X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariak91- miałam podobnie. U mnie pierwsza ciąża, więc każde takie kłucie, bóle i inne niepokojące mnie objawy od razu przy najbliższej wizycie zgłaszam lekarzowi. Najczęściej szybko rozwiewa moje obawy i tłumaczy co i dlaczego się dzieje, co zrobić, żeby tak się nie działo. Generalnie na wszelkie bóle w podbrzuszu zalecił mi lezenie na lewym boku, bo wtedy zwiększa się przepływ krwi i dolegliwości mogą ustąpić:)
    Ogólnie to miałam z tym moim brzuszkiem problem (własnie często mnie kłuło, dp tego takie bóle skurczowe dochodziły) i dostałam lek na podtrzymanie ciąży, mimo to czasem nadal mam uczucie kłucia albo napięty brzuch, z tym, ze oprócz brania tabletek wiem, że wtedy muszę odpocząć:)
    Także, nie ma co się martwić, lekarzowi warto powiedzieć, bo on ostatecznie rozwieje Twoje obawy:)

• syla2312 Ekspertka

Wysłany: 9 października 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    in_co_gni_to wrote:
    Hej dziewczyny mam dwa pytania, poleciała mi trochę morfologia i nasza gin zaleciłam preparat Szelazo, na nim napisane jest że zawiera żelazo i kwas foliowy i ze jak ktoś bierze juz kwas foliowy to trzeba odstawić. A ja biorę pregna plus w której jest żelazo i kwas foliowy - co mam zrobić? I drugie pytanie odnośnie lekarza na NFZ. Ciążę prowadzę prywatnie, ale mam trochę dość płacenia za badania krwi co miesiąc 100zł jeśli jestem ubezpieczona i mam pełne prawo korzystać z NFZ. Czy któraś z Was poszła do gin na NFZ prowadząc ciążę prywatnie? Co powiedzialyscie lekarzowi na NFZ? Ze tylko on będzie Wam prowadził ciążę czy ze i tu i tu?i co z karta ciąży? Nie chce żeby mi lekarz na NFZ coś do niej wpisywal...

Ja prowadzę i prywatnie i na nfz, na takiej zasadzie że jedno wie o drugim. Tyle,że lekarz co chodzę na prywatne wizyty pracuje w tym szpitalu co jest poradnia na nfz i sam mi polecił tak zrobić żeby nie płacić za badania. Plus taki że się znają i jak coś potrzebuję bo lekarz prywatny mi kazał brać luteinę ale on nie miał refundacji to ta z poradni wypisywała mi na wizycie z refundacją ;) da się tak, ale na pewno nie wszyscy są przychylnie nastawieni na takie praktyki, kwestia lekarza bo może stwierdzić że nie ufasz jego kompetencjom

f2w3dzu5n2lk6p0r.png
    https://www.maluchy.pl/li-73084.png
  • syla2312 Ekspertka

Wysłany: 9 października 2017, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i kartę ciąży mam u lekarza z nfz a prywatnie pokazuje mu tylko żeby sprawdził wyniki badań. Co do Szelaza, ja w pierwszej ciąży brałam i pregne plus oraz szelazo, na pewno nie zaszkodziło ale możesz to skonsultować z lekarzem

in_co_gni_to lubi tę wiadomość

f2w3dzu5n2lk6p0r.png
    https://www.maluchy.pl/li-73084.png
  • panama Ekspertka

Wysłany: 9 października 2017, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    in_co_gni_to wrote:
    Hej dziewczyny mam dwa pytania, poleciała mi trochę morfologia i nasza gin zaleciłam preparat Szelazo, na nim napisane jest że zawiera żelazo i kwas foliowy i ze jak ktoś bierze juz kwas foliowy to trzeba odstawić. A ja biorę pregna plus w której jest żelazo i kwas foliowy - co mam zrobić? I drugie pytanie odnośnie lekarza na NFZ. Ciążę prowadzę prywatnie, ale mam trochę dość płacenia za badania krwi co miesiąc 100zł jeśli jestem ubezpieczona i mam pełne prawo korzystać z NFZ. Czy któraś z Was poszła do gin na NFZ prowadząc ciążę prywatnie? Co powiedzialyscie lekarzowi na NFZ? Ze tylko on będzie Wam prowadził ciążę czy ze i tu i tu?i co z karta ciąży? Nie chce żeby mi lekarz na NFZ coś do niej wpisywal...

Moja historia.
    Miałam dwóch lekarzy i dwie kart ciąży. Tak szczerze, to nie wiedzieli o sobie nawzajem. Z tym, że lekarz prywatny wypisywał mi L4 i czasami badania (płatne), a NFZ wszystko inne. Teraz gdy przeniosłam się do innego lekarza NFZ, to zrezygnowałam także z lekarza prywatnego. Nowy lekarz zapytał czemu chce zmienić lekarza prowadzącego, przecież tamten jest bardzo dobry. To powiedziałam szczerze, że mi osobiście nie podchodzi, w przychodni mają administracyjny i obsługowy burdel, a o nim słyszałam same dobre opinie od znajomych. Także nowy lekarz przejął kartę ciąży od poprzedniego lekarza na NFZ.

in_co_gni_to, ZAneczka lubią tę wiadomość

3jvzk6nlakaftugh.png
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    in_co_gni_to wrote:
    Mi lekarz po 12 tyg też kazał brać żelazo po 1 tabletce 2 razy dziennie(Żelazek)przeczytałam na swoim prenatal classic, że jest tam wystarczająco dużo żelaza bo 1000mg i nie brałam go. W 17 tyg robiłam morfologie i lekarz się zdziwił, że żelazek nie pomógł. Kazał brać 3 tabletki. Nie przyznałam mu się, że wcześniej nie brałam żelaza :) oni wiedzą co robią. Ja na Twoim miejscu bym brała to żelazo.

in_co_gni_to lubi tę wiadomość

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak Wasze brzuszki ? Mój tak , na czczo przed śniadaniem wiec już widać
    http://static.pokazywarka.pl/4/f/e/dc7be62d472c54ef3564d046bfb765e1_orig.jpg

Rano mocno kopal !:D jestem w szoku ze tak wcześnie , położyłam rękę na brzuch i czułam kopniaki aż z 10!:D

lostdestionation, Skali89, Agi83, ZAneczka, pippi, Dreamy_Girl, Yola3344 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2017, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziewczyny brałam tylko kwas foliowy .. odstawiłam go jak zaczynałam drugi trymestr i do tej pory nic .. teraz chce zacząć coś brać jakieś witaminy , tylko nie wiem jakie lekarz nic nie mówił na ten temat

• in_co_gni_to Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziękuję za odpowiedzi! Skonsultuje się jeszcze dziś z moja gin i spytam o to Szelazo i Pregne i dam Wam znać:-) chyba w takim razie rozwaze pójście do gin na NFZ i zobaczymy co z tego wyniknie

1. 9 cykli starań
    2. Poronienie w 12 tc
    3. 1cs po poronieniu- córeczka, w 2018

4. Od maja 2019 starania o drugie dziecko
    5. m. Oligoasthenoteratozoospermia , morfologia 0%
    6. 02.2020 cb
    7. 03.03.2020 II , 4.03.2020 bhcg 30.09 U/l, 06.03 bhcg 120, 9.03 bhcg 500,
    8.13.03 USG pęcherzyk ciążowy na razie bez zarodka
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Dzisiaj nie mogłam spać w nocy bo w środę mam wizytkę u genetyka odnośnie wyników amniopunkcji. Rano coś mnie podkusiło żeby zadzwonić na infolinię, połączyli mnie z invictą w gdańsku. Okazało się, że wyniki już są tylko nie mogą mi nic przekazać przez telefon. Ubrałam się i gazem do ich filii w mieście oddalonym ode mnie o 30 km. (Do Gdańska mam 110km)
    i tak: (przy badaniach PAPPA)
    bicie serca:155min
    długość ciemieoniowo-siedzeniowa - 71mm
    NT 2,1mm
    wszystkie narządy uwidoczniono
    test z krwi:
    wolne beta hcg - 1,967 MoM
    PAPPA 0,289 MoM
    (piszę to wszystko bo wiem, że jak ktoś szuka informacji to trudno je znaleźć w jednym poście)
    WYNIK AMNIOPUNKCJI:
    Kariotyp prawidłowy męski. Przeprowadzone badanie cytogenetyczne przy zastosowaniu techniki prążkowej analizy chromosomów nie wykazało w badanych komórkach płodu aberracji chromosomowych. Zalecenia: dalsza opieka specjalisty ginekologa-położnika.
    Kamień z serca!!
    Myślicie, że muszę jechać na wizytę do genetyka? Przecież ona mi powie, że jest ok. I tylko po to mam jechać 220km w obie strony?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2017, 12:33

ilonqa30, Kasia.ke1, lostdestionation, Agi83, in_co_gni_to, Skali89, Oxalis, syla2312, Fortitudo, pippi, Dreamy_Girl, Yola3344, Marietta lubią tę wiadomość

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • Agi83 Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała_ruda wrote:
    Dziewczyny! Dzisiaj nie mogłam spać w nocy bo w środę mam wizytkę u genetyka odnośnie wyników amniopunkcji. Rano coś mnie podkusiło żeby zadzwonić na infolinię, połączyli mnie z invictą w gdańsku. Okazało się, że wyniki już są tylko nie mogą mi nic przekazać przez telefon. Ubrałam się i gazem do ich filii w mieście oddalonym ode mnie o 30 km. (Do Gdańska mam 110km)
    i tak: (przy badaniach PAPPA)
    bicie serca:155min
    długość ciemieoniowo-siedzeniowa - 71mm
    NT 2,1mm
    wszystkie narządy uwidoczniono
    test z krwi:
    wolne beta hcg - 1,967 MoM
    PAPPA 0,289 MoM
    (piszę to wszystko bo wiem, że jak ktoś szuka informacji to trudno je znaleźć w jednym poście)
    WYNIK AMNIOPUNKCJI:
    Kariotyp prawidłowy męski. Przeprowadzone badanie cytogenetyczne przy zastosowaniu techniki prążkowej analizy chromosomów nie wykazało w badanych komórkach płodu aberracji chromosomowych. Zalecenia: dalsza opieka specjalisty ginekologa-położnika.
    Kamień z serca!!
    Myślicie, że muszę jechać na wizytę do genetyka? Przecież ona mi powie, że jest ok. I tylko po to mam jechać 220km w obie strony?

Poproś o konsultacje telefoniczna lub email.

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przypomnę, że ryzyko ZD wynosiło 1:97.

Rozmawiałam z położną od mojego ginekologa. Powiedziała, że nie ma potrzeby na wizytę u genetyka. Odmówiłam wizytę.

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • lostdestionation Koleżanka

Wysłany: 9 października 2017, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała_ruda gratulacje !!! :)

może zadzwoń tam czy wyniki mogą Ci przesłać pocztą ?

u mnie jest w ogóle inaczej, bo sami dzwonią z wynikiem, a potem albo wysyłają pocztą albo wyniki czekają w recepcji

a ja dalej czekam...

mała_ruda lubi tę wiadomość

34bws65ghpknfmup.png
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lostdestionation u Ciebie też będzie dobrze! Kiedy masz wyniki?

Justa jak wstawiasz zdjęcia w poście?

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała-ruda gratulacje :)

mała_ruda lubi tę wiadomość

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • martuśka737 Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała ruda super wiadomość, w końcu możesz odetchnąć bo na pewno się zamartwiałaś!

13.03.2018 córeczka
    27.08.2021 syneczek
  • lostdestionation Koleżanka

Wysłany: 9 października 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam wyniki niby 23.10, ale chyba zadzwonię 20.10- może się uda ;)

a Ty po ilu miałaś wyniki ?

34bws65ghpknfmup.png
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie miałam 18.09 wizytę z wynikami umówioną miałam na 11.10 czyli 3 tyg i 2 dni. Ale dzisiaj zadzwoniłam i się okazało, że już w piątek były dostępne moje wyniki. Czyli w sumie nie całe 3 tygodnie. Szczerze to pierwsze pare dni po zabiegu mnie dobijały. Później stwierdziłam, że jak jest zdrowy to nie mogę go tak denerwować i jakoś nie myślałam o tym. Wczoraj zaczęłam się zastanawiać z mężem co jeśli będzie źle. Noc nieprzespana i dzisiaj najlepsza wiadomość.

lostdestionation, Agi83, martuśka737, karakorum, Lyanna lubią tę wiadomość

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • panama Ekspertka

Wysłany: 9 października 2017, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mój dzisiejszy brzuszek, przy Justa1994 jestem jak wieloryb :)

2h5plie.jpg

ilonqa30, Skali89, Agi83, mała_ruda, syla2312, Fortitudo, ZAneczka, pippi, Dreamy_Girl, Yola3344, Marietta lubią tę wiadomość

3jvzk6nlakaftugh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2017, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mniejszy ale zdjecie robiłam zanim zjadłam wiec tez dlatego :D :D

• Skali89 Autorytet

Wysłany: 9 października 2017, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panama piękny brzuszek ja czekam na swój i się doczekać nie mogę wszyscy mówią że chyba udaje bo brzucha nie mam a dzidzia widocznie lubi na plecach siedzieć :p

panama lubi tę wiadomość

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
‹‹ 291 292 293 294 295 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ