X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe dzieci 2018
Odpowiedz

Marcowe dzieci 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2018, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M86 21 dni przed rozpoczęciem urlopu :)

• erre Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2018, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    M86 21 dni przed rozpoczęciem urlopu :)
    A można się z tego jeszcze wyplątać, gdyby się okazało w ciągu tych 3 tygodni, że jest ciąża?

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • M86 Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erre, to juz chyba tylko dobra wola pracodawcy... wiem, że moja siostra miała taką sytuację i "wycofali" jej wniosek o wychowawczy i podmienili na zwolnienie lekarskie... ale to raczej były kombinacje z datami wstecznymi...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2018, 09:17

Agi83 lubi tę wiadomość

qdkk9vvjr3p4pedx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 grudnia 2018, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erre nie mam pojęcia, ale jak już jesteś na tym urlopie i chcesz przejść na L4, to jest wyjście i opisuje je matka prawnik. Nie jest to ładne wyjście, ale dla nas najlepsze :)

http://matkaprawnik.pl/ciaza-na-urlopie-wychowawczym/

• ZAneczka Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Dziewczyny, widzę, że większość stresi się, bo chcę pilnie zaciążyć. Mam to samo! Ale teraz już wiem, że moge przeciez wziąc zaległy urlop na 2018 i ten z 2019, to mi wyjdzie jakieś 46 dni, bo chyba wreszcie mi stuknie 10 lat pracy, jesli tak nie było w tym roku.
    Z jednej trony żal, bo w obecnej pracy jest jak jest, ale przyzwyczaiłam się i jakaś tam praca jest. Z drugiej strony to ze względu na różne dziwne sytuacje jakie doświadczałam ale też jakie obserwowałam to nie wiem czy bym tu długo chciała pracować. A już bym chciała mieć jakąś pracę na dłużej, bo męczy mnie ciągłe zmienianie miejsca pracy... (bo przeprowadza, bo ciulowa umowa, bo ciulowe zarobki...). Druga sprawa, że nie mam pojęcia czy w obecnej pracy mam szanse na powrót, umowa w przyszłym roku mi się kończy a nie wiem czy za zajscie w ciaze mi zechca przedluzyc, bo przeciez moge zajśc w kolejną ciążę. A jak się uda zajść teraz w drugą ciąże, to będę skreślona i oby tylko w tym miejscu pracy.

Wczoraj po raz nty wertowałam teksty o zachodzeniu w ciążę podczas laktacji. U mamyginekolog jest fajnie opisane, że podczas laktacji są 3 warianty 1) że owulacja może nastąpić przed okresem, drugi, że mimo miesiączki jest brak owulacji co reguluje się 2-3 cyklami, trzeci że faza lutealna jest tak krótka że nie dochodzi do zagnieźdżenia zarodka, mimo miesiączek i dni płodnych. ... Albo będę szczęśliwcem i uda mi się zajść albo okaże się, że jestem w tym 3 wariancie. Bo dni płodne już obserwuję u siebie od września, okres mam już 9 miesiac.

A z tym roczkiem to myslę, że w domu będzie. Też uważam, że nie ma co przesadzać i robić super hucznej imprezy, chociaż dla mnie to mega wielkie wydarzenie:D Póki co wybraliśmy śliczną kieckę dla córci z okazji roczku. W sumie mamy dwie, ale jedna jest z cekinami a ja się mega dygam, że malutka te cekiny wyrwie i zje, więc z tej zrezygnujemy pewnie.

• Totoro Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też wolałabym nie szukać pracy tylko zajść w ciążę i jak dzieciaczki będą większe dopiero zacząć pracować :) Tymczasem u mnie głucha cisza, okresu dalej nie ma. Myślałam, że może świąteczne (i przedświąteczne niestety) żarło coś rozkręci, zwłaszcza, że ostatnio mnie brzuch pobolewal, ale nic. I 0,7 kg mniej na wadze O.o pewnie przez to, że w święta żyłam głównie wędlinami i sałatką a ja chudnę na bialkach i tłuszczach. Czyli pewnie okres prędko nie wróci. A Lila przy zabkowaniu znowu co godzinę przy cycku potrafi być, więc raczej jeszcze sobie poczekam.

Co do roczku to my zapraszamy tak jak na chrzciny tylko rodziców i rodzeństwo i tak samo rezerwujemy stół w miejscowej restauracji, tam obiad, tort i potem pewnie do nas na kawę, ciasto :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • M86 Ekspertka

Wysłany: 30 grudnia 2018, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podziwiam waszą chęć zaciążenia... ja bym sobie chyba w łeb strzeliła jakbym zaszła teraz w ciąże i nie mogła choć na trochę wrócić do pracy, żeby psychicznie odpocząć od życia w domu... planuje drugie malenstwo, ale dopiero za jakieś 3 lata...

Ja też myślę już o roczku! Nawet kupilam juz w KIKu wieeelki balon z jedynka! :D i mam plan sesji zdjeciowej z tortem! A co do imprezy to u nas będą chyba tylko babcie, bo nie mamy miejsca na więcej osób :( a lokal to dla mnie przesada

qdkk9vvjr3p4pedx.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M86, ja tęsknię za pracą. Będąc w ciąży byłam święcie przekonana, że po pół roku małego oddam do żłobka i wrócę do pracy. Ale teraz sobie tego nie wyobrażam i dla jego dobra chcę być w domu jak najdłużej. Poza tym po takim długim okresie nieobecności będzie się ciężko wdrożyć w pracę, bo dużo zmian i nie chciałabym po roku zaprzepaścić tego i znowu zniknąć. No i do tego dochodzi jeszcze mój wiek i słaba rezerwa jajników :/

ZAneczka lubi tę wiadomość

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2018, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaIzabela wrote:
    Erre nie mam pojęcia, ale jak już jesteś na tym urlopie i chcesz przejść na L4, to jest wyjście i opisuje je matka prawnik. Nie jest to ładne wyjście, ale dla nas najlepsze :)

http://matkaprawnik.pl/ciaza-na-urlopie-wychowawczym/

Heh, kiedyś to ja sobie źle myślałam o takich "kombinatorkach" ;) Natomiast teraz nie mam najmniejszych skrupułów, żeby zgarnąć od państwa jak najwięcej wolnego dla dziecka i kombinuję ile się da :D

nick nieaktualny, ZAneczka lubią tę wiadomość

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • M86 Ekspertka

Wysłany: 31 grudnia 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to my dziś przyszalałyśmy! wstałyśmy o 10:30 ... (z pobudką o 6:30 na mleko). coś mi się wydaje, że północ córeczka przywita z nami :P

qdkk9vvjr3p4pedx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2018, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja otworzyłam oko 9:15, dziecko zaraz po mnie :) teraz ładuje akumulatory na drugiej drzemce, ale chyba do północy nie dotrwa :)

Dziewczyny życzę wam, żeby nadchodzący rok był równie lub jeszcze bardziej wspaniały i wyjątkowy od tego, który się kończy! :) Do zobaczenia "za rok" :D

• Totoro Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2018, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też dziś super nocka, więcej takich proszę :D

Na kwietniowkach mamy już pierwszą zaciązoną! :D aż mi się zatesknilo jak zaczęłam czytać o betach, testach itd :D

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • El*a Ekspertka

Wysłany: 31 grudnia 2018, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku dla Was i Waszych Najbliższych !
    Mnie w Wigilię powitała pierwsza miesiączka od porodu, nawet się cieszę, że moje policystyczne jajniki coś ruszyły, bo chyba od 3 lat nie miałam samoistnie okresu ;p
    Proszę, zyczcie mi zdrowia, bo mi nawaliło :/

km5sgu1r8qbbjeeq.png
  • erre Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2018, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdrowia i pociechy z Waszych maluchów w Nowym Roku!! :D

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • mała_ruda Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko stwierdziło, że rocznikowo ma już rok i jest na tyle duży, że nie będzie robił 3 drzemek jak małe bobasy. W konsekwencji spał o 10 i 13.30 do 14.00. O 16 nie chciał spać i darł się jak opętany. O 18.57 kąpiel i butla... i uwaga! Pierwszy raz od 5 miesięcy nie dopił butli i usnął przy niej. Jestem w szoku. 19:07 a on śpi...

dqprqtkfhpxpsq33.png
    9f7jj44jziqsssss.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała ruda zazdro, że dopiero teraz.. Moje dziecko jest tak dorosłe (w końcu marcowy starszak :D ) że dwie drzemki w dzień u nas są od jakichś dwóch miesięcy..

Wg strony od piątku mamy "burzowy" tydzień w skoku i jak w zegarku w nasze dziecko wstąpił diabeł. Przez trzy dni Mamoza totalna, jak oddawałam ją tacie na ręce to ryk i "mamamamama amam mam", przy zasypianiu ryk, walka z cycem, płacz po pół godziny. Tfu tfu od wczoraj już było dobrze i poproszę tak już, bo te dni mnie wymeczyly masakrycznie xD

A na Sylwestrze naprawdę muszę dziecko pochwalić, super się bawiła, zabawiała ciocie, wujków. Zaczepiala kuzynkę (swoją drogą, Mała urodziła się 27.07 a wazy 7,5kg, nasza ważona wczoraj 8,5 xD rozmiar noszą ten sam :D ) o 20 poszła spać, obudziła się 3 razy i wystarczyło ją przytulić :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2019, 21:35

• erre Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2019, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas się totalnie chrzani ze spaniem i drzemkami. Mąż ma urlop, więc co chwilę w domu jakaś wiertarka czy piła chodzi, więc nie ma spokoju do drzemki i udaje się tylko dwie. Młody o 20 pada na pysk, o 22 się budzi w nastroju do zabawy i za cholerę nie mogę go wyciszyć, nawet cyc nic nie daje. I tak do 1 w nocy. A rano do 9 śpimy :/ mam nadzieję, że jak mąż skończy urlop, to wszystko się ureguluje.

A sam sylwester spoko, myślałam, że będzie przerażony tymi wybuchami, a był wręcz zafascynowany migoczącymi światełkami na niebie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2019, 22:15

Z0rGp2.png
    8zs7p2.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mamoza trwa nieprzerwanie odkąd się ten głupi okres zaczął, przed skończeniem 8 miesięcy... Nie wiem czy to kiedyś minie czy po prostu rośnie mi taki mały cycor, po mamusi... XD

AnnaIzabela na której stronce sprawdzasz skoki? :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • M86 Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia 2019, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dwie, trzy drzemki! Wow, zazdroszcze! U nas juz tylko jedna, godzinna drzemka w ciągu dnia...

Erre, u nas od ponad tygodnia to samo - chodzi spać o 20, budzi się o 23, pije mleko i pajacuje... zasypia dopiero po 1...

Z nowym rokiem pojawił się wreszcie pierwszy ząbek!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 11:45

El*a, ZAneczka lubią tę wiadomość

qdkk9vvjr3p4pedx.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2019, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u mnie też 2 drzemki, ale szczerze mówiąc wolałabym 1. Lila robi już coraz dłuższe przerwy między drzemkami i przez to często jest tak, że ostatnia wypada późno i potem zabawa do 12-1 w nocy :/ i muszę się nagimnastykowac przy każdym wyjściu, wyjeździe gdzieś, żeby udało mi się ją uśpić jak najwcześniej właśnie na tą drugą drzemkę, żeby uniknąć potem balangi do późnych godzin nocnych, a uśpić ją poza domem to nie taka prosta sprawa :/ Wolałabym, żeby miała 1 i szła spać o jakiejś ludzkiej porze:/

Co do zębów, to u nas już 6:D Górna jedynka jeszcze nie wyszła cała, ale już ładnie widoczna :) mam nadzieję, że będzie chwila oddechu zanim kolejne zaczną wychodzić O.o górne jedynki dały nam mocno w kość :/ a właśnie, czy Wasze dzieci też mają przerwę między górnymi jedynkami? :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2019, 12:28

El*a lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
‹‹ 569 570 571 572 573 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – jakie składniki warto suplementować w czasie starań o dziecko?

Choć przez lata w procesie starania się o dziecko większą uwagę skupiano na zdrowiu kobiety, dziś wiemy, że męska płodność ma dokładnie takie samo znaczenie. Dobra wiadomość jest taka, że wiele wpływających na nią negatywnie czynników możemy poprawić, np. przez zmiany w stylu życia czy świadome uzupełnianie kluczowych składników odżywczych. Jakie suplementy na męską płodność mogą pomóc w staraniach o dziecko?

CZYTAJ WIĘCEJ