MARCOWE MAMUSIE 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Endokobietka wrote:Witajcie dziewczyny!
Nie bylo mnie 4 dni na forum, wiec w skrocie wtrace moje 3 grosze.
Test glukozy mam przewidziany w 24 tygodnu ciazy.
Ruchow dziecka nie czuje wogole (czasem czuje jakby laskotanie ale nie wiem do konca co to jest, dzisiaj jest 18+4). Od tygodnia wogole nie czuje, ze jestem w ciazy. W weekend bylam nawet 2 razy na nordic walking i bylo tak jak przed ciaza.
Jedynym moim objawem jest rosnacy brzuch, ktory juz (chyba dzieki duzym iloscia magnesu) wogole nie boli no i zmeczenie.
Chyba jestem jedyna osoba na tym forum, ktora nie ma zupelnie nic kupionego pod katem dziecka, nawet 1 skarpetki, 0, nic, nawet o tym jeszcze nie mysle. Nie wiem czy to dobrze czy zle, ale raczej nie planuje zadnych zakupow w tym roku.
Narazie modle sie zeby bylo z dzieckiem wszystko ok i zbieram kase. Marzy mi sie zeby potem wejsc do 1-2 sklepow i kupic wszystko naraz.
Za 10 dni nastepna wizyta.
Całkowicie Cię rozumiem U mnie mama z siostra szaleją z zakupami natomiast ja zachowuje dystans ... Ale tak to już jest jak się raz dziecko straci to się człowiek po prostu boi i woli jednak poczekać to całkiem normlane !
Ps Dziś w nocy zbudzil mnie taki kilkusekundowy ostry ból brzucha po lewej stronie na dole ... nie wiem czy mam się niepokoić ? -
Oleńka wrote:Całkowicie Cię rozumiem U mnie mama z siostra szaleją z zakupami natomiast ja zachowuje dystans ... Ale tak to już jest jak się raz dziecko straci to się człowiek po prostu boi i woli jednak poczekać to całkiem normlane !
Ps Dziś w nocy zbudzil mnie taki kilkusekundowy ostry ból brzucha po lewej stronie na dole ... nie wiem czy mam się niepokoić ?
Ja czylalam wczoraj, ze takie bole jednostronne i krotkotrwale w tym okresie ciazy to rozciagajace sie wiezadla, wiec nie ma powodu do obaw. Ja sie teraz martwie bo od tygodnia wogole mnie nic nie boli, nie czuje ruchow, ani wogole nic i to mnie chyba nawet bardziej martwi niz te wczesniejsze bole - i tak zle i tak niedobrze -
więc tak. Obniżka cen w tesco na ciuszki niemowlęce jest do 16 października od razu mówię że w poznaniu oblężenie właśnie w tym dziale więc trafić na ciuszki w rozmiarze 0-0 (56) czy 0-3 (62) jest raczej ciężko.
ostre, krótkotrwałe bóle z jednej strony brzucha to najprawdopodobniej kolka jelitowa. przeżywałam to niejednokrotnie.
jak wrócę do domu może uda mi się zrobić parę zdjęć to wrzucę. ja też raczej nie szaleje z kupowaniem bo to moja mamuśka wszystko kupiła ale takie zakupy są mega przyjemne te wszystkie maleńkie ciuszki
oprócz ciuszków nie mam nic...
aaa i apeluje do was mamuśki... rodzimy w marcu. może na koniec lutego więc będzie zimno. kupcie już teraz chociaż grubą czapkę i jakiś grubszy pajacyk. ja osobiście nie mam zamiaru kupować kombinezonu bo bez sensu tylko na wyjście ze szpitala. kupiłam polarowy pajacyk i taką grubszą bluzę.
piszę o tym bo kobiety w zaawansowanej ciąży będą kupować te malutkie czapki na zimę a później to już wejdzie kolekcja wiosenna i nie będzie. przynajmniej tak mi się wydaje. lepiej kupić wcześniej niż później latać po sklepach w poszukiwaniu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2013, 10:08
kaaasiaczek_ lubi tę wiadomość
-
wisnia11 wrote:wkleję wam linki wczorajszych zakupów w H&M:
http://www.hm.com/pl/product/15796?article=15796-A
http://www.hm.com/pl/product/13110?article=13110-A
http://www.hm.com/pl/product/10680?article=10680-C
Skarpeteczki mnie rozwalily, ale slodkie
wisnia11 lubi tę wiadomość
-
Ale piękne te ciuszki ... ja dziś po raz kolejny miałam odwołane zajęcia, więc0 poszłam do C&A, ale jakoś nie umiem jeszcze nic kupić Wszystko takie słodkie- nie wiem co wybrać, nie umiem sobie nawet wyobrazić mojego maluszka w tych wszystkich łaszkach Planowałam w sumie zacząć zakupy w październiku, ale odkładam na później.
Mój Rysio wczoraj skopał ojca Pierwszy raz ! Zazwyczaj jak każę mu przykładać dłoń do brzucha to mały ucieka, albo kopie tak delikatnie, że nic nie czuć Wczoraj mama pojadła wieczorem frytek i sajgonki i mały dostał takiego kręcioła, że tatko z zaciekawieniem ogladał gulki na brzusiu no i macał cały czas i nie dowierzał Wczoraj stanęłam na wagę- w sumie 9 kg na plusie- na duchu podnosi mnie tylko fakt, że ludzie mówią, ze nie widać wcale tego, tylko po brzusiu troszkę (choc nie wiem czy mówią szczerze ) - ludzie się przecież boją mówić niemiłych rzeczy ciężarnym hehheEndokobietka, kaaasiaczek_, wisnia11 lubią tę wiadomość
-
wisnia11 wrote:wkleję wam linki wczorajszych zakupów w H&M:
http://www.hm.com/pl/product/15796?article=15796-A
http://www.hm.com/pl/product/13110?article=13110-A
http://www.hm.com/pl/product/10680?article=10680-C
też mam ten ostatni zestaw skarpetek i ten komplecik body, spodenki i czapka, również z tej serii. nie mogłam się kiedyś powstrzymać jak to zobaczyłam
Endokobietka, wisnia11 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, mam jedno pytanie do Was:
czy szczepicie sie przeciwko grypie?
Ja szczepie sie od 10-12 lat co roku i od kiedy sie szczepie naprawde bywam przeziebiona w zimie, ale tak naprawde grypy nie mialam ani razu, wczesniej dosc czesto. Teraz pytalam mojej ginekolog i powiedziala, ze wlasnie w ciazy powinnam sie zaszczepic, bo przed nami zima, a w 2-3 trymestrze szczepionka jest nieszkodliwa i wrecz zalecana.
Jakie jest Wasze zdanie/doswiadczenie na ten temat?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2013, 13:39
-
To znalazlam w internecie, praktycznie wszyskto co znalazlam sie pokrywa:
"Szczepionka przeciw grypie powinna być stosowana przede wszystkim u osób szczególnie narażonych na zachorowanie czyli u grup zawodowych pracujących w dużych skupiskach ludzi lub szpitalach. Inną grupą osób potrzebujących szczepień są ci, u których ewentualne powikłania są wysoce prawdopodobne, lub u których powikłania mogłyby wywołać poważne problemy zdrowotne. Są to osoby przewlekle chore, niemowlęta i małe dzieci do drugiego roku życia, kobiety w ciąży (szczepionka chroni matkę i dziecko w pierwszych miesiącach życia). Dzieci szczepi się na grypę od 6 miesiąca życia."
Wybieram sie jutro do mojego lekarza rodzinnego, jesli on tez bedzie za szczepienie, to sie zaszczepie.
-
Kiedyś się szczepiłam przeciwko grypie , teraz juz nie... z tego co słyszałam że gdy sie zaszczepisz a choróbsko Cie dopadnie to jeszcze gorzej się to przechodzi
Każdy organizm inaczej to przechodzi -
Ja chyba jednak czuje mojego Malucha, bo dzisiaj w pracy jeden gosc tak mnie przez telefon wkurzyl, ze myslalam ze mu walne sluchawka i od razu po moich nerwach bylo w brzuchu bardzo ruchliwie, wiec to chyba jednak Dziecko a nie jelita.
Kocur lubi tę wiadomość
-
ja chyba też już czuje.
dzisiaj rozmawiałam z koleżanką i pytałam o to i ona powiedziała cze to dzidziuś a nie jelita. zmyliła mnie wysokość tego burczenia. koleżanka powiedziała mi że to nie musi być w dole brzucha. choć dziecko jest poniżej pępka ruchy mogę odczuwać powyżej bo to zależy od połączeń nerwowych. ona czuła po lewej stronie. ja czuje tak częściej po prawej -
Wisnia11 ja mam wlasnie ten problem, ze praktycznie czuje te dziwne laskotanie wszedzie, bardziej z lewej strony, ale z rpawej czasem tez. Na ostatnim USG widzialam jak Maluch sie mocno rusza na monitorze, a ja wtedy nic nie poczulam, dlatego zalozylam ze to jeszcze nie to, no ale to badanie bylo 2 tygodnie temu, wiec moze to jednak ONO!
-
wiśnia11 - super ciuszki, koleżanka właśnie 2 tygodnie temu kupiła te skarpetki a nie chciała powiedzieć gdzie ;P
Ja dziś dzień w łóżeczku coś mnie pobolewa brzuch - jutro wizyta na 8.45
Dziewczyny a jakie witaminy bierzcie o ile bierzecie bo ja miałam teraz na 2 tyg Femibion Natal 2 ale znalazłam a aptece o połowe tańszy Witaminer z DHA ( niewiem czy dobrze pamiętam nazwe) o takich samych składnikach tabletka i kapsułka . Czy któraś z Was stosuje może ten preparat ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2013, 15:03
-
Endokobietko jeżeli sie szczepisz każdego roku to lepiej sie zaszczep i teraz tym bardziej, że jesteś w ciąży. Ja kiedyś szczepiłam się zawsze i każdego roku przechodziłam jakieś dokuczliwe przeziębienie i mama mi oczywiście mówiła, że to łagodna grypa, jakbym nie przyjęła szczepionki to dopiero źle bym przechodziła itp. Od 4-5 lat nie szczepie się i nie choruję- codziennie biorę wit. C i ubieram się na cebulkę, więc mam nadzieję, że w tym roku też będzie okej
Co do ruchów to bardzo możliwe , bo przecież dzieci reagują na nasze emocje- odczułam to jak byłam u dentysty A ruchy od jelit można odróżnić po miejscu występowania- taki mi się wydaje... jelita jednak bliżej środka brzucha - w okolicach pępka, a kopniaki niziusieńko i da się zaobserwować na skórze:) -
Viril wrote:wiśnia11 - super ciuszki, koleżanka właśnie 2 tygodnie temu kupiła te skarpetki a nie chciała powiedzieć gdzie ;P
Ja dziś dzień w łóżeczku coś mnie pobolewa brzuch - jutro wizyta na 8.45
Dziewczyny a jakie witaminy bierzcie o ile bierzecie bo ja miałam teraz na 2 tyg Femibion Natal 2 ale znalazłam a aptece o połowe tańszy Witaminer z DHA ( niewiem czy dobrze pamiętam nazwe) o takich samych składnikach tabletka i kapsułka . Czy któraś z Was stosuje może ten preparat ?
Ja bralam od poczatku Femibion 1, teraz biore Femibion 2, a w sobote kupilam GynVital i teraz biore 1 dzien Femibion2, jeden dzien GynVital. Sklad podobny, GynVital dodatkowo ma troche magnezu i wapnia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2013, 15:16
-
Kocur wrote:Endokobietko jeżeli sie szczepisz każdego roku to lepiej sie zaszczep i teraz tym bardziej, że jesteś w ciąży. Ja kiedyś szczepiłam się zawsze i każdego roku przechodziłam jakieś dokuczliwe przeziębienie i mama mi oczywiście mówiła, że to łagodna grypa, jakbym nie przyjęła szczepionki to dopiero źle bym przechodziła itp. Od 4-5 lat nie szczepie się i nie choruję- codziennie biorę wit. C i ubieram się na cebulkę, więc mam nadzieję, że w tym roku też będzie okej
Co do ruchów to bardzo możliwe , bo przecież dzieci reagują na nasze emocje- odczułam to jak byłam u dentysty A ruchy od jelit można odróżnić po miejscu występowania- taki mi się wydaje... jelita jednak bliżej środka brzucha - w okolicach pępka, a kopniaki niziusieńko i da się zaobserwować na skórze:)
Tez tak chyba zrobie z tym szczepieniem, zwlaszcza ze do pracy jezdze srodkami komunikacji miejskiej, a wiadomo jak to w zimie w autobusach jest.