X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • martuśka737 Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka... ciężka sprawa z tą przeziernością. Chciałabym ci coś poradzic, ale napiszę tylko żebyś się trzymała dzielnie i walczyła o swoje maleństwo. Wiele wad teraz da się uleczyć jeszcze w trakcie ciąży. Nawet jeśli okaże się że jest chore, to wcale nie musi być wada, z którą nie można walczyć lub żyć. Trzymam za was kciuki. Dawaj znać jak twoje wyniki i samopoczucie. Pamiętaj że musisz być silna dla swojego malenstwa

13.03.2018 córeczka
    27.08.2021 syneczek
  • MamaPama Przyjaciółka

Wysłany: 13 września 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby następne badanie rozjasnilo Ci sytuację. Jeszcze nic nie jest pewne w 100%, moze się wszystko zmienić. Oby tylko na lepsze. Dużo spokoju Ci życzę. Choć domyślam się , że jest to bardzo trudna sytuacja dla Ciebie. Trzymam kciuki

2018 👨‍👩‍👧 Córeczka ❤️
    Ciąża z cukrzycą (dieta)

2023/24 starania o rodzeństwo 👶
    Euthyrox 50

05.02 biel na teście (12dpo)
    08.02 spodziewana 🐒
  • dandelion Ekspertka

Wysłany: 13 września 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinia2111 wrote:
    I tak oto wkroczylam w drugi trymestr :) ale ten czas leci, mam wrazenie ze dopiero co z niepewnoscia patrzylam na druga blada kreske na tescie a tu juz czwarty miesiac sie zaczyna! Ani sie obejrzy a juz bedzie marzec :)
    Moj drugi trymestr zaczelam jedzeniowymi watpliwosciami... Mam wrazenie ze moja dieta sporo odbiega od tej "idealnej"... Pozwalam sobie na chipsy czy cos smazonego, a potem mam wyrzuty sumienia ze szkodze dziecku... Najwiekszy problem mam z obiadami... Bo miesa gotowanego nie lubie, a smazonego jesc sie nie powinno... No i co tu robic? Patrzylam dzisiaj nawet jadlospisy dla ciezarnych, ale jak przeczytalam ze obiad mam jesc salatke z kurczakiem to dalam sobie spokoj, bo chyba za 10 minut jadlabym kolejny obiad... Jesli macie jakies pomysly obiadowe to prosze podrzucie (tylko takie zeby i faceta tym nakarmic :p)

co to za nowości z tym smażonym? :) nie powinno się tylko ze względu na ciebie bo w ciąży może być to trudniejsze do trawienia, ale jeśli masz ochotę to jedz koniecznie! mięso jest b. ważne w ciąży, żeby nie nabawic się anemii. ja jem wszystko - MIĘSO gotowane z zupy, jem je też pod postacią krokietów czy pierogów, smażone kotlety, jem gulasze, bitki wieprzowe, robię chinszyznę czy meksykańskie jedzenie, robimy z mężem hamburgery i inne cuda. moja dieta uległa tylko zmianie w zakresie steków - nie jem ich no nie lubię wysmazonych, lubię dobrej jakości krwiste steki a nie mam przeciwciał na toxo więc muszę ich teraz unikać. w ciąży jem również chipsy :p przecież nie popadajmy w paranoję, chipsami dziecka nie otrujemy :) nie jadam fastfoodów, ale pizzę oczywiście że tak, tym bardziej że mam męża Włocha :) dziewczyny, nie stresujcie się tym jedzeniem aż tak bardzo, nasza dieta, o ile pozwala na to żołądek, powinna być tak samo bogata jak przed ciążą, bo teraz zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest znacznie większe. jeśli macie ochotę na kotleta schabowego czy mielonego to go zjedzcie, to oznacza, że organizm prosi o żelazo i białko z mięsa i więcej będzie z tego pożytku niż szkody. ja tylko jem ostatnio zamało ryb, muszę nad tym popracować bo nie suplementuję DHA.

pamiętajmy - ciąża to nie choroba :)

Natka94, PolaMinka, Klaudy lubią tę wiadomość

uwo943r8mzz1x9gu.png
  • dandelion Ekspertka

Wysłany: 13 września 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka, bardzo mocno trzymam kciuki za pozytywny wynik. przed tobą kilka tygodni czekania na wyniki i niepewności, tak jak mówią dziewczyny otocz się wsparciem bliskich osób i żyj nadzieją, bo jeszcze noc przesądzone. nie czytaj internetu, poszukaj zajęcia, czas szybko minie. jestesmy tu wszystkie z Tobą, jeśli potrzebujesz wsparcia pisz, do wszystkich albo do każdej z osobna.

uwo943r8mzz1x9gu.png
  • Zgredek 12 Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka- trzymam za was kciuki i wierze, ze bedzie dobrze! Bądź silna kochana!

😇😁😇😇😁
  • buba123 Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka - ja również 3mam kciuki za Was ... musi być dobrze... skonsultuj to proszę jeszcze z jakimś specjalistą...

21.06.2017 - 1 iUi udana :) - syn
    mhsvx1hp39vz818l.png
    21.01.2019- 2 iUi - udana :)
    02.02.19 - beta 67.5,
    03.02.19 - beta 138,5
    04.02.19 214,7 :)
    05.02.19 343.9
    11.02.2019 3477.8 - rośnij kropku rośnij :D
    w4sqcsqvswtczzdq.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PolaMinka wrote:
    A czy te trisomie objawiają się jakoś w usg tak jak np ZD brak kości nosowej? Pytanie z czapy bo mam prenatalne przed sobą a to pierwsza ciąża. Wiem, że tętno świadczy o ZD, trisomii i wadach serca ale nie pamiętam, jakie co, czy niskie to ZD a wysokie wady czy odwrotnie, dr mówiła mi to na 2 usg.
    Według mnie nie ma reguły. U nas pierwsze prenatalne było książkowe (co prawda w rodzinnym mieście a nie np w Warszawie ale u dobrego lekarza) tętno ok, przezietność też, kość nosowa obecna. Posypało się dopiero na połówkowym jak wyszła wada serca i wyszedł zd. A internet pełen jest historii o dużych przeziernościach u zdrowych dzieci (przynajmniej ja takie znajdowałam w poprzedniej ciąży).
    Trochę Wam zazdroszczę tych fast foodów i słodkości...ja mimo diety cukrzycowej zaczynam tyć w zastraszającym tempie... 0,6kg w 1,5tygodnia. Wcześniej chudłam a potem waga stanęła. Chyba zbyt często jem jajka z majonezem :P

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Indiana_dzika Przyjaciółka

Wysłany: 13 września 2017, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka trzymam kciuki przeżywam jeszcze swoje wyniki z usg które przyniosły tyle nerwów i niepewności. W tej chorobie o której wspomniałaś dziecko nie musi mieć obiawów może być tylko nosicielem bez objawów.Dzidzia mogła podkurczyć ramiona i zrobiła się fałdka. Ostatnie dni przeczytałam chyba cały inernet o tych trisomiach i przypadki różne z większym NT i dzieci zdrowe i małym ryzykiem niż np u mnie a i tak chore. Jak nie ma wad serca i niea odchyłu w wielkości płodu miedzy np głowa ,kośc udowa itp to połowa sukcesu .Trzymam kciuki i jestem z tobą w tym strachu i niepewności w oczekiwaniu :)

Marietta lubi tę wiadomość

f2w3dqk3zx7289z3.png
    2009- Synek Kacper <3
    18 luty 2016 - Aniołek* Oliwia (12 tydz)
    29 Sierpień 2016 -Aniołek* Puste jajo (9tydz)
    8 Maj 2017 -Aniołek* c.biochemiczna (6tydz)
    (Ana 1 Ana2 1:160 )(wysoka homocysteina)
  • dandelion Ekspertka

Wysłany: 13 września 2017, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazio14 wrote:
    Trochę Wam zazdroszczę tych fast foodów i słodkości...ja mimo diety cukrzycowej zaczynam tyć w zastraszającym tempie... 0,6kg w 1,5tygodnia. Wcześniej chudłam a potem waga stanęła. Chyba zbyt często jem jajka z majonezem :P

ja też tyję, to chyba nie ma reguły. byłam pewna, że zaraz wskoczę na diet ę bo w 1 ciąży miałam cukrzycę, a tu jak na złość obciążenie 50 cukrem wyszło prawidłowe. tak więc chyba sama muszę zacząć się kontrolować

uwo943r8mzz1x9gu.png
  • Miła mama Ekspertka

Wysłany: 13 września 2017, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc dziewczyny :-) chciałam was zapytać może wy macie już doświadczenie. jestem teraz w szpitalu mam mieć założony szew ma szyjce macicy i tak się zastanawiam czy dostanę chorobowe po tym zabiegu czy muszę się sama upomnieć ? obecnie jeszcze pracuje.

relgtv73pc766c4e.png

8599csqvx4nl1z7a.pngt

Cykl rozpoczęty 1&nbsp;czerwca&nbsp;2017
  • PolaMinka Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zdrowe jedzenie spostrzegam tak jak dandelion. Zdrowe to przygotowane samodzielnie a nie z pół produktów czy kupione gotowe i odgrzane. A że zjemy schabowego raz na 1,5 tyg to lepiej niż jak podjedziemy do Mc. A i tam pewnie zajadę czasami chociaż przy cukrzycy to nie takie proste ;). Utarła się jakaś mentalność, że zdrowe to sałata, warzywa, nasiona i smooth'y owocowo-warzywne a reszta bee :) Owszem warto włączyć to wszystko w dietę ale nie ma nic złego w zupie na własnym bulionie a nie na kostce, w pierogach z przesmażoną cebulką, w mielonych usmażonych z dobrej jakości mięska czy własnej roboty chińczyka :) Także wyrzuć z siebie wyrzuty bo więcej zaszkodzisz sobie obciążając psychikę negatywnym myśleniem niż dobrym domowym jedzonkiem :) A i chipsy okazjonalnie też chrupię, słodkich napojów nie pije bo nie mogę ale gdybym mogła to szklanka zimnej coli z cytrynką chodzi za mną :)

Dzięki za inf. o tych wszystkich choróbskach. Wole konkret od Was niż grzebać w google i potem nie móc spać po nocy dlatego nie czytam i nie edukuje się póki co w tym temacie.

Szatanka ja trzymam mocno za Ciebie kciuki i wierzę, że urodzisz zdrowego dzidzusia <3 Bądź dzielna!

b71c39983e8062f47b2c9285f223e4ae.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • PolaMinka Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miła mama wrote:
    czesc dziewczyny :-) chciałam was zapytać może wy macie już doświadczenie. jestem teraz w szpitalu mam mieć założony szew ma szyjce macicy i tak się zastanawiam czy dostanę chorobowe po tym zabiegu czy muszę się sama upomnieć ? obecnie jeszcze pracuje.
    Rozumiem, że pytasz o zwolnienie lekarskie? Lepiej sama przypilnuj tego bo różnie bywa w szpitalach.

b71c39983e8062f47b2c9285f223e4ae.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka tulę <3 i trzymam kciuki za Ciebie i maluszka i jak najlepsze wyniki <3

• Black&White Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po prenatalnych. CRL 61.9 mm więc przez tydzień urosło 20.2 mm NT 1.2 kość nosowa widoczna. Uwidoczniono żołądek pęcherz moczowy i obie nerki. 2 rączki 2 nóżki wszystkie paluszki i kciuki obu dłoni FHR 166 ud/min. Z usg CRL 12t4d z wielkości główki 12t6d :)

Cabank84, Hatfe, syla2312, MamaPama, Natka94, PolaMinka, Dreamy_Girl lubią tę wiadomość

OM 13.06.2017
    OV 04.07.2017
    w57vskjolrq46qbk.png
  • MamaPama Przyjaciółka

Wysłany: 13 września 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PolaMinka wrote:
    A ja zdrowe jedzenie spostrzegam tak jak dandelion. Zdrowe to przygotowane samodzielnie a nie z pół produktów czy kupione gotowe i odgrzane. A że zjemy schabowego raz na 1,5 tyg to lepiej niż jak podjedziemy do Mc. A i tam pewnie zajadę czasami chociaż przy cukrzycy to nie takie proste ;). Utarła się jakaś mentalność, że zdrowe to sałata, warzywa, nasiona i smooth'y owocowo-warzywne a reszta bee :) Owszem warto włączyć to wszystko w dietę ale nie ma nic złego w zupie na własnym bulionie a nie na kostce, w pierogach z przesmażoną cebulką, w mielonych usmażonych z dobrej jakości mięska czy własnej roboty chińczyka :) Także wyrzuć z siebie wyrzuty bo więcej zaszkodzisz sobie obciążając psychikę negatywnym myśleniem niż dobrym domowym jedzonkiem :) A i chipsy okazjonalnie też chrupię, słodkich napojów nie pije bo nie mogę ale gdybym mogła to szklanka zimnej coli z cytrynką chodzi za mną :)

Masz rację. Mnie w ogóle rozwalają obecne "mody" spożywcze.
    Była moda żeby jeść CODZIENNIE kaszę jaglana - nagle okazało się ze nadmiar może szkodzić.
    Teraz jest moda na unikanie glutenu. Nagle jest fuj i ble.
    A cukier? Samo zło! Teraz tylko stewia i inne. Ja nie mówię że cukier jest ok. Ale nic mi nie będzie jak raz na jakiś czas wypije herbatkę z cytrynką i miodkiem.

PolaMinka lubi tę wiadomość

2018 👨‍👩‍👧 Córeczka ❤️
    Ciąża z cukrzycą (dieta)

2023/24 starania o rodzeństwo 👶
    Euthyrox 50

05.02 biel na teście (12dpo)
    08.02 spodziewana 🐒
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny .. dzis odkryłam ze ja miałam z dwa tyg temu przezi niljakieś 2 tygodnie opryszczkę i to opryszczkę pochwy !! Co zrobić jestem przerażona wyjechałam właśnie nad morze i nie wiem może szukać tu lekarza ? ale z tego co czytam to niewiele to da bo opryszka prowadzi do poronień ! Myślałam ze to nic poważnego a teraz zobaczyłam zdjęcia i to wyglądało tak samo ! Chce mi się płakać co robić

• panama Ekspertka

Wysłany: 13 września 2017, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miła mama wrote:

Leżałam teraz z dziewczyną, która też miała zakładany szew i normalnie dostała L4 na czas pobytu w szpitalu + dwa tygodnie po wyjściu. W tym szpitalu to standardowe postępowanie. Do pracy wrócić już nie może, ma się bardzo oszczędzać i jak powiedziała położna pracować w domu symbolicznie.

3jvzk6nlakaftugh.png
  • panama Ekspertka

Wysłany: 13 września 2017, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    panama wrote:
    Leżałam teraz z dziewczyną, która też miała zakładany szew i normalnie dostała L4 na czas pobytu w szpitalu + dwa tygodnie po wyjściu. W tym szpitalu to standardowe postępowanie. Do pracy wrócić już nie może, ma się bardzo oszczędzać i jak powiedziała położna pracować w domu symbolicznie.

Opryszczka narządów płciowych jest groźniejsza dla dziecka niż ta wargowa. Poszukaj lekarza, nawet prywatnie. Niech zrobi Ci badania, o ile będzie taka możliwość. W najgorszym wypadku trzeba skrócić urlop i wracać do domu i do swojego lekarza.

3jvzk6nlakaftugh.png
  • dandelion Ekspertka

Wysłany: 13 września 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    Dziewczyny .. dzis odkryłam ze ja miałam z dwa tyg temu przezi niljakieś 2 tygodnie opryszczkę i to opryszczkę pochwy !! Co zrobić jestem przerażona wyjechałam właśnie nad morze i nie wiem może szukać tu lekarza ? ale z tego co czytam to niewiele to da bo opryszka prowadzi do poronień ! Myślałam ze to nic poważnego a teraz zobaczyłam zdjęcia i to wyglądało tak samo ! Chce mi się płakać co robić

zgłoś się do lekarza na kontrolę bez paniki. pierwszy raz miałaś opryszczke pochwy? podobno pierwsze zakażenie jest najtrudniejsze, wtórne już mniej. lekarz nic nie zauważył?

uwo943r8mzz1x9gu.png
  • martuśka737 Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 Na twoim miejscu poszłabym od razu do lekarza bo opryszczka pochwy jest bardzo niebezpieczna dla dziecka jeśli miałaś ja po raz pierwszy. Jeśli kolejny to podobno nie ma juz takiego ryzyka.

13.03.2018 córeczka
    27.08.2021 syneczek
‹‹ 232 233 234 235 236 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ