X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2017, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamapama napisz mi po usg ile miał dzidziuś bo ja miałam ostatnio usg w tym samym dniu ( oceniam po suwaczku )

Dziewczyny ile usg miałyście do tej pory ? Bo ja już z 8..:/:/ przez to ze miałam krwawienia

agigagi lubi tę wiadomość

• Zabka87 Przyjaciółka

Wysłany: 12 września 2017, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez wizytuje. Jeszcze godzinka. Mam nadzieje ze dzidza laskawiw pokaze co ma miedzy nozkami.

KasiaMarysiaaa, MamaPama lubią tę wiadomość

88c53e3k19nfhznr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2017, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do tej pory miałam 4 usg i w sobotę będzie piąte.

Odebrałam wczoraj wyniki prenatalnych i pan doktor powiedział, że jest wszystko w jak najlepszym porządku i do zobaczenia na połówkowym :)

A dzisiaj po śniadaniu udało mi się uchwycić serduszko domowym detektorem :)

KasiaMarysiaaa, MamaPama, Natka94, Konami, Dreamy_Girl lubią tę wiadomość

• MamaPama Przyjaciółka

Wysłany: 12 września 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia.ke1 i Zabka87 - to udanych wizyt :)

Justa1994 - dam znać po wizycie .
    Cały czas przejmujesz się tym, że Twój maluszek za mały? Dziewczyny pisały, że ich dzieciaczki nadganiały. Moze następne usg Cie uspokoi troszkę. Kiedy masz?

2018 👨‍👩‍👧 Córeczka ❤️
    Ciąża z cukrzycą (dieta)

2023/24 starania o rodzeństwo 👶
    Euthyrox 50

05.02 biel na teście (12dpo)
    08.02 spodziewana 🐒
  • Lilcia Przyjaciółka

Wysłany: 12 września 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    Kasiamarysia sto procent racji , ale mój facet bardzo kocha swoją mamusie i jest jaki jest nie zawsze za mną stoi ..

Dawno nic nie pisałam ale Was tu podczytuje :)

Wkręciłam się wątek z mamusią i szczerze Ci powiem, że takie rzeczy w swoim życiu najlepiej po prostu olać. Wiem, że to może dziecinnie brzmi (lepiej i dojrzalej brzmią rady koleżanek na temat szczerej rozmowy) , ale wierz mi nie ja mam taki właśnie charakter i gwarantuje Ci, że ten fakt powoduje, że jestem szczęśliwym i wolnym psychicznie człowiekiem.

Rozumiem, że zachowanie mamuni przeszkadza Ci, bo? Bo potrzebujesz do czegoś jej akceptacji? Do czego jest Ci potrzebna?
    Potrzebujesz, żeby z uśmiechem nalewała Ci herbatki na spotkaniach i zachwalała nową bluzkę ? Albo żeby dzwoniła 4 razy dziennie i pytała jak się czujesz w ciąży i czy niczego Ci nie brakuje? Wierz mi nie chcesz tego wiem co mówię :P

Zakładasz swoją rodzinę i na tym się skup to to powinno być dla Ciebie priorytetem. Dbaj o nią. O siebie, ciążę i narzeczonego. Daj mu odczuwać codziennie, że jest dla Ciebie najważniejszy. I nie daj Boże (a zapewne ciągle to robisz) nie gderaj mu nad uchem jaką straszną ma matkę, jak ona Cię nienawidzi i jak cierpisz z tego powodu, bo to odniesie skutek odwrotny od zamierzonego. Zawsze tak jest jeżeli syn mocno kocha matkę. Nie stawaj pomiędzy tym, bo ani to jego do matki nie zniechęci ani Tobie w niczym nie pomoże. I absolutnie nie mów narzeczonemu wszystkiego, co tutaj piszesz czyli, że Ty masz fajną normalną rodzinę a on nie ma, że Ty rozmawiasz z rodzicami a on nie i to jest chore itp...

A ją i jej zachowanie po prostu zignoruj. Bądź uprzejma, ogranicz swoje z nią kontakty do minimum, (chyba przeżyjesz jedną niemą herbatę w miesiącu, której i tak Ci nie da?) Dlaczego nie możesz tego zrobić ?

A o ciąży powiedzcie im normalnie. Ja nie rozumiem czego Ty się boisz? Że starsza Pani Cię okrzyczy ?

Konami, PatSim, KasiaMarysiaaa, Marietta lubią tę wiadomość

uwo9pc0zz2h4nj9k.png
  • Kropeczka89 Koleżanka

Wysłany: 12 września 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jestem tutaj nowa :) od jakiegoś czasu podczytuje Wasze posty i w końcu odważyłam się napisać :)

Mam pytanie mam niskie ciśnienie np . 80/55 lub 98/60 czy powinno mnie to martwić?

Zawsze miałam niskie, w sumie mi to nie przeszkadza czuję się dobrze. W piątek idę na badanie prenatalne (usg) i znowu mam pytanie czy zawsze do takiego badania robi się badanie krwi czy to zależy od lekarza ? Jak zapisywałam się na to badanie, nikt mi nie wspomniał o badaniu krwi.

MamaPama lubi tę wiadomość

8599yx8da3geqsn5.png
  • kinia2111 Przyjaciółka

Wysłany: 12 września 2017, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka89 jesli pytajac o badanie z krwi masz na mysli Pappa, to nie jest konieczne. To jest po prostu dodatkowe badanie, ktore moze uzupelnic badanie usg o troche wiecej statystyki :) duzo osob sie decyduje bo po prostu daje to wiekszy oglad sytuacji, pozwala dokladniej zinterpretowac wyniki, ale nie jest to konieczne i jesli nie chcesz, nie musisz go robic

Kropeczka89 lubi tę wiadomość

thgfflw1afo8ui8u.png
  • Indiana_dzika Przyjaciółka

Wysłany: 12 września 2017, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niskie ciśnienie może dokuczać ale nie jest niebezpieczne tak jak wysokie . W pierwszej ciąży miałam bardzo niskie ciśnienie podobnie jak ty momentami 60/40 50/40 wtedy pielęgniarki kazały mi wstać i pić kawę bo za niskie ale była 5 rano a ja czułam się dobrze :)

f2w3dqk3zx7289z3.png
    2009- Synek Kacper <3
    18 luty 2016 - Aniołek* Oliwia (12 tydz)
    29 Sierpień 2016 -Aniołek* Puste jajo (9tydz)
    8 Maj 2017 -Aniołek* c.biochemiczna (6tydz)
    (Ana 1 Ana2 1:160 )(wysoka homocysteina)
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    Dziewczyny ile usg miałyście do tej pory ? Bo ja już z 8..:/:/ przez to ze miałam krwawienia
    Ja miałam już 6 razy USG i jutro idę na badania prenatalne, czyli będzie 7. U mnie też były plamienia i krwawienia, dlatego tych USG się trochę uzbierało.

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Natka94 Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wszystkich USG miałam 6 do tej pory, 26.09 idę na siódme :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2017, 11:32

60wzjk3.png
  • agigagi Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Dołączam do marcowych mam, mam termin na 16 marca :)

Na dniach chcę powiedzieć w pracy o ciąży, zastanawiam się kiedy przejść na zwolnienie. Ogólnie ciąża przebiega prawidłowo ale w pracy w okresie jesienno zimowym jest zimno i nie chciałabym się narazać na choróbska.

Napiszcie czy któraś w Was jest już na zwolnieniu lub kiedy planujecie iść. I czy lekarz się zgodzi na L4 tylko ze względu na kiepskie warunki w pracy.

W pierwszej ciąży nie byłam na zwolnieniu ani jednego dnia ale warunki pracy były o niebo lepsze. Teraz się zastanawiam jak i kiedy to załatwić...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2017, 11:24

MamaPama lubi tę wiadomość

01.2010 - córeczka nr 1
    03.2018 - córeczka nr 2
  • Fortitudo Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lyanna wrote:
    Ja miałam już 6 razy USG i jutro idę na badania prenatalne, czyli będzie 7. U mnie też były plamienia i krwawienia, dlatego tych USG się trochę uzbierało.

Ja miałam 5, a za chwilę wchodzę na prenatalne, więc trzymajcie kciuki ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2017, 11:10

dandelion, Lyanna, Skali89 lubią tę wiadomość

5djyflw14clkgpvi.png

tb73qps6y7ksn8nj.png
  • panama Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka89 wrote:
    Cześć dziewczyny, jestem tutaj nowa :) od jakiegoś czasu podczytuje Wasze posty i w końcu odważyłam się napisać :)

Mam pytanie mam niskie ciśnienie np . 80/55 lub 98/60 czy powinno mnie to martwić?

Zawsze miałam niskie, w sumie mi to nie przeszkadza czuję się dobrze. W piątek idę na badanie prenatalne (usg) i znowu mam pytanie czy zawsze do takiego badania robi się badanie krwi czy to zależy od lekarza ? Jak zapisywałam się na to badanie, nikt mi nie wspomniał o badaniu krwi.

Niskie ciśnienie podobno jest normalne na początku ciąży. Czytałam o tym w jakieś "ciężarnej" książce. Sama miałam ciśnienie w okolicach 90/60 i potrafiłam zasnąć na siedząco w minutę. Teraz mam nieco wyższe ciśnienie, ale ogólnie zawsze miałam niskie.

3jvzk6nlakaftugh.png
  • martuśka737 Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam 5 USG, w październiku idę na 6. Ale też miałam krwiaka więc wyszło częściej. Ja na urlop wybieram się w grudniu lub styczniu następnego roku jesli wszystko będzie okej i dam radę normalnie pracować. Tylko moja praca jest biurowa i fizycznie się nie przemęczam, jedynie umysł muszę mieć "świeży"

13.03.2018 córeczka
    27.08.2021 syneczek
  • Klaudy Koleżanka

Wysłany: 12 września 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka94 wrote:
    Czy któraś czuje już jakieś ruchy?
    Mnie gin pytała się, czy coś czuję, a jak powiedziałam, że nie to się zdziwiła. Robiąc usg, mały kopał wiercił się i prostował. pytała się czy to czuję. Mówiłam, że nie. A powinnam? :D Chyba za wcześnie jeszcze, a jestem dość szczupła
    W ostatnim tygodniu czułam bardzo delikatnie, czekam aż się rozkręci :)

p19udqk3nchjnfls.png
  • Zabka87 Przyjaciółka

Wysłany: 12 września 2017, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz po wizycie. Z dzidzia wszystko ok. Ma 9 cm i 110g. Dzis nie bardzo chciala wspolpracowac i zaslaniala buzoe reka. Niemniej pani doktor syawia na dziewczynke. Wiem ze najwazniejsze aby byla zdrowa ale nastawialam sie na synka. Wiem ze jestem glupia ale leze i placze.

Marietta lubi tę wiadomość

88c53e3k19nfhznr.png
  • agigagi Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki są łatwiejsze w obsłudze ;)

01.2010 - córeczka nr 1
    03.2018 - córeczka nr 2
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agigagi wrote:

Na dniach chcę powiedzieć w pracy o ciąży, zastanawiam się kiedy przejść na zwolnienie. Ogólnie ciąża przebiega prawidłowo ale w pracy w okresie jesienno zimowym jest zimno i nie chciałabym się narazać na choróbska.

Napiszcie czy któraś w Was jest już na zwolnieniu lub kiedy planujecie iść. I czy lekarz się zgodzi na L4 tylko ze względu na kiepskie warunki w pracy.

W pierwszej ciąży nie byłam na zwolnieniu ani jednego dnia ale warunki pracy były o niebo lepsze. Teraz się zastanawiam jak i kiedy to załatwić...

To zależy od lekarza. Ja chodzę prywatnie i nie ma problemu ze zwolnieniem. Jak pytałam na początku ciąży czy powinnam być na zwolnieniu (z powodu wcześniejszego pobytu w szpitalu i plamień), to powiedział że nie ma zagrożenia dla ciąży i to zależy ode mnie. Według niego niektóre kobiety czują się lepiej w pracy a inne na zwolnieniu. Wróciłam wtedy do pracy.

Teraz jestem na miesięcznym zwolnieniu, które kończy się w przyszłym tygodniu i planuję (o ile nie będzie przeciwwskazań) wrócić do pracy i pracować do końca roku.

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • panama Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agigagi wrote:

Mój lekarz nie chciał mi dać L4 z powodu charakteru pracy. Praca fizyczna na dziale chemicznym w markecie, w którym nie ma klimatyzacji (latem na hali było 30st), zimą od 20st do 14st (piec się popsuł i nie chciało im się naprawiać). Każdy, kto pracował na markecie, wie jak wygląda tam praca. Gdy siedziałam na magazynie, żeby złapać oddech, ludzie patrzyli na mnie jak na nieroba. Przecież nie nakleję sobie kartki na czole "jestem w ciąży i muszę odpocząć". A zaczynałam wtedy 3 miesiąc...
    Dopiero lekarz prywatny po przeanalizowaniu mojej sytuacji w pracy dał mi zwolnienie.
    Ale wszystko zależy od lekarza, od jego podejścia do pacjentki, ewentualnie od pieniędzy. Bo lekarz na NFZ zasugerował mi, żebym przyszła na wizytę prywatną, to dostanę L4 :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2017, 11:42

3jvzk6nlakaftugh.png
  • agigagi Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę prywatnie ale na razie lekarz nawet nie wspomniał o zwolnieniu, a mi też głupio pytać bo nie chcę wyjść na lenia. Ale za jakiś miesiąc chyba spróbuję...

Pracę mam biurową przy kompie ale w budynku po starych magazynach, ogrzać się tego nie da porządnie. Zimą bywa ze siedzę przy biurku w kurtce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2017, 11:49

01.2010 - córeczka nr 1
    03.2018 - córeczka nr 2
‹‹ 228 229 230 231 232 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ