X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety też z tym walczę i też nie zawsze mi się udaje :/

iv096iyenbdfaarq.png
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też od urodzenia malutkja mi śpi na uszach i robi sobie "tołdiego" szczególnie na lewym uszku... Staram się jej opaski zakładać w ciągu dnia tak, żeby to jakoś poprawić i też ostrożna ogólnie jestem jak mogę to poprawiuam, jak się nie da no to trudno. Póki co nie ma suuuper odsającego ucha, ale widac rónznoce między leweym a prawym. A może my z mężem świrujemy.

• AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde blaszka chyba się dorobiłam anginy.. boli mnie gardło i widzę, że mam czerwone i już się robią ropnie.. No szlag mnie trafi.. a w środę kardiolog i czwartek szczepienie.. pewnie go nie zrobią

iv096iyenbdfaarq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela o współczuję. Jak ja nienawidzę być chora! A ból głowy i katar to jakaś tragedia.

No z tym uszkiem to mam zagawostkę. Chłopcu opaski to ja nie ubiorę.
    Dziś młody spał mi do tej pory 25 min...

My szczepienie mamy w piątek.

Do nas przyszła pogoda lekko jesienna. Niby słonecznie ale dosyć zimno, albo ja tak już do tych upałów tak przyzwyczajona ^^

Dziewczyny jakie warzywa i owoce po kolei wprowadzałyście dzieciaczkom? My jesteśmy po marchewce i ziemniaku. Co dalej? Owoc jakiś?

• mała_ruda Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na początku mieliśmy marchew, ziemniak z marchwią, brokuł. Mały nagle przestał jeść pojedyncze warzywa. Zaszalałam i zrobiłam zupke; ziemniak, brokul, marchew, batat, seler, pietruszka natka i korzeń. Dzisiaj np zamiast brokuła dałam buraka. Wsuwa aż miło. Planuję dać kalafior. Cukinia kupiona czeka na swoją kolej. Z owoców to na razie tylko jabłko było.
    Do zblendowanej zupki daje łyżkę oliwy z oliwek.

Dałam mu wczoraj na dobranoc kaszke jaglano-ryzowo-kukurydzianą z hipp. Zrobiłam tak jak na opakowaniu napisane 200 ml mm i 3 łyżki stołowe kaszki ale ona była baaardzo płynna praktycznie nie różniła się konsystencją od samego mm tyle, że miało "grudki" dałam w butli, wciągnął całą i nawet się nie skapnął. Myślałam, że trochę będzie go to trzymać i pośpi dłużej... taa.. na cycu wytrzymuje do 3 rano, a po wczorajszej kaszce kręcił się i wstał na cyca po północy O_o źle ją zrobiłam? O której się daje kaszke? Spróbuję jeszcze dzisiaj zobaczymy jak będzie spał.. czy też się będzie tak kręcił non stop.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 13:58

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • ZAneczka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja najpierw podałam marchew, ziemniak i brokuł w kawałkach i w zupie krem, potem burak, szpinak, cukinia, groszek, fasolka żółta, pietruszka korzeń, seler, kalafior. W różnych konfiguracjach. Czasem same kawałki i papka z pojedynczego, czasem zmiksowane na zupkę.
    Z owoców podawałam jabłko, banana, gruszkę, malinę i nektarynkę.

Ostatnio mała probowała pierwszy raz mnięsko! Ugotowane udko kurczaka- samo i zmiksowane w zupce. I w obu przypadkch smakowało. Potem podałam polędwiczkę z zindyka ugotpowana na parze- w zupce smakowało małej, ale sam kawałek już nie bardzo. a mi nawet taka na parze bez przypraw posmakowała:D

Dzisiaj owoc banan, a na obiad dostanie halibuta na parze z puree ziemniaczano marchewkowym:) Pojutrze planuję zupę krem z dyni (dynia, marchew 1 mała, 2 małe ziemniaki0 także mała spóbuje nowego smaku:)

Teściowa truje Mężowi czy daje małej kasze na mleku. Może myśli żed zamiast cyca mała kasze będzie jadła. a tu zonk, bo cycuś z nami minimum ok, jak się uda to 2:) To mój cel:)

AnnaIzabela, Totoro lubią tę wiadomość

• AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wsuwam gardimama i już mamy te łykać. Ale pójdę do lekarza, i tak mam dziś rentgen to przy okazji zajrzę. Aha, no nie "chwaliłam" się, że padło mi kolano i ledwo chodzę XD jak się wali to naraz.

U nas ziemniak, marchew, dynia i kalarepa w różnych sloiczkowych kombinacjach póki co. Jutro planuje kupić brokuła, kalafiora i cukinię i sama już zrobić i dać :)

Z owoców to jabłko, banan, brzoskwinia, morela. Ssała też śliwkę :)

Co do kaszki to nie pomogę, bo daje na śniadanie i taka gęstą na łyżeczkę.

Zrobiłam w Hipp zamówienie na sloiczki za 100zl, całe pudło przyszło :D za okolo dwa tygodnie, jak skończy 6 miesięcy, zacznę z mięskiem.

iv096iyenbdfaarq.png
  • aga_90 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przybyłam do was z pytaniem o rozszerzanie diety bo wy już widzę ruszyłyście konkretnie :)
    Czy to zawsze tak wygląda że dziecko się krzywi i pluje na początku? W niedzielę dałam synkowi marchewkę, trochę się krzywil ale ogólnie nie było najgorzej. "zjadł pół łyżeczki", połknął pewnie mniej. Wczoraj marchewkę zwrócił. Dzisiaj dałam ziemniaczka w formie puree na swoim mleku i może tym nie rzygał, ale plul i aż nim trzepalo jakby z obrzydzenia :d to tak będzie jakiś czas czy to znaczy że nie jest jeszcze gotowy i dać mu czas?

f2wl9vvje61wiuku.png
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga_90 wrote:
    Dziewczyny przybyłam do was z pytaniem o rozszerzanie diety bo wy już widzę ruszyłyście konkretnie :)
    Czy to zawsze tak wygląda że dziecko się krzywi i pluje na początku? W niedzielę dałam synkowi marchewkę, trochę się krzywil ale ogólnie nie było najgorzej. "zjadł pół łyżeczki", połknął pewnie mniej. Wczoraj marchewkę zwrócił. Dzisiaj dałam ziemniaczka w formie puree na swoim mleku i może tym nie rzygał, ale plul i aż nim trzepalo jakby z obrzydzenia :d to tak będzie jakiś czas czy to znaczy że nie jest jeszcze gotowy i dać mu czas?
    Moje syn pluł jak nie było idealnie aksamitnie zblendowane. Też myślałam że za szybko ale kupiłam mu słoiczek marchwi i zjadł od razu parę łyżek. Teraz mu miksuje ale planuje tylko widelcem gnieść. Jak już pisałam pojedynczych warzyw nie chciał za to zupki od razu wsuwa.

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • M86 Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Ruda - mi też na kaszce wczesniej wstaje, a podaje ok. 18:00-18:30, potem ok. 19 kąpiel, cycek i spanie (max. 20). Teraz prxebudza sie 4-5, a jak nie miała kaszy, tylko na moim mleku to pierwsza pobudla była 5-6... ja podaje kleik kukurydziany do butelki ok. 160 ml zjada

qdkk9vvjr3p4pedx.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga może tak być, moja co prawda żarta po mamusi i wsuwa aż miło, ale czytałam, że czasami nawet kilkanaście razy trzeba próbować aż dziecko zalapie smak :)

iv096iyenbdfaarq.png
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M86 wrote:
    Mała Ruda - mi też na kaszce wczesniej wstaje, a podaje ok. 18:00-18:30, potem ok. 19 kąpiel, cycek i spanie (max. 20). Teraz prxebudza sie 4-5, a jak nie miała kaszy, tylko na moim mleku to pierwsza pobudla była 5-6... ja podaje kleik kukurydziany do butelki ok. 160 ml zjada
    Ja bym się cieszyła jakby spał do 4 chociaż. Czasami śpi do 3 ale to już max maxów, od paru dni przebudza się o 1 i jak mu nie dam cyca to zaczyna gadać i nici ze spania. Teraz znowu dostał kaszke w butli, zobaczymy jak będzie dzisiaj.

Jutro do porannej butli planuje dać miarke kaszy manny owocowej żeby z glutenem go zaprzyjaźnić. Bo jak nie teraz w 5-6 miesiącu to dopiero 9-10. Chociaż to kaszka mleczna z mm... to mogę 1 miarke dać do swojego mm? Bo na początek chciałabym żeby to był dodatek, a później pełne porcje będę robić już na wodzie.

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała_ruda oj nie narzekaj moja droga. Mój syn budzi mnie co 2h.

• Totoro Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała_ruda wrote:
    Ja bym się cieszyła jakby spał do 4 chociaż. Czasami śpi do 3 ale to już max maxów, od paru dni przebudza się o 1 i jak mu nie dam cyca to zaczyna gadać i nici ze spania. Teraz znowu dostał kaszke w butli, zobaczymy jak będzie dzisiaj.

Jutro do porannej butli planuje dać miarke kaszy manny owocowej żeby z glutenem go zaprzyjaźnić. Bo jak nie teraz w 5-6 miesiącu to dopiero 9-10. Chociaż to kaszka mleczna z mm... to mogę 1 miarke dać do swojego mm? Bo na początek chciałabym żeby to był dodatek, a później pełne porcje będę robić już na wodzie.

Gada... To jeszcze git xD Moja się budzi 2-3razy w nocy na jedzenie, a w sumie nie budzi tylko płacze przez sen i od razu daję cyca. Za to kiedyś zaczęła szukac jak byłam pod prysznicem. Mąż ją próbował uglaskac, zaczęła płakać, wziął ją na ręce a ta zobaczyła, że to nie ja i cyca nie będzie i zaczęła się tak straszliwie drzec, że usłyszałam w łazience i bieg w ręczniku do sypialni xD

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • AnnaIzabela Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę nudna mówiąc że moje dziecko od dawna już śpi 20-22:30-23 i potem pobudka 5-6 na cycka i spanie do 6:30-8:D

Byliśmy na kontroli u kardiologa i najważniejsze zdanie - brak wady serca! Następna kontrola w okolicach 5 urodzin :D

mała_ruda, Totoro, ZAneczka lubią tę wiadomość

iv096iyenbdfaarq.png
  • agigagi Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopadła mnie dzisiaj jakaś melancholia... Chlodny poranek uswiadomil mi ze zostalo nie cale 2 tygodnie wakacji i szkola

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2018, 09:23

01.2010 - córeczka nr 1
    03.2018 - córeczka nr 2
  • agigagi Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem dlaczego forum ucina mojego posta...

Tak dobrze mi bylo w te wakacje z obiema dziewczynami w domku, bez tej porannej bieganiny, pakowania sniadaniowek, napietego grafika, odbierania ze szkoly i zajec dodatkowych... Zeby chociaz wrzesien okazal sie cieply, a najlepiej goracy. 1000x bardziej wole tropikalne upaly niz jesienna pluche. Fajnie tak wyjsc na specer bez tego calego ubierania. Chce sie cofnac do konca czerwca! ;(

01.2010 - córeczka nr 1
    03.2018 - córeczka nr 2
  • agigagi Ekspertka

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak sobie mysle o pomaganiu w pracach domowych drugą ręką robiąc obiad, a trzecią karmiąc małą to mi sie slabo robi.

mała_ruda lubi tę wiadomość

01.2010 - córeczka nr 1
    03.2018 - córeczka nr 2
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam lubię jesień.. jakoś zachęca do przemyśleń.
    U nas nocka zła. Mały obudził się o 1 na cyca, o 2 dałam smoka, o 3 przykrywalam kocykami bo kolderka okazała się do dupy, o 4 wzięłam do łóżka bo już nie miałam siły, dałam smoka przytulilam i zasnął bez cyca zajmując dużo miejsca przez co mój kręgosłup nie istnieje bo co się do mnie przesunął to ja się odsuwalam żeby miał miejsce i koniec końców prawie spadłam z łóżka. O 7 dostał cyca i spał do 8:30. Więc kaszka na noc to chyba głupi pomysł. Teraz zjadł trochę kaszki manny z bananami i brzoskwiniami, podobało mu się więc gluten poszedł w ruch.

Myślę żeby skończyć z piersią. Bo o 6-7 cyc o 9 butla, o 12 cyc (po 6h od ostatniego karmirnia) obiad zupa, cyc o 18 czyli znowu 6h, o 20 butla i w nocy cyc. Przez te długie przerwy znowu mi się zastój w cycu zrobił i boli jak diabli. W nocy przy karmieniu masowałam, twardego nie ma już a boli. A nie chce mu zabierać butli żeby się nie odzwyczail. O 18 może dam mu kaszke co znowu rodzi problem z cycem...

Agigagi ja sobie nie wyobrażam wstać o 7 bo nie mam siły, a codziennie sobie to obiecuję. Co dopiero ogarnąć 2 dzieci.. ale dasz radę bo jak nie Ty to kto? :)

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 22 sierpnia 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się zastanawiam czy ten mój mały cwaniak specjalnie się nie kręci w tym łóżeczku żebym go wzięła do nas. Bo jak tylko położę na materac to idzie w kimono...

Wczoraj mąż coś w laptopie grzebał, a ja usiadłam z małym koło niego. Przesunął do młodego laptopa, a ten zaczął napierdzielac w klawiaturę laptop nie ogarniając kombinacji klawiszy wydawał dźwięk dzwoneczka przy każdym kliknieciu. Mały cieszył się jak wariat. Nigdy mu nie pokasywalismy laptopa, a on wiedział, że trzeba klikać. Czy te dzieci aż tak mają wrodzone posługiwanie się sprzętami? Jestem w szoku.

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
‹‹ 518 519 520 521 522 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ