X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • Zabka87 Przyjaciółka

Wysłany: 11 września 2017, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dandelion powiedz mi jak po niemiecku sie nazywa detektor tetn dl dziecka. Nie wiem pod jaka nazwa szukac.

88c53e3k19nfhznr.png
  • Natka94 Ekspertka

Wysłany: 11 września 2017, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś czuje już jakieś ruchy?
    Mnie gin pytała się, czy coś czuję, a jak powiedziałam, że nie to się zdziwiła. Robiąc usg, mały kopał wiercił się i prostował. pytała się czy to czuję. Mówiłam, że nie. A powinnam? :D Chyba za wcześnie jeszcze, a jestem dość szczupła

60wzjk3.png
  • Dreamy_Girl Przyjaciółka

Wysłany: 11 września 2017, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martuśka737 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie, może mi coś poradzicie. Byłam w tym tygodniu z mężem w Pradze i niestety urlopem się nie nacieszyłam za bardzo. Chodziliśmy po głupim zoo a ja nie dawalam rady. Przeszlam 100 metrów i musiałam usiąść. Potem dalej sto metrow przejdę i znoeu muszę siadać. Moje nogi po prostu stały się tak słabe że mam wrażenie że nie daje rady chodzić. Nie wspomnę nawet o tym żeby wystać godzinę w kościele. To jest po prostu niewykonalne. Czy to jest normalne? Czyżbym miała aż tak słaba kondycję? Boję się co będzie sie działo w 8 miesiącu. Jak ja sobie dam radę. W dodatku mieszkam na czwartym piętrze. Nigdy mi to nie przeszkadzało robić po kilka kursów dziennie, a teraz wejdę na górę i mam zadyszkę. Zauważyłam że dosyć płytko oddycham ostatnio. Jest mi strasznie przykro bo od męża stysze tylko: "jak ty sobie dasz radę za kilka miesiecy? Zero kondycji. Nawet nie możesz normalnie wejść do domu tylko ciagle dyszysz". Przepraszam że się tak żalę ale czy uważacie że powinnam z tym pójść do lekarza? Wizytę mam dopiero w połowie października

Nie martw się. Ja też należę do osób raczej wysportowanych, o dobrej kondycji, a teraz w ciąży sama nie poznaję siebie. Zawsze kochałam długie wycieczki górskie, chodzenie, wspinanie się. Teraz gdy idę ulicą i jest lekko pochyła, mam zadyszkę. Ostatnio wchodziłam do znajomych na trzecie piętro i myślałam, że padnę. Tyle, że nie przejmuję się tym - czytałam, że mniej więcej w naszym okresie ciąży dziecko "kradnie" tlen matce, stąd normalnym stanem są zadyszki, sapanie, zmęczenie itd. Głowa do góry - oby do porodu! :)

Justyna1994 współczuję sytuacji z teściami. To przykre. Mam nadzieję, że jednak wydarzy się coś niespodziewanego co poprawi wasze relacje.

OjMaryś jak się macie? Daj jakiś znak.

• Dreamy_Girl Przyjaciółka

Wysłany: 11 września 2017, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka ja też jeszcze nic nie czuję, a u mnie to już też 15 tydzień. Nie mogę się doczekać kiedy poczuję jakiś ruch Maleństwa.

• ulalula Znajoma

Wysłany: 11 września 2017, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz ja mam problem ... Chwilę po tym jak zrobiłam test ciążowy czyli na początku lipca poszłam od razu do swojego ginekologa na NFZ gdzie Szanowny Pan Doktor stwierdził, że oznak ciąży nie widzi i kazał pokazać się za 4 tygodnie na wizytę, traktować się jak ciężarną, ale absolutnie żadnych badań nie zlecił. Zrobił przy okazji cytologię. Poszłam następnego dnia prywatnie gdzie Pani Doktor potwierdziła ciąże (pęcherzyk ciążowy) i znalazła dużą torbiel o której wcześniejszy lekarz nawet nie wspomniał. Ale do rzeczy. Dostałam właśnie telefon z przychodni, że Pan doktor (NFZ) chce mnie widzieć, bo w cytologii wyszła infekcja bakteryjna. Zgłupiałam. Minęły dwa miesiące ! Na ostatnim badaniu 31.08 (prowadzę ciążę prywatnie) miałam badanie ginekologiczne i o żadnych oznakach infekcji nie było mowy.
    Nie wiem czy mam teraz iść do mojej ginekolog prowadzącej mimo, że wyników cytologii nie widziała, powtórzyć ją itd czy mogę skorzystać z usług doktora NFZ i płaconych składek mimo, że ciąży mojej nie prowadzi.

Czy infekcja bakteryjna może tyle czasu być bezobjawowa? Oczywiście teraz martwię się o Okrucha, bo wyczytałam, że infekcje bakteryjne są gorsze od grzybiczych :( :(

3jgxugpjwn8on9lt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 września 2017, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiamarysia sto procent racji , ale mój facet bardzo kocha swoją mamusie i jest jaki jest nie zawsze za mną stoi ..

• kinia2111 Przyjaciółka

Wysłany: 11 września 2017, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ulalula wrote:
    Teraz ja mam problem ... Chwilę po tym jak zrobiłam test ciążowy czyli na początku lipca poszłam od razu do swojego ginekologa na NFZ gdzie Szanowny Pan Doktor stwierdził, że oznak ciąży nie widzi i kazał pokazać się za 4 tygodnie na wizytę, traktować się jak ciężarną, ale absolutnie żadnych badań nie zlecił. Zrobił przy okazji cytologię. Poszłam następnego dnia prywatnie gdzie Pani Doktor potwierdziła ciąże (pęcherzyk ciążowy) i znalazła dużą torbiel o której wcześniejszy lekarz nawet nie wspomniał. Ale do rzeczy. Dostałam właśnie telefon z przychodni, że Pan doktor (NFZ) chce mnie widzieć, bo w cytologii wyszła infekcja bakteryjna. Zgłupiałam. Minęły dwa miesiące ! Na ostatnim badaniu 31.08 (prowadzę ciążę prywatnie) miałam badanie ginekologiczne i o żadnych oznakach infekcji nie było mowy.
    Nie wiem czy mam teraz iść do mojej ginekolog prowadzącej mimo, że wyników cytologii nie widziała, powtórzyć ją itd czy mogę skorzystać z usług doktora NFZ i płaconych składek mimo, że ciąży mojej nie prowadzi.

Czy infekcja bakteryjna może tyle czasu być bezobjawowa? Oczywiście teraz martwię się o Okrucha, bo wyczytałam, że infekcje bakteryjne są gorsze od grzybiczych :( :(

dziwne, że przypomnieli sobie po dwóch miesiącach, jak wyniki z cytologii zwykle są po paru dniach, może tygodniu, w zależności od przychodni... Jeśli masz swoją sprawdzoną ginekolog u której prowadzisz ciążę, to zgłoś się do niej, powiedz, że dzwonili do Ciebie z poprzedniej przychodni, niby stwierdzili infekcję i co ona na to. Szczególnie, że jeśli tamten ciąży nie widział i tej torbieli to ja miałabym pewien dystans do tego. Fakt - w cytologii mogło coś wyjść, ale skoro dzwonią po dwóch miesiącach to nie wiadomo, jak to jest z ta infekcją w tej chwili, wydaje mi się, że powinno się powtórzyć badania, bo w końcu zacznie Cię na coś leczyć a nie wiadomo czy jest taka potrzeba...

thgfflw1afo8ui8u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 września 2017, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka94 wrote:
    Mnie gin pytała się, czy coś czuję, a jak powiedziałam, że nie to się zdziwiła. Robiąc usg, mały kopał wiercił się i prostował. pytała się czy to czuję. Mówiłam, że nie. A powinnam? :D Chyba za wcześnie jeszcze, a jestem dość szczupła

Ja też nic nie czuję :)

• syla2312 Ekspertka

Wysłany: 11 września 2017, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :) ja dzisiaj po wizycie na fundusz ;) jest dobrze, dzidzia rośnie a krwiaka NIE MA :D jutro jeszcze będę prywatnie na USG genetycznym. Oby to samo stwierdził co dzisiaj Pani doktor :) kamień z serca

KasiaMarysiaaa, Natka94, Dreamy_Girl, martuśka737, Skali89, gaga_32, MamaPama, PatSim, Marietta lubią tę wiadomość

f2w3dzu5n2lk6p0r.png
    https://www.maluchy.pl/li-73084.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 września 2017, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    Kasiamarysia sto procent racji , ale mój facet bardzo kocha swoją mamusie i jest jaki jest nie zawsze za mną stoi ..

To bardzo źle bo co będzie w przyszłości ?

• Zabka87 Przyjaciółka

Wysłany: 11 września 2017, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuje juz doac wyraznie. Jak sie przemieszcza z miejsca na miejsce, czasem talie smyranie jakby od wewnatrz brzucha a czasem siw zdazaja lekkie kopniaki. Jutro wizyta. Dowiem sie co tam sie ukrywa u mnie.

88c53e3k19nfhznr.png
  • panama Ekspertka

Wysłany: 11 września 2017, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka94 wrote:

Ja też nic nie czuję. Chyba, że jednak czuję, ale zwalam to na pracę jelit :)

Link do artykułu podesłałam Wam, bo byłam ciekawa Waszych opinii. Też nie do końca zgadzam się z jego treścią.

Dzisiaj wyszłam ze szpitala. Jakiś papierologiczny dramat. Na wypis czekałyśmy od rana. Ale nie doczekałyśmy się, bo drukarka postanowiła urządzić strajk. Dwie kolejne też. Wyszłam stamtąd o 14:30. Połowa oddziału patologii i ginekologii wychodziła do domu bez wypisów, z odręcznie wypisaną receptą. No cóż.

Mam nadzieję, że teraz będzie już lepiej i kolejna wizyta w szpitalu będzie tą porodową.

Teraz mam się oszczędzać, zapomnieć o myciu okien, wieszaniu firanek czy nawet wchodzeniu na stołek. A teściowie zjeżdżają do nas za dwa tygodnie i nie wiem, jak ja to wszystko ogarnę.

3jvzk6nlakaftugh.png
  • Zgredek 12 Autorytet

Wysłany: 11 września 2017, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulalula ja bym poinformowala lekarza prowadzącego ciążę o fakcie, jaki ci przelazali.i zobaczyła co ona na to. Ewentualne leczenie itd prowadzilabym u jednego lekarza.

😇😁😇😇😁
  • dandelion Ekspertka

Wysłany: 11 września 2017, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabka87 wrote:
    Dandelion powiedz mi jak po niemiecku sie nazywa detektor tetn dl dziecka. Nie wiem pod jaka nazwa szukac.
    ja kupiłam na Amazon i szukałam pod angielskim hasłem bo oni to tak samo nazywają : Fetal Doppler.
    Natka94 wrote:

ja już czuję ruchy coraz wyrazniej, są dni, że jest kompletna cisza (dzieki Bogu mam ten doppler), a są takie, że czuję już całkiem sporo! dziś pierwszy raz czułam dziecko normalnie w pozycji stojącej w markecie, nie tak jak zwykle w leżącej. Mojego pierwszego synka podobnie zaczęłam czuć, koło 16 tc. W tej ciąży już w 14tc coś czułam, ale teraz bez wątpienia od ok. tygodnia są to ruchy dzidzi.

uwo943r8mzz1x9gu.png
  • Zgredek 12 Autorytet

Wysłany: 11 września 2017, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panama.super, ze wyszlas choc bez przebojów się nie obyło:-(

Dbaj o siebie!

OjMarys co tam u Ciebie? Jak.sytuacja?

😇😁😇😇😁
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 11 września 2017, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny współczuję sytuacji w domu bo to stres ważne żeby mieć faceta po swojej stronie

Panama super ze wyszlas teraz stosuj się do zaleceń :)

Ja dziś szukałam ginekologa bo się przeprowadzamy na szczęście mam super położna i pomoże mi mam nadzieję dostać się do sensownego

Ulala ja bym poszla na Nfz co ci szkodzi i tak twoja pani doktor będzie musiała robić cytokogie albo chociaż zobaczyć jej wynik może poproś o ksero czasem pozwalają w przychodniach zobaczysz co ci powiedzą i skonsultuj że swoją zawsze to dwie opinie

Ja ruchów nie czuje chyba choć czasem mi się wydaje Ale syna czułam bardzo późno grubo po 20 tygodnie Ale on był mało ruchliwy więc może dlatego

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    panama wrote:

Dzisiaj wyszłam ze szpitala. Jakiś papierologiczny dramat. Na wypis czekałyśmy od rana. Ale nie doczekałyśmy się, bo drukarka postanowiła urządzić strajk. Dwie kolejne też. Wyszłam stamtąd o 14:30. Połowa oddziału patologii i ginekologii wychodziła do domu bez wypisów, z odręcznie wypisaną receptą. No cóż.

U mnie w szpitalu brak wypisu to norma na ginekologii i położnictwie. Wypis odbiera się po kilku dniach i dopiero wtedy jest możliwość zapoznania się co tam w ogóle w zaleceniach napisali. Jak leżałam w 6 tygodniu z powodu plamień, to lekarz, który mnie badał przed wyjściem, kazał mi brać inną (mniejszą) dawkę leków niż było to zapisane na wypisie (do odbioru cztery dni później).

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • MamaPama Przyjaciółka

Wysłany: 12 września 2017, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z rana . Wizyta , wizyta! W końcu się doczekałam - dziś idę zaglądać do mojego maluszka co tam u niego :) :)

Skali89, KasiaMarysiaaa, Natka94, Lyanna, syla2312 lubią tę wiadomość

2018 👨‍👩‍👧 Córeczka ❤️
    Ciąża z cukrzycą (dieta)

2023/24 starania o rodzeństwo 👶
    Euthyrox 50

05.02 biel na teście (12dpo)
    08.02 spodziewana 🐒
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2017, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaPama wrote:
    Witam się z rana . Wizyta , wizyta! W końcu się doczekałam - dziś idę zaglądać do mojego maluszka co tam u niego :) :)

Trzymam za Ciebie mocno kciuki :) ! A raczej Was :)

MamaPama lubi tę wiadomość

• Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaPama wrote:

Ja też , mam na 16.20 :)

a co do infekcji to ja miałam nadżerkę o której dowiedziałam się po cytologii, kompletnie bezobjawową. Gdyby nie to, że akurat wypadała mi cytologia to Bóg wie ile czasu bym z nią chodziła.

A ja mam wagę na idealne +0kg :) a z synem przytyłam ponad 30kg :)

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
‹‹ 227 228 229 230 231 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ