X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze to czego się dowiedziałam:)

Sylwia w kwestii twardnienia brzucha to pytałam dziś o to lekarza bo mi od kilku tygodni mój brzuch momentami wydaje się ciężki i twardy. Biorę na to magnez (Asmag Forte 3 albo 4 tabletki dziennie - 4 jeśli wieczorem czuje, że brzuch jest wyjątkowo twardy) i faktycznie jest lepiej. Mój lekarz twierdzi, że powtarzające się twardnienie brzucha jest sygnałem żeby sprawdzać szyjkę. Jeśli nic się z nią nie dzieje ta jak w moim przypadku to może to być objaw ćwiczenia macicy przed porodem i nie szczególnie należy się tym przejmować. Magnez powinien pomóc. Jego zdaniem są kobiety które będą właściwie cały czas czuły twardy brzuch (chyba jestem w tym gronie) a nie jest to nic złego.

Madziutek pytałam o te wody płodowe i śluz. Zdaniem lekarza to co powinno mnie zaniepokoić to przede wszystkim brzydki kolor (różowy, brązowy, zielony etc.) albo zapach, ewentualni grudki np. na wkładce albo pieczenie. Twierdzi że ilość wód płodowych sprawdza się na każdej wizycie - u mnie jest ok choć przez ostatnie kilka dni miałam dużo wodnistego śluzu. Czyli rozumiem, że nie powinnam się nim przejmować.

To na co powinno nas teraz martwić to przede wszystkim długotrwały albo intensywny ból brzucha, krwawienie albo brzydki (czyli np. zielony śluz). W takiej sytuacji zdaniem mojego lekarza trzeba natychmiast jechać nie na zwykłą wizytę ale od razu do szpitala.

A i od 23 tygodnia podobno bardzo nie korzystne jest spanie/leżenia na prawym boku. Mój lekarz twierdzi, że lepiej żebym już spała na plecach choć najkorzystniejszy jest oczywiście lewy bok.

No i pytałam jeszcze o ruchy. Na tym etapie nie muszą być systematyczne i powtarzalne ale mój lekarz twierdzi, żeby ufać intuicji i choć słabsze albo w ogóle brak odczuwalnych ruchów przez kilka nawet dni nie musi oznaczać nic złego ale jeśli będę czuła niepokój bo schemat zachowania Juniora będzie odbiegał od tego co jest zazwyczaj to też mam to sprawdzić.

madziutek 23, Madzik82, Ewelaa, Niunia86, noa8, kasss, sylwia85, czekaja, SunSun, gosiaczek31, Emca lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    scarllet co do spania na prawym boku że to nie korzystne to się zmartwiłam bo ja śpię właśnie na prawym boku od miesiąca na początku spałam na lewym boku ale teraz niestety nie mogę bo strasznie kuje mie po lewej stronie zaraz pod piersią czy kturaś z was dziewczynki też odczówa taki kujący ból pod lewą piersią przez cały czas?
    super że na wizycie wszystko w porządku i że mały rośnie jak na drożdzach co do częstości wizyt to ja bym została przy opcji wizyt co 3 tyg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 16:57

• Madzik82 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlet super, ze,wizyta udana i ze o wsztstko wypytalas! Zeby lekarz podal wage musialby jedynie zmiwrzyc glowke, brzuszek i kosc udowa. Z tego program wylicza wage.

Rubi! Hak ktos chce Ci dac ciuszki to pewnie sie ucieszy ze bedzie mial wiecej miejsxa w szafie. Moze zorganizuj jakies spotkanie? Moze ta osoba sama wpadnie na to zeby przy okazji wszystko przywiezc.
    zazdroszcze wizyty u dentysty..
    ja we wtorek ide

Nadia, 24.02.2015 godz. 15:25
    3080 gram szczescia i 53cm radosci!!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja po pracy, wózek przyjechał ale zapakowany w wielki karton, mąż do mnie specjalnie dzwonił zebym czasem nie otwierała sama paczki- mam na niego czekać :)
    gratuluje udanych wizyt moja za dwa tygodnie.
    dziewczyny powiedzcie mi może wiecie: co sprawdza się czy mierzy na ostatnim 3 badaniu usg prenatalnym?? tym miedzy 28 a 33 tc? bo mnie zapisali w klinice na to badanie kosztuje 250 zł, a zadzwoniłam do gin do której kiedyś chodziłam i ona za to badanie bierze 100zł bo tam się sprawdza tylko wagę dziecka, wody płodowe i tyle... nic więcej?? a tamte babki w klinice mówiły jeszcze o wykluczeniu całkowitym jakichś tam chorób...

sylwia85 lubi tę wiadomość

• madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie prenatalne w 32. tygodniu ciąży polega na:

pomiarze wielkości płodu kości głowy, brzucha i ud
    i obliczeniu szacunkowej masy płodu,
    badaniu ruchów płodu
    , ocenie pozycji i wyglądu łożyska,
    pomiarze ilości wód płodowych,
    ocenie przepływu krwi do łożyska i płodu z wykorzystaniem USG Doppler.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 17:41

noa8, Ewelaa, kaczamila, gosiaczek31 lubią tę wiadomość

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • Ewelaa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co robi sie na USG połówkowym po 20 tyg? Bo ja mam wizyte u ginesa 25 listopada i dopiero wtedy mamy sie umówić na USG połówkowe, to już nie bedzie za pozno?

<3 <3 Nadia <3 <3
    201503291765.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelaa wrote:
    Hej. A ja mam pytanie odnośnie wózków? czy juz kupiła któras?? bo kurde ja jestem zakochana w Caramelo Sevilla szary lub bezowy kolor3w1 ale z fotelikiem Maxi Cosi(jakos wydaje mi sie bezpieczniejszy) http://camarelo.pl/w6.html . Gdybym mogła to już chciałabym go miec, ale u mnie w rodzinie włacznie z narzeczonym jak słyszą ze ja chce kupic wózek przed narodzinami, to jestem niemądra, bo takie rzeczy kupuje się jak dziecko sie urodzi.... Nooo na bank bede latać i zamawiac wózki po narodzinach :/ Tak samo jest z łózeczkiem, że niby dziecko nie spi od razu w łózeczku, tylko w wózku i niepotrzebne jest na sam poczatek. Nermy mnie biorą na takie cos, bo to jest moje pierwsze dziecko i chce mieć wszystko, to co mnie sie podoba i już przed narodzinami(najlepiej już teraz) :P U was tez tak jest?
    Bajki Ci wciskają. Zarówno wózek jak i łóżeczko przed porodem, tylko nie koniecznie już teraz. Po porodzie nie będziesz miała do tego ani głowy ani czasu.a nie chcesz chyba żeby tą przyjemność zrobił później ktoś za Ciebie

• madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie ultrasonograficzne w II trymestrze ciąży między 18+0 a 23+0 tygodniem ciąży polega na ocenie każdej części ciała płodu, okresleniu położenia łożyska, ocenie ilości wod plodowych i pomiarze wielkosci plodu.

jest to badanie kierunkowane głównie na wady rozwojowe płodu. Szczególną uwagę zwraca się na rozwoju mózgu, twarzy, kręgosłupa, serca, żołądka, jelit,

i kończyn płodu. U kobiet z wysokim ryzykiem przedwczesnego porodu (ciąże mnogie, poprzedni przedwczesny poród, zaburzenia w budowie macicy lub wcześniejszej operacji szyjki macicy) przeprowadza się również przezpochwowe badanie ultrasonograficzne do pomiaru długości szyjki macicy.

Ewelaa lubi tę wiadomość

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • Ewelaa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka1979 To jest moje pierwsze dziecko i nikomu nic do tego ze ja nawet teraz sobie wózek kupie , tylko mnie wkurwia takie gadanie rodziny ....
    Jestem osobą ktora wszystko zawsze woli miec wczesniej, bo niewiadomo jak bd sie czuła przed porodem, zeby latac i wybierac łożeczko itp....
    Dlatego od dzis nie przejmuje sie tym, co inni mówia i tyle ;-)

Dorka1979 lubi tę wiadomość

<3 <3 Nadia <3 <3
    201503291765.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patryśka83 wrote:
    Hej dziewczyny, ja glukozę robiłam w 21 tygodniu i teraz zastanawiam się czy mój gin nie kazał mi jej zrobic za wcześnie.Gdzieś wyczytałam to że to badanie robione jest od 24 tygodnia. Wyniki mam oki. Dzisiaj otrzymalam pas ortopedyczny dla kobiet w ciązy. Po założeniu wielka ulga. Niby nasze dzieciaki jeszcze małe ale już jest co podźwigac:)

gdzie kupowałaś ten pas? jak sobie dobrać rozmiar?

relgj44jmw4925t7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelaa nie będzie zapużno ja usg połówkowe miałam w 23tyg+3 dni i maleństwo było super widać
    Badanie USG połówkowe polega na ustaleniu stanu płodu na podstawie pomiaru parametrów biometrycznych płodu:
    • obwodu główki płodu HC
    • obwodu brzuszka płodu AC
    • wielkości dwuciemieniowej główki płodu BPD (szerokości główki)
    • długości kości udowej płodu FL
    • czynności serca płodu FHR
    oraz na podstawie oceny anatomii płodu, czyli wyglądu zewnętrznego płodu, budowy
    i położenia narządów wewnętrznych płodu:
    • czaszki
    • mózgu
    • twarzy
    • podniebienia
    • górnej wargi
    • kręgosłupa
    • żołądka
    • płuc
    • jelit
    • nerek
    • wątroby
    • pęcherza moczowego
    • klatki piersiowej
    • serca
    • kończyn górnych i dolnych
    • pępowiny
    • ułożenia płodu
    • objętości wód płodowych

Ewelaa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelaa wrote:
    Ja na sam poczatek kupie Papmpersa, pozniej sporobuje tej Dady z Biedry, jelsi bd mała dobrze na nie reagowała, to po co przepłacac ;-)

Anastacia33 czy mówisz ze polecasz ten wóczeczek?? Mnie sie osobiscie bardzo podoba i włąsnie zdecyduję sie albo na szary albo bezowy ;-)
    Ponoć te Dada z biedronki i Pampers to jedna firma produkuje, i Dada wcale nie odbiega jakością od Pampers jedynie ceną

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm wydałam sporo pieniążków :/ zgodnie z moją tradycją "kup coś Juniorowi po udanej wizycie". Co prawda nie zamówiłam obrzydliwie drogiej ręcznie robionej przytulanki bo odzyskałam rozsądek ale za to kupiłam kilka ubranek w Smyku. Są w fajnych cenach zestawy bodów czy pajacy np. za 30 zł można kupić 3 pajace lub 5 par body.

MamaAdasia, gosiaczek31, czekaja lubią tę wiadomość

• Ewelaa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorka1979 moja kuzynka jak urodziła, to stosowała pampersów z Dady, ale jej synek iał takie uczulenia od nich ze masakra. Zmieniła na Pampers i problem od razu znikł .

<3 <3 Nadia <3 <3
    201503291765.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelaa wrote:
    Dorka1979 moja kuzynka jak urodziła, to stosowała pampersów z Dady, ale jej synek iał takie uczulenia od nich ze masakra. Zmieniła na Pampers i problem od razu znikł .
    To jednak dobrze że kupiłam pampersy nie chce żeby moje maleństwo dostało uczulenia i wysypki

• Ewelaa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomo, każde dziecko inaczej reaguje na wszystko, ale ja po nieprzyjemnych przygodach kuzynki tez zainwestuje w Pampers ;-)

<3 <3 Nadia <3 <3
    201503291765.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 listopada 2014, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelaa wrote:
    Moja dwójka też nie mogła stosować nic innego jak pampers, a jeśli chodzi o dada to chcę spróbować tylko, a jak nic nie będzie to czemu nie, po prostu przetestuję i jedne i drugie

• MamaAdasia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewela , a mój Adaś miał uczulenie po zielonych zwykłych pampersach z Pampersa, musiałam kupować Sensitive, te droższe, a po Dadzie nic nie miał.
    To zależy od skóry dziecka, dla jednego będa ok, a dla drugiego nie.

ijpbqtkf943tum5s.png
    2r8ranli9ms4cdi1.png
    Szymuś 28.02.2015 3970g,56cm
    Adaś 09.06.2012 3800g,56cm
  • MamaAdasia Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarlett, duży brzusio już, Juniorek rośnie.

W usg w 28-32 tc lekarz mierzy te same organy co na połówkowym, przez co podaje szacunkową masę płodu. W tym przepływy w tętnicach i stopień dojrzałości łożyska.

Rubi, tak jak pisze Madzik spróbuj wpaść do tej osoby lub ją zaprosić i wtedy moze akurat dostaniesz ciuszki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 listopada 2014, 18:52

Scarlett2014 lubi tę wiadomość

ijpbqtkf943tum5s.png
    2r8ranli9ms4cdi1.png
    Szymuś 28.02.2015 3970g,56cm
    Adaś 09.06.2012 3800g,56cm
  • Ewelaa Autorytet

Wysłany: 14 listopada 2014, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAdasia wrote:
    Ewela , a mój Adaś miał uczulenie po zielonych zwykłych pampersach z Pampersa, musiałam kupować Sensitive, te droższe, a po Dadzie nic nie miał.
    To zależy od skóry dziecka, dla jednego będa ok, a dla drugiego nie.
    Oczywiscie, że wszystko jest sprawa indywidualna jak dziecko reaguje :-)

<3 <3 Nadia <3 <3
    201503291765.png
‹‹ 666 667 668 669 670 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ