SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2015
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2015

Oceń ten wątek:
  • Ewelaa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://allegro.pl/czapka-szalik-minky-dla-noworodka-r-0-3-wyprawka-i4959713283.html
    Dziewczyny chcialabym takie cos kupic, ale czy nie bd za cieple na koncowke marca??

Dorka1979 lubi tę wiadomość

<3 <3 Nadia <3 <3
    201503291765.png
  • Tess Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelaa - mam to samo zmartwienie z zakupem ciepłego kombinezonu... a bez sznurków taka czapka nie będzie złazić dziecku z głowy?

ex2bp07wbjlnqxgq.png
  • MamaAdasia Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Noa- mój mały dostał 8 pkt, bo nie od razu płakał i był lekko siny, a wszystko przez to,że nie mógł się wydostać przy skurczach partych , lekko się poddusił.
    Na szczęscie wszystko okazało się być ok.

Ewelaa- ja żadnych szalików nie kupuje, a termin mam na 6 marca.Najwyzej jakąs delikatną apaszkę założę.

Pocahontas, świetnie wyglądasz :)

Ewelaa, Pocahontas lubią tę wiadomość

ijpbqtkf943tum5s.png
    2r8ranli9ms4cdi1.png
    Szymuś 28.02.2015 3970g,56cm
    Adaś 09.06.2012 3800g,56cm
  • Rubi Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam z wizyty....no to tak:

mały jest duży...lekarz mówi, że wagowo przyspieszył o 15 dni!!! waży 2 kg! :P klucha że hej...powiedział, że ciężko oszacować wagę końcową bo dzieci rosną jak chcą...

za to mój lekarz powiedział, że jeśli maluch osiągnie ok 4,5kg a mimo to zdecyduje się na poród sn to poleca inną klinikę, którą brałam pod uwagę najpierw, zanim okazało się, że ta do której chodzę podpisała umowę z nfz...

powiedziałam mu, że nie chcę rodzić przez cesarkę :( widziałam że cieszy go moje podjeście, ale powiedział, że jeśli maluch przekroczy grubo ponad 4 kg to będę się bardzo męczyć...:( zmartwił mnie tym, ale kazał na razie się tym nie martwić i czekać jak się to potoczy...niestety powiedział, że chyba zleci mi jeszcze jedno badanie usg w 38 tc! (chyba nie przewiduje wcześniejszego rozwiązania) żeby dokładnie zobaczyć ile Franek waży i wtedy zdecydować się na poród sn lub cesarkę...

i z takich gorszych wieści, to mam białko w moczu więc przepisał mi furagine :( no i szyjka ju nie 2,5 ale 2 cm i zmiękła, więc mówi że mam nie biegać :P choć ja się nie forsuje, ale mówił, żeby już się oszczędzać nie sprzątać za bardzo i nie wychodzić na jakieś dodatkowe spacery, tylko jak muszę...

no to tyle...wizyta za 3 tyg. a nie miesiąc a mówił, że jak nie ma potrzeby to będziemy się spotykać co 30dni...więc on mi każe się niczym nie przejmować, ale ja wychwytuje wszystkie niuanse i już mi się zapaliła czerwona lampka żeby się zacząć oszczędzać...

a jak wasze wizyty?

czekaja, MamaAdasia, gosiaczek31, Madzik82, Emily83, Ewelaa, Niunia86, Emca, Pocahontas, Emrica, loszcz, madziutek 23, Scarlett2014, Dorka1979, slodka100 lubią tę wiadomość

Styczeń 2014 [*] 9t
    Marzec 2015 ♡ moja mała wielka miłość
    Grudzień 2016 [*] 11t
    Marzec 2018 ❤️
  • MamaAdasia Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiaMonisia- widze po zdjeciu, że ma spore koła, na pewno świetnie sprawdzi sie na błocie i śniegu :)

Loszcz , ja nie mam nawilżacza, wietrzę mieszkanie i wieszam mokre ręczniki na grzejnikach.

Trzymam kciuki za wizyty :)

Tess, ja miałam problemy z karmieniem po porodzie, ale w szpitalu było dużo miłych położnych, więc nawet w nocy pytałam o radę. Mam płaskie brodawki i małemu było ciężko chwycić cycka, trzeba spróbować mu pomóc, ale myślę że w szpitalu Cię poinstruują. Trzeba czasu dla mamy i maleństwa, nauczycie się :) Ja miałam zaledwie kilka kropli po porodzie, a jakoś dałam radę.

Tess, loszcz lubią tę wiadomość

ijpbqtkf943tum5s.png
    2r8ranli9ms4cdi1.png
  • Rubi Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocahontas, wyglądasz świetnie...poza tym zawsze to podkreślam i zdania nie zmienię, że musisz być bardzo sympatyczną kobietą :) chłopaki będą mieli fajną mamusię :P

a mi przyszła paczka z gemini i wiecie co mi dorzucili?:P próbki kremu nawilżającego na zmarszczki :P no skandal!! :P gdzie ja i zmarszczki, chyba na sutkach :P

MamaAdasia, czekaja, Madzik82, Ewelaa, Emartea, Pocahontas, loszcz, Dorka1979 lubią tę wiadomość

Styczeń 2014 [*] 9t
    Marzec 2015 ♡ moja mała wielka miłość
    Grudzień 2016 [*] 11t
    Marzec 2018 ❤️
  • czekaja Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rubi fajne podejscie i lekarza i Twoje:) oprocz tej wpadki z waga to chyba jest naprawde spoko:)

Franuś rzeczywiscie duzy ale moze zwolni i nie bedzie miala wiecej jak 4:) nie martw sie na zapas:)

jak uda mi sie fotki zrobic to wrzuce. ale najpierw jeszcze dopracuje szczegoly:)
    w kazdym razie troche rozowych elementow sie znalazalo w pokoiku:)
    zaslony zrobilismuyz z narzut inea rozowych bo fajnie to wyglada a cenowo mega roznica
    http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40196316/#/90196314 czyli 2 zalosny za 50zł a sa grube fajnie wygladaja:) rozwa lampka i kremowe dodatki:)

Rubi lubi tę wiadomość

iv099vvjggrlv6wt.png

hchydqk3i4qembie.png

• MamaAdasia Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rubi , gratuluję wizyty, nie przejmuj się wagą, moze nie będzie tak źle. Moja koleżanka urodziła sn chłopca 4200 i mówiła, że poród był spoko ;)

Rubi lubi tę wiadomość

ijpbqtkf943tum5s.png
    2r8ranli9ms4cdi1.png
  • Tess Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAdasia - heh, ja to się boję odwrotnej sytuacji, bo już od połowy ciąży cały czas mi coś tam już kropi lub ciurka z biustu...

Rubi - moja mama urodziła mnie-tłuścioszka 4 kg siłami natury i obeszło się tylko nacięciem krocza, będzie git!

Rubi, MamaAdasia lubią tę wiadomość

ex2bp07wbjlnqxgq.png
  • kasss Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tess ja też słyszałam o tym by chartowac sutki np po kąpieli szorstkim ręcznikiem ale też ktoś mówił żeby lepiej nic przy sutkach nie majstrować i juz sama nie wiem.
    Rubi super ze wizyta udana a Franus moze wcale nie być taki duży jedna chyba styczniowka miała podana wagę dziecka chyba 2kg a urodziło się 1600gr jednak różnice w pomiarach są.
    Ja szalika chyba też nie kupuje choć zobaczę jeszcze wczoraj faktycznie w galerii było dużo kombinezonów przecenionych szkoda tylko ze zimowe
    a dla tatusia trzeba kupić fartuch ochronny do szpitala?

Rubi, MamaAdasia lubią tę wiadomość

3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2015, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rubi nie martw się na zapas, u mnie też będzie duży bobas, chociaż moja gin mi powiedziała że teraz może dzieciątko zwolnić i przytyć 1kg- 1,5kg więc może być dużo mniejszy niż przy szacowaniu wagi.

Co do hartowania brodawek to ja od praktycznie początku ciąży przy kąpieli pocieram brodawki ostrą gąbką, taką co mydło można do niej włożyć i jest ok zobaczymy jeszcze po porodzie.

Dziewczyny byłam w sklepie i idę sobie idę między działami i trafiłam na lodówki patrzę a tam mielonka na mnie patrzy i woła zjedz mnie! normalnie dostałam takiego ślinotoku, że myślałam że się cała spluję :D ja która mielonki nigdy nie jadłam teraz wcinam ją na bułeczce i nie mogę przestać :D Oskar będzie mięsożercą jak tatuś :) a na obiad barszczyk czerwony :) mniam

czekaja, MamaAdasia, anet525, Tess, madziutek 23 lubią tę wiadomość

• czekaja Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczmila ale bym zjadla taka buleczke z mielonka:)

co do sutkow ja nie ruszam bo wole nie pobudzac:) ale moze jest to jakas metoda:)

kaczamila lubi tę wiadomość

iv099vvjggrlv6wt.png

hchydqk3i4qembie.png

• anet525 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robi nie przejmuj się wagą synka duży zdrowy chłopak bedzie. Ale porodu naturalnego przy takim dużym dziecku nie wiem czy bym sie podjela bo ja jestem panikarą. Kiepsko wspominam pierwszy poród i jeszcze nie wiem ile coreczka wazy a juz zaczynam panikować.
    Mam pytanie wasze dzieciaczki dalej są takie ruchliwe w brzuchu? Ja nie wyrabiam ona śpi chyba zbyt krótko ale się przekreca a ja każdy jej ruch czuje.
    Co do kombinezonów mam ich chyba z 6 rodzaji. W różnych rozmiarach i grubosciach i kolorach bo wszystkie dostałam prawie nówki wiec cos wybiorę odpowiedniego do pogody. Czapeczek tez mam sporo cienszych i cieplejszych. Mogłabym chyba sklep założyć bo polowy z tego co mam to pewnie nie zdążę ubrac jej bo wyrośnie. Dlatego zastanawiam sie czy w ogóle kupowac chociaz 1 kpl nowych ciuszkow

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2015, 12:00

MamaAdasia lubi tę wiadomość

mój Aniołek Julia 22.05.2014 (14 tc) spij spokojnie moja iskierko
    24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
  • Anastacia33 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kaczamila wrote:
    Hej mamusie witam się z Wami,
    Widzę nocne marki tej nocy szaleją :)
    Loszcz cieszę się, że ci przechodzi choróbsko.
    Pokahontas wygladasz super :) brzuszek kochany :)
    Powiem Wam że wszystkie mamy śliczne te piłeczki, jedne większe drugie mniejsze ale śliczne :) co do puchnięcia to mi teraz się to zdarza coraz częściej. Najbardziej czuję to po rękach- palcach aż nie mogę dłoni w pięść złożyć...
    Zastanawiam się nad jakimiś inhalacjami choćby z soli fizjologicznej bo jak rano się budzę to mam zatkany nos, przez dzień później jest już ok.

Bella dzisiaj szalejesz :)

Udanych wizyt dziewczyny trzymam mocno kciuki.

Ja zmykam do sklepu bo naszła mnie ochota na sałatkę z tortelini :D

Uwielbiam salatke z tortellini

860isg18r6bpss11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć mamusie :)

Dziś zaczynam 34 tydzień ależ ten czas zleciał :)

Anastacia33, anet525, gosiaczek31, MamaAdasia, bella82, Pocahontas, czekaja, loszcz, madziutek 23, Scarlett2014, Dorka1979 lubią tę wiadomość

• anet525 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo coraz szybciej do rozwiązania. To chyba niektóre marcowe mamusie załapią sie na rozwiązanie w lutym.fajnie.
    dziewczyny podajcie przepis na sałatkę z tortelini bo nigdy nie jadlam

mój Aniołek Julia 22.05.2014 (14 tc) spij spokojnie moja iskierko
    24.09.2006 Nikola
    06.03.2015 Ineska
    q2diesc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 stycznia 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przylacze sie do prosby o przepis:-)

• kasss Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mmamusie myśle na ta koszula nie jest za jasna do szpitala co myślicie?
    http://allegro.pl/koszula-bawelna-ciazowa-karmienie-impuls-l-i4971069339.html
    druga ta
    http://allegro.pl/koszule-ciazowe-do-karmienia-if-bawelna-m-i4902333607.html
    lub ta
    http://allegro.pl/amber-koszula-do-karmienia-ciazowa-if-m-i4914634064.html
    doradzcie cos bo juz sama nie wiem chce u jednego sprzedawcy zamowic zeby za przesyłke dwa razy nie płacić

3i49io4pte9np2kc.png[/url]
    gann3e3k1ojenyv4.png
  • Niunia86 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rubi faktycznie spory ten Twój Maluch :-)
    Moja dokładnie w 30t5d miała ok 1450g.
    Ale najważniejsze,że wszystko dobrze. Oszczędzaj się bo mi przez ostatnie 2tyg szyjka zmalała o 2,5cm...

iv09cbxm68yuj78z.png
  • noa8 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaAdasia wrote:
    Hej,

Noa- mój mały dostał 8 pkt, bo nie od razu płakał i był lekko siny, a wszystko przez to,że nie mógł się wydostać przy skurczach partych , lekko się poddusił.
    Na szczęscie wszystko okazało byc ok )

To najwazniejsze ;-) a jeszcze apropo laktacji to skoro mialas pare kropli zaraz po porodzie to czy malemu to wystarczylo? nie musialas dorabiac mm?

i sluchajcie czy do szpitala bierzecie laktator?

20.03.2015r 3600g 55cm szczęścia :)
‹‹ 991 992 993 994 995 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ