X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • honda92 Przyjaciółka

Wysłany: 23 września 2017, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ulalula a ten sok z brzozy i żurawiny to jakiś koncentrat do rozrobienia czy zwykły sok do picia?

oar8vfxmyaw4sa27.png
  • ulalula Znajoma

Wysłany: 23 września 2017, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z brzozy taki zwykły w szklanych butelkach można kupić, kiedyś nawet w biedrze był nie wiem jak teraz, z żurawiny ja rozrabiam :) chyba że czasami taki jednodniowy żurawina jabłko kupuję to wtedy nie :) możesz też napar lub kompot z żurawiny sama zrobić :)

3jgxugpjwn8on9lt.png
  • honda92 Przyjaciółka

Wysłany: 23 września 2017, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulalula dziękuję za rady :*

oar8vfxmyaw4sa27.png
  • KolorowyBalonik Ekspertka

Wysłany: 23 września 2017, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Honda ja też miałam obawy o kolor mojego moczu, był taki jak twój- bardzo żółty (skoncentrowany). Piłam wicej- woda z plasterkem cytryny albo pomarańczy, soki domowej roboty, kompoty, od czasu do czasu soki jednodniowe. Herbaty unikałam.
    Po około 5-6 dniach wszystko było ok.
    Jeśli by ci dłużej nie przechodziło to po prostu badanie moczu zrób.

niedoczynność tarczycy, pscos, cykle bezowulacyjne
    Starania od grudnia 2016
    f2w3rjjgv0aic1n5.png]
    26 czerwca dwie kreski:)
    3 lipca pierwsza wizyta u ginekologa :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2017, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jejku 3 litry wody dziennie .... ja piję niecały litr bo resztę w herbatach owocowych. Ale to się nie liczy ? muszą być 2-3 litry czystej wody ? W pierwszym trymestrze tyle piłam teraz jakoś nie mam już zapału do tego a wiem, że powinnam

• karakorum Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To bzdura, ze trzeba wypijac 3 l wody dziennie, juz dawno obalono te teorie. Tyle to wypija sie naturalnie przy ogromnych upałach. Nalezy pic tyle, ile sie chce, nie za malo, nie za duzo, i najlepiej wody.

Marietta, KasiaMarysiaaa lubią tę wiadomość

A. - 03.18 ❤️
    V. - 05.19 💜
    O. - 10.22 🩷
  • panama Ekspertka

Wysłany: 23 września 2017, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio obiło mi się o oczy, że mała ilość wypitych płynów wpływa na ilość wód płodowych. A że sporo czytam artykułów o ciąży, to nie pamiętam dokładnie w którym to było.

3jvzk6nlakaftugh.png
  • kasia S-R Koleżanka

Wysłany: 23 września 2017, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie wyczułam u siebie guzek przy odbycie. Nie mogę siedzieć bo mnie boli. Nie pije dużo wody, ale nie mam zaparć. Wręcz przeciwnie, nie wiem czy w przedszkolu nie złapałam jelitówki bo 4 dni miałam ostrą biegunkę. Biegunka się skończyła a wyszło to... Czy to hemoroidy? Nie krwawią, ale strasznie boli. Do lekarza dostanę się w poniedziałek, jakoś musze dożyć...

ganndqk3y2qo4v6c.png
  • panama Ekspertka

Wysłany: 23 września 2017, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raczej hemoroidy. W ciąży można nabyć albo się nasilają, gdy ktoś miał już wcześniej.

3jvzk6nlakaftugh.png
  • Marietta Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia S-R wrote:
    A ja właśnie wyczułam u siebie guzek przy odbycie. Nie mogę siedzieć bo mnie boli. Nie pije dużo wody, ale nie mam zaparć. Wręcz przeciwnie, nie wiem czy w przedszkolu nie złapałam jelitówki bo 4 dni miałam ostrą biegunkę. Biegunka się skończyła a wyszło to... Czy to hemoroidy? Nie krwawią, ale strasznie boli. Do lekarza dostanę się w poniedziałek, jakoś musze dożyć...

Oj wygląda, że hemoroidy :/ niestety w ciąży mało której się uda obejść bez ;) taki efekt uboczny wyższego progesteronu :)
    Dobrze, że się zorientowałaś szybko- kup sobie w aptece maść proctogivenol- chyba najlepsza :)

f2wli09k4hbyh30y.png
    p19uhqvkeefrbofp.png
  • kasia S-R Koleżanka

Wysłany: 23 września 2017, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na hemoroidy dostaje sie zwolnienie z pracy :) ?

ganndqk3y2qo4v6c.png
  • panama Ekspertka

Wysłany: 23 września 2017, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia S-R wrote:
    A na hemoroidy dostaje sie zwolnienie z pracy :) ?

To ja powinnam w domu siedzieć od kilkunastu lat :) hehe
    W ciąży strasznie mi się nasiliły, szczególnie przy zaparciach. Zainwestowałam w czopki glicerynowe (na poślizg) i w ostateczności stosuję.

3jvzk6nlakaftugh.png
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okłady z kory dębu są dobre na hemoroidy można też czopki hemorol

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa1994 wrote:
    A jak miałaś te badanie co jest koło 12 tyg to przeziernosc i wg wszystko było ok ? Szok
    Przezierność w normie, kość nosowa obecna. Wszystko ok więc nic noe zwiastowało takiego końca.
    Biopsji nie miałam. Konsultowałam się u profesora onkologii i on po usg stwierdził, żeby biopsji nie robić ale jak na usg w 7-8 miesiącu okaże się, że guzek urósł to chce go usuwać jeszcze w ciąży.
    A bóle w podbrzuszu... Czasami mnie coś kłuje zwłaszcza z lewej strony ale staram się nie przejmować :)

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak radzicie sobie z zaparciami? Przed ciążą nie miałam z tym problemu, a teraz zaczyna to być coraz bardziej uciążliwe.

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karakorum wrote:
    To bzdura, ze trzeba wypijac 3 l wody dziennie, juz dawno obalono te teorie. Tyle to wypija sie naturalnie przy ogromnych upałach. Nalezy pic tyle, ile sie chce, nie za malo, nie za duzo, i najlepiej wody.
    Takie info mam od gin (z poprzedniej ciąży), zbyt mała podaż płynów wpływa negatywnie na nerki, zwiększa się ryzyko zatrzymania wody w organizmie (i opuchlizny). A i jak piję mniej, to od razu wychodzi mi w morfologi obniżona ilość mcv wskazujące m.in na odwodnienie, także nie zgodzę się z tym że wystarczy pić tyle ile się chce, bo mi się nie chce wcale i jeśli tego nie pilnuje to pojawiają się problemy (szczególnie w ciąży, gdy dochodzą omdlenia i silne bóle głowy, zmniejsza się ciśnienie
    i pogarsza się krążenie krwi)
    KasiaMarysiaaa wrote:
    jejku 3 litry wody dziennie .... ja piję niecały litr bo resztę w herbatach owocowych. Ale to się nie liczy ? muszą być 2-3 litry czystej wody ? W pierwszym trymestrze tyle piłam teraz jakoś nie mam już zapału do tego a wiem, że powinnam
    Nie, to nie musi być woda, ale raczej nie należy do tego wliczać substancji nasilających diurezę (czyli np piwa, napojów kofeinowych itp). Sama wyznaję zasadę, że piję to co, w danym momencie mogę, a jak nie mogłam pić, to starałam się jeść dużo arbuzów, ogórków, sorbetów itp i w ten sposób udało mi się przetrwać poprzednią ciążę bez pobytu w szpitalu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2017, 23:24

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kazio14 Autorytet

Wysłany: 23 września 2017, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o zaparcia polecam dietę cukrzycową :P jeszcze mi się nie zdarzyły w czasie jej stosowajia. Chleby z ziarnami, warzywa, brak fast foodów, białej mąki itp na mnie działają tak, że co rano wręcz pędzę do toalety. Skuteczne podobno zaparzane siemię lniane. Z łagodniejszych sposobów jabłka, kiwi, orzechy, olej dodawany do potraw i chyba śliwki, winogron (z pestkami).

PolaMinka, Lyanna lubią tę wiadomość

Tp 26/27.04.2021
    10.2019 Aniołek 18tc
    02.2018 Synek
    12.2016 Aniołek 24tc
    09.2014 Córeczka
  • Fortitudo Autorytet

Wysłany: 24 września 2017, 01:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lyanna wrote:
    Dziewczyny, jak radzicie sobie z zaparciami? Przed ciążą nie miałam z tym problemu, a teraz zaczyna to być coraz bardziej uciążliwe.

Jak już pisałam, u mnie jabłka że skórka pomogły. ;-) Jeszcze śliwki ponoć są dobre, a akurat jest sezon:-D

Lyanna lubi tę wiadomość

5djyflw14clkgpvi.png

tb73qps6y7ksn8nj.png
  • Klaudy Koleżanka

Wysłany: 24 września 2017, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    panama wrote:
    Ostatnio obiło mi się o oczy, że mała ilość wypitych płynów wpływa na ilość wód płodowych. A że sporo czytam artykułów o ciąży, to nie pamiętam dokładnie w którym to było.
    Tak, bratowa odwodniła się w ciąży przez chorobę w 5 miesiącu i do końca już ciąża była zagrożona. Musiała pić po 5l wody żeby płodowe się podnosiły,nie rozstawała się z butelką, a i tak musieli cc zrobić bo było już bardzo duże ryzyko dla maluszka, że nie dotrwa.

p19udqk3nchjnfls.png
  • dandelion Ekspertka

Wysłany: 24 września 2017, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny 3l to wszystkich płynów (bez kawy i czarnej herbaty) wiec w to jak najbardziej wliczają się herbaty owocowe zielone ziolowe, zupy, soki itp. samej czystej wody 1,5 l to jest w zupełności wystarczajaco, nie straszcie tutaj. zimą nie każdy potrafi wypić 3l wody na siłę, zresztą nie każdy organizm ma taką potrzebę. jak zjecie 300 ml rosołu czy 2 talerze pomidorowki to to też jak najbardziej wlicza się do spozytuch płynów. mój lekarz mówi, zeby pilnować i nie pić mniej niz 1,5l na dobę w ogóle. jakby poziom wód spadał to lekarz wam o tym powie. mocz jest dobrym wyznacznikiem czy pijecie wystarczająco. jeśli normalny dzienny mocz, nie ten poranny, jest zbyt zolty lub zbyt metny, to warto zwiększyć ilość płynów w diecie i tyle.

MamaPama, syla2312 lubią tę wiadomość

uwo943r8mzz1x9gu.png
‹‹ 266 267 268 269 270 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ