Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Basiaaa super, że z małą i szyjką wszystko dobrze, a różnicą w wymiarach bym się nie przyjmowała, moja ma na każdym usg dwa tygodnie "starsze "nogi i lekarz mówi, że po prostu ma je bardzo długie
Co do zaparć to ja mam niestety je i już nic nie działa, ksylitol na mnie też w ogóle nic, po czopkach (doszłam już do dwóch naraz ) też długo nie wytrzymuje dla mnie 10 minut to mega wyzwanie, jednak zawsze wyjdzie co ma wyjśćjednak ja się już tak męczę, że na poprzedniej wizycie dostałam leki i biorę już 2 tygodnie ale efekt taki sobie, na ten czas bez czapka na toalecie byłam 3 razy, pozostałe z czopkami
tak samo od tego napina mi się, boli i twardnieje brzuch..
O spaniu się nie wypowiem,bo prawie nie sypiam tak mnie męczy bezsenność
Miłego dnia Marcówki -
Witam kochane.
Dziś kolejny pochmurny dzień. Przez ten deszcz w nocy myślałam że umrę. Wyłam z bólu tak mnie bolał kręgosłup w miejscu gdzie miałam operowany. Nie pomagało nic ani lekkie rozciąganie ani termofor ani suchy masaż. Bałam się że z stresu zacznie twardnieć mi brzuch ale na szczęście nic się z nim nie działo. Chyba idzie zmiana temperatury i ciśnienia bo moje stare kości mówią mi o tym coraz dobitniej.
Odprowadziłam synka do Przedszkola. Ma dziś zawody sportowe.
Koło 10:00 wpada do mnie koleżanka z swoją małą córeczką która jest w ciąży o 2 tygodnie młodszej ciąży niż moja. I też będzie mieć dziewczynkę.
Kupiłam ciasto ( nie miałam sił piec) . Muszę jeszcze upiec naleśniki dla małej
:-* -
Eh widze, ze wiekszosc te same problemy ma
teraz to juz chyba az tak bedzie do porodu.
Ad tych czopkow to dobrze wiedziec, ze nie tylko na mnie one tak dzialaja.
W h&m sa teraz duze przeceny, tez na dziale mama, poza tym ja kupilam 2 sukienki/ tuniki na dziale zwyklym za 75zl/szt. Rozmiary pomimo brzuszka ciazowego, jedna 34 druga 36 i wszystko ladnie lezy, bo taliowane pod biustem.
Ja mam troche problem bo jestem mala i ciazowe ciuchy zazwyczaj na mnie zle leza, za dlugie rekawy, za szerokie ramiona, wiec wole zwykle ciuchy o luznych krojach.
-
29 tydzień! Mery siedź w brzuchu jak najdłużej i nie strasz juz matki
ksanka, d'nusia, edyś, Lilou1984, Madlene.:), kofeinka, muminka83, Czarodziejka87, Kajola, Madzialena90, Est, Magda lena, niecierpliwaa, RudyTygrysek, krówka_muffka, Karolina@, Kate84, Martita88, Mietka 30:), Karka, Izoleccc, Hannia123, She86 lubią tę wiadomość
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
Witajcie mamusie!
Ja się witam w 27 tyg i wg Belly 7 miesiącu niech leci szybko! Niech już będzie luty
Miłego Dnia!
Trzymam kciuki za wizytyd'nusia, ksanka, edyś, Madlene.:), Czarodziejka87, Kajola, Madzialena90, Est, Mania1718, RudyTygrysek, Karolina@, Kate84, Mietka 30:), Karka, Hannia123, She86 lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny. Udanego dnia bez stresów zycze!
Mam pytanie do dziewczyn leżących czy wykonują jakąś aktywność by stymulować dzidziusie i ich rozwój np układu nerwowego?
W zdrowej ciąży dzidzia dostaje różne bodźce, głosy, ruch a jak sie leży to bodźce są bardzo ograniczone.
Chciałabym żeby mała dobrze się rozwijała w brzuszku pomimo mojego lezenia.
Dzięki. -
Ksanka, te ćwiczenia które odpisywalam kiedyś też działają na dziecko, moja mama która jest pedagogiem mówi ze trzeba dziecku czytać, mówić do niego i puszczać muzykę dla kobiet w ciąży... Sama jestem ciekawa czy można coś jeszcze zrobić, zapytań się gina na wizycie
ksanka lubi tę wiadomość
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
W odpowiedzi na pytanie o zaparcia.
Ja stosuje co rano na czczo proszek z młodego jęczmienia, zapity dodatkowo kubkiem ciepłej wody z cytryna.
Jeśli to nie ruszy mnie (najczęściej gdy za dużo mięsa zjadłam, ale to żadko) to robię sobie budyń slodzony łyżka stołową ksylitolu. I tu już nie ma bata
Dodatkowo staram się codziennie jesc jogurt naturalny i surowymi płatkami owsianych i siemienia lnianym.
Po szpitalu bylam zablokowana to dodatkowo stosowalam świeże soki. Sok gruszkowy był najlepszy, taki wycisniety że skórkami i pestkami.
To czego zdecydowanie NIE polecam to inulina. Działa ona jak odżywka dla bakterii w jelitach. Normalnie bez ciąży jest ok ale w obecnym stanie niestety powoduje gazy wzdęcia i ból brzuszka
-
Dzień dobry dziewczyny
Ja od rana wpieniona! Zebraliśmy się w końcu z narzeczonym do USC dokonać uznania dziecka. A tam urzędniczka patrzy na nas jak na kosmitów i się pyta "po co?", a do mojego narzeczonego "to nie będzie Pan przy porodzie?". Zaczęłam więc jej tłumaczyć - podając najprostszy (najbardziej trywialny) argument, że nie będę rodzić w naszym mieście i chcemy ograniczyć do minimum problem z rejestracją dziecka (gdzie musimy być oboje w przypadku braku uznania). Bezczelna zaczęła przewracać oczami, podnosząc mi ciśnienie do maksimum.
Najwidoczniej w moim zapyziałym mieście nikt nie jest na tyle uświadomiony żeby dokonywać uznania, przez co i urzędnicy nie widzą w tym ważnej czynności prawnej. -
aleksandrazz wrote:Ksanka, te ćwiczenia które odpisywalam kiedyś też działają na dziecko, moja mama która jest pedagogiem mówi ze trzeba dziecku czytać, mówić do niego i puszczać muzykę dla kobiet w ciąży... Sama jestem ciekawa czy można coś jeszcze zrobić, zapytań się gina na wizycie
Zosi codziennie czytam baśnie i śpiewam piosenki, również radio z polską muzyka działa codziennie to też sobie podspiewuje.
Ja dodatkowo od czasu do czasu w ciągu dnia zmieniam się w kołyske i Bujak brzuch na boki. -
Kręcić stopami kółka, nogi ugina w kolanach i prostować, tak samo ręce, położyć dłonie na ramionach i tez kręcić kółka. Jak się dowiem czegoś od gina napisze
ksanka lubi tę wiadomość
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
Dzień Dobry,
A mnie od rana denerwują strasznie ludzie. Za 2 tygodnie święta, a oni dzisiaj się opamiętali że chcieliby zdjęcia, kalendarze, albumy, ja pracuję do 16 grudnia, i jak im piszę że nie mam terminów już to mi potrafią napisać że nie szanuję klientów i z takim podejściem nie powinnam prowadzić biznesu. No matko boska, tak się zdenerwowałam że mnie aż brzuch rozbolał.... -
MeAmerie wrote:Dzień Dobry,
A mnie od rana denerwują strasznie ludzie. Za 2 tygodnie święta, a oni dzisiaj się opamiętali że chcieliby zdjęcia, kalendarze, albumy, ja pracuję do 16 grudnia, i jak im piszę że nie mam terminów już to mi potrafią napisać że nie szanuję klientów i z takim podejściem nie powinnam prowadzić biznesu. No matko boska, tak się zdenerwowałam że mnie aż brzuch rozbolał....
W takim razie napisz mim termin i podaj cenę 4 x większą niż normalnie. Poświęcony czas jest cenny :-*Renka88, ksanka, d'nusia, baassiia, Vira, Kajola, Est, noelka, RudyTygrysek, Karolina@, Kate84, Karka, Hannia123 lubią tę wiadomość
-
Witam dziewczyny:*
Edyś co za nawiedzona baba ale załatwiłaś w końcu? Ja mam obawy,że w moim mieście będzie to samo a też bym chciała to załatwić.
Kate84 pewnie próbowałaś już wszystkiego na zaparcia a sok z marchwi taki konkretny jednodniowy może piłaś? Bo mnie kiedyś pomagał
Wszystkim wizytującym udanych wizyt:*
Wszystkim mamusiom dużo zdrówka i miłego dnia bez nerwów:)
Nataszka2200 lubi tę wiadomość
Filip 28.03.2016
-
nick nieaktualnyDzień dobry mamusie.
Kate84 miałam Ci pisać. Z wczorajszej wizyty u dr. Urbaniaka jestem mega zadowolona. Pomógł mi wstać z fotela i z kozetki, uśmiechał się, poświęcał mi czas, Pokazywał na usg co widzi etc, zapytał o zwolnenie czy mam i czy ewentualnie chce. Odpowidział na wszystkie pytania, nie "wyganiał" mnie z gabinetu jak ostatnio. Na prawde - dwie poprzednie wizyty takie były na odpierdol przez niego prowadzone a wczoraj - no jak dzień do nocy. Nawet się zastanawiałam czy u niego nie zostać już do końca ale jednak podjęłam decyzję by wrócić do dr. Drews-Piaseckiej od stycznia.
Czy lekarze kazali Wam liczyć już ruchy maleństwa? Pytałam wczoraj o to lekarza to powiedział, że mogę już w sumie zacząć.
I tak gdzieś 20-30 minut po posiłku zacząć liczyć. W ciągu dwóch godzin powinnam naliczyć minimum 10 ruchów, a jak poczuje mniej to mam jechać do szpitala. Ja chyba zeschizuje z tym liczeniem.
Ja też nie wszystkie ruchy czuje, część czuje tylko jak położę ręce na brzuchu więc na to liczenie też trzeba mieć czas. -
Ksanka ja leze ale pojecia nie mialam,ze przez to dziecko jest niedostymulowane :o spiewam i mowie do brzusia, slucham muzyki i sobie spiewam i puszczam muzyke klasyczna do brzuszka. Zadnych ceiczen wykonywac nie moge. Tylko moze to co alekssndrazz napisala. W ogole o tym nie myslalam,ze lezenie zle wplywa na synka..
ksanka lubi tę wiadomość
Szymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
Vira z tym liczeniem ruchow to az tak bym nie swirowala. Tez poczatkowo o tym duzo myslalam ale teraz juz wiem,ze czasem synek spi i wtedy malo sie rusza. Ja mysle,ze najwazniejsze to zeby sktywnosc sie tak drastycznie nie zmienila. Mam lozysko na przedniej scianie i jak maly mocno nie kopie to nie czuje na plecach nic. Wtedy klade sie na lewy bok i czuje raczki w pachwinie hehehe
Nataszka2200 lubi tę wiadomość
Szymonek jest z nami od 11.093490gram, 57cm, 10pkt
-
nick nieaktualnypap86 wrote:Vira z tym liczeniem ruchow to az tak bym nie swirowala. Tez poczatkowo o tym duzo myslalam ale teraz juz wiem,ze czasem synek spi i wtedy malo sie rusza. Ja mysle,ze najwazniejsze to zeby sktywnosc sie tak drastycznie nie zmienila. Mam lozysko na przedniej scianie i jak maly mocno nie kopie to nie czuje na plecach nic. Wtedy klade sie na lewy bok i czuje raczki w pachwinie hehehe
Też mam na przedniej.
Ale zastanawiam się jak mają liczyć ruchy dziewczyny w ciąży mnogiej. Skąd one mogą wiedzieć, które dziecko kopnęło? Ja nie wiem czy będę się bawić w to liczenie.
Mój mąż zadał mi wczoraj pytanie - po co liczy się te ruchy? Jaki jest cel ?
Nie umiałam odpowiedzieć.