Marcowe Mamusie 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyScarlett mam do ciebie pytanie odnośnie zusu. dzisiaj tak się zastanawiam czy jak przychodzą panie na kontrolę z zusu a mnie nie zastana to muszą zostawić jakąś wiadomość żebym się do nich zgłosiła czy mogą zatrzymać wypłatę odrazu bez żadnego słowa
-
nick nieaktualnyKasss wydaje mi sie ze jak wody odejda to trzeba w miare szybko pojechac do szpitala, wiadomo ze nie odrazu sie urodzi ale bezpieczniej w szpitalu niz w domu przeciagac. Krotki prysznic ok pewnie sie zdarzy:-) ale pewnie ja bym juz i sniadania nie tknela z nerwow:-)
U mnie troszke inaczej wszystko bylo bo ja lezalam na pato wczezniej i mialam wywolywany porod wiec nie mialam stresu z dojazdem do szpitala z zaskoczenia i na szybko. Ja rano w niedziele wiedzialam po zalzeniu cewnika ze do poniedzialku na pewno urodze, ani skurcze, ani wody nie wziely mnie z nienacka:-) wszystko bylo zaplanowane przez lekarke. Kiedy, co i jak ... Teraz mam stres jakbym pierwszy raz miala rodzicMamaAdasia lubi tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny! Staram się śledzić Was na bieżąco, ale nie zawsze mam wenę, żeby coś napisać, więc gratuluję wszystkich wizyt i rosnących maluchów
Trzymam też kciuki za dzisiejsze
W ogóle ostatnio nie mam na nic siły, jestem wypompowana. Mieszkanie wygląda coraz gorzej, a ja już trzy dni zabieram się za sprzątanie. W dodatku mała jakoś dziwnie ułożyła mi się w brzuchu (widać że brzuch jest większy z lewej strony) i przez to ciągnie mnie w dole brzucha, drętwieje noga i czasami ledwo chodzę. A przecież jeszcze 4 miesiące!
Ostatnio na wkładce też zauważyłam, że śluz jest bardziej kremowy i jakby żółtawy, ale póki nic innego się nie dzieje postanowiłam się tym nie przejmować. -
Justynka jezeli panie z Zusu Cie nie,zastana to niestety nie zostawiaja zadnej informacji ze byly. Najpierw zauwazysz, ze nie masz kasy na koncie a potem przyjdzie list z zusu ze byla kontrola, nie bylo Cie wiec wyplata srodkow zostaje zatrzymana do wyjasnienia. Dopiero jak wplyna do niech papiery z Twoimi wyjasnieniami, zus ma 30 dni od tego momentu na wyplate zaleglej kasy. Mniej wiecej w tym samym czasie dostaniesz list,z zusu ze wszystko jest ok i ze pieniadze sa odblokowne...Nadia, 24.02.2015 godz. 15:25
3080 gram szczescia i 53cm radosci!! -
nick nieaktualnyNo właśnie z tym ZUSem to jest dziwna sprawa bo czasami coś zostawiają a czasami nie (spotkałam się i z takim i z takim podejściem). Na pewno muszą Cię listownie poinformować, że wstrzymali Ci zasiłek i z jakiego powodu. A potem tak jak pisze Madzik - Ty składasz wyjaśnienia (albo pracodawca jeśli to oni czegoś niedopilnowani albo zrobili źle, tylko że w takiej sytuacji pismo z ZUSu trafia do firmy i Ty możesz się nawet o tym nie dowiedzieć) i czekasz.
-
Jeszcze się pożalę, ze ostatnio mam wrażenie jakby w brzuchu już nie było na nic miejsca i przy oddychaniu czuję, że jak bardzo skóra się napina, jakby było jej za mało. Na szczęście rozstępów jeszcze nie zauważyła, ale kto wie...
A! Mam kuzynkę, która też ma termin na koniec lutego. Dowiedziałam się, ze cała rodzina już wie, ze spodziewa się Zosi, więc ku uciesze mojego męża postanowiłam zrezygnować z dublowania tego imienia. Od kilku dni moim faworytem jest właśnie imię Laura (tylko zastanawiam się nad ewentualnymi zdrobnieniami), a mąż wciąż tylko powtarza "a co myślisz o imieniu... Nina". No właśnie nie wiem co myślę, ale skoro jemu tak bardzo się podoba? Co myślicie? -
Kasss ciasto wyglada naprawde smakowicie! mniam
Sarah nie stresuj sie tak, pomysl o Kruszynce pod serduchemz tego co ja wiem nie mozna brac zadnych lekow na uspokojenie
MartaM ja tez mam czasem takie uczucie!jakby mial mi brzuch eksplodowac, uczucie jakby nie bylo juz miejsca :-)Nina fajne imie, corka mojej kuzynki ma na imie Ninkakasss lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyScarlett i Madzik pytam tylko tak z ciekawości. ostatnio nad tym się zastanawiałam pytałam dziewczyn z mojej firmy czy miały jakąś kontrole i nie miały. i tak się zastanawiam czy jak jest fim ponad 20 osób nawet ponad 200 to zus idzie na kontrolę sam z siebie czy mój pracodawca źle a zusowi. bo ja pieniądze dostaje z zakładu cały czas a zus zwraca mojemu pracodawcy wiec zastanawiam się jak to jest
-
nick nieaktualnyJak pracujesz w dużej firmie to szanse, że kontrola z ZUSu do Ciebie przyjdzie są mniejsze, choć w teorii też jest to możliwe. Pracodawca zawsze może poinformować ZUSu, że ma wątpliwości w kwestii zasadności Twojego L4 i wtedy ZUS na 99% to sprawdzi. Ale nawet jak pracodawca nie naśle na Ciebie ZUSu to i tak ZUS sam może przyjść. U mnie w pracy była taka sytuacja - na nikogo ZUSu nie nasyłaliśmy a ZUS sam postanowił sprawdzić L4 jednej osoby i w ogóle zrobiła się z tego gruba akcja bo i pracownik był wzywany do ZUS i jak u nich byłam (w imieniu firmy) i chyba nawet z lekarzem rozmawiali. Zażądali całej masy dokumentów ale na szczęście to była czysta sprawa i nie mieli się do czego przyczepić: ani do firmy ani do pracownika. Ale do dziś się zastanawiam czemu tak się do tego przyczepili, czy to był pech, czy ktoś (np. jakiś inny pracownik) chciał narobić problemów albo firmie albo tej dziewczynie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 13:06
-
Gosiaczek no właśnie ja to od razu bym jechala i dla tego mnie to zdziwilo ze tak spokojnie do tego podeszla a mogla nie dojechać do szpitala rożnie moze byc wiec lepiej nie ryzykować
MartaM Nina ładnie ale wszystkie imiona są ładne zależy co sie komu podoba musicie wybrac razem z mężem
U nas na szczeście kontroli nie ma ale ja przeważnie w domu jestem ale jak pech to wystarczy wyjsc na chwile i już problemy a mi wlasnie przyszly te pieniadze co zabrali 25% za 3 dni co ksiegowy sie spóźnił z zaswiadczeniem.[/url]
-
nick nieaktualnymożliwe ze jakiś pracownik chciał narobić dziewczynie problemów tez o takim czymś słyszałam u mnie w firmie tylko to była sprawa depresji nie ciąży. ale później wyszło ze to pracownik. jaka moja firma jest taka jest ale nie słyszałam jeszcze żeby na kogoś zus nasylali także mam nadzieje będzie oki:-)
-
W moim przypadku zalezy od oddzialu Zusu. W moim miescie jest kilka oddzialow i w jednych kontroluja sami z siebie a w innych nie. W mojej firmie nikt kontroli nie zlecil, sami przychodzili w pierwszej ciazy i teraz tez juz raz byli mimo, ze mam zwolnienie z kodem 2 czyli moge chodzic. Nie wiem jak sie wytlumacze nieobecnoscia. W razie czego zbieram paragony z apteki i piekarni bo po chleb i leki mozna wyjsc. Bezsensu to tlumaczenie, jestem zla na ta sytuacjeNadia, 24.02.2015 godz. 15:25
nick nieaktualnyI tak przy chodzącym L4 jest lajt bo zawsze idzie to jakoś wytłumaczyć. Przy leżącym jest problem bo wtedy nawet po chleb średnio można iść. I na pewno dziewczyny uważajcie, żebyście nie powiedziały coś w stylu że jesteście na L4 bo macie stresującą/ciężką pracę. W myśl przepisów to nie jest powód do L4 i ZUS może się przyczepić.
Ogółem większość spraw z ZUSem jest do wygrania więc spokojnie. Tylko niestety często kosztuje to sporo nerwów.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 13:25
-
Ostatnio przy l4 "musi lezec" mialam kontrole i mnie nie bylo. Wyslalam im zaswiadczenie od dentystki, ze bylam na leczeniu i przeszlo. Nic, ze u dentysty bylam wieczorem poznym a kontrola pewnie byla rano. Wazne, ze przeszlo.
teraz mam l4 "chodzone" i dupa... I tak przyszli
Nadia, 24.02.2015 godz. 15:25
SunSun- trzymam kciuki za usg:) Laura, ładne imię, Nina też.
Ja dziś też jakoś słabiej czuję ruchy, ale byłam od rana zajęta więc nie skupiałam się na tym.
Na uspokojenie to w ciaży chyba faktycznie tylko ziołka.
Kasss, pięknie się prezentuje ten 3 bit, a masz przepis? Może i ja zrobię, jesli się uda
Noa, u mnie też opóźnienia to norma.
-
SunSun, ja mam dużo śluzu, teraz to po tym antybiotyku to wyłazi wszystko na wkładkę, ale i wcześniej miałam taki gęsty, lekko kremowy, we wtorek mnie gin badała i kazała właśnie brać ten antybiotyk i nystatynę.
-
nick nieaktualnyJa tez chodzę do dentysty wynalazla mi 2 zeby do zrobienia jeden kanalowo juz zrobiła i jeszcze jeden ale niewiem czy kanalowo czy normalnie i chodzę raz w miesiącu bo na tyle mnie stać. i jak robiła kanalowo na pierwszej wizycie to dala mi znieczulenie pytała tylko czy mam ciążę zagrożona i czy wszystko oki