Marcowe dzieci 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnymała_ruda wrote:Nie wiem co to.. bilans mam umówiony już od 2 mcy. Sama pediatra kazała mi się umówić. W książeczce zdrowia jest tam taki bilans następny jest na roczek. AnnaIzabela musisz zadzwonić do ośrodka.
Ok, dzięki za podpowiedźjutro zadzwonię, chociaż dziwne, że moja nic nie mówiła jak byłam na szczepieniu na koniec 7-go miesiąca..
Faktycznie Totoro może mieć rację, na innych wątkach dziewczyny pisały o trzydniówkach i właśnie po gorączce pojawiała się wysypka..
Agi a macie jakieś obciążenie? Może na spacerze przemarzła jej dłoń? Albo też jakieś uczulenie? -
Mi też pediatra nic nie mówiła o bilansie...
Wczoraj niechcący drapnęłam w skroń, aż naskórek zdarłam i ma teraz czerwoną krechę, biedactwo
A dzisiaj wyszedł pierwszy ząbek i chyba zaraz będzie kolejny obok, bo gwałtownie gryzie wszystko i marudzi. Ech, same cierpienia...
-
U nas wyniki w porządku. mała nic z ukłądem moczowym nie ma, moje wyniki wszystkie okej... to aż dziwne, że tyle czasu tak kiepsko się czuję... Ale jak wszystko dobrze, to ulga:D
ja uwielbiam hand made! Sama sobie zrobiłam strony do organizera w zeszłym roku i mega zadowolona jestem, bo funkcjonalnie pod siebie. W tym roku będe z tego samego wzoru korzystać, bo nie mam kiedy siedzieć nad nowym.
Na ślub sami zaproszenia robiliśmy, Mężu zaprojektował i wydrukowaliśmy, ja robiłam wszelkie winietki, etykietki na alkohol, słodkie upominki dla dzieci i etykietki na nalewkę babuni (babcia Męża robiła truksawkową, ja ozdabiałam buteleczki).
Teraz mini tablica sensoryczna w przygotowaniu. Dużo wzorów w necie widziałam, ale w sumie zrobię wg swojej wizji- wiem, że Amelia interesuje się zamkami, to na pewno ze 2 tam umieszczę i bardziej tak pod jej zainteresowania.
Quiet book też chcę uszyć, własnie uczę się ciągle szycia- chociażostatnie 3 ttygodnie to nic w tym kierunku nie robiłam..., ale idzie jak po grudzie... A jużmam kilkapomysłów- dla mojej córy i dla synka koleżanki. Może na roczek uda mi się uszyć,a zaraz później syn koleżanki ma to by był prezent.
AnnaIzabela, erre lubią tę wiadomość
-
Ja narazie zrobiłam niecałe trzy strony quiet booka, ale może do marca się wyrobie
jest hipototam, któremu trzeba wyczyścić zęby po zjedzeniu trawki, jest dopasowanie kolorów baloników i przypinanie do drzewka różnych elementów, w zależności od pory roku. A w planach jeszcze tyyyyleee pomysłów !
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5c4580380540.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/78b4cef4cb13.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a0ab4dba4bed.jpg
ZAneczka - super, że wasze wyniki w porządkuWiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 19:15
AnnaIzabela, erre, El*a, Totoro, ZAneczka, Agi83 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWow M86 super wygląda ta książeczka!! Jak będzie cała to będzie hit!
Szyjesz ja na maszynie?
Obrałam Młodej dziś pół mandarynki, myślę, pewnie zostanie jeszcze. Gdzie tam, zjadła i zrobiła mi taką awanturę, że się skończyło, że prawie biegłam do kuchni obierać dalej! Wtrąciła prawie całą xD
Dziś dałam pierwszy raz samodzielnie zjeść. Kopytka, miesko i starte jabłko. Tak pięknie sobie radziła, że jestem w szoku! Oczywiście upaprane wszystko, ale pięknie jadłaznowu się wzruszyłam, że mam już takie duże i samodzielne dziecko xD
Przykład jak szło
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2019, 23:44
erre, El*a, Totoro, ZAneczka lubią tę wiadomość
-
M86 pięknie to wygląda!! Aż się wzruszyłam
AnnaIzabela, też mam ślimaka i świetnie się sprawdza, bo się nie przesuwa
A propos zębów, kiedy pierwsza wizyta u dentysty? Bo czytałam, że 18 miesięcy, a w innym miejscu już 6 miesięcy...ZAneczka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
M86- super, bardzo ładne strony, i szok, że to wszystko ręcznie!
Chociaż jak obsługuję moją maszynę, to wolałabym to ręcznie zrobić...
U mnie będzie trochę inspiracji z piosenek- np lis i jajka na rzepy, żeby można zabrać kurce i włożyć liskowi do koszyka, będzie słoneczko z promieniami z różnych wstąek i sznurków i kilka innych głównie z wykorzystaniem wstążek, rzepów i napów. Na razie szyję taką wersję na próbę i np te postaci maszyną trudno mi wszyć, chociaż pierdyliard tutoriali o szyciu quiet book oglądałam i patenty na przyszywanie postaci do stron były jak na dłoni;) Niektóre elementy też widziałam że można goącym klejem montować, patentów dużo;)
A koleżanki syn dostanie książeczkę o pojazdach, głównie pociągi:)
Mandarynki Amelia też bardzolubi, tylko trzeba sam miąższ bez tej białej otoczki, bo z tym nie chce;)
Ogólnie ostatnio cos mniej je albo może tak mi się zdaje... Ale ostatnio woli jesc ręką niż łyżeczką, jak jej nakładam i podaję to bierze raz drugi i tzreci, ale potem wybiera rękąDaje jej od jakiegos czasu wreszcie normalnie zupy z kawałkamni a nie zblendowane i rozdziabdziane widelcem- ziemniaki w kostkę wcina jak oszalała:D
Słuchajcie! Dziecko nam prezent mikołajkowy zrobiło meeega! Zaczęła chodzić za rączki!:D:D:D:D Wczoraj tak załapała i trzeba było dzisiaj kilometry stukać
Do tej pory spokojnie przemieszczała się na nogach podtzrymując się łóżka lub szafy, jak ją podpaszki się brało to siadała na pupę, a za ręcę to już w ogóle myślała ze na rączki zaraz pójdzie. A wczoraj nagle zaczęła nogami przebierać! Teraz ma taką frajdę, że tylko jak na chwilę sę zatrzyma i wypuści jej ręce to krzyczy:D Pchaczyk to będzie dobry prezent pod choinkę
U nas choinka ubrana, już mam pomysł na stroik. Ostatnie 2 wigilie miałam stroik prawie taki sam- robiony w szklanej misie w kolorach czerwieni i srebra, już 3 święta mamy nasze wspólnie wybierane ozdoby i w tym roku też się pięknie prezentują,stroik też będzie w szkalnym naczyniu, tylko tym razem nieco inna wersja:) Hah już ne mogę się doczekać.
Nasza mała lubi ciasto marchewkowe, normalnie jak marchwew je to bleeee i jużnie chce, ale to ciasto wsuwa zadowolona:D Z ala'antkowe przepis:) Mężu stwierdził że to nasze świąteczne tradycyjne ciatso będzieAnnaIzabela, El*a, erre lubią tę wiadomość
-
Nasz za ręce już 2 tyg zasuwa.
Noce dalej straszne. Budzi się o 00.00 albo o 3 i chce butle, a przy tym ze 3h nie śpi. Dzisiaj zrobił taką jazdę o 2 w nocy. Ryk, krzyk i bicie nas...
Od paru dni też nie chcę jeść. W wieczorem, nocy i nad ranem butle zje. W dzień nic nie chce... tylko jogurt zje cały. Obiadu 5 łyżeczek... banan nie, mus gerbera nie, jajownica nie, chleb nie. Zaczynam się martwić ale czytałam o regresie snu 8 mcy i nasz się wpisuje w 100%. Problem ze spaniem, ryk i niechęć do jedzenia.
-
Mała Ruda, u nas podobnie-niechęc do jedzenia, w nocy imprezy... raz budzi się o północy i usypianko do 1-2, raz stękoli całą noc aż o 5;30 pobudka, i takie tam wesołe podobne historie. W ciągu dnia też ma od 3 dni 2 drzemki jedną godzina do półtora a drugą 20 minut i to z wielką łaską i trudem zasypia...
U nas dzisiaj 10 miesięcy, więc te regresy 8 miesiąca myślałam, że daleko za nami, bo były tez problemy,nieprzespane noce już w 7 u, potem się uspokoiło.. czyżby kolejny skok u nas? juz nawet nie chce mi się czytać czy to to, czy nie po prostu zaciskam poślady i trzeba wytrwać do następnego spokojnego okresu:)mała_ruda lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZAneczka Wszystkiego najlepszego dla Amelki! Niech ładnie śpi, dużo je i przysparza mamie tylko uśmiechów na twarzy!
My nauczyliśmy Jagodę sprzątać zabawki i teraz codziennie przed kąpielą pakujemy wszystko do pudełkaEl*a, ZAneczka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
U nas noce się poprawiły, dziś się trochę budziła nad ranem, ale górna jedynka w natarciu, już widać kawalatek.
Lila nauczyła się robić papapa już tak na prośbę, nie kiedy jej się zachce xD i przybijac 5
No i znowu nie je -_- chyba muszę poczekać aż temat zębów ucichnie...El*a, ZAneczka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Zrobiłam pierniczki dla bobasa, jak ktoś chce to podaję przepis, wyszły całkiem dobre:
200g mąki pszennej
2 łyżki miodu
50g masła
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Po szczypcie imbiru, cynamonu i mielonych goździków lub innych przypraw według uznania
Wykonanie:
Masło i miód rozpuścić w rondelku mieszając. Do miski wsypać mąkę, sodę i przyprawy, wymieszać. Dodać jajko, dolać rozpuszczone masło. Wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować niezbyt grubo podsypując mąką, wykroić pierniczki i ułożyć na papierze do pieczenia niezbyt blisko siebie, ponieważ trochę urosną.
Piec około 8 minut w temperaturze 180°C.AnnaIzabela, El*a, ZAneczka, erre lubią tę wiadomość
01.2010 - córeczka nr 1
03.2018 - córeczka nr 2