Marcowe Mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMadziutek powodzenia na wizycie
Mój brzuch jakby dziś zniknąłw ogóle raz jest wyraźniejszy raz mniej
a ponoć mieszka w nim Junior
Właśnie patrzę na naszą listę (znowu nie wiem kiedy mam wizytę bo będę łapać lekarz w ostatniej chwili) ale tak sobie myślę, że może zrobimy sobie jeszcze kolumnę z datami badań połówkowych? co myślicie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2014, 09:50
madziutek 23, czekaja, Dorka1979 lubią tę wiadomość
-
O czym świadczy kształt brzucha w ciąży?
Ciężarne mają dziś badania USG i minęły czasy, gdy wróżono płeć dziecka z kształtu brzucha. Nie było w tym za grosz prawdy. To nie płeć dziecka, ale geny, mięśnie, waga mamy, a także położenie płodu w macicy określają kształt brzucha w ciąży. Gdy malec układa się pupą do góry lub do dołu, jego nóżki i główka są przygięte do klatki piersiowej. Słowem jest zwinięty w kuleczkę. Wtedy brzuszek jest bardziej okrągły i przypomina piłkę. Gdy w dodatku kobieta jest młoda, wysportowana, to nawet pod koniec drugiego trymestru ciąży, patrząc na nią z tyłu, można w ogóle nie dostrzec, że spodziewa się dziecka. Zdarza się jednak, że malec układa się nietypowo, bo poprzecznie. Ma zatem pupę z jednej strony brzucha, a główkę z drugiej. Wtedy brzuch może być bardziej owalny niż okrągły i wygląda trochę jak piłka do rugby. Podobny kształt mają często brzuszki kobiet, które były już w ciąży kilka razy lub które mają nietypową, wąską budowę miednicy. Nie wierz, gdy mówią: „Jeśli brzuszek jest spiczasty, urodzisz chłopca, jeśli okrągły, powitasz na świecie dziewczynkę”. -
bella82 wrote:Pocahontas gratujacje
dziewczyny a ja juz nie wiem co robic, wczoraj po poludniu zaczela mnie tak glowa bolec, ze szok. ale postanowilam nie brac tabletki, na wieczor to z bolu nie dalam rady wytrzymac i poszlam spac. najpierw sie nasmarowalam amolem, nakleilam Apap ice. niestety sen nie pomogl i dzis znowu boli mnie glowanie chce brac apapu bo ostatnio pare razy wzielam (raczej po pol tablekti ale chyba ze 2razy cala). co robic?
pytalam ost lekarza co i jak moge brac jak boli glowa i on (b. dobry lekarz)powiedzial ze Apap najlepiej od razu 2tabl. do 3x/dobe czyli razem 6szt/dobe wiem ze duzo ale tak powiedzial ja narazie jak bralam to 1/dobe i po ok 3h przechodziloponoc lepiej cos wziac niz sie meczyc bo dzidziusia tez to meczy jak i mamusie
-
nick nieaktualnyBella potwierdzam to co napisała słodka - mój lekarz też powiedział, że jeśli ból jest mocny to lepiej wziąć tabletkę niż się męczyć. Przy czym mówił, że przy niewielkim bólu lepiej spróbować czegoś innego.
slodka100, bella82 lubią tę wiadomość
-
Ponawiam swoje pytanie do kobitek ktore maja juz dziecko: czy jak wozilyscie je w gondolce to czy byla wam potrzebna regulacja zaglowka bo widze ze wchodza normy ze w gondoli dziecko bedzie tylko lezec a mam jeszcze jakby co opcje kupienia wozka z ta regulacja dopoki nie wyprzedadza tych dawnych modeli
Dorka1979 lubi tę wiadomość
-
Sarah88 wrote:O czym świadczy kształt brzucha w ciąży?
Ciężarne mają dziś badania USG i minęły czasy, gdy wróżono płeć dziecka z kształtu brzucha. Nie było w tym za grosz prawdy. To nie płeć dziecka, ale geny, mięśnie, waga mamy, a także położenie płodu w macicy określają kształt brzucha w ciąży. Gdy malec układa się pupą do góry lub do dołu, jego nóżki i główka są przygięte do klatki piersiowej. Słowem jest zwinięty w kuleczkę. Wtedy brzuszek jest bardziej okrągły i przypomina piłkę. Gdy w dodatku kobieta jest młoda, wysportowana, to nawet pod koniec drugiego trymestru ciąży, patrząc na nią z tyłu, można w ogóle nie dostrzec, że spodziewa się dziecka. Zdarza się jednak, że malec układa się nietypowo, bo poprzecznie. Ma zatem pupę z jednej strony brzucha, a główkę z drugiej. Wtedy brzuch może być bardziej owalny niż okrągły i wygląda trochę jak piłka do rugby. Podobny kształt mają często brzuszki kobiet, które były już w ciąży kilka razy lub które mają nietypową, wąską budowę miednicy. Nie wierz, gdy mówią: „Jeśli brzuszek jest spiczasty, urodzisz chłopca, jeśli okrągły, powitasz na świecie dziewczynkę”.juz sie pośmiać nie można.................
czekaja, noa8, Justyska89 lubią tę wiadomość
-
Witam mamuśki miałam okropny sen i nie mogę przestać o tym myśleć a do wizyty równy tydz. Madziulek trzymam kciuki;-) Bella współczuję bólów głowy nie wiem co może pomoc bo mnie bardzo rzadko boli. Slodka ja się nie znam na tym ale te wózki które oglądam w necie maja regulacje zaglowka co nie znaczy ze musimy z niej kozystac.
Pocahontas też niestety nie pomogę moze wpisz te skróty w Google ja tak czasem robie;-)madziutek 23, bella82 lubią tę wiadomość
[/url]
-
pocahontas moze na forum ciaz blizniaczych Ci pomoga??
sun sun a ja po ruchach wnioskuje ze moj maly lezy w poprzek a mam okragly brzuch..
ale moze dlatego ze jest jeszcze malutki ;*
zreszta nie wazne jaki ksztalt brzuszka... wazne kto znajduje sie w srodku)
SunSun, czekaja lubią tę wiadomość
-
Pocahontas ja rozniez mimo szczerych checi nie umiem rozszyfrowac. jeśli lekarz powiedział że wszystko ok to tylko tym sie sugeruj choc wiem jak mecza niezrozumiale tresci na wyniku badania:) wiec moze poszukaj w necie:)
Sarah widzę ze opierasz sie tylko na twardych dowodach czrno na białym. Niewatpie ze tak jest po prostu z czystej ciekawosci pytam dziewczyny jak jest u nich:) nie spinaj sie tak:)
SunSun, kasss, noa8, Justyska89 lubią tę wiadomość
-
Sun sun ja na poczatku mialam takie pekajace babelki takie pukniecia jakby powietrza i to wlasnie w takim momencie ciazy jak Ty jestes teraz:) a od niedzieli czuje juz takie jakby maluszek sie obcierał o wnetrze brzucha jak koty nieraz smyraja nas po nogach;) nie wiem czy zrozumialas o czym mowie:) jeszcze do kopniec pewnie mam kupe czasu:)
SunSun lubi tę wiadomość
-
kasss wrote:dziewczyny można jeść grzyby w ciąży? Mama zrobiła sos grzybowy do gołąbków z grzybów które zbiera babcia ??
Kasss ja jadłam sos grzybowy kilka razy. Też się zastanawiałam czy w ciąży się powinno jesć bo grzyby ciężko strawne i takie tam ale wyczytałam w książce i w necie,że nawet sie powinno jeść bo mają dużo witaminy (chyba) B6 i bardzo dobrze wpływają na wzrok i coś tam jeszczeTakże śmiało zajadaj
Też bym gołąbęczka takiego wtrąbiła z sosikiem;) Mniam
Co do brzuszków-u mnie dziewczynka i brzuszek nie wygląda jak piłka więc też się tak jakby sprawdzakasss, czekaja, Dorka1979 lubią tę wiadomość