WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2018, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podczytuje styczniowki i dziewczyny mają problem z pekajacymi brodawkami. Dzisiaj wdrożyłam w życie smarowanie maltanem żeby ogarnąć swoje może pomoże i nie będą krwawić albo pękać. Mam taką cichą nadzieję. Czytałam w internetach, że odpowiednio wczesne zaczęcie smarowania przed porodem później zaowocuje.
    Lutówki też już zaczęły się rozpakowywać. Jeszcze chwila i u nas zacznie się sypać dzieciaczkami.

Marietta, pippi lubią tę wiadomość

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2018, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Ruda, nie wiem czy warto cokolwiek z piersiami robić przed porodem. Lekarz i położne w szkole rodzenia odradzały jakiekolwiek smarowanie i hartowanie, bo to bardziej szkodzi niż pomaga. Dopiero jak przy karmieniu są problemy to trzeba zadziałać, wcześniej nie ma po co. Jedyne co lekarz pozwolił to prysznic naprzemienny ciepłą i chłodną wodą, żadnego smarowania, pocierania i drażnienia.

Sylwia91, JuicyB lubią tę wiadomość

• gaga_32 Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2018, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz i położna mówili, że można delikatnie zacząć coś robić z brodawkami tak od 36tyg jak już ciąże uznaje się za donoszoną. Wcześniej można wywołać niepotrzebne skurcze. Ja mam problem z płaskimi sutkami i kupiłam takie muszle co niby mają pomóc, ale na razie ich nie używam. Jak dotrwam do 37 tyg to wtedy zaczne działać :-)

km5stv73o36m17g4.png
    f2wlx1hp9yhmmhzk.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2018, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potwierdzam. Stymulacja sutków wydziela oxy i powoduje skurcze. Nie polecam przed czasem. Poza tym maltan nie jest dobrym preparatem niestety bo zawiera dużo cukru. Karmiąc już można się nabawić grzybicy a to dopiero bolesne podobno. Zwykła lanolina lepsza. Chociaż warto się wstrzymać, bo jak dziecko prawidłowo łapie pierś to nie powinno być takich problemów. Ja nie miałam.

Gaga, te nakładki są fajne, mojej małej pomogły trochę w szpitalu jak miałam nawał i piersi były bardzo twarde że nie mogła złapać

ZAneczka lubi tę wiadomość

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Agi83 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 05:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam te nakladki z aventu rozmiar uniwersalny ale wydaja mi sie jakos duze? I w ogole to nie wiem jak ich sie uzywa? Tylko przyklada?

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agi83 wrote:
    Mam te nakladki z aventu rozmiar uniwersalny ale wydaja mi sie jakos duze? I w ogole to nie wiem jak ich sie uzywa? Tylko przyklada?
    Tak, nakładasz na sutki a dzidzi jak ssie to wciąga je w nakladki

Agi83 lubi tę wiadomość

• Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam nakładki przy nawale pokarmu a mój syn był tak leniwy, że szybko wyczuł, że wystarczy trochę zassać na początku to potem praktycznie samo leci :) mnie te nakładki oszczędziły bólu i pękania sutków, żadnych problemów nie miałam ale wiem, że nie wszystkim pasują :) nie są drogie, warto kupić, sprawdzić, a potem najwyżej szukać innego sposobu :)

ZAneczka, pippi lubią tę wiadomość

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to trzeba się jeszcze wstrzymać. Dzięki!

Edit: chociaż od 4 mca ciazy smaruje cycki kremem na rozstępy i nic się nie dzieje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2018, 09:46

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • gaga_32 Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy synku też używałam nakładek Avent, jak miałam poranione brodawki i super pomogły. A teraz kupiłam Muszle formujące brodawki z Medeli i zobaczymy, bo to się nosi właśnie pod koniec ciąży a potem między karmieniami. Miała któraś z Was to?

km5stv73o36m17g4.png
    f2wlx1hp9yhmmhzk.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaga, nawet nie wiedziałam że coś takiego jest hehe :D

Mała ruda, inaczej jak smarujesz piersi a inaczej jak brodawki. Wiadomo że na jednych działa bardziej na innych mniej, tak jak głaskanie brzuszka :)

• Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszli nie miałam. Co do rozmiarów nakładek - ja mam tommee tippee też uniwersalne ale canpol robi już wymiarowe, dobre dla Pań o mniejszych kształtach :)

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
  • Miła mama Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2018, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też położna poradziła smarować od poczatku 9 miesiąca Maltanem.
    Przy pierszym dziecku to miałam tak poranione sutki że krew się lała i jedną sutke to aż naderwaną miałam. A mała pięknie jadła.
    Wtedy nie smarowałam ale teraz postanowiłam że bede smarować miesiąc przed porodem.
    Bo to chodzi o to żeby zmiękczyć sutki. Wiadomo delikatnie wklepie krem i tyle bez żadnych stymulacji :-)

mała_ruda, gaga_32, pippi lubią tę wiadomość

relgtv73pc766c4e.png

8599csqvx4nl1z7a.pngt

Cykl rozpoczęty 1 czerwca 2017
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miła mama wrote:
    Mi też położna poradziła smarować od poczatku 9 miesiąca Maltanem.
    Przy pierszym dziecku to miałam tak poranione sutki że krew się lała i jedną sutke to aż naderwaną miałam. A mała pięknie jadła.
    Wtedy nie smarowałam ale teraz postanowiłam że bede smarować miesiąc przed porodem.
    Bo to chodzi o to żeby zmiękczyć sutki. Wiadomo delikatnie wklepie krem i tyle bez żadnych stymulacji :-)
    A próbowałaś lanoliny? Działa jak maltan tylko jest bez cukru :)

• ZAneczka Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dobrze wiedzieć, że lepsza zwykła lanolina niż Maltan... Kupiłam już teraz sobie pokaźna tubkę tego, ale zainwestuję w lanolinę jak coś się będzie działo:)
    Ja też smaruję m.in. piersi przeciw rozstępom zwykłą oliwą dla dzieci i nic się nie dzieje, ale poza tym z brodawkami nic nie robię.
    Moja ciocia bardzo bolesnie pzyżywała karmienie pierwszego dziecka i też mi doradza kupić takie nakładki do karmienia. Tylko ona miała dodatkowo problem z brodawkami (płaskie). Ale ponoć na wypukłe też jest dobrze sobie ulżyć i stosować nakładki. Trzeba na sobie próbować.

A jak już temat piersi zaczęłyśmy, to powiedzcie mi, kupujecie sobie laktator do domu? Chcę karmić naturalnie, ale myślę, że laktator może się przydać w razie czegoś. Postawiłam na elektryczny. Zastanawiam się nad takim z firmy Canpol albo Sisibaby. Macie jakieś porady w tym względzie?

• gaga_32 Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2018, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już kiedyś był chyba temat laktatorów. Ja mam elektryczny Lovi i byłam bardzo zadowolona. Pomógł mi przy nawale pokarmu i potem przy poranionych brodawkach. Polecam.

km5stv73o36m17g4.png
    f2wlx1hp9yhmmhzk.png
  • El*a Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2018, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pożyczony elektryczny laktator z Canpola od koleżanki, dokupiłam też do niego pojemniczki do mrożenia mleka. Jeśli się uda i będę karmić piersią, to chcę mieć opcje odciągnięcia na wypadek migreny i wyjścia z domu na dłużej.
    Mi wszystkie kobiety, z teściową na czele ;) mówią "tylko pamiętaj, hartuj brodawki przed porodem!", położna też polecała, tylko tak jak masaż krocza można zacząć ok. 37 tygodnia, jak ciąża już właściwie donoszona. Ja planuję to uskuteczniać.

km5sgu1r8qbbjeeq.png
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam na urodziny laktator ręczny z aventu. Nie wiadomo czy będzie potrzebny i szkoda kasy na elektryczny. Siostra niedawno urodziła i sobie chwalila.

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również polecam ręczny z aventu. Laktator bardzo się przydaje nawet mamom które chcą karmić piersią. Przede wszystkim pomaga rozbujać laktację w kryzysie, a taki chyba przechodzi każda karmiąca. W dodatku pomaga w nawale, no i oczywiście jak chcemy gdzieś wyjść to warto mieć odciągnięte mleczko :)

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z tym maltanem to głównie o ten cukier chodzi że dziecko może mieć pleśniawki a my grzybicę :(

• Skali89 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam purelan 100 z medeli można nanosic delikatna warstwę na kilka dni przed porodem

Co do nakładek to hmmm ja musiałam ich używać bo syn źle lapal pierś i tylko nodlilam się kiedy będę mogła bez nich karmić bo cały czas mały ściągam je rączka
    Poza tym jak dziecko prawidłowo chwyta pierś to karmienie nie boli lepiej poczytać o różnych pozycjach do karmienia

A co do lakratorow polecam canpola elektryczny mozna kupić za ok 100 zł i jeżeli chcecie odcisgac to naprawdę polecam ręczne to tylko jak raz na jakiś czas bo jest ciężko zwłaszcza jeżeli chcecie duża ilosć

Ja dziś miałam badanie 2 cm szyjka zamknięta Ale ogólnie źle się czułam i śpinalo mi bardzo brzuch na szczęście przeszło popołudniu natomiast o domu nic nie mówili

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
‹‹ 380 381 382 383 384 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ