Marcowe dzieci 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyOjMarys co Ci lekarz za glupoty gada. Az noz w kieszeni sie otwiera. Ty smigaj dziewczyno na krzywa cukrowa i bedziesz miala obraz tego co sie dzieje. Cukier mierzy sie godzine po posilku i ma byc max do 140. Ja biore 4x dziennie insuline przy cukrze po posilku od 150-189. I sa to duze dawki bo cukier nie chce spadac. Cukrzyca jest bardzi niebezpieczna wiec nie mozna tego bagatelizowac. Moja corcia zatrzymala sie na 32tc i w ogole nie rosla przez cukrzyce wlasnie, wiec nawet nie chce myslec co by bylo gdyby nie cc i co kilkudniowa kontrola przez kilku lekarzy.
-
PolaMinka , Kazia, PodwojnaMama kurcze skoro tak to powinnam isc jutro do inngeo lekarza myslicie ze moge z tym pojsc do zwyklego rodzinnego? Najgorsze jest to ze ta kartka z godzinami i wynikami pomiarow zostala u mojej gin a ja godzin nie pamietam tylko wyniki mniej wiecej tez... Na tą chwile mam 103 a jadlam jakies 90min temu obiad wiec jest ok. Najgorsze jest wlasnie to ze on raz jest ok a raz sobie skacze jak głupi
pójde do lekarza zmierzy mi cukier bedzie ok i powie ze idiotka przyszla i wymysla
-
OjMarys mi gin dała skierowanie do poradni diabetologicznej ze względu na to ze brałam metformine, a ona nie wiedziała za bardzo jak to odstawić czy nie? Myśle ze lekarz rodzinny tez takie skierowanie ci da.
Byłam z nim u dr rodzinnej ktora tez przyjmuje w por diab ale mówi ze diabetologiem nie jest ale zeby przyjechać do poradni w szpitalu ze ciaze przyjmują od ręki.W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. P.C.
-
Verbena i Lostdestiantion kciuki były mocno zaciśnięte, dajcie znać jak tam u Was.
Ja chyba nadal nie czuję ruchów, czasem jakieś bulgotanie albo delikatne smyranie, ale nie mam pojęcia czy to nie jelita - to moja pierwsza ciąża, więc ciężko wyczuć
Ostatnio mam sporo na głowie i chodzę mega zmęczona bez możliwości położenia się w ciągu dnia. Rano praca, po pracy codziennie odwiedzam szpital, bo mój tato tam leży. Później dom, ogarnianie. Ledwo żyję. No cóż, nikt nie mówił, że będzie lekko
W zwykłe spodnie już nie mieszczę się w brzuchu, więc albo zapinam na gumkę, albo rezygnuję. Mam jedne porządne jeansy ciążowe idealne na już, więc jest dobrzeciekawi mnie tylko czy zdołam przechodzić całą zimę w zeszłorocznym płaszczu, który był nieco przyduży, bo nie uśmiecha mi się zakup kurtki na jeden sezon.
-
nick nieaktualny
-
Kurtkę na jesień i ciepłą zimę kupiłam w ciucholandzie za całe 40zł. Na największy brzuch pewnie będzie za ciasna. Bardzo podobają mi się kurtki ciążowe z H&M, ale nie dam tyle kasy, by pochodzić w niej ok 4 miesiące. Na olx widziałam taką używaną za 140zł, więc już lepiej, ale i tak cena za wysoka.
Dzidzia ładnie przybiera na wadze, tydzień temu 162 gramy, dzisiaj 203 gramy. Ja tez ładnie przybieram, 400 gram w tydzieńKasiaMarysiaaa, Marietta lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny poczułam właśnie ruchy!! Takiego kopniaka dostałam że aż podskoczyłam.
Co do kurtki to też się zastanawiam co to będzie. Mam jedną ciut obszerniejsza ale nie wiem czy w trzecim trymestrze się w nią zmieszcze.KasiaMarysiaaa, ZAneczka, Marietta lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny !
Bardzo dziękuję za trzymanie kciuków !
Co do badania to nie ukrywajmy byłam zestresowana, na szczęście trafiła mi się miła Pani Doktor, która oglądając maluszka powiedziała "oooo.... jakie ładne dziecko" i tym tekstem w tamtej chwili mnie rozbroiła...kazała założyć ręce za głowę, a dalej to zamknęłam oczy i było po wszystkim,
teraz czekam 3 tygodnie na wyniki i zapominam o tym ...
KasiaMarysiaaa lubi tę wiadomość
-
OjMaryś lekarz rodzinny może dać Ci skierowanie do diabetologa i jeśli jest w porządku da też na krzywą cukrową (obciążenie 75mg, na czczo).
Jeśli po niektórych posiłkach masz dobry to DOBRZE. To znaczy, że sytuacja prawdopodobnie idzie w złym kierunku ale możesz ją ogarnąć dietą (nie lubię tego słowa, źle mi się kojarzy). Zastanów się co zjadłaś na śniadanie wtedy kiedy miałam 190 i wyciągnij wnioski. Po pierwsze nie wolno nam jeść białego pieczywa. Zalecane jest ciemne, ja polecam PROBODY ciemne, smaczne, długo świeże i stworzone dla diabetyków więc nie podnosi cukru. Odstaw słodkie napoje, jeśli słodzisz kup sobie ksylitol lub erytrol/erytrytol i nie jedz żadnych słodyczy. Reszta normalnie- makaron, ryże, owoce (nie zaleca się miękkich typu mango). Podejrzewam, że to u Ciebie w pełni wystarczy. Ja piekę ciasta na mące tortowej orkiszowej Basi (carrefour) i słodzę erytrolem i do kawy zjadam i jest okZdarzyło mi się zgrzeszyć ciastem kupnym i też było ok. Grunt to umiar i kontrola. Jak coś podnosi za bardzo zjedz mniej lub zamień to na coś innego. Nie taki diabeł straszny, ja bym powiedziała, że wychodzi mi to na plus.
Ja czuję ruchy od niedzieli i teraz wiem, że ten motylek to mój SynuśJak ja już kocham tego małego człowieka to aż się boję żeby go nie skrzywdzić wylewną matczyną miłością bo nie lubię "rozmemłanych dzieci".
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2017, 09:30
-
Ja jak poszłam z wynikami krzywej do endokrynologa to od razu skierował mnie do diabetologa i chodzę dzięki temu na nfz. Empatyczny endokrynolog też może skierować na krzywą. Mój niestety jak usłyszał o wynikach moich pomiarów to kazał obserwować więc krzywą robiłam prywatnie po konsultacji z ginem.
A z kurtką mam wielkie szczęście bo pożyczyła mi bratowa superową ciążową kurtkę. Mam nadzieję że będzie mi w niej ciepło w zimie.
https://stylove-mamy.pl/pl/p/ZIMOWY-PLASZCZ-CIAZOWY/73?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie&gclid=CjwKCAjw6szOBRAFEiwAwzixBVo0gZ_YcNEJpfA59pHIXqaBviR3YUgYYL16q3W3e8juUU-utxi2tRoCYyEQAvD_BwE
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Jestem wlasnie na krzywej cukrowej 75g.
Rano po przebudzeniu cukier 110 alr zanim dojechalam do lekarza sie zarejestrowac potem w kolejce caly czas tylko lyczkami malymi wode zwykla zebym mogla zrobic badanie. O 9.13 pobierali mi krew i zdziwilam sie bo juz cukier do 88 spadl. Czyżby picie wody az tak zbilo cukier? Teraz po tym roztworze jest mi tak dziwnie ze glowa mala goraco mi i rece mam mokre i wgl mam wrazenie ze zwymiotuje zaraz ;( -
Woda jak woda ale ruch, wizyta, może lekki stresik zrobiło swoje. To nie jest miłe badanie ale staraj się czymś zająć i myśleć o czymś innym. Nie pij tylko już teraz wody i niestety musisz siedzieć żeby wynik był miarodajny. Jeśli źle się czujesz powiedz pielęgniarce może udostępni Ci leżankę w jakimś gabinecie.
-
Cukier spadł bo się ruszałaś
każda aktywność fizyczna obniża wynik. Dlatego warto np po śniadaniu pójść na spacer albo umyć podłogi żeby mieć lepszy wynik
postaraj się nie zwymiotować bo wtedy niestety to paskudztwo trzeba pić jeszcze raz... A samopoczucie po tym znam i też nie wspominam dobrze. Trzymam kciuki!
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Dziewczyny dołączę się do Was, termin mam na 17 marca ale będę mieć cc bo poprzednia blizna się źle zrosła. Mam juz syna z lutego 2016,teraz też będzie syn. Z czasem krucho ale postaram sie udzielać co jakiś czas.
Co do cukrów ja mam problem z tym na czczo bo jest 94-100, po posiłkach mam zazwyczaj do 120,ale ostatnio zjadłam zapiekanke i było 170 ;/. Staram sie trzymać dietę, a diabetologa na nfz mam dopiero 16 X, byłam wcześniej u prywatnego w LuxMedzie ale kazał mi się zgłosić do poradni.
Co do kurtki kupiłam w 1 ciąży zwykłą kurtkę parkę ale rozmiar większa niż zwykle i starczyła na całą ciążę.
Ruchów nie czuję, ale w poprzedniej ciąży czułam w 18tc i kilka dni.
Lyanna, Skali89 lubią tę wiadomość
17/2/2016 B
11/3/2018 I -
A tak z innej beczki przy jakich wynikach stwierdza się anemię? Mam hemoglobinę 12, norma ogólna od 12 ale w ciąży chyba może być mniej a hematokryt 37 przy normie od 37 (też norma nieciążowa). Myślicie, że do kompletu jeszcze to mnie dopadnie? W żadnej z poprzednich ciąż nie miałam anemii i nie wiem jak to jest z tymi wynikami. Niby jem mięso, może nie za dużo ale jem, sporo ryb (z puszki
) aż chyba poszukam wyników z poprzedniej ciąży...
Czy Wam też tak beznadziejnie chodzi forum? Strasznoe długo wczytuje i sypie błędami...
Edit: najniższy wynik miałam 12,3 przed porodem w pierwszej ciąży... Czyli pewnie z czasem spadnie bardziej. No cóż jeszcze chyba nie ma tragedii, będę się martwić jak się pogorszy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2017, 11:50
Tp 26/27.04.2021
10.2019 Aniołek 18tc
02.2018 Synek
12.2016 Aniołek 24tc
09.2014 Córeczka -
Ja cały czas mam hemoglobinę w okolicach 12,1. Wynik 12,5 to juz święto u mnie. Na karcie wypisowej ze szpitala mam normy 12,0-16,0, także wg tego jestem na dolnej granicy. Anemii jednak nie stwierdzili, muszę jeść wołowinę i brać żelazo w tabletkach.
Także właśnie robię gulasz wołowy z marchewkąWiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2017, 13:08