X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • M86 Ekspertka

Wysłany: 4 lipca 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My za tydzień dopiero pierwsze szczepienia mamy, bo wpierw odroczył neurolog (epizod bezdechu w 5 tygodniu), potem przeziębienie... i tak nam sie zeszło... pediatra powiedziała, że dobrze by było żeby z wagą dobiła chociaż do 5kg... mamy 4800, więc już umówiłam ją, bo 4 miechy zaraz skonczone, a bez szczepień łazi... strasznie sie obawiam tych szczepień

Ja dopiero w czerwcu 56 chowałam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2018, 14:23

qdkk9vvjr3p4pedx.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcepanka po wyglądzie w sumie tego nawet nie widzę :) jakieś wałeczki się trafiają no i drugi podbródek też jest ;) aczkolwiek w sobotę jedziemy na morfologie i żelazo żeby być pewnym, że taka jej uroda a nie anemia czy coś. No i kupiłam wagę, bo bym nie zniosła czekania do końca sierpnia na bilans..

U nas tfu tfu żadnych reakcji na szczepienie nie było (5 w 1 + pneumo)

Właśnie ja też niedawno odłożyłam 56, a wręcz w niektóre body nadal wchodzi. Nie widzę tych sukienek 68 na lato, a takie śliczne są!

iv096iyenbdfaarq.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba mam jakiś zastój w piersi, karmienie i odciąganie nie pomaga, nadal jest twarda w jednym miejscu i boli :(

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    erre wrote:
    Chyba mam jakiś zastój w piersi, karmienie i odciąganie nie pomaga, nadal jest twarda w jednym miejscu i boli :(

Jak czytałam to przed karmieniem trzeba zrobić okład z ciepłej kapusty i rozmasować, a po karmieniu z czegoś chłodnego.

Ale niech się jeszcze jakaś mama wypowie, bo mogłam pokręcić..

iv096iyenbdfaarq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Jak czytałam to przed karmieniem trzeba zrobić okład z ciepłej kapusty i rozmasować, a po karmieniu z czegoś chłodnego.

Ale niech się jeszcze jakaś mama wypowie, bo mogłam pokręcić..

Chyba z zimnej kapusty? Ja tak słyszałam.

Dziś zostawiam ojca z synem drugi raz na ok. 2h i nie mogę mleka odciągnąć z ręcznego laktatora. Wrr... chyba młody dostanie mm pierwszy raz. Ciekawe czy zje. Mam w planach "zatankować" go na fulla, może obejdzie się bez butli :D

Ja na NFZ nie chciałam szczepić. My mamy 6w1 i zobaczymy jak drugą dawkę przetrwa.

• AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie chyba przed ciepła, a po zimna.. choć ręki nie dam ;)

Marcepanka ja w ogóle nie ściągam, moje cycki są wybitnie antylaktatorowe, więc się już nawet nie przejmuje i Mój robi mm i Młoda zjada (jak wybrzydza to włączają jej suszarkę i łapie jak Reksio szynkę!). Lepsze to niż głodówka :) a już pare razy zostawali z M i babcią sami. Mama i u lekarza i na meczu jej się udało byc. Liczę, że teraz dostanę wychodne 14.07 na superpuchar Polski =] A za rok już we dwie na stadion lecimy :D

iv096iyenbdfaarq.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ciepłe przed, zimne po karmieniu, zobaczymy czy rzeczywiście pomaga...
    Ja mam mnóstwo zamrożonych woreczków z odciągnietym mlekiem, a ostatnio w ogóle nie mam czasu na odciąganie :(

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erre pod prysznicem spróbuj masować stwardnienie polewając ciepłą wodą. Jak karmisz tą piersią to też w trakcie masuj.

erre lubi tę wiadomość

• mała_ruda Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZAneczka wrote:
    Erre pod prysznicem spróbuj masować stwardnienie polewając ciepłą wodą. Jak karmisz tą piersią to też w trakcie masuj.
    I po takim prysznicu od razu podstawiaj bobasa

erre lubi tę wiadomość

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, zanim zastosowałam prysznic czy okłady, zdążyłam przystawić małego w pozycji spod pachy i jak ręką odjął!

mała_ruda, AnnaIzabela, gaga_32, ZAneczka lubią tę wiadomość

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • gaga_32 Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2018, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po szczepieniu i jak na razie jest ok. Dwa wkłucia miała. Po pierwszym nawet nie zapłakała a po drugim tylko troszkę. Oby tak dalej.
    Byliśmy dzisiaj u innej doktorki, bo nasz na urlopie i dała mi żelazo dla Małej, bo skoro ja miałam anemię (lekką) w ciąży to ona jest do roku narażona na braki żelaza. Ale sama nie wiem czy jej dawać. Ładnie rośnie (6800g), nie wygląda na anemiczkę. Muszę skonsultować to z naszym doktorkiem.

Na zastój w piersiach to najpierw ciepłypeysznic lub okłady, ściągnąc lub przystawić dzieciątko, a potem zimny prysznic lub schłodzone w lodówce liście kapusty. Przerabiałam to na początku naszej mlecznej drogi i pomogło.

erre, ZAneczka lubią tę wiadomość

km5stv73o36m17g4.png
    f2wlx1hp9yhmmhzk.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2018, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaga, a jakie mieliście dziś szczepienia? 5w1 i co jeszcze?

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • gaga_32 Ekspertka

Wysłany: 5 lipca 2018, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    erre wrote:
    Gaga, a jakie mieliście dziś szczepienia? 5w1 i co jeszcze?
    5w1 i pneumokoki

km5stv73o36m17g4.png
    f2wlx1hp9yhmmhzk.png
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przesadzilam wczoraj i się przeziebilam. Katar i gardło. Jakieś pomysły na szybki powrót do formy? Jak na razie w ruch poszedł apap.

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Ruda - ja kupiłam w aptece Prenalen, takie saszetki z czosnkiem, malinami i czymś tam dla kobiet kp i w ciazy-, do tego gardlo płukałam wodą z solą i wodą z wodą utelnioną, i pryskam takim psikadłem Argentin T - bezpieczne dla kobiet kp i ciężarnych:) Do nosa stosuję wodę morską- nie mamm az tak duzego kataru, to nawet pomaga. Gardło leczę już z tydzień, ale boli mniej, nic się nie pogarsza to może w końcu wyzdrowieję bez antybiotyków (gorączki nie mam, więc lekarz stanowczo mi zalecił takie naturalne sposoby kuracji).

• erre Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na gardło kupiłam Prenalen do ssania, robiłam herbatę z miodem i płukałam gardło szałwią.

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurdesz blaszka! No stąd ni zowąd wyskoczyła mi chyba opryszczka.. Nie wiem czy to dokładnie to czy np zajad, bo oba wyglądają podobnie w internecie.. z tego co czytałam opryszczka przed wyskoczeniem piecze i czuć ciągnięcie skóry a u mnie nic takiego nie było.. Nigdy czegoś takiego nie miałam i cholernie boję się, że zaraziłam Małą :/

iv096iyenbdfaarq.png
  • El*a Ekspertka

Wysłany: 6 lipca 2018, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co by to nie było to kup sobie takie plasterki na opryszczkę i naklej, nie całuj dziecka. Te plasterki znacznie zmniejszają ryzyko przenoszenia, nawet jak to nie opryszczka, to nie zaszkodzi.

AnnaIzabela, karakorum lubią tę wiadomość

km5sgu1r8qbbjeeq.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2018, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    El*a wrote:
    Co by to nie było to kup sobie takie plasterki na opryszczkę i naklej, nie całuj dziecka. Te plasterki znacznie zmniejszają ryzyko przenoszenia, nawet jak to nie opryszczka, to nie zaszkodzi.

Od razu zaczęłam smarować maścią na opryszczkę, a na noc pasta do zębów, żebym cokolwiek miała to zasłonięte.. No nic zostaje mi czekać i ją obserwować.

iv096iyenbdfaarq.png
  • M86 Ekspertka

Wysłany: 7 lipca 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wasze dzieciaki same usypiają i spią w czasie drzemek? U nas w ciągu dnia są trzy drzemki (dwie 30min i jedna godzinna). Te krótkie drzemki mała spędza zazwyczaj na moich rękach, bo sama rzadko zasypia. Wczoraj sobie pomyślałam, że w sumie to ona ma już 4 miechy i powinna spać sama... ale teraz znów ją trzymam na rękach, ona śpi, a mi tak szkoda jej odkładać...

qdkk9vvjr3p4pedx.png
‹‹ 494 495 496 497 498 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ