WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • AniaSL Koleżanka

Wysłany: 22 stycznia 2018, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi poleciła kuzynka laktator elektryczny firmy Lasinoh - jest to norweska firma mniej znana, ale ma te same funkcje co laktator lovi, który jest o wiele droższy. Kupiłam go w aptece gemini i można go kupić w opcji podwójnego odciągania- odciągania w jednym czaise z 2 piersi.

pippi lubi tę wiadomość

• Marietta Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do maści - ja się zaopatrzylam jak na wojnę - jakby mi cały żłobek przyszło karmić w maść lano-maść z Ziaja (polecam! Bez cukru i nie trzeba zmywac przed karmieniem).
    A tu się okazało ze mimo ogromnego apetytu dziecia i karmienia do 16 miesiąca zycia - nigdy nie miałam ani peknietej ani naderwanej ani nawet ugryzionej brodawki... nastawialam się na najgorsze a tu nic ;) nawet zastój tylko raz w zyciu mnie złapał :p

Sylwia91, gaga_32, ZAneczka lubią tę wiadomość

f2wli09k4hbyh30y.png
    p19uhqvkeefrbofp.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2018, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skali, ja ściągałam dużo i aventem ręcznym się nie męczyłam, szło naprawdę super! Za to w szpitalu dostałam elektryczną medele jak miałam nawał a mała nie łapała cyca i powiem Ci że koszmar. Nie miałam wtedy jeszcze tego Aventu. Medelą przy takim nawale ściągnęłam zaledwie 20ml z obu piersi a były twarde i wielkie jak głazy ;( nie wiem od czego to zależy.. może od rozmiaru lejka bo o tym mało się mówi a to też jest ważne i istotne

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Fortitudo Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak liczycie ruchy maleństwa? Ja dostałam kartę w której zaznaczam kwadrat z godziną o której poczuję dziesiąty ruch dziecka w danym dniu, ale gdzieś czytałam żeby zapisywać wszystkie ruchy dziecka.. Więc może powinnam zaznaczać co dziesiąty ruch xD

5djyflw14clkgpvi.png

tb73qps6y7ksn8nj.png
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie liczę nie kazali mi pytają tylko dwa razy dziennie czy czuję

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja powiedziałam swojemu ginekologowi, że nie będę liczyła ruchów małego. On 10 ruchów robi rano o 6 w 5 min. Kręci się non stop. O 6, 11, 14, 18, a wieczorem to dancing sobie urządza. Lekarz powiedział, że jak się tyle rusza to nie ma sensu liczenia. Ale kontroluje go, jeżeli się zdarzy, że mało go czuje to bardziej skupiam uwagę. Może pozniej będę zapisywać jak już na serio nie będzie miał miejsca.

ladypower lubi tę wiadomość

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • Skali89 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Skali, ja ściągałam dużo i aventem ręcznym się nie męczyłam, szło naprawdę super! Za to w szpitalu dostałam elektryczną medele jak miałam nawał a mała nie łapała cyca i powiem Ci że koszmar. Nie miałam wtedy jeszcze tego Aventu. Medelą przy takim nawale ściągnęłam zaledwie 20ml z obu piersi a były twarde i wielkie jak głazy ;( nie wiem od czego to zależy.. może od rozmiaru lejka bo o tym mało się mówi a to też jest ważne i istotne

Ja w szpitalu też miałam ich madele i też nie była lepsza od mojego dobrego strasznie chuczala może avent jest ok pytanie czy dalabys radę odviagac ręcznie Nim co 3 h przez pół roku ogólnie te elektryczne są droższe Ale koło 100 kupisz więc zależy ile kto chce używać czy sporadycznie czy częściej

f2wl9vvjltbug8tg.png
    3i499vvjrdc5a4oq.png
  • Kasia.ke1 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja miałam ręczny tommee tippee i teraz też sobie taki kupiłam, byłam zadowolona, przy nawale spokojnie dawałam radę nawet po 200 ml z piersi ściągnąć bez większego problemu i mam też pojemniki do mrożenia mleka :)

06.01.2010 - syn Artur
    08.2013 - [*] 8t
    08.2016 - [*] 9t
    06.03.2018 - syn Marek
  • Amanda1 Koleżanka

Wysłany: 23 stycznia 2018, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Dziewczyny, długo mnie tu nie było :) niestety ciągle jeszcze pracuję, a w połączeniu z ciążowym zmęczeniem, robi się ciasno z czasem. Choć zaliczyłam krótki urlopik przed narodzinami Małej :)

co do piersi - mnie położna mówiła, żeby nie stymulować, ale można po kąpieli przetrzeć szorstkim ręcznikiem, żeby skórę nieco zahartować. Maści póki co żadnej nie kupiłam. Laktator kupię po porodzie, jak już będę wiedzieć co i jak z mlekiem, karmieniem itp.

ale wyprawkę mam już na finiszu. Odmalowaliśmy mieszkanie, teraz czekam na kurierów z łóżeczkiem i resztą :) strasznie miłe te przygotowania, choć chyba trochę późno się za nie zabrałam.

f2w3rjjg3ox6cpsk.png
  • pleasure Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc. Staram sie Was czytac ale ciagle czasu brak by napisac.
    Co do laktatora to ja mam lovi prolactis i mi zycie (piersi) uratowal. Ale moze teraz nie bedzie mi potrzebny?
    Jak czytam, ze juz spora czesc z Was ma juz wszystko gotowe to az zazdroszcze. Nie potrafie sie zebrac. Mam tylko wozek i lozeczko ;)
    Ja ruchow tez nie licze no bo po co? Skoro czuje je co jakos czas to znaczy, ze wszystko jest dobrze.

Marzec x 2 <3 <3
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nie liczę ruchów. Mała się tyle wierci że nie czuję potrzeby.

Co do ściągania, to zależy od laktatora. Ja ściągałam bardzo dużo ręcznym i dawałam radę widocznie był dobrze dopasowany.
    Polecam mieć ze sobą w szpitalu jednak, ja wysyłałam mamę do apteki po laktator bo mała nie chciała się obudzić i ssać piersi więc musiałam ściągać bo butle przez sen wsuwala

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie gotowe i niegotowe. Ciężko określić jak się ma roczniaka w domu co jest gotowe hehe. Na pewno mam do zrobienia prasowania od cholery. W dodatku muszę uprać wózek, kupić prześcieradło do wózka i pokrowce na przewijak no i jakieś podkłady bo ze starszą mi się przydały. No i zostaje kwestia spania. Nie wiem gdzie młoda będzie spala :(

• erre Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, mam takie urwanie głowy, że nie mam czasu na pisanie.

Widzę, że temat laktatorów. Ja miałam ogromny dylemat, przez kilka tygodni zaprzątały mi głowę, miałam fazy od "ręczny, bo tańszy i dopiero po porodzie, a i tak nie wiadomo czy się przyda" do "koniecznie elektryczny, bo nie dam rady z nawałem i chcę mrozić mleko". Koniec końców kupiłam używany elektryczny medeli ;)

Dziewczyny, wylazły Wam pępki? Mi jeszcze nie, jedynie od 2 tygodni nad dziurką mam takie lekkie wywinięcie. Natomiast wczoraj mały kopał mnie centralnie w pępek i się wystraszyłam, że mi wypchnie.

A jeszcze pytanko: są prześcieradełka na materac do wózka? One są w uniwersalnym rozmiarze?

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erre ja miałam prześcieradło w gratisie do wózka to nie wiem. Pępek jeszcze się trzyma, opuszek palucha jeszcze się mieści.
    Co do spania. Mieszkamy (jeszcze) w bloku 4 rodzinnym i mamy 53m2. Mamy salon, w którym przesiadujemy non stop i wejście z salonu do sypialni. Rozwiązanie takie, że kupiliśmy i dokrecilismy kółka do łóżeczka. Na dzień mały będzie w salonie, na noc w sypialni. Mam do przejechania nim tylko 3 m więc chyba nie będzie to upierdliwe, a nawet wydaje mi się genialnym wyjściem z sytuacji.
    Dzisiaj po 15 mam wizytę ciekawa jestem ile urósł. A w sobotę obronę pracy inżynierskiej... jeszcze nie bardzo się przylozylam do nauki ale mam jeszcze 3 dni. W razie czego w miejscowości mojej uczelni jest porodowka więc śmiałam się dzisiaj z babka z dziekanatu, że po obronie mogę rodzic. Mam nadzieję, że stres nic na mnie nie zadziała.

gaga_32, El*a, pippi lubią tę wiadomość

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • d84 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na allegro poprzedio kupowałam prześcieradło na wózek one sa cyba niwersalne takie na gumce

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • Fortitudo Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    erre wrote:
    Cześć, mam takie urwanie głowy, że nie mam czasu na pisanie.

Widzę, że temat laktatorów. Ja miałam ogromny dylemat, przez kilka tygodni zaprzątały mi głowę, miałam fazy od "ręczny, bo tańszy i dopiero po porodzie, a i tak nie wiadomo czy się przyda" do "koniecznie elektryczny, bo nie dam rady z nawałem i chcę mrozić mleko". Koniec końców kupiłam używany elektryczny medeli ;)

Dziewczyny, wylazły Wam pępki? Mi jeszcze nie, jedynie od 2 tygodni nad dziurką mam takie lekkie wywinięcie. Natomiast wczoraj mały kopał mnie centralnie w pępek i się wystraszyłam, że mi wypchnie.

A jeszcze pytanko: są prześcieradełka na materac do wózka? One są w uniwersalnym rozmiarze?

Jest mnóstwo prześcieradeł w różnych rozmiarach chociażby na allegro ;-)

5djyflw14clkgpvi.png

tb73qps6y7ksn8nj.png
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po wizycie. Mały waży 2856 g. Jestem w szoku. Jeszcze 6 tygodni! Czy on czasami nie przesadza z tą wagą? Chyba muszę zacząć się głodzić.

El*a, Agi83, Skali89, Sylwia91, gaga_32, d84, pippi, lostdestionation, ladypower lubią tę wiadomość

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe:) Moja Malutka dzisiaj sobie smacznie spała jak lekarz badał. Ani razu się nie poruszyła- aż szok:D Zazwyczaj podczas usg skacze jak szalona:) a dzisiaj urządziłą sobie drzemkę tak ostrą, ze nawet jej nie przeszkadzało badanie. I jeszcze tak się ułożyła ze niewiele było widać. Lekarz 2 razy mierzył jej wagę, bo komputer mu odmówił posłuszeństwa hahaha:) Ma około 2400g :D I ma fajniutkie włoski:D Leży już główką w dół, ale lekarz stwierdził, że jeszcze może się przemieszczać.
    Ogólnie nie powinnam obawiać się tego twardnienia brzucha i bólu, bo to prawidłowe. W badanu wyszło, ze nie ma powodu do niepokoju. Cieszę się, bo ostatni raz duphaston dostałam i magnez do 37 tc mam brać.

El*a, Skali89, Sylwia91, gaga_32, pippi lubią tę wiadomość

• Agi83 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super dziewczyny! Ale duże te wasze dzieciaczki!!!

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2018, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży miałam normalny pępek a w tej często jest wypchnięty. Zdecydowanie bardziej niż w pierwszej :)

Prześcieradła są np. na allegro jak dziewczyny piszą :)

Gratuluję udanych wizyt :) :* faktycznie duże wasze dzieciaczki! My wizytujemy w czwartek. Moja pierwsza córcia urodzona 37+2 ważyła 2700g

‹‹ 381 382 383 384 385 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ