X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARCOWE MAMUSIE 2014
Odpowiedz

MARCOWE MAMUSIE 2014

Oceń ten wątek:
  • KlaraM Ekspertka

Wysłany: 4 października 2013, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam! Ja mam wizytę we wtorek 8.10 i liczę że wszystko będzie ok i poznamy płeć bo narazie nie mamy nawet podejrzeń. Glukozy też jeszcze nie miałam a chodzę do przychodni w szpitalu ginekologiczno-położniczym i widziałam niejednokrotnie jak kobitki się z nią męczą. Termin mam na przełom lutego i marca

Kocur lubi tę wiadomość

9ewnqqmz9x52roeb.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pillow wrote:
    Ja będę miała usg za miesiąc i mam nadzieję, że wówczas poznam płeć dzidziusia, bo już nie mogę się doczekać. A o badaniu cukru lekarka nic mi jeszcze nie mówiła.

Wisnia trzymam kciuki, żebyś na kolejnej wizycie się dowiedziała, kogo masz w brzuszku :)

Dziewczyny mam do Was pytanie - jeśli przyjmujecie rutinoscorbin to w jakich dawkach?

ja biorę Cerutin, bo kobieta w aptece powiedziała, że to to samo, tylko Cerutin tańszy i biorę 2x1 tabl. rano i wieczorem. ;) bo tak lekarz kazał.

pillow lubi tę wiadomość

qb3ci09kgez1zp78.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biorę cerutin 2 razy po 1 tabletce

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 4 października 2013, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaraM wrote:
    Witam! Ja mam wizytę we wtorek 8.10 i liczę że wszystko będzie ok i poznamy płeć bo narazie nie mamy nawet podejrzeń. Glukozy też jeszcze nie miałam a chodzę do przychodni w szpitalu ginekologiczno-położniczym i widziałam niejednokrotnie jak kobitki się z nią męczą. Termin mam na przełom lutego i marca
    Co to znaczy, że sie męczą :D Jakoś nie specjalnie się interesowałam się tą glukozą , ale teraz jak o tym myślę... że to raczej nie należy do najprzyjemniejszych badań ;/ a co jeśli np. zwymiotuję tę glukozę? Moze lepiej na wszelki wypadek kupić dwie dawki :D?

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2019- poronienie zatrzymane 10 tc 💔
    2020- ciąża w bliźnie po cc 8/9tc 💔
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 5 października 2013, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewuszki dzwoniłam do ginekolożki jednak powiedziała że mogę się z tą glukozą wstrzymać do następnej wizyty :P Natomiast tą co mam 18 muszę na wcześniej przełożyć bo umieram z ciekawości :D 2 razy w tym tyg czułam takie jakby "pukanie" i tak codziennie teraz czekam ale już tego nie czuję tylko czasem takie przelewanie...kurcze jakie to jest dziwne to wyczekiwanie można zwariować :P Nie wiem czy Wy też tak macie czy tylko ja tak świruje :>?

Znalazlam cos takiego fajnego na "uspokojenie" mojego wariactwa co o tym myślicie?

http://allegro.pl/nowy-detektor-tetna-plodu-baby-sound-b-zel-usg-i3571762091.html

4afcc1255b.png
  • juicca Autorytet

Wysłany: 5 października 2013, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleńka wrote:
    Dziewuszki dzwoniłam do ginekolożki jednak powiedziała że mogę się z tą glukozą wstrzymać do następnej wizyty :P Natomiast tą co mam 18 muszę na wcześniej przełożyć bo umieram z ciekawości :D 2 razy w tym tyg czułam takie jakby "pukanie" i tak codziennie teraz czekam ale już tego nie czuję tylko czasem takie przelewanie...kurcze jakie to jest dziwne to wyczekiwanie można zwariować :P Nie wiem czy Wy też tak macie czy tylko ja tak świruje :>?

Znalazlam cos takiego fajnego na "uspokojenie" mojego wariactwa co o tym myślicie?

http://allegro.pl/nowy-detektor-tetna-plodu-baby-sound-b-zel-usg-i3571762091.html
    kochana tez dzis miałam dwa razy pukanie takie miłe uczucie a pierwsze pe łzanie poczułam kilka dni temu , raz sie maluch odzywa a potem cisza dzien dwa hehe

Dominika 11.04 2012(18tyg) Aniołek 11.02 2013(7tyg)

3jvz3e5ek8iil2ca.png

https://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5ek8iil2ca.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2013, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleńka wrote:

Tez o tym myslałam jakis czas temu ale poczytałam opinie i sie rozmyśliłam...szkoda pieniędzy na to urzadzenie.

• Kocur Autorytet

Wysłany: 5 października 2013, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby fajny bajer , ale na pewno nie dla mnie... Podczas ostatniej wizyty położna sprawdzała tętno płodu i jeździła mi echosondą po brzuszku dłuższą chwilę i nie mogła złapać tętna. Ona się denerwowała a ja już niemal miałam łzy w oczach , okazało się, że dzidziol leży niziutko i w końcu usłyszałam serduszko :D Jakbym mi ten detektor nie wykrył tętna od razu chyba bym oszalała z nerwów :D ale jako typowy bajer dla opanowanych mamusiek po to np. żeby dać mężusiowi posłuchać to spoko :)

kaaasiaczek_ lubi tę wiadomość

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • Oleńka Autorytet

Wysłany: 5 października 2013, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur wrote:
    Niby fajny bajer , ale na pewno nie dla mnie... Podczas ostatniej wizyty położna sprawdzała tętno płodu i jeździła mi echosondą po brzuszku dłuższą chwilę i nie mogła złapać tętna. Ona się denerwowała a ja już niemal miałam łzy w oczach , okazało się, że dzidziol leży niziutko i w końcu usłyszałam serduszko :D Jakbym mi ten detektor nie wykrył tętna od razu chyba bym oszalała z nerwów :D ale jako typowy bajer dla opanowanych mamusiek po to np. żeby dać mężusiowi posłuchać to spoko :)

A to jednak masz racje...zapytam o to na wizycie może gin coś doradzi :)
    Mój dzidziuś jest dziś wyjątkowo aktywny co chwile mi coś burczy i przelewa się w brzuchu :D

4afcc1255b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2013, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś rozmawiałam na temat tego detektora z lekarzem w szpitalu i powiedział mi tak ze po pierwsze często łapie on tentno pempoeiny a nie dziecka więc gdy dzieje sie coś niepokojącego często kobiety właśnie przez detektor lekceważą niepokojące objawy i ze zdarza sie rownież tak ze dziecko sie odwraca i poprostu taki detektor nie łapie tentna i sieje nie potrzebna panikę i ze on osobiście odradza ale ze to już jest wybór kobiety :) i ze on raczej zainwestował by te pieniądze w monitor oddechu dziecka jak sie już urodzi bo to jest bardziej potrzebne ;)

kaaasiaczek_, juicca lubią tę wiadomość

• Kocur Autorytet

Wysłany: 5 października 2013, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleńka - tyle miejsca mają w brzuchu te małe szkraby, że latają po nim jak szalone, ale to chyba dobrze, bo ćwiczą umiejętności i póki co mogą bez przeszkód prostować sobie nóżki :) ja jestem bezlitosna dla mojego szkraba bo jak tylko lepiej się poczuję to 'w przerwie mojej zdrowej diety' chętnie sięgnę po pączka, czekoladę czy grzankę z masłem czosnkowym, albo colę... niestety ... aż wstyd mi sie przyznać, ale dzidziol wtedy chyba najbardziej wariuje.

Endokobietka lubi tę wiadomość

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • wisnia11 Autorytet

Wysłany: 6 października 2013, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe wariuje bo mu cukru dostarczasz :)
    ja stwierdziłam że jeszcze nie czuje ruchów maleństwa. Lekarka to potwierdziła. czuje takie bulgotanie, łaskotanie gdzieś w okolicy pępka i nad nim. a dziecko jest na samym dole, jakieś 5 cm poniżej pępka więc nie mogę czuć ruchów tak wysoko. ginekolożka powiedziała że poczuje ruchy ok 20 tygodnia może 21 bo moja ciąża rozwija się książkowo więc na wcześniejsze łaskotanie nie mam szans.
    szczególnie że powiedziała że ruchy to jest 3 termin wyznaczenia porodu. czyli od pierwszych ruchów dodaje się 20 tygodni i wychodzi szacunkowy termin.
    a mi termin z ostatniej miesiączki pokrywa się z terminem z USG. wahanie jest ok 2 dni. więc najprawdopodobniej pierwsze ruchy też się będą pokrywać.
    no cóż muszę czekać :)

dziewczyny i przyznaję się że mam już wszystkie ciuszki niezbędne do przyjęcia małego lokatora :)
    jeśli będziecie chciały to mogę wam napisać dokładnie co mam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2013, 14:59

kaaasiaczek_ lubi tę wiadomość

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2013, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm tzn że jak ja poczułam w 15t3d ruchy to urodzę w 35 lub 36 tygodniu?

Wiśnia jeśli możesz to napisz co kupiłaś , ja dopiero będę kupowała ciuszki:) i w zasadzie nie wiem ile kupić kaftaników itp.:)

• wisnia11 Autorytet

Wysłany: 6 października 2013, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marysia nie wiem jak to dokładnie jest z tymi ruchami... ale czy to co czułaś w 15 tyg. to nie były jelita czasem?? a może ciąża jest wcześniejsza niż myślisz? a jaki ci termin wychodzi z USG??

jak bede miała chwile to wypisze wszystko. :)
    chciałam jeszcze powiedzieć że obecnie w tesco jest 30-50% obniżka na ciuszki niemowlęce :)

u79ep1.png
    k3xSp2.png
  • kaaasiaczek_ Autorytet

Wysłany: 6 października 2013, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisnia11, a do kiedy ta przecena? :)

qb3ci09kgez1zp78.png
  • Kocur Autorytet

Wysłany: 6 października 2013, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiśnia a może uda Ci się wrzucić jakieś zdjęcia :> ? a oprócz ciuszków masz coś jeszcze dla malucha?
    Ja jeszcze kompletnie nic nie mam, ale plus taki że zaczynamy remont pokoiku :)
    Co do dodawania tych 20 tygodni, to chyba też o tym pisałam :) Mój mąż przeczytał o tym w prasie :) W sumie u mnie też by wyszedł jakiś 37 tydzień- mam nadzieję, że jednak nie będzie to wcześniej niż połowa lutego bo mam sesję :D z resztą będziemy tu pewnie wszystkie do końca to zobaczymy, czy ta metoda się sprawdzi :)

2014- synek cc 36 tc
    2016- adopcja córeczki
    2024- córeczka cc 36 tc
    202406105056.png
  • KlaraM Ekspertka

Wysłany: 6 października 2013, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kocur: pisałam że kobiety się męczą z tą glukozą bo im jakoś nie wchodzi, za słodka pewnie a sporo trzeba tego wypić, ja nie miałam jeszcze okazji jej próbować :-)
    Właśnie, do kiedy jest przecena w Tesco? Byłam tam raz, wybór duży ale dość drogo było, bo to jakaś teskowa kolekcja była a ja nic jeszcze nie mam. We wtorek mam usg, liczę na dobre wieści i poznanie płci więc mam nadzieję że już będę mogła coś kupić na początek, choćby jeden ciuszek.
    Ja poczułam ruchy jakiś tydzień temu tak pewniej a pierwsze delikatne może ze dwa tyg temu, czyli jakiś 37-38 tydz wychodzi według waszej teorii :-)

9ewnqqmz9x52roeb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2013, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wisnia11 wrote:
    marysia nie wiem jak to dokładnie jest z tymi ruchami... ale czy to co czułaś w 15 tyg. to nie były jelita czasem?? a może ciąża jest wcześniejsza niż myślisz? a jaki ci termin wychodzi z USG??

jak bede miała chwile to wypisze wszystko. :)
    chciałam jeszcze powiedzieć że obecnie w tesco jest 30-50% obniżka na ciuszki niemowlęce :)

Ciąża nie jest wcześniejsza bo miałam akurat ocene jajeczkowania w cyklu w którym zaszłam:) także wiem dokładnie kiedy dzidziuś się począł:)

To na pewno nie były jelita,sama sie zdziwiłam że tak szybko ale lekarz powiedział że wszystko możliwe :) Dziś już nawet widziałam jak mój brzuszek się delikatnie unosił:) takie małe kopniaczki-super widok!

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 7 października 2013, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny!
    Nie bylo mnie 4 dni na forum, wiec w skrocie wtrace moje 3 grosze.

Test glukozy mam przewidziany w 24 tygodnu ciazy.

Ruchow dziecka nie czuje wogole (czasem czuje jakby laskotanie ale nie wiem do konca co to jest, dzisiaj jest 18+4). Od tygodnia wogole nie czuje, ze jestem w ciazy. W weekend bylam nawet 2 razy na nordic walking i bylo tak jak przed ciaza.
    Jedynym moim objawem jest rosnacy brzuch, ktory juz (chyba dzieki duzym iloscia magnesu) wogole nie boli no i zmeczenie.

Chyba jestem jedyna osoba na tym forum, ktora nie ma zupelnie nic kupionego pod katem dziecka, nawet 1 skarpetki, 0, nic, nawet o tym jeszcze nie mysle. Nie wiem czy to dobrze czy zle, ale raczej nie planuje zadnych zakupow w tym roku.
    Narazie modle sie zeby bylo z dzieckiem wszystko ok i zbieram kase. Marzy mi sie zeby potem wejsc do 1-2 sklepow i kupic wszystko naraz.

Za 10 dni nastepna wizyta.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 października 2013, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko ja mam tylko 2 bodziaki kupione:) też mam w planach zakupy w grudniu styczniu -póki co robimy remont łazienki także pieniążki idą póki co na ten cel.

‹‹ 40 41 42 43 44 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ