X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

MARCOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • sylvia Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2014, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój mały zjada już kaszkę i kleik ryżowy no i mleczko teraz kupiłam kaszke o smaku bananowym. Jak je widzi to cały lata :) chyba zaczeły mu ząbki wychodzic bo strasznie sie ślini wsadza wszystko do buzi i strasznie płacze aż nie idzie go uspokoić :( serce sie kraja :(

Już jesteśmy po chrzcinach był bardzo grzeczny w kościele :) a najbardziej podobało mu sie jka wszyscy goście sie z nim bawili i brali na rece...:)

Kocur, paula22, kaaasiaczek_, juicca lubią tę wiadomość

relgg7rfroacrbi5.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2014, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur wrote:
    A tak z innej beczki, nie pamiętam czy pytałam już o to, ale czy myślicie już o następnych - przyszłych ciażach :D? planujecie może :D?

Ja bym mogla miec juz natychmiast nastepne, ogranicza mnie tylko to ze po cesarce mam rok czekac. Po drugiej operacji tez mialam rok czekac pospieszylam sie o 3 miesiace i efekt, to wczesniejszy porod. Ale nie wiem jak to bedzie bo Jasia urodzilam tydzien po 36 urodzinach, wiec moze byc ciezko. Sama czuje ze nie mam juz tyle sily co 10 lat temu, wiec nie wiem czy dam rade, ale chciec bym chciala.

Kaszka nie przyszla jeszcze, wiec czekamy.

Zmielilismy smoczek na 3, to taki z ktorego za cholere nawet kropla sama nie wypadnie, Jas musi ciagnac mocno zeby cos polecialo. Po 2 karmieniach je jak szalony, trwa to dluzej ale sie przyzwyczail. Podobno to dobre cwiczenie przed pokarmami stalymi. Je obecnie 5-6 posilkow, w tym 4-5 mojego mleka, 1-2 modyfikowanego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2014, 17:00

ania_mr, Kocur lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2014, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My właśnie zakupiliśmy dzisiaj kaszkę ryżowo-mleczną o smaku bananowym i zaczynamy niedługo :)

4afcc1255b.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2014, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvia wrote:
    mój mały zjada już kaszkę i kleik ryżowy no i mleczko teraz kupiłam kaszke o smaku bananowym. Jak je widzi to cały lata :) chyba zaczeły mu ząbki wychodzic bo strasznie sie ślini wsadza wszystko do buzi i strasznie płacze aż nie idzie go uspokoić :( serce sie kraja :(

Już jesteśmy po chrzcinach był bardzo grzeczny w kościele :) a najbardziej podobało mu sie jka wszyscy goście sie z nim bawili i brali na rece...:)

Sylvia a jak jecie ta kaszke? Z butelki czy juz lyzeczka?

17u93e5exqfllrog.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2014, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytam, bo ja w ciąży twierdziłam, ze to moja pierwsza i ostatnia :D albo, że następne dziecko to za 7 lat :D heheh
    ale od pierwszego dnia kiedy zobaczyłam Rysia już myślę o kolejnych dzieciach (o matko! to kompletnie nie w moim stylu:D) byłam przekonana że rola matki mnie będzie męczyć i denerwować, a tym czasem żadnego baby bluesa i zero - kompletnie zero tęsknoty za pracą :D hehe - Endokobietko mi lekarz mówił, że następna bezpieczna ciąża to 2 lata po cesarce :/ ale jak już to wszystkie świetnie wiemy co lekarz inna opinia ;)
    Ja też urodziłam w 37 a nie miałam żadnych przesłanek ku temu (w życiu nie miałam operacji - pierwsza to cc :D) także jak widać nie ma reguły , a mało tego już wam mówiłam ale mam koleżanki, która jest teraz w 6 miesiącu- rodzi w październiku i ma synka 14 miesięcy a jest po pierwszej cesarce i prawdopodobnie druga też będzie :/ Ja mam nadzieję, ze drugą dzidzie uda mi się już naturalnie..

W ogóle Rysio tak się popisuje swoją nową umiejętnością, ze wciąż próbuje się dziś przewracać - na przewijaku i w wannie też ;)

Endokobietka, juicca lubią tę wiadomość

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2014, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur nic nie mow, ja do pracy wracam za 3 miesiace i sobie tego totalnie nie wyobrazam. Wczesniej bylam karierowiczka, a teraz jakbym miala dosc srodkow do tego to moglabym rzucic te robote w cholere i robic sobie dzieci ile wlezie :) -> maz tez jest tego zdania, a on ma juz 42 lata :)

A zapomnialam sie pochwalic: mam juz zamrozonych 100 porcji mleka po 160 ml czyli 16 litrow = 2 pelne szuflady w zamrazalniku!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2014, 20:29

Oleńka, paula22, kaaasiaczek_, ania_mr, juicca lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Effcia28 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2014, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurczaczek Wy tu rozszerzacie dietkę a mi lekarz powiedział,że dopiero za miesiąc coś zaczniemy.

Jeśli chodzi o kolejne dziecko to nie planuje już więcej .Dwójka mi w zupełności wystarczy :D

Nie wiem czy przed nami jakiś skok czy cuś bo Magdalena marudzi nie chce leżeć w łóżeczku i budzi się z płaczem ostatnio :/

frgt5b8.png 546fc3c5c96d17b5.png
  • sylvia Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2014, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko kaszel daje w butelce na 120 ml ok 3,5 miarki tak aby byłaś trochę gęsta i powiększylam dziurkę w smoczku...

relgg7rfroacrbi5.png
  • sylvia Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2014, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko ja lekarce nie mówiłam że mu to daje bo by dopiero bylo... A dostaje gdzieś od 3 tygodni i nic mu nie jest...piszecie o kupkach z tego co wiem to dziecko codziennego powinno robić. Alex robi kilka dziennie:-)

relgg7rfroacrbi5.png
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvia wrote:
    Endokobietko kaszel daje w butelce na 120 ml ok 3,5 miarki tak aby byłaś trochę gęsta i powiększylam dziurkę w smoczku...

A ja mam zamiar dawać kaszkę z łyżeczki właśnie...myślę że to to super rzecz na szybkie nauczenie samodzielnego jedzenia oswojenia się z talerzem, łyżeczką itd...nie wiem czy z butelki to dobry pomysł bo tak na prawdę to dziecko niczego nie zmienia i nic z tego nie wie bo butelka to butelka...no ale daję się z butelki lub łyżeczki każdy jak woli :)

Sylvia robiłaś jakąś przerwę po podaniu pierwszy raz kaszki? obserwowałaś kupkę itd? czy od razu codziennie? a wprowadzałaś już marchewkę ? Bo tak się zastanawiam kiedy ta kaszkę podać rano czy po południu jak dajesz ?

4afcc1255b.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bede podawac nowe produkty rano, kolo 11, bo jakby dziecku zaszkodzilo to mozna to obserwowac, a potem jak bedzie ok, mozna przejsc na pozniejsza pore.

Ja probowalam Jasiowi raz dac mleko z lyzeczki i nie bardzo to wyszlo.

Co do kupek, to Jas robi raz na pare dni. Podobno przy dzieciach karmionych piersia to nawet raz na tydzien jest dobrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2014, 09:32

17u93e5exqfllrog.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja podobnie jak Endokobietka, będę podawać Michałowi do południa, żeby obserwować reakcję. :)

my startujemy od jabłuszka, później marchewka i inne jednoskładnikowe potrawy na razie, żeby sprawdzić jak zareaguje, a później stopniowo wieloskładnikowe.

qb3ci09kgez1zp78.png
  • sylvia Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z tego co czytałam i sie dowiadywałam od kolezanek to z łyżeczki można dawać od 4 miesiąca dopiero....
    daje małemu ok 8-9 i potem na podwieczorek ok 18 nic z kupkami nie było cały czas takie same... żadnych kolek ani nic też chociaż on miał tylko raz kolkę i tak to w ogóle....już za 2 tyg też chce spróbować jabłuszko ale sama bede robić nie kupować...

relgg7rfroacrbi5.png
  • juicca Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

my za miesiąc ruszamy z wprowadzaniem nowych składników

a dziś nasz skarbek kończy 3 miesiące

sylvia, Marysia0312 lubią tę wiadomość

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvia wrote:
    z tego co czytałam i sie dowiadywałam od kolezanek to z łyżeczki można dawać od 4 miesiąca dopiero....
    daje małemu ok 8-9 i potem na podwieczorek ok 18 nic z kupkami nie było cały czas takie same... żadnych kolek ani nic też chociaż on miał tylko raz kolkę i tak to w ogóle....już za 2 tyg też chce spróbować jabłuszko ale sama bede robić nie kupować...

Wiem właśnie ze od 4 mc i moja własnie za 2 tyg skonczy i wprowadzamy kaszke i kleik. :)

4afcc1255b.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz powiedzial zeby zaczac od warzyw, bo nie maja cukru, a owocki sa slodkie i czasem maluchy polubia slodkie i potem problem z warzywami.Kaszki tez powinno sie takie bezcukrowe wybierac.
    Moja kaszka z Hippa nie przyszla wiec kupilam ta o ktorej pisala Paula, mleko modyfikowane tez mamy z Nestle wiec nie powinno byc problemu.
    Ja sie z warzywami wstrzymam, bo Jas urodzony 3 tygodnie za wczesnie, to zaczne dopiero za jakies 3 tygodnie. Gdzies wyczytalam, ze w takich sprawach trzeba brac pod uwage wiek skorygowany, a po za tym w ostatnim miesiacu tylko na moim mleku przybral 750 g, wiec narazie mu to jeszcze wystarcza.
    Ja mam w planie zaczac od bialej marchewki, potem zwykla marchewka, dynia, pasternak - no i to by bylo tyle na 1 miesiac. Potem to sao z ziemniakiem.

Mam do Was jedno pytanie, czy macie juz stale godziny karmien? Ja jak nei mam terminow zadnych to karmie dalej na zadanie. Jas od miesiaca w nocy przesypial 6-7 godzin, a od 4 dni przesypia 8-9. Ehhh a pamietam jak na poczatku bylo karmienie 12 razy na dobe :) Brak snu, oczy podkrazone, a teraz juz takie duze te nasze Maluchy zaniedlugo beda sobie obiadki jadly.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 czerwca 2014, 13:47

juicca, ania_mr lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • ania_mr Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja także karmię na żądanie. W nocy rzadziej bo przesypia od 6-9 godzin zależy od jej humorku ;)a z rozszerzeniem jej diety dopytam się na kolejnym szczepieniu czyli 22 lipca :)

relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2014, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na szczescie narazie szczepienia mamy za soba, nastepne dopiero miedzy 12 a 15 miesiacem zycia, no chyba ze sie na cos "extra" jeszcze zdecydujemy. Jas fizycznie szczepionki przechodzil super, lekko podwyzszona temp i oprocz tego zadnych objawow, ale byl bardzo marudny i potrzebowal wtedy wiecej przytulania.

17u93e5exqfllrog.png
  • sylvia Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2014, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny mam na sprzedaż leżaczek-bujaczek Fisher Price młody nie chce już w nim siedzieć... wibrajce działają, żadnych uszkodzeń jak nowe. Nie wysyłam odbiór osobisty w Poznaniu lub Rokietnicy :)

http://olx.pl/oferta/lezaczek-bujaczek-fisher-price-CID88-ID6elMf.html

relgg7rfroacrbi5.png
  • pillow Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2014, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    h

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2015, 10:47

‹‹ 262 263 264 265 266 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ