Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
Karka mi zdarzył się mocny ból brzucha ale kończyło się zawsze biegunką. Oby takie coś ie juz nie powtórzyło
Kasia Magda lena Ola i wszystkie paserowe mamy juz wspominałam to kiedyś ze mam przeczucie że spokojnie dociągniecie do terminów i będziecie nadrabiać leżenie bieganiem po sklepach
Troszke wstydliwe pytaniejak tam u Was z bączkami? ? Mąż chce brać ze mną rozwód bo twierdzi ze świadomie truje jego i dzieci. Zawsze było bezzapachowo a teraz żaden owad nie miałby prawa przetrwać w pomieszczeniu gdzie smrodzę
Madlene.:), Kate84, Karka, muminka83, Lilou1984, Renka88, Hannia123, Izoleccc, ksanka, edyś, She86 lubią tę wiadomość
[/link]
-
domiii wrote:Dziewczyny wierzycie w date porodu w stosunku do pierwszych ruchów?
Ja wolę nie, bo w końcu chce pochodzić do 41+3a z pierwszych ruchów to byłby 36
Karka pokazuj fotkiJa też myślę, że to jakaś niestrawność, coś od żołądka, a taki ból bo wszystko mamy ściśnięte. Trzymam kciuki by już nie wróciło i po takiej lekkiej diecie było jutro dobrze :-* myślę,że mocz i krew dla spokoju wystarczy
Kasia ja po tych coraz większych bólach tam na dole zaczęłam mieć przeczucia, że coś się zbliża i czuje, że to może być połowa lutego, zresztą M też tak czuję, mama że koniec lutego a moje marzenia wspiera przyjaciółka że połowa marca. No ciekawa jestem... Ja nawet nie wiedziałam, że tak wpisują? A to od 37+0 już nie jest wcześniakiem tak?
Co do bąków to ja się tylko śmieje bo wciąż puszczam ale ja to mówię gazy no non stop takie puste jakby powietrze schodziło, ale za to jakie długie potrafią być hahahapuszczam mega często ale za to w większości bezzapachowe
Mania1718 lubi tę wiadomość
-
A.Kasia wrote:A ja się zastanawiam, czy jeśli urodzę przed 37 tyg a Tymek będzie dużo ważył to go zakwalifikują jako wcześniaka? Wolałabym aby nas ominął wpis w książeczce zdrowia na temat wcześniactwa bo wiem, że to dla dziecka łatka przez całe życie
Ale z drugiej strony sądzę, że tak w ciągu 2 tyg się rozpakujemy - tak mi podpowiada intuicja
Załóżmy, że dziecko urodzi się przed 37tc, ale z waga powyżej 3kg. Ok - wg. medycyny jest wcześniakiem, ale jest to gdzieś zapisywane? Są jakieś konsekwencje porodu przed 37tc, ale już z bardzo ładną wagą?
Chociaż z drugiej strony tak sobie myślę, moja gin dała mi zakaz rozpakowania się do momentu ciąży donoszonej to coś w tym musi być?
-
nick nieaktualnyKate84 wrote:Kasia ja po tych coraz większych bólach tam na dole zaczęłam mieć przeczucia, że coś się zbliża i czuje, że to może być połowa lutego, zresztą M też tak czuję, mama że koniec lutego a moje marzenia wspiera przyjaciółka że połowa marca. No ciekawa jestem... Ja nawet nie wiedziałam, że tak wpisują? A to od 37+0 już nie jest wcześniakiem tak?
No to trzymam kciuki, żeby jednak Twoje przeczucia się nie sprawdziłyCo do wcześniaków to dzieci urodzone przed ukończonym 37 tyg ciąży są klasyfikowane jako wcześniaki (przed 32 tyg - skrajne wcześniaki). Mam jednak znajomą, która urodziła synka w 36 tyg ale z racji dużej wagi urodzeniowej i dobrego stanu ogólnego został uznany za dziecko donoszone. Niestety nie wiem czy to była "dobra wola lekarza" czy faktycznie waga dziecka ma tu takie znaczenie...
-
A.Kasia moja Wiki urodziła się w skończonym 36 tc i nigdzie nie było zapisane ze to wczesniak. A na wizytach kontrolnych była traktowana jako dziecko donoszone (waga 2560)
Przeczytałam właśnie śmieszny kawał
Syn mówi do mamy
-Jak dorosnę będę taki jak tata
Na to mama
-Nie szantażuj mnie gnoju!!
A.Kasia, Czarodziejka87, d'nusia, muminka83, Lilou1984, Vincent, Kate84, Martita88, Izoleccc, Renka88, ksanka, edyś, Magda lena, Love_life, krówka_muffka, Mietka 30:) lubią tę wiadomość
[/link]
-
Karka współczuje tych boleści, to pewnie niestrawność
Trochę cięższe jedzenie i jelita nie nadążają pracować..oby teraz już było lepiej:*
Ja też raczej sceptycznie podchodzę do pierwszych ruchów związanych z terminem porodu.
Gdyby tak było urodziłabym w 36tygodniu.
Mania no u mnie też nie pachną różami hehe ale co zrobić zresztą racja to nie ja to mały!!
Mania1718, Karka, Kate84, ksanka lubią tę wiadomość
Filip 28.03.2016
-
nick nieaktualnyKarolina@ wrote:Załóżmy, że dziecko urodzi się przed 37tc, ale z waga powyżej 3kg. Ok - wg. medycyny jest wcześniakiem, ale jest to gdzieś zapisywane? Są jakieś konsekwencje porodu przed 37tc, ale już z bardzo ładną wagą?
Chociaż z drugiej strony tak sobie myślę, moja gin dała mi zakaz rozpakowania się do momentu ciąży donoszonej to coś w tym musi być?
No właśnie sama nie wiem... Orientuję się jedynie w temacie skrajnego wcześniactwa.
Generalnie w książeczce zdrowia dziecka jest informacja o tym w którym (skończonym) tyg dziecko się urodziło. Teoretycznie jeśli dziecko urodzi się przed skończonym 37 tyg to klasyfikowane jest jako wcześniak i przez pierwszy rok powinno być objęte opieką poradni neonatologicznej i przejść badania kontrolne u specjalistów (kardiolog, okulista, audiolog, neurolog). Jak jest w praktyce w przypadku tego 36/37 tyg to nie wiem...Karolina@ lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyM+M niewiem,ja mialam zapalenie skory,ale jak uzylam lorinden A to mialam wysypke na jednym łokciu.a wiesz co mi pomoglo na zapalenie skory bialy jelen balsam hipoalergiczny do wrazliwej skory i atopowej,zeszlo.ladnie w tydzien..ale nie wiem wlasnie jak przy cholestazie,piwinnas chyba isc.do gina.mu to zglosic bo to niebezpieczne jest...
-
Dziewczyny swędzi mnie niesamowicie za zgięciu stóp, kolan i łokci. Czy przy cholestazie tak jest????? Czytałam, że stopyi dłonie, a tu u mnie jest ok. Dziewczyny z cholestaza prosze napiszcie!!!!
Rano jade na krew, czy trzeba byc na czczo???
Oszaleje!!! -
A.Kasia wrote:No to trzymam kciuki, żeby jednak Twoje przeczucia się nie sprawdziły
Co do wcześniaków to dzieci urodzone przed ukończonym 37 tyg ciąży są klasyfikowane jako wcześniaki (przed 32 tyg - skrajne wcześniaki). Mam jednak znajomą, która urodziła synka w 36 tyg ale z racji dużej wagi urodzeniowej i dobrego stanu ogólnego został uznany za dziecko donoszone. Niestety nie wiem czy to była "dobra wola lekarza" czy faktycznie waga dziecka ma tu takie znaczenie...
nawet zalapal sie na darmowe pneumokoki ze wzgledu na wczesniactwo...
A.Kasia lubi tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-69187.png
https://www.maluchy.pl/li-72300.png