❄️❄️ transfer odroczony
1 FET 30.06.2022 🤞🏻-beta Hcg 9dpt 241! 🤞🏻🧡, beta Hch 12dpt 1177! 🤞🏻🧡
USG 5+5 - > mamy zarodek 🧡🙏🏻
USG 7+4 - > zarodek dalej z nami i jest serduszko 😍 crl 1, 32 cm tętno 160
USG 9+3/9+6->bejbik dalej na pokładzie 😍crl 2,97 cm tętno 180 🧡❤️
10+6 badanie Sanco - wynik prawidłowy ❤️ będzie synek 🧡👶🏼 -
Jeju...nie...
Mi jakoś entuzjazm z zakupami opadł i utknęłam w jednym punkcie... Nie mogę się zmotywować. Gusia w której aptece zamawiałaś? Dużo ostatecznie tego wyszło?
Elza, biedna Ty... A co lekarz na te żylaki?
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
11. transfer, beta<0,2
12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693
6+0 mamy ❤️ -
Madzixon,
Przypominam sobie historie z mojej pierwszej ciąży.
Miałam już duży brzuch, pewnie podobny etap jak teraz.
Otwierałam szafkę i się nie odsunęłam. Kantem przejechałam po brzuchu, tuż nad pępkiem. Miałam dokładnie takie zadrapanie i jakim piszesz. Żadnych konsekwencji nie było.
Pamietam też, że jakoś w 8mc kupiliśmy nowe krzesło/ fotel, ale w opakowaniu brakowało dwóch śrubek. Skręciliśmy co było i mieliśmy dokupić dnia następnego brakujące śrubki. Chciałam wypróbować fotel i usiadłam ostrożnie. I później jeszcze pare razy, aż się jednego razu nogi rozjechały a ja razem z fotelem poleciałam do tylu 🤦🏽♀️
Raz się też na ręczny w samochodzie nadziałam, jak chciałam sięgnąć po torebkę leżącą przed siedzeniem pasażera 😅
W tej ciąży bez przygód tego typu. Za to regularnie młodsza córka coś przeskrobie. Kopnie mnie w nocy, rzuci na mnie w zabawie itd.
Elza,
Czy ty pisałaś kiedyś, że kupiłaś bugaboo donkey? Ja chyba się na niego zdecyduje. Widziałam już trochę dostawek i żadna mi nie leży, wiec chyba na 1,5roku przesiądę się na wózek podwójny.
Lucy,
Ja już od paru tygodni mam mokre sutki 🙈Madzixon lubi tę wiadomość
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
Nieee Madzixon wszystko ok, po mnie młoda czasami robi takie fikołki ze szok.. 🫣 ale z małymi dziećmi czasami ciężko uniknąć takich rzeczy 😅
Madzixon lubi tę wiadomość
-
Nie. Ale rozbawiła mnie forma pytania 😅
Mam tylko na samych sutkach zaschnięta wydzielinę, nie wiem jak to określić. Taka żółta jak siara właśnie. Malutko tego jest .
Madzixon ja mam wrażenie że non stop tym brzuchem o coś zahaczam. Tak jakby mój mózg nie ogarniał że potrzebuje więcej miejsca żeby się zmieścić 😅. A do dziecka jest jeszcze daleka droga. Jak robią CC to przecinają 5 warst więc pomysl że do malucha nawet nie dotarło że coś w ten brzuch uderzyło. Wody płodowe też amortyzują. Uderzenie musiałoby być bardzo silne, jak np przy wypadku, żeby coś się zadziało z łożyskiem itd.
Elza a co to za względy internistyczne? Chodzi o te żylaki czy jeszcze coś innego?
Po nocnych wymiotach spałam dziś pół dnia. Nawet nie wiem kiedy odpynelam na kanapie, jak się obudziłam to było po 14. 🙈
I mam po kokardy tego zalegania na kanapie. Kiedy to się unormuje.
Najpierw 2 tygodnie przeziębienia, teraz wirusowka. Wrrr
Ja się zupełnie nie mogę zmotywować do wyprawki. Wózek to mamy jeszcze nie wybrany. Nawet nie wiem czego bym chciała szukać.Madzixon lubi tę wiadomość
-
Lekarze na żylak kazali tylko stosować pończochy uciskowe. Zapytam się teraz w piątek na wizycie czy na coś ten żylak wpływa.
Co do wózka to tak, my kupujemy bugaboo. Za dużego wyboru nie ma jeśli chodzi o wózki a chociaż na te pierwsze półtora roku myślę, że to będzie dobry wybór. Później pewnie przeżuce się na Urbana (ten biegowy)tak jak chickaloca pisała;) ja mieszkam na dużej górce i zależało mu na lekkim wózku. Gdyby miał jeszcze wspomaganie tak jak nowe primy to też pewnie bym wzięła.
Jedyne na co nie mogę się zdecydować to kolor wózka... one mają gondole w środku w kolorze tapicerki, dlatego nie chce czarnej gondoli bo latem za bardzo będzie grzało.... szary jakoś do mnie nie przemawia, wszystko jest szare 🤷♀️ no i jedynie nad zielonym się zastanawiam. Ale nie jestem w 100 procentach przekonana.
Względy jnternistyczne, tu jej chodziło o podejrzenie zespołu antyfosfolipidowego, czyli oribkemy z krzepliwością(cały czas zwiększają mi dawkę heparyna, ona twierdzi, że dałaby mi jeszcze acard) no i do tego ta cukrzyca ciążowa, która też jest wskazaniem do CC. No i oczywiście fakt, że jest to ciąża bliźniacza. Według niej za duże jest wskazań do CC żeby to zbagatelizować.
Pogadam na ten temat że specjalistami w szpitalu, myślę, że to oni będą podejmować decyzje co fo porodu . Nie ukrywam, że boję się CC, ale jakby miało to być bezpieczniejsze dla mnie i dzieci to nie będę z nikim dyskutować.
No i od kilku dni budzę się ok 4 i nie mogę zasnąć 🤷♀️ zasypiam o 6 a o 7 pobudka. Dzieci do szkoły trzeba wysłać a ja też robię jeszcze sobie szkolenie do pracy 😀
Przynajmniej Was dzięki tym pobudkom nadrobiłam ostatnio 😉
A i co do piersi, to mi przed porodem nigdy nic nie wycieka. Jedynie taki jakby twarożek tworzy się w kanalikach. Moje piersi to teraz nawet zmalały i się takie miękkie zrobiły.
Jakby co to też dołączyłam do grupy przeziębionych mam.... codziennie budzę się z bólem gardła. W dzień płukanie mi pomaga, ale w nocy jest strasznie
No i też pytałam się P. DR jakie covid daje objawy, to mówiła że po prostu jest dużo większe zmęczenie i często wymioty, bez biegunki. I to tyle. Także teraz każde przeziębienie może być covidem.
Się rozpisałam:) miłego dnia wszystkim życzę -
Jusia w końcu zamówiłam z gemini, wyszło mi trochę ponad 700 zł, ale w tym kilka paczek pieluch na początek plus zestaw startowy butelek z aventa, który tez trochę kosztuje No ale już naprawdę wszystko jest w tym zamówieniu czego nie miałam, poza mm na wszelki wypadek i wit D, której nie widzę sensu kupować wcześniej
Jusia 82 lubi tę wiadomość
-
Jejuuu dziewczyny ja tez wczoraj zauważyłam, ze mi żylaki wyszły na jednej łydce. W poprzednich ciążach tego nie miałam… ale teraz tez pracowałam do 26tc na siedząco po 8h dziennie… i jeszcze hit - pojawił mi się żylak na sromie. Od wczoraj czułam takie pobolewanie i zgrubienie jakby, internet mówi ze to raczej to. W pon mam wizytę, to zgłoszę. Ja mam jeszcze 10 tyg do ciąży donoszonej, mam nadzieje ze jak najszybciej minie bo tez nie czuje sie super - zwłaszcza wieczorem wszystko ciagnie, nie mogę sie ułożyć, w nocy na siku itd…
-
O rany, dziewczyny, kiedy te choroby się skończą 🙈
W porównaniu z Wami to mam bardzo spokojną ciążę, ani jednego przeziębienia, żylaki się nie pokazały, szyjka zawsze długa i zamknięta i jakichś uciążliwych objawów też nie mam i szczerze współczuję, że musicie przez to przechodzić 😢😢😢 -
Hermiona szczęściaro 🙈
Ja też zamawiałam z Gemini, taka podstawowa wyprawka, ale w sumie najpotrzebniejsze rzeczy mam, wyszło 400zł. Termometr już miałam, tak samo inhalator, pampersy na początek dostałam od przyjaciółki więc coś odeszło 😉
Zdrówka dla wszystkich chorowitek, ja prawdopodobnie nadal nie wyleczyłam bakterii, jak będę musiała wziąć 3 antybiotyk w ciągu miesiąca to się załamię 😑
Co do mleka, nic nie leci, ale tak jak Konieczynka mam coś zaschniętego na sutkach 😅💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
Elza- jaką dawkę heparyny bierzesz? Ja mam zespól antyfosfolipidowy i mam 0,6. Dodatkowo biorę acard 150 (dawka zwiększona ze względu na wysokie ryzyko stanu przedrzucawkowego) !!! Wydaje mi sie, że to dość sporo ale oprócz kataru zabarwionego krwią to żadanych krwotoków itd. Nawet siniaki po zastrzykach na brzuchu nie są bardzo duże
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2022, 09:53
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
11. transfer, beta<0,2
12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693
6+0 mamy ❤️ -
Czesc dziewczyny!
U nas nadal szpital w domu 🫣 do tego mąż chyba zaraził się bostonka od corki i już dostaje na głowę 😂 faceci to większe marudy niż te małe dzieci….
Mnie ten kaszel cały czas dusi, czekam aż się skończy…
Co do żylaków to mam znajoma na tym samym etapie ciąży i flebolog powiedziała jej ze po prostu pod koniec ciąży plus na sam porod będzie musiała mieć te skarpety uciskowe ( nie wiem jakie długie bo ma do prawie przy pachwinie).
U mnie nie są mega wypukłe, ale coraz bardziej widoczne. Mama miała usuwane 3 razy wiec musze tego przypilnować i zapytac ginekolog na następnej wizycie co i jak..
Tak piszecie o tych wyprawkach apteczkowych ze chyba zaraz do tego usiądę, jak zrobiłam sobie kiedys listę na Gemini to wyszło mi tylko jakiego 200-300 zł wiec jestem w szoku ze niektóre macie tak dużo i sie zastanawiam o czym zapomniałam 😂🫣 na razie zamówiłam sobie tylko podpaski chłodzące bo ostatnio były w promce, przy córce nie miałam wiec zobaczymy czy teraz sie sprawdza…
Edit zrobiłam znowu listę i wyszło mi 211 zł…ale ja w sumie nie kupuje jakiś płynów do prania, przeciwbólowych itp bo to mam na biezaco przy córce 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2022, 10:32
-
Roksi u mnie pieluchy i zestaw butelek podbiły cenę wiec się nie sugeruj 😅 zamówiłam 5 paczek pieluch i komplet butelek za coś ponad 150, tak to ta wyprawka tez nie wychodzi drogo. I dorzuciłam dwie rzeczy z emolium dla córki, wiec pewnie wszystko masz
-
Ja również mam przykaz nosić pończochy uciskowe. Zamówiłam też rajty uciskowe dla ciężarnych.
W pierwszej ciąży także nosiłam i było mi mega wstyd, bo one są super grube, a ja musiałam w nich paradować sierpniem.... Jeśli boli to koniecznie trzeba robić usg doppler, żeby sprawdzić czy nie robi się zakrzepica.
Dziewczyny jeśli niechcący zauważyłyście te żylaki to na pewno nie są groźne. Moje żyły tak mi wystają, że normalnie je widać przez grube leginsy. Obrzydliwe to jest..