WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • honda92 Przyjaciółka

Wysłany: 23 września 2017, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ulalula a ten sok z brzozy i żurawiny to jakiś koncentrat do rozrobienia czy zwykły sok do picia?

oar8vfxmyaw4sa27.png
  • ulalula Znajoma

Wysłany: 23 września 2017, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z brzozy taki zwykły w szklanych butelkach można kupić, kiedyś nawet w biedrze był nie wiem jak teraz, z żurawiny ja rozrabiam :) chyba że czasami taki jednodniowy żurawina jabłko kupuję to wtedy nie :) możesz też napar lub kompot z żurawiny sama zrobić :)

3jgxugpjwn8on9lt.png
  • honda92 Przyjaciółka

Wysłany: 23 września 2017, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulalula dziękuję za rady :*

oar8vfxmyaw4sa27.png
  • KolorowyBalonik Ekspertka

Wysłany: 23 września 2017, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Honda ja też miałam obawy o kolor mojego moczu, był taki jak twój- bardzo żółty (skoncentrowany). Piłam wicej- woda z plasterkem cytryny albo pomarańczy, soki domowej roboty, kompoty, od czasu do czasu soki jednodniowe. Herbaty unikałam.
    Po około 5-6 dniach wszystko było ok.
    Jeśli by ci dłużej nie przechodziło to po prostu badanie moczu zrób.

niedoczynność tarczycy, pscos, cykle bezowulacyjne
    Starania od grudnia 2016
    f2w3rjjgv0aic1n5.png]
    26 czerwca dwie kreski:)
    3 lipca pierwsza wizyta u ginekologa :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2017, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jejku 3 litry wody dziennie .... ja piję niecały litr bo resztę w herbatach owocowych. Ale to się nie liczy ? muszą być 2-3 litry czystej wody ? W pierwszym trymestrze tyle piłam teraz jakoś nie mam już zapału do tego a wiem, że powinnam

• karakorum Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To bzdura, ze trzeba wypijac 3 l wody dziennie, juz dawno obalono te teorie. Tyle to wypija sie naturalnie przy ogromnych upałach. Nalezy pic tyle, ile sie chce, nie za malo, nie za duzo, i najlepiej wody.

Marietta, KasiaMarysiaaa lubią tę wiadomość

A. - 03.18 ❤️
    V. - 05.19 💜
    O. - 10.22 🩷
  • panama Ekspertka

Wysłany: 23 września 2017, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio obiło mi się o oczy, że mała ilość wypitych płynów wpływa na ilość wód płodowych. A że sporo czytam artykułów o ciąży, to nie pamiętam dokładnie w którym to było.

3jvzk6nlakaftugh.png
  • kasia S-R Koleżanka

Wysłany: 23 września 2017, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie wyczułam u siebie guzek przy odbycie. Nie mogę siedzieć bo mnie boli. Nie pije dużo wody, ale nie mam zaparć. Wręcz przeciwnie, nie wiem czy w przedszkolu nie złapałam jelitówki bo 4 dni miałam ostrą biegunkę. Biegunka się skończyła a wyszło to... Czy to hemoroidy? Nie krwawią, ale strasznie boli. Do lekarza dostanę się w poniedziałek, jakoś musze dożyć...

ganndqk3y2qo4v6c.png
  • panama Ekspertka

Wysłany: 23 września 2017, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raczej hemoroidy. W ciąży można nabyć albo się nasilają, gdy ktoś miał już wcześniej.

3jvzk6nlakaftugh.png
  • Marietta Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia S-R wrote:
    A ja właśnie wyczułam u siebie guzek przy odbycie. Nie mogę siedzieć bo mnie boli. Nie pije dużo wody, ale nie mam zaparć. Wręcz przeciwnie, nie wiem czy w przedszkolu nie złapałam jelitówki bo 4 dni miałam ostrą biegunkę. Biegunka się skończyła a wyszło to... Czy to hemoroidy? Nie krwawią, ale strasznie boli. Do lekarza dostanę się w poniedziałek, jakoś musze dożyć...

Oj wygląda, że hemoroidy :/ niestety w ciąży mało której się uda obejść bez ;) taki efekt uboczny wyższego progesteronu :)
    Dobrze, że się zorientowałaś szybko- kup sobie w aptece maść proctogivenol- chyba najlepsza :)

f2wli09k4hbyh30y.png
    p19uhqvkeefrbofp.png
  • kasia S-R Koleżanka

Wysłany: 23 września 2017, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na hemoroidy dostaje sie zwolnienie z pracy :) ?

ganndqk3y2qo4v6c.png
  • panama Ekspertka

Wysłany: 23 września 2017, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia S-R wrote:
    A na hemoroidy dostaje sie zwolnienie z pracy :) ?

To ja powinnam w domu siedzieć od kilkunastu lat :) hehe
    W ciąży strasznie mi się nasiliły, szczególnie przy zaparciach. Zainwestowałam w czopki glicerynowe (na poślizg) i w ostateczności stosuję.

3jvzk6nlakaftugh.png
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okłady z kory dębu są dobre na hemoroidy można też czopki hemorol

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    A jak miałaś te badanie co jest koło 12 tyg to przeziernosc i wg wszystko było ok ? Szok
    Przezierność w normie, kość nosowa obecna. Wszystko ok więc nic noe zwiastowało takiego końca.
    Biopsji nie miałam. Konsultowałam się u profesora onkologii i on po usg stwierdził, żeby biopsji nie robić ale jak na usg w 7-8 miesiącu okaże się, że guzek urósł to chce go usuwać jeszcze w ciąży.
    A bóle w podbrzuszu... Czasami mnie coś kłuje zwłaszcza z lewej strony ale staram się nie przejmować :)

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak radzicie sobie z zaparciami? Przed ciążą nie miałam z tym problemu, a teraz zaczyna to być coraz bardziej uciążliwe.

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karakorum wrote:
    To bzdura, ze trzeba wypijac 3 l wody dziennie, juz dawno obalono te teorie. Tyle to wypija sie naturalnie przy ogromnych upałach. Nalezy pic tyle, ile sie chce, nie za malo, nie za duzo, i najlepiej wody.
    Takie info mam od gin (z poprzedniej ciąży), zbyt mała podaż płynów wpływa negatywnie na nerki, zwiększa się ryzyko zatrzymania wody w organizmie (i opuchlizny). A i jak piję mniej, to od razu wychodzi mi w morfologi obniżona ilość mcv wskazujące m.in na odwodnienie, także nie zgodzę się z tym że wystarczy pić tyle ile się chce, bo mi się nie chce wcale i jeśli tego nie pilnuje to pojawiają się problemy (szczególnie w ciąży, gdy dochodzą omdlenia i silne bóle głowy, zmniejsza się ciśnienie
    i pogarsza się krążenie krwi)
    KasiaMarysiaaa wrote:
    jejku 3 litry wody dziennie .... ja piję niecały litr bo resztę w herbatach owocowych. Ale to się nie liczy ? muszą być 2-3 litry czystej wody ? W pierwszym trymestrze tyle piłam teraz jakoś nie mam już zapału do tego a wiem, że powinnam
    Nie, to nie musi być woda, ale raczej nie należy do tego wliczać substancji nasilających diurezę (czyli np piwa, napojów kofeinowych itp). Sama wyznaję zasadę, że piję to co, w danym momencie mogę, a jak nie mogłam pić, to starałam się jeść dużo arbuzów, ogórków, sorbetów itp i w ten sposób udało mi się przetrwać poprzednią ciążę bez pobytu w szpitalu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2017, 23:24

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o zaparcia polecam dietę cukrzycową :P jeszcze mi się nie zdarzyły w czasie jej stosowajia. Chleby z ziarnami, warzywa, brak fast foodów, białej mąki itp na mnie działają tak, że co rano wręcz pędzę do toalety. Skuteczne podobno zaparzane siemię lniane. Z łagodniejszych sposobów jabłka, kiwi, orzechy, olej dodawany do potraw i chyba śliwki, winogron (z pestkami).

PolaMinka, Lyanna lubią tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Fortitudo Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 01:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lyanna wrote:
    Dziewczyny, jak radzicie sobie z zaparciami? Przed ciążą nie miałam z tym problemu, a teraz zaczyna to być coraz bardziej uciążliwe.

Jak już pisałam, u mnie jabłka że skórka pomogły. ;-) Jeszcze śliwki ponoć są dobre, a akurat jest sezon:-D

Lyanna lubi tę wiadomość

5djyflw14clkgpvi.png

tb73qps6y7ksn8nj.png
  • Klaudy Koleżanka

Wysłany: 24 września 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    panama wrote:
    Ostatnio obiło mi się o oczy, że mała ilość wypitych płynów wpływa na ilość wód płodowych. A że sporo czytam artykułów o ciąży, to nie pamiętam dokładnie w którym to było.
    Tak, bratowa odwodniła się w ciąży przez chorobę w 5 miesiącu i do końca już ciąża była zagrożona. Musiała pić po 5l wody żeby płodowe się podnosiły,nie rozstawała się z butelką, a i tak musieli cc zrobić bo było już bardzo duże ryzyko dla maluszka, że nie dotrwa.

p19udqk3nchjnfls.png
  • dandelion Ekspertka

Wysłany: 24 września 2017, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny 3l to wszystkich płynów (bez kawy i czarnej herbaty) wiec w to jak najbardziej wliczają się herbaty owocowe zielone ziolowe, zupy, soki itp. samej czystej wody 1,5 l to jest w zupełności wystarczajaco, nie straszcie tutaj. zimą nie każdy potrafi wypić 3l wody na siłę, zresztą nie każdy organizm ma taką potrzebę. jak zjecie 300 ml rosołu czy 2 talerze pomidorowki to to też jak najbardziej wlicza się do spozytuch płynów. mój lekarz mówi, zeby pilnować i nie pić mniej niz 1,5l na dobę w ogóle. jakby poziom wód spadał to lekarz wam o tym powie. mocz jest dobrym wyznacznikiem czy pijecie wystarczająco. jeśli normalny dzienny mocz, nie ten poranny, jest zbyt zolty lub zbyt metny, to warto zwiększyć ilość płynów w diecie i tyle.

MamaPama, syla2312 lubią tę wiadomość

uwo943r8mzz1x9gu.png
‹‹ 266 267 268 269 270 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ