MARCOWE MAMUSIE 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
pillow lubi tę wiadomość
-
Pilow Dawid śliczny !!! Sto lat
Aniu bardzo ciekawy ten raport. Daje do myślenia. Dziękuję za przepisy również! Są baaardzo fajne ! Z pewnością skorzystamy
pillow, ania_mr lubią tę wiadomość
-
Sylvia ja kupiłam wodę morską, odciągałam co chwile, smarowałam maścią majerankową i podawałam 3 dni wapno 2,5 ml 2x dziennie. Ale trwało to prawie 2 tygodnie dziecko się męczyło strasznie oby szybko przeszło.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2014, 18:25
-
Dziewczyny ale sie wczoraj wkur...na gimnastyce (zostaly nam jeszcze 2), przychodze, rozbieram Jaska, Jas sobie siada na macie i czekamy na pania. Ona wchodzi i sie wydziera, ze Jas ma 8 miesiecy i nie powinien siedziec (?!?!), nozesz, czy to moja wina ze umie siedziec. Pani powiedziala ze Jas przeskoczyl etapy rozwojowe, bo pelza i siedzi, z pominieciem raczkowania i ze dziecko powinno siedziec jak ma 10 miesiecy, no moze 9, bo wszyskto wczesnijesze to sa wady postawy i wady kregoslupa. Jas siedzi naprawde ladie z wyprostowanymi pleckami, tydzien temu ortopeda byl zachwycony, ale co tam widocznie pani od rehabilitacji wie lepiej (w DE przy takich zawodach nie ma sie zadnych studiow itp, zwykla tzw. szkola zawodowa-system edukacji troche wyglada inaczej niz w Polsce). W czasie cwiczen zauwazyla ze Jas umie sam siadac, raczkowac jakby chcial, ale mu sie nie chce. Nigdy nie podpieralismy go poduszkami, nie sadzalismy jak nie umial, nawet pierwsze papki byly w lezaczku bo nie umial siedziec i go w krzesle do karmienia nie sadzalam. Masakra, wszedzie jest napisane ze kazde dziecko rozwija sie indywidualnie, a tu dowiaduje sie jednak ze nie, ze siedziec dzieci powinny dopiero jak opanuja raczkowanie i to w wieku 10 miesiecy. Troche sie wkurzylam, ale potem mi przeszlo, wyszlo drugim uchem. maz byl mega zdziwiony, bo podobno jas siedzi juz od okolo miesiaca podczas cwiczen i nie wiem skad te pretensje teraz, chyba z racji tego ze powiedzielismy, ze ortopeda uznal rehabilitacje za zakonczona, pani oczywisice twierdzi inadzej i uwaza ze Jas jest jeszcze do tylu za innymi dziecmi. Niech pomysle dlaczego......bo siedzi w wieku 8 miesiecy?!?! Nic nie kumam, ale ciesze sie ze nie dostalismy nastepnego skierowania.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2014, 21:04
ania_mr lubi tę wiadomość
-
Endokobietko sama się podirytowałam tym, co ta pani wam powiedziała .
Kiedy Ryś miał równo 6 miesięcy i się pochorował jedna z lekarek, która go badała, była zdziwiona, że jeszcze sam nie siedzi ;/ w podobnym czasie bedąc na szczepieniu przyglądałam się tablicy rozwojowej i tam była sugestia, ze dziecko siada samodzielnie w 7-8 miesiącu życia, w podobnym czasie raczkuje. Stąd nie wiem co ta kobieta wam nagadała? Chyba, ze w Nieczech dzieci rozwijają się inaczej ... a raczej POWINNY rozwijać się inaczej...
Jestem absolutnie zdania, że każdy dzidziol rozwija się w swoim czasie i widać to jak na dłoni u nas na forum.
A co zrobić wg tej pani skoro niektóre 8 miesięczniki już interesują sie wstawaniem i chodzeniem? Kurde co powiedziałaby np. Sylvii , skoro ALuś ma ledwie 7 miesięcy i wędruje przy meblach. Ma go sprowadzać do parteru na siłę? Zamiast wspierać jego rozwój hamować go, tak?
Z całym szacunkiem, ale to dla mnie jakieś dyrdymały. To tak jak z ząbkowaniem- podobno, kiedy dziecko szybko zacznie ząbkowac to źle, bo ząbki są słabsze, to co ma zrobić Ania skoro jej Alicja dostała ząbki w wieku 4 m? Albo inne mamy, których dzieciaczki zaczęły ząbkować jeszcze wcześniej.
Aż się sama spięłam jak to przeczytałam, a jakbym usłyszała od tej baby takie farmazony, to bym jej dopiero nagadała Dajmy dzieciom sie rozwijać w ich tempie .
W czwrtek byliśmy w klubo-kawiarni takiej wydzielonej ze sporą sala zabaw dla maluszków, z pokoikiem sensoryczym i takimi bajerami różnymi- super sprawa. Poszliśmy w czwórkę Mama, Ryś, Mama nr 2 i Wojtek. Wojtek starszy jest o 2 tygodnie, ale sam jeszcze nie siada(jak się go posadzi super stabilnie siedzi) , próbuje sie czołgać i kilka cm do przodu się przesuwa, choć najlepiej mu wychodzi jak na razie wokół własnej osi. Rysiek przy nim to 4 żywioły, bo jest bardzo ruchliwy. Wstaje, raczkuje, chodzi przy szczebelkach itd. w każdym razie, co z tego? Wojtek fenomenalnie rozwija sie intelektualnie - potrafi klaskać w dłoni, robić paluszkiem '' tu, tu srocza, kaszkę ważyłą', dokładnie bada otaczający go świat, przygląda sie zabawkom na prawdę długo i intensywnie. Każdy bąbel rozwija się inaczej i chwała im za to !!! Ludzie różnią się od siebie- to normalne. Dzieci też mogą - nie mogą- MUSZĄ !
-
Kocur to dodam ze bylam w piatek u dentysty i spytalam o zabki i podobo czym pozniej to beda slabsze i bardziej narazone na prochnice wiec dokladnie odwrotnie do tego co Ty pisalas. Hehe dobre to wszystko i tak najwazniejsze ze nadze bable sa zdrowe i sobie dzielnie radza! Milej niedzieli wszystkim!!!
Kocur lubi tę wiadomość
-
Sylvia to bardzo dziwne. Takie małe dzieci to bez kolejki powinny być przyjęte! Kiedy Ryś miał 6 m i dostał wysypki przy anginie, to pomimo, że nie było naszej p. dr na rejestracji powiedzieli, że mamy przyjść do innej bez kolejki. Sylvia zadzwoń i postrasz- MUSZĄ WAS PRZYJAĆ, kaszel i katar u 8 miesięcznego dziecka to nie jest katar i kaszel i dorosłego. Trzeba to skontrolować. Na coś sie te składki w końcu płaci...
Endokobietko to widzisz u nas wszędziem gdzie nie spojrzysz piszą, ze wszesne ząbkowanie= słabsze ząbki Nic już nie rozumiem, ale tak jak napisałaś najwazniejsze, ze bąble zdrowe !
http://www.forumpediatryczne.pl/porada/przedwczesne-zabkowanie/2948/1.html -
dziewczyny wyjde z siebie dzisiaj....
spierdolilam lekarrke Alexa dzisiaj i wypisalam go z przychodni.... poszłam i znowu go nie przyjma wiec sie wk... przyszla debilka i ze zrobila mi rozpiske- tzn po szpitalu sterydy syrop NO KURDE PRZECIEZ NIE BEDE DAWAC DZIECKU STERYDOW I ADRENALINY NA KASZEL??? ona ze dala rozpiske i powinnam wg niej i dlaczego w pt nie przyszlam ??? i tu mi cisnienie sie podnioslo boPani mowila ze tylko katar ma.... mowie ze kaszel potem dostal a ona dalam pani rozpiske.... poprostu nerwy mi puscily!!!!
ale dzieku Bogu tesciowa mi załatwiła lekarza i jedziemy dzis... bo w innej przychodni na jutro wizyta... nie wiem ale z tego co znam zycie to takie niemowlaki odrazu powinni przyjmowac....
poprostu za przeproszeniem pizgac co niektorychania_mr lubi tę wiadomość