X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • Kate84 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basiaaa super, że z małą i szyjką wszystko dobrze, a różnicą w wymiarach bym się nie przyjmowała, moja ma na każdym usg dwa tygodnie "starsze "nogi i lekarz mówi, że po prostu ma je bardzo długie :-)

Co do zaparć to ja mam niestety je i już nic nie działa, ksylitol na mnie też w ogóle nic, po czopkach (doszłam już do dwóch naraz ) też długo nie wytrzymuje dla mnie 10 minut to mega wyzwanie, jednak zawsze wyjdzie co ma wyjść :-P jednak ja się już tak męczę, że na poprzedniej wizycie dostałam leki i biorę już 2 tygodnie ale efekt taki sobie, na ten czas bez czapka na toalecie byłam 3 razy, pozostałe z czopkami :-( tak samo od tego napina mi się, boli i twardnieje brzuch..

O spaniu się nie wypowiem,bo prawie nie sypiam tak mnie męczy bezsenność :-(

Miłego dnia Marcówki

km5szbmhexpco9m1.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam kochane.
    Dziś kolejny pochmurny dzień. Przez ten deszcz w nocy myślałam że umrę. Wyłam z bólu tak mnie bolał kręgosłup w miejscu gdzie miałam operowany. Nie pomagało nic ani lekkie rozciąganie ani termofor ani suchy masaż. Bałam się że z stresu zacznie twardnieć mi brzuch ale na szczęście nic się z nim nie działo. Chyba idzie zmiana temperatury i ciśnienia bo moje stare kości mówią mi o tym coraz dobitniej. :/

Odprowadziłam synka do Przedszkola. Ma dziś zawody sportowe :D.
    Koło 10:00 wpada do mnie koleżanka z swoją małą córeczką która jest w ciąży o 2 tygodnie młodszej ciąży niż moja. I też będzie mieć dziewczynkę. :D
    Kupiłam ciasto ( nie miałam sił piec) . Muszę jeszcze upiec naleśniki dla małej :D

:-*

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• baassiia Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh widze, ze wiekszosc te same problemy ma :( teraz to juz chyba az tak bedzie do porodu.

Ad tych czopkow to dobrze wiedziec, ze nie tylko na mnie one tak dzialaja.

W h&m sa teraz duze przeceny, tez na dziale mama, poza tym ja kupilam 2 sukienki/ tuniki na dziale zwyklym za 75zl/szt. Rozmiary pomimo brzuszka ciazowego, jedna 34 druga 36 i wszystko ladnie lezy, bo taliowane pod biustem.

Ja mam troche problem bo jestem mala i ciazowe ciuchy zazwyczaj na mnie zle leza, za dlugie rekawy, za szerokie ramiona, wiec wole zwykle ciuchy o luznych krojach.

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    29 tydzień! Mery siedź w brzuchu jak najdłużej i nie strasz juz matki ;-)

ksanka, d'nusia, edyś, Lilou1984, Madlene.:), kofeinka, muminka83, Czarodziejka87, Kajola, Madzialena90, Est, Magda lena, niecierpliwaa, RudyTygrysek, krówka_muffka, Karolina@, Kate84, Martita88, Mietka 30:), Karka, Izoleccc, Hannia123, She86 lubią tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie mamusie!

Ja się witam w 27 tyg i wg Belly 7 miesiącu niech leci szybko! Niech już będzie luty :)

Miłego Dnia!
    Trzymam kciuki za wizyty :)

d'nusia, ksanka, edyś, Madlene.:), Czarodziejka87, Kajola, Madzialena90, Est, Mania1718, RudyTygrysek, Karolina@, Kate84, Mietka 30:), Karka, Hannia123, She86 lubią tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Udanego dnia bez stresów zycze!
    Mam pytanie do dziewczyn leżących czy wykonują jakąś aktywność by stymulować dzidziusie i ich rozwój np układu nerwowego?
    W zdrowej ciąży dzidzia dostaje różne bodźce, głosy, ruch a jak sie leży to bodźce są bardzo ograniczone.
    Chciałabym żeby mała dobrze się rozwijała w brzuszku pomimo mojego lezenia.
    Dzięki.

bl9cuay3kworwxbg.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka, te ćwiczenia które odpisywalam kiedyś też działają na dziecko, moja mama która jest pedagogiem mówi ze trzeba dziecku czytać, mówić do niego i puszczać muzykę dla kobiet w ciąży... Sama jestem ciekawa czy można coś jeszcze zrobić, zapytań się gina na wizycie

ksanka lubi tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W odpowiedzi na pytanie o zaparcia.
    Ja stosuje co rano na czczo proszek z młodego jęczmienia, zapity dodatkowo kubkiem ciepłej wody z cytryna.
    Jeśli to nie ruszy mnie (najczęściej gdy za dużo mięsa zjadłam, ale to żadko) to robię sobie budyń slodzony łyżka stołową ksylitolu. I tu już nie ma bata :)
    Dodatkowo staram się codziennie jesc jogurt naturalny i surowymi płatkami owsianych i siemienia lnianym.
    Po szpitalu bylam zablokowana to dodatkowo stosowalam świeże soki. Sok gruszkowy był najlepszy, taki wycisniety że skórkami i pestkami.
    To czego zdecydowanie NIE polecam to inulina. Działa ona jak odżywka dla bakterii w jelitach. Normalnie bez ciąży jest ok ale w obecnym stanie niestety powoduje gazy wzdęcia i ból brzuszka

bl9cuay3kworwxbg.png
  • edyś Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny :)
    Ja od rana wpieniona! Zebraliśmy się w końcu z narzeczonym do USC dokonać uznania dziecka. A tam urzędniczka patrzy na nas jak na kosmitów i się pyta "po co?", a do mojego narzeczonego "to nie będzie Pan przy porodzie?". Zaczęłam więc jej tłumaczyć - podając najprostszy (najbardziej trywialny) argument, że nie będę rodzić w naszym mieście i chcemy ograniczyć do minimum problem z rejestracją dziecka (gdzie musimy być oboje w przypadku braku uznania). Bezczelna zaczęła przewracać oczami, podnosząc mi ciśnienie do maksimum.
    Najwidoczniej w moim zapyziałym mieście nikt nie jest na tyle uświadomiony żeby dokonywać uznania, przez co i urzędnicy nie widzą w tym ważnej czynności prawnej.

l22ncwa15v2ncszo.png
  • ksanka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    Ksanka, te ćwiczenia które odpisywalam kiedyś też działają na dziecko, moja mama która jest pedagogiem mówi ze trzeba dziecku czytać, mówić do niego i puszczać muzykę dla kobiet w ciąży... Sama jestem ciekawa czy można coś jeszcze zrobić, zapytań się gina na wizycie
    Olu kochana czy mogłabyś jeszcze raz przypomnieć te ćwiczenia. Bardzo bardzo proszę.
    Zosi codziennie czytam baśnie i śpiewam piosenki, również radio z polską muzyka działa codziennie to też sobie podspiewuje.
    Ja dodatkowo od czasu do czasu w ciągu dnia zmieniam się w kołyske i Bujak brzuch na boki.

bl9cuay3kworwxbg.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kręcić stopami kółka, nogi ugina w kolanach i prostować, tak samo ręce, położyć dłonie na ramionach i tez kręcić kółka. Jak się dowiem czegoś od gina napisze :-)

ksanka lubi tę wiadomość

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry,
    A mnie od rana denerwują strasznie ludzie. Za 2 tygodnie święta, a oni dzisiaj się opamiętali że chcieliby zdjęcia, kalendarze, albumy, ja pracuję do 16 grudnia, i jak im piszę że nie mam terminów już to mi potrafią napisać że nie szanuję klientów i z takim podejściem nie powinnam prowadzić biznesu. No matko boska, tak się zdenerwowałam że mnie aż brzuch rozbolał....

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie wrote:
    Dzień Dobry,
    A mnie od rana denerwują strasznie ludzie. Za 2 tygodnie święta, a oni dzisiaj się opamiętali że chcieliby zdjęcia, kalendarze, albumy, ja pracuję do 16 grudnia, i jak im piszę że nie mam terminów już to mi potrafią napisać że nie szanuję klientów i z takim podejściem nie powinnam prowadzić biznesu. No matko boska, tak się zdenerwowałam że mnie aż brzuch rozbolał....

W takim razie napisz mim termin i podaj cenę 4 x większą niż normalnie. Poświęcony czas jest cenny :-*

Renka88, ksanka, d'nusia, baassiia, Vira, Kajola, Est, noelka, RudyTygrysek, Karolina@, Kate84, Karka, Hannia123 lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• ksanka Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję pięknie Olu

bl9cuay3kworwxbg.png
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny:*

Edyś co za nawiedzona baba ale załatwiłaś w końcu? Ja mam obawy,że w moim mieście będzie to samo a też bym chciała to załatwić.

Kate84 pewnie próbowałaś już wszystkiego na zaparcia a sok z marchwi taki konkretny jednodniowy może piłaś? Bo mnie kiedyś pomagał

Wszystkim wizytującym udanych wizyt:*
    Wszystkim mamusiom dużo zdrówka i miłego dnia bez nerwów:)

Nataszka2200 lubi tę wiadomość

Filip 28.03.2016 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry mamusie.
    Kate84 miałam Ci pisać. Z wczorajszej wizyty u dr. Urbaniaka jestem mega zadowolona. Pomógł mi wstać z fotela i z kozetki, uśmiechał się, poświęcał mi czas, Pokazywał na usg co widzi etc, zapytał o zwolnenie czy mam i czy ewentualnie chce. Odpowidział na wszystkie pytania, nie "wyganiał" mnie z gabinetu jak ostatnio. Na prawde - dwie poprzednie wizyty takie były na odpierdol przez niego prowadzone a wczoraj - no jak dzień do nocy. Nawet się zastanawiałam czy u niego nie zostać już do końca ale jednak podjęłam decyzję by wrócić do dr. Drews-Piaseckiej od stycznia.

Czy lekarze kazali Wam liczyć już ruchy maleństwa? Pytałam wczoraj o to lekarza to powiedział, że mogę już w sumie zacząć.
    I tak gdzieś 20-30 minut po posiłku zacząć liczyć. W ciągu dwóch godzin powinnam naliczyć minimum 10 ruchów, a jak poczuje mniej to mam jechać do szpitala. Ja chyba zeschizuje z tym liczeniem.
    Ja też nie wszystkie ruchy czuje, część czuje tylko jak położę ręce na brzuchu więc na to liczenie też trzeba mieć czas.

• pap86 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ksanka ja leze ale pojecia nie mialam,ze przez to dziecko jest niedostymulowane :o spiewam i mowie do brzusia, slucham muzyki i sobie spiewam i puszczam muzyke klasyczna do brzuszka. Zadnych ceiczen wykonywac nie moge. Tylko moze to co alekssndrazz napisala. W ogole o tym nie myslalam,ze lezenie zle wplywa na synka..

ksanka lubi tę wiadomość

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • pap86 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vira z tym liczeniem ruchow to az tak bym nie swirowala. Tez poczatkowo o tym duzo myslalam ale teraz juz wiem,ze czasem synek spi i wtedy malo sie rusza. Ja mysle,ze najwazniejsze to zeby sktywnosc sie tak drastycznie nie zmienila. Mam lozysko na przedniej scianie i jak maly mocno nie kopie to nie czuje na plecach nic. Wtedy klade sie na lewy bok i czuje raczki w pachwinie hehehe

Nataszka2200 lubi tę wiadomość

Szymonek jest z nami od 11.09 :) 3490gram, 57cm, 10pkt
    f2wl9vvjamwjvsgw.png
  • Madzialena90 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry mamuśki jutro zaczynam 30 tydzień ale ten czas zasuwa :) jupi :D

Renka88, ksanka, d'nusia, Kajola, Est, Czarodziejka87, RudyTygrysek, muminka83, Kate84, Mietka 30:), Karka, Hannia123, She86 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2015, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pap86 wrote:
    Vira z tym liczeniem ruchow to az tak bym nie swirowala. Tez poczatkowo o tym duzo myslalam ale teraz juz wiem,ze czasem synek spi i wtedy malo sie rusza. Ja mysle,ze najwazniejsze to zeby sktywnosc sie tak drastycznie nie zmienila. Mam lozysko na przedniej scianie i jak maly mocno nie kopie to nie czuje na plecach nic. Wtedy klade sie na lewy bok i czuje raczki w pachwinie hehehe

Też mam na przedniej.
    Ale zastanawiam się jak mają liczyć ruchy dziewczyny w ciąży mnogiej. Skąd one mogą wiedzieć, które dziecko kopnęło? Ja nie wiem czy będę się bawić w to liczenie.
    Mój mąż zadał mi wczoraj pytanie - po co liczy się te ruchy? Jaki jest cel ?
    Nie umiałam odpowiedzieć.

‹‹ 1306 1307 1308 1309 1310 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ