Marcowe dzieci 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi dzisiaj też w kościele nieźle zakręciło no i wróciłam do domu.
Zgredek 12 moja mama poleciła mi na zaparcia jedno jabłko dziennie, tylko jeść że skórą. I powiem że od kilku dni mam już spokój. Spróbuj może ci pomozeilonqa30, Zgredek 12 lubią tę wiadomość
13.03.2018 córeczka
27.08.2021 syneczek -
blo wrote:erre, może macie w Poznaniu lekarza z certyfikatem FMF. Tylko taki lekarz może liczyć ryzyko wad, bo z resztą ten test został chyba właśnie wymyślony przez FMF. Rzetelnie wykonane genetyczne powinno być przeprowadzone przez lekarza z takim certyfikatem, zarówno usg jak i interpretacja wynikow białka pappa, czyli wyliczenie ryzyka trisomii.
Byłam w szoku, że LUX MED w Warszawie tego nie robi. Dostałam od nich tylko info, gdzie to mogę zrobić poza Lux'em, ale miałam już sprawdzony namiar.
-
Mama Jusia wrote:Chodzę prywatnie, do bardzo dobrego lekarza. Wiedziałaś o tym, że 30 lat temu, najlepsi ginekolodzy, w zagrożonych ciążach, np. gdy kobieta poprzednią poroniła, odradzali jakiekolwiek usg co najmniej do końca pierwszego trymestru?
Oczywiście wiązało się to z ryzykiem (jak chociażby ciąża pozamaciczna), ale jeśli kobiecie zależało przede wszystkim na utrzymaniu ciąży z wszelką cenę, takie informacje padały z ust ginekologów, tych najbardziej szanowanych. Wiem o tym, bo znam osobiście przypadek zaufanej osoby, która taką radę dostała i po 3 miesiącach informacja - ciąża utrzymana TYLKO dzięki temu. Nie wiem na ile to było powszechne dla wszystkich, ale jeśli ktoś miał kontakty, to są takie głosy.
Nie musisz od razu pisać tutaj o zabobonach ani takim tonem. To było tylko pytanie. Są badania ważne, są badania dla ciekawości lub kiedy ktoś bardzo się niepokoi, stąd pytam. Oczywiście jest to pytanie do ginekologa i zamierzam na wizycie o tym porozmawiać. Prawdopodobnie pozwala ono lepiej określić najlepszy czas na genetyczne i sprawdzić, czy wszystko ok
Dodatkowo, charakter mojej pracy pozwala mi wątpić w to, czy tak częste usg jest rzeczywiście w pełni bezpieczne. W przypadku silnych organizmów pewnie tak, ale jest cała masa wad i zdrowotnych problemów u dzieci, które nie mają określonego pochodzenia - ciąża bez zarzutu, brak obciążenia genetycznego, żadne szkodliwe czynniki. Może lepiej nie zawsze we wszystko ufać.
mój ton był zupełnie normalny, jeśli cię urazilam to przepraszam. wiedza lekarzy sprzed 30 lat nijak ma się do współczesnej, a i aparaty usg różnią się znacznie od tych sprzed prawie pół wieku.moj mąż pracuje z takim sprzętem na codzien, nie mam podstaw by e to nie wierzyć. w mojej wypowiedzi chodziło tylko o to, że jeśli lekarz widział cię w 6/7 tygodniu, to ma obowiązek zbadać cię po 3/4 tygodniach. i nikt nie mówi, że na wizycie będzie robił usg, bo usg to tylko niewielka część całej wizyty więc chyba niepotrzebnie się stresujesz. badanie genetyczne jest badaniem dodstkowym, a że wypada pomiedzy dwoma innymi, to już czysty przypadek.
ciekawe co muszą czuć kobiety, które są na monitoringu przy krwiakach itp, gdy na usg muszą chodzić co tydzień lub co kilka dni. informacje o szkodliwości usg na płód nie są na pewno dla nich budujące, tym bardziej, że nie są zgodne z prawdą. gdyby usg było takie szkodliwe, to dlaczego w ciągu ostatnich 30 lat ilość dzieci urodzonych z wadami znacznie spadła? polecam poczytać fachową literaturę, a nie informacje z google.Patu, Cabank84 lubią tę wiadomość
-
Zabka87 wrote:Ja odczowam ruchy coraz czesciej. Przewaznje lezac na lewym boku. Wcxoraj jak zasypialam czulam jak to pani doktor stwierdzila ze malenstwo tanczy.
mi też się wydaje, ze czasami w pozycji leżącej odczuwam takoe drgania w macicy, coraz intensywniej, ale póki co staram się nie nakręcac. w poprzedniej ciąży czulam ruchy synka od 16 tygodnia -
Kochane niestety musze WAs opuscic,dzisiaj dostałam brązowych plamień,pojechałam do szpitala i okazało sie ,ze serduszko nie bije...
Jutro rano mam sie stawic,podadza mi leki...
Obym byla tutaj ostatnia z takimi wiesciami
Trzymam za Was kciuki!!!!
Musi byc dobrze!
🙍🏻♀️
Letrox 75,MTHFR hetero, PAI-homo
🙎🏻♂️
Teratozoospermia, fragmentacja39%
08.2017 poronienie 9 tc 👼
10.20-04.21 3x IUI 🐒
10.2021-przygotowanie IVF🍀
01.2022-punkcja 🥚🥚🥚- 16 komórek➡️ 6 zarodków ➡️ ❄️❄️ 2 blastocysty( 5AA, 3BB) ➡️ ❄️1 zarodek po NGS
02.2022- transfer-odwołany➡️ zapalenie endometrium
21.03- biopsja➡️ wynik prawidłowy
10.05- TRANSFER 3.2.2 🙏🍀
17.05- BETA 23/ 19.05- 55 / 23.05-281
7.06- USG- jest ❤️ CRL 6mm
14.06- USG- CRL 1,42cm
28.06- USG -CRL 3,04cm Córeczka💕
18.07. USG PRENATALNE- CRL 7cm
28.08. USG- CRL 9cm
18.08. USG- 185g
2.09. USG- 308g
20.09 USG POŁÓWKOWE - 463g
30.09. USG- 612g
21.10. USG- 970g
10.11. USG - 1588g
25.11. USG III TRYM.- 1650g
01. 23 Nasz Cud SN 3610g 56cm💗 -
Madżka89- strasznie przykro mi to słyszeć, zwłaszcza, że niestety wiem, co przechodzisz. Jeśli czujesz się na siłach, próbuj dalej. Wierzymy, że uda się następnym razem :*06.01.2010 - syn Artur
08.2013 - [*] 8t
08.2016 - [*] 9t
06.03.2018 - syn Marek -
To był ponad 9tydzien, 10.08 bylam na usg i wszystko bylo ok
tak od wczoraj przestały mnie bolec piersi,ale to pewnie nie reguła i wiem,ze to glupio zabrzmi,ale dzisiaj w nocy mialam taki sen,ze byłam na prenatalnych i lekarz mowi,ze cos jest nie tak...
plamienie ustalo,a wolałabym,zeby sie juz zaczeło
nie chciałabym zabiegu,oby leki pomogly
Dziekuje za wsparcie :*
🙍🏻♀️
Letrox 75,MTHFR hetero, PAI-homo
🙎🏻♂️
Teratozoospermia, fragmentacja39%
08.2017 poronienie 9 tc 👼
10.20-04.21 3x IUI 🐒
10.2021-przygotowanie IVF🍀
01.2022-punkcja 🥚🥚🥚- 16 komórek➡️ 6 zarodków ➡️ ❄️❄️ 2 blastocysty( 5AA, 3BB) ➡️ ❄️1 zarodek po NGS
02.2022- transfer-odwołany➡️ zapalenie endometrium
21.03- biopsja➡️ wynik prawidłowy
10.05- TRANSFER 3.2.2 🙏🍀
17.05- BETA 23/ 19.05- 55 / 23.05-281
7.06- USG- jest ❤️ CRL 6mm
14.06- USG- CRL 1,42cm
28.06- USG -CRL 3,04cm Córeczka💕
18.07. USG PRENATALNE- CRL 7cm
28.08. USG- CRL 9cm
18.08. USG- 185g
2.09. USG- 308g
20.09 USG POŁÓWKOWE - 463g
30.09. USG- 612g
21.10. USG- 970g
10.11. USG - 1588g
25.11. USG III TRYM.- 1650g
01. 23 Nasz Cud SN 3610g 56cm💗 -
Uspokoj organizm, sproboj sie nie blokowac psychika. Moze akurat sie uda :-* z calego serca trzymam kciuki. Po poronieniu tez chcialam zeby udalo sie bez lekow i zabiegu. Nie chcialam lezec w szpitalu. Jakos organizm sam to ogarnal. To byla dla mnie taka mala wewnetrzna zaloba.
-
nick nieaktualny
-
U mnie ogólnie mdłości jakby osłabły nieco, ale pojawiają się kłucia w podbrzuszu raz z jednej, raz z drugiej strony, nie wiem, może macica się rozciąga, tak sobie to tłumaczę żeby się nie denerwować, bo wizytę mam dopiero końcem sierpnia. To chroniczne zmęczenie tez już jakby przechodzi, ale z kolei jak idę gdzieś to bardzo szybko się męczę, zaraz dostaję zadyszki... Jako dziecko leczyłam się na astmę, potem objawy ustały i mogłam odstawić leki całkowicie, jednak martwię się czy teraz na skutek jakichś zmian, astma znów nie wraca... Muszę się zapytać lekarza czy to może mieć jakiś związek... Bo rozumiem gdyby to było w późniejszych miesiącach gdy dziecko uciska na przeponę i ogólnie brzuch ciąży... Ale teraz to trochę dziwne...
A tak poza tym denerwuję się, bo chciałabym iść do mojego lekarza, ale muszę iść do innego bo obecne zwolnienie mam tylko do 31 sierpnia a mój wraca po 5 września Bez sensu wracać do pracy na 5 dni... ale może wyjdzie mi to na dobre, bo ten mój taki był roztrzepany, często sama musiałam się dopytywać wiele rzeczy... Chciałabym w końcu znaleźć jakiegoś zaufanego lekarza... Któraś z Was jest może z regionu Miechowa? -
Justa1994 wrote:Dziewczyny a jak się czujecie ? Ja 10 tydzień i wcześniej chyba było gorzej wiec już panika .. jakby ustępują objawy .. jak u Was
-
Mi w 7 tyg wszystko ustąpiło został tylko nocny częstomocz w dzień tak nie dokucza jak wstawanie w nocy na siku. Za dwa dni wizyta nie moge się doczkać. Brzuch u mnie już ładnie się zaokragla rano jest widoczny tak jak bym się najadła a jak naprawde coś zjem wygląda jak 5 miesiąc kiedy byłam w ciąży z synem a przytyłam tylko 1 kg od początku ciąży.W tym tygodniu męczą mnie bóle głowy prawie codzień raz nawet była migrena przez brak możliwości wzięcia swoich skutecznych leków cierpiałam od rana do 3 w nocy aż zasnełam z okładem na głowie. Lekarz mówił że przy Clexanie nie będzie bólu głowy tymbardziej migreny a w tym tygodniu cierpie może dawka już za mała
2009- Synek Kacper
18 luty 2016 - Aniołek* Oliwia (12 tydz)
29 Sierpień 2016 -Aniołek* Puste jajo (9tydz)
8 Maj 2017 -Aniołek* c.biochemiczna (6tydz)
(Ana 1 Ana2 1:160 )(wysoka homocysteina)
-
Cześć dziewczyny
Może mało się udzielenie ale czytam was regularnie dziś niestety pisze ze szpitala trafiłam tam z powodu brązowych plamienie czasami że brązowymi skrzepami wystraszyłam się
Lekarz stwierdził że szyjka zamknięta więc jest dobrze jutro będę miała badanie krwi oraz USG
Trzymajcie kciuki za moje maleństwo
Jeszcze serca nie widziałam więc się stresuje na ostatnim USG byłam 3 tygodnie temu wyszło że ciąża młodsza ale widoczny był pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtym i 2 mm zarodkiem jeszcze bez akcji serca dlatego boję się jutrzejszego USG ;(Dawidek 6/7 TC (*)08.2017
Wojtuś 9 TC 10.2019
Synuś 28.01.2010 nasz Skarbek
4 lata starań walczymy dalej....
1 IVF Punkcja 04.01.2019 jeden zarodek zero śnieżynek
Transfer 07.01.2018 niestety klapa;(