Marcowe (2023) Mamusie
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do płci to w pierwszej ciąży bardzo chcieliśmy chłopca i w sumie wiedziałam od początku że tak będzie 😄 jakoś w 12 tyg lekarz na 80% stwierdził że chłopak. Pamiętam jak z mężem jeszcze chodziliśmy ze sobą, oglądaliśmy jakiś film gdzie był poród dziewczynki, wszyscy płakali ze wzruszenia a mój mówi: też bym płakał jakby się dziewczyna urodziła 😂 oczywiście pół żartem pół serio, teraz byśmy chcieli córkę🙂 ale wiadomo, najważniejsze żeby było zdrowe.
Jeśli chodzi o aktywność to u mnie głównie spacerowanie i gonienie małego na rowerze -
Hej dziewczyny.
Rozpoczynam 12 tydzień 😄
Siedzę w pracy, wizytę mam 16.08 u gina i postanowiłam iść na L4. Nie wyrabiam fizycznie. Cały dzień na nogach, po powrocie z pracy do niczego się nie nadaje tylko zalegam na kanapie.
Co do płci to w pierwszej ciąży mąż baaardzo liczył na chłopca i jak się okazało (18tc) że chłopak to skakał z radości. W drugiej ja bardzo chciałam córkę a czułam że będzie jednak chłopak. I tak mi szkoda było tych warkoczyków. Swoją drogą moja córka mając prawie 3 lata , ma tak mało włosów i tak krótkie że o warkoczykach jeszcze kilka lat nie będzie mowy 🤣
W tej ciąży też chce dziewczynkę, co prawda jak już mam parkę to niby bez znaczenia. Ale mimo wszystko liczę na babeczkę. I ekonomiczniej bo po córce jeszcze mam mnóstwo ciuchów a po synu już prawie nic.
Liczę że na prenatalnych będzie widać kto siedzi w środku. Mam 25.08 i już się stresuje.
Przed ciążą jeździłam konno. Teraz śni mi się że galopuje po lesie, brakuje mi tego. Ale cóż. Upadek z takiej wysokości plus prędkość , może być różnie. -
Konieczynka przypomnij proszę czy chodzisz do lekarza prywatnie czy na NFZ? Ja też ledwo żyje po całym dniu pracy do tego te ciągłe mdłości ale obawiam się trochę lekarza na NFZ poprosić chociaż do końca pierwszego trymestru że mi powie że to normalne objawy i mam sobie radzić 😕 jakie macie z tym doświadczenie?
-
Konieczynka to mamy prenatalne blisko siebie, ja 24go 😊 a jak Twoja parka zaregowała na nowe rodzeństwo w drodze?
Ja jeszcze nie mam dzieci, ale moje przyjaciółki ostatnio rodziły jedna po drugiej, a ostatnia rodzi w listopadzie więc liczę na stos ubranek hahah 😆💗 Iga 👶 3540 g 54 cm
-
O jaa zazdroszczę dziewczyny tego etapu ciąży, ja jak pojdzie dobrze to będę miała miesiąc później 😂
-
Ja mam 31.08, według OM to 13+0, z moich obliczeń bardziej 12+5
Gdzieś mi się obiło o uszy, że należy zrobić 11-14 tydzień, ale najlepiej aby to był 12-13
Do tego czasu nie mam już żadnej wizyty 🙁
Nie wiem jak wytrzymam 😅
⏰ PTP 09.03.2023
💙 Chłopak!
❤️19.07.2022
⏸ 29.06.2022
👧🏼 2020 -
BoboBolek to mamy dzień po dniu. Ja mam 30 sierpnia, u mnie będzie 12+2 tez do tego czasu nie mam wizyty
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2022, 17:56
-
Roksi musisz zapytać w danym klubie malucha, czy są zarejestrowani i można otrzymać dofinansowanie. Mój syn chodzi do klubu malucha i oni zarejestrowali się jako opiekunowie dzienni - normalnie otrzymuje dofinansowanie 400zł
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2022, 18:34
Roksi lubi tę wiadomość
-
Ja na prenatalne jeszcze się nie zapisałam w sumie, ale planuję iść w okolicach 12tc czyli jakoś 5/6/7 września, w zależności jak będzie pracował mój mąż na ten dzień się umówię żeby on mógł zostać z dziećmi ☺️
-
Aniamania wrote:Konieczynka przypomnij proszę czy chodzisz do lekarza prywatnie czy na NFZ? Ja też ledwo żyje po całym dniu pracy do tego te ciągłe mdłości ale obawiam się trochę lekarza na NFZ poprosić chociaż do końca pierwszego trymestru że mi powie że to normalne objawy i mam sobie radzić 😕 jakie macie z tym doświadczenie?
Chodzę na NFZ. Z dwóch powodów, raz że uważam że w prawidłowo przebiegającej ciąży gdy nic się nie dzieje, a wizyta wygląda często tak że lekarz pyta czy ok. Sprawdzi tętno dziecko, zajrzy lub nie zajrzy między nogi i wypisze skierowanie na badania, to nie widzę potrzeby żeby za to płacić po 200zl.
A dwa że najbliższy godny polecenia prywatnie przyjmuje 40km ode mnie. Bo jest jedna babka, która przyjmuje prywatnie ale gdy tylko coś jest nie tak to odsyła do szpitala. Do tego mojej szwagierki ciążę prowadziła i nie zauważyła że w 20tc miała szyjkę skrócona do 1cm i lekkie rozwarcie.
Ogólnie to mój lekarz prowadzi już trzecia ciążę, jest straszny mruk (jak nie zapytam to nie mówi za wiele ale na pytania odpowiada bardzo profesjonalnie ) ale z L 4 nigdy nie robiła problemu. Tyle że wcześniej pracowałam do 7miesiaca 🙈
Zobaczymy.
Mikaaa92 wrote:Konieczynka to mamy prenatalne blisko siebie, ja 24go 😊 a jak Twoja parka zaregowała na nowe rodzeństwo w drodze?
Ja jeszcze nie mam dzieci, ale moje przyjaciółki ostatnio rodziły jedna po drugiej, a ostatnia rodzi w listopadzie więc liczę na stos ubranek hahah 😆
Zrobiłam to w ten sposób że wyciągnęłam zdjęcia USG gdy oni byli tylko kropka w brzuchu. Wytłumaczyłam że to ty jesteś taki malutki/malutka. Potem wyjęłam to trzecie zdjęcie USG. Wytłumaczyłam że mamusia była u lekarza i Pan doktor powiedział że w mamy brzuszku znowu ktoś mieszka. Syn byl bardzo zaskoczony i nic nie powiedział. A córka pytała ciągle czy ona była taka mała - mała. Więc w sumie na młodej nie zrobiło to wrażenia poza tym że zszokowała ja informacja o tym, że była kropka na zdjęciu 😉
A syn dopiero gdy czytałam mu na dobranoc powiedział "Mamo ale jestem zaskoczony"
"Ja też synku, ja też " 🙈
Ja mam pranatalne w 14 tygodniu. U nas tylko tak zapisują.Mikaaa92 lubi tę wiadomość
-
U mnie prenatalne już 17.08, tego samego dnia Pappa i Nifty.
44 lata
Klinika Vitrolive / Bocian
KIR: Bx
Obecne: 2DS1
Brakujące: 2DS2, 2DS3, 2DS5, 3DS1
Rozjechane cytokiny - TNF alfa > 48tys., IL2>500, IL10>9000
ANA 2 - ujemne
On - morfologia 0%, fragmentacja DNA 11%
08 - 12. 2019 - 3 procedury IVF - łącznie 5 blastek, transfery nieudane
02.2020 - 09.2021 stymulacja aromkiem- 05.2020 - [*] 8tc
10.2021 - IV procedura IVF KD - 10 blastek ❄️ 11.2021 - 4AA - 🙁, 12.2021 - 4AA - 🙁
04.2022 - 4AA - accofil, intralipid, AH, embryoglue, encorton, heparyna
10dpt - 114mlU/ml, 12dpt - 355mlU/ml,16dpt - 2259mlU/ml, 6t3d 💔-krwiak
06.2022 - 4AA - accofil, intralipid, embryoglue, prograf/ encorton
8dpt - 135,8mlU/ml, 10dpt - 313,3mlU/ml, 14dpt - 1235mlU/ml
28dpt - mamy❤️, CRL-0,71cm -6t4d
9t6d - 3,02cm CRL, 12t - prenatalne ok, NIFTY - zdrowa 👧
20t0d - połówkowe ok
38t - CC, 2320g, 49cm -
Ja prenatarne na NFZ 18.08 i wtedy tez pobranie pappy.
Natomiast 25.08 idę na 2gie prenatarne prywatnie ten termin miałam już zaklepany dużo wcześniej, a wole sprawdzić po tygodniu od tych pierwszych na NFZ, bo wydaje mi się ze są trochę za wcześniej (lekarka jedzie na urlop) i dlatego taki termin wczesny będę wtedy 11 t 1 dz wg on natomiast wg usg 11 t 4 dz
Pozdrawiam -
No i nie wytrzymałam i poleciałam dziś na usg Pani dr mówi żeby w końcu uwierzyć i wybrać lekarza do prowadzenia ciąży bo to "już" 9 tydz No a ja nie potrafię i tak żyję od usg do usg
Ale będę mieć spokojny weekend przynajmniej...
Ja NIFTY chyba zrobię ok 22.08 a prenatalne lekarz ma zrobić podczas wizyty, więc nie wiem kiedy
Roksi lubi tę wiadomość
Starania od 2014 , 1 ICSI maj 2018, 2 ICSI sierpień 2019, 3 ICSI kwiecień 2021
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
22 dpt- YS+,CRL 1,17 mm, FHR +
7t6d- CRL 15mm, FHR 167/min
9t0d- CRL 23,2 mm, FHR 169/min
NIFTY- zdrowy chłopiec, wysokie ryzyko preeklampsji
13.03.2023, g.13:20, Maciejek- 51 cm,2870 g szczęścia do kochania 🧡🧡🧡
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA) -
Roksi wrote:O jaa zazdroszczę dziewczyny tego etapu ciąży, ja jak pojdzie dobrze to będę miała miesiąc później 😂
Pomyśl, że to miesiąc dłużej względnie przespanych nocy
Jusia 82 wrote:No i nie wytrzymałam i poleciałam dziś na usg Pani dr mówi żeby w końcu uwierzyć i wybrać lekarza do prowadzenia ciąży bo to "już" 9 tydz No a ja nie potrafię i tak żyję od usg do usg
Ale będę mieć spokojny weekend przynajmniej...
Ja NIFTY chyba zrobię ok 22.08 a prenatalne lekarz ma zrobić podczas wizyty, więc nie wiem kiedy
Jusia, serio nie masz wybranego jeszcze lekarza ? Jeśli tak, to Pani dr dobrze Ci radzi także no. Głowa do góry, masa optymistycznego myślenia i do dzieła!
Konieczynka- wspaniały pomysł na poinformowanie dzieci o nowym członku rodziny! Mam nadzieję, że synek oswoił się już z tą myślą i cieszy się razem z Wami