X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • jagood Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia, a powiedz co ze szwem? przepraszam, gdzieś musiałam przeoczyć informacje.

Czyli już niebawem będziesz tulić rózowiutkiego bąbla:)(:

do czterech razy sztuka.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę widzę w przyszłym tygodniu nie nadążę z gratulacjami !

• kofeinka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku ale z Was szczęściary, że możecie już rodzić :) i że niektóre z Was mają już maleństwa "na ręku" :) <3
    Też bym już chciała ale dla dobra małej chętnie poczekam chociaż 3 tygodnie.
    Choć zobaczymy co wyjdzie w poniedziałek jak mnie podłączą do ktg

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

• jagood Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena wrote:
    Z 5 cm rozwarciem wypuścili Cię do domu????? U mnie z 4 cm już na porodówkę wiozą. Ło mato :o Przecież to połowa pełnego rozwarcia....

ale mam 15 min do szpitala, więc zdążę. Naprawdę mi ulżyło, kiedy zdjęto mi szew, bo bałam się że może być za późno i szew zrobi nam krzywdę, a teraz to bajka:)) jestem taka szczęśliwa<3
    Skurcze czuje, w tej ciąży poznaje urok krzyżowych:> cholera, no ale jak już nie raz pisałam: piękno rodzi się w bólach:*

Mietka 30:), kleo2426 lubią tę wiadomość

do czterech razy sztuka.
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie, przecudowny :D Nie wierzę, że mamy już takie ukształtowane Ludki w brzuchach, malutki słodki człowiek :D

• Gośśś Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagood szew caly czas mam zalozony, moj gin ostatnio stwierdzil, ze jeszcze jako tako sie trzyma, ale juz mam zgladzona szyjke,wiec dluzej mnie nie bedzie trzymac i dla tego teraz ta cc no i moje lozysko jest juz bardzo stare i ma zwapnienia... Dzisiaj po badaniu stwierdzili ze do wtorku wytrzyma ten szew spokojnie :-)

Juz sie nie moge doczekac, az malego na rece wezne :-) wycaluje, wysciskam za wszystkie czasy hehe :-)

jagood, Madzialena90, domiii, A.Kasia, Kate84, krówka_muffka, Karka, Hannia123 lubią tę wiadomość

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też Wam zazdroszczę że jesteście bliżej niż dalej :D wiem jakie to cudowne uczucie przytulić taką kruszynkę<3 ale też grzecznie czekam na swoją kolej :)

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • kofeinka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina@ wrote:
    Witam marcówki na początku 39 tygodnia ciąży!! Jestem już po wizycie w laboratorium i chyba ostatnim shoppingu. We wtorek wizyta w prowadzącej.

Byłam w UM zapytać o te becikowe i sprawa jak dla mnie jest banalnie prosta. Do końca października biorą pod uwagę dochody za 2014 rok. Dzielone w moim przypadku przez 3 (ja, mąż, dziecko). Z papierków muszę im dostarczyć:
    - ksero dowodów osobistych
    - ksero aktu urodzenia dziecka
    - zaświadczenie do lekarza (można je podpisać przed rozwiązaniem)
    - wniosek o becikowe
    - dokument, że nie pobrano wcześniej becikowego
    - dokument na jakie konto przelać pieniądze
    - dokument o innych dochodach (np. stypendia, KRUs, renty itp)
    - dokument z informacją, czy prowadzimy działalność gospodarczą
    Na szczęście w 2014 roku mieliśmy stałość zatrudnienia, więc nie musimy donosić żadnych pitów, kopii zawartych umów itp. U mnie w UM jest jeszcze o tyle dobrze, że nie musimy jechać do US wyciągać informacji o dochodach za dany rok. Robi to UM po złożeniu wniosku. Tak więc jestem szczęśliwa, bo 1000 zł wpadnie.

MeAmerie - cudowności, do zacałowania. Takie słodziaki aż motywują do tego, żeby rodzić! <3 Niech zdrowo rośnie!

a jakiej kwoty nie można przekroczyć, by dostać 1000zl??

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to sie dostanie to 1000zl na rok plus to 500zl czy tylko jedno?

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem po sniadanku i obiedzie w Praskim. ;D
    Jak mi sie uda to wrzuce fotke.
    To co sie dowiedzialam, ze dla matek karmiacych jest zwykle jeden zestaw obiadowy ze wzgledu na brak wzdymajacych i tlustych rzeczy.

Ja pochlonelam obiad w trymiga byl dla mnie bardzo dobry. Porcja sluszna ;)

I sie zalapalam do telewizji ;p

Udalo sie dodac zdjecie:
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a38764559811.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 13:48

RudyTygrysek, Magda lena, muminka83, Mietka 30:), Dorka87, Madlene.:), Wanna, Mania1718, A.Kasia, Kate84, Karka, Izoleccc, Hannia123, Falon lubią tę wiadomość

• baassiia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ufff właśnie wróciłam z galeriii. Byłam busem bo mąż auto wziął i powrotny miałam taki kiepski kurs i musiałam kawał z buta iść. Wiecie co mieszkam w miarę blisko centrum, na rynek mam 30min na nogach spokojnym krokiem, a busy tu raz na 1h... :( te co są częściej to trzeba iść kawał na inny przystanek, na stare osiedle. W Rzeszowie komunikacja miejska to jakieś dno. Moje osiedle jest co prawda w miarę nowe, ale jest to już kupa bloków i młodych osób studentów, uczniów itp., a puścili 2 marne busy każdy jeździ 0-1 razy max 2 razy na godzinę. Pomijam fakt, że bilet 3 zł :/ gdzie Warszawa kilka razy większa a bilet 3,40 :/

A w sklepach już nowe kolekcje i te wiosenne ciuchy takie piękne, ale szkoda mi teraz kasy wydawać, bo wiadomo, że zaraz brzuch zniknie a po co mi takie wielkie wory :P Kupiłam tylko 2 takie koszule oversize, jedna bardziej elegancka a druga taka typowa sportowa do legginsów. Trzeba jakoś przetrwać ten ostatni miesiąc :)

Ad szpitala, to ja będę jechać do Profamili, ale nie mam stamtąd lekarza, więc może się zdarzyć, że mnie nie przyjmą. Wtedy uderzam na szpital publiczny na ul. Lwowskiej. Mi totalnie nie zależy na luksusach, chciałabym mieć po prostu uprzejmą i profesjonalną opiekę, która w razie "w" pomoże i podejmie dobrą decyzje. Miło by było gdyby też na odziale było czysto, nie koniecznie nowo, ale czysto. Cieszę się, że jestem zaszczepiona na WZW, bo to w szpitalach panuje niestety :/

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kofeinka wrote:
    a jakiej kwoty nie można przekroczyć, by dostać 1000zl??
    Tak nam napisała księgowa męża ad ulgi na dziecko, którą się na PIT odlicza. (Tobie chyba chodzi o becikowe, a nie o ulgę?)

"Ale do ulgi na dziecko (przy jednym dziecku) jest również ograniczenie dochodu 56 tys zł na rodzica, czyli 112 tys łącznie na małżeństwo. ..."

Aaaa no i gdy ktoś ma 2 dzieci, to na 2 dziecko może skorzystać juz tej ulgi. Poza tym dziewczyny to będzie można dostać dopiero za rok, bo dziecko przyszło na świat w 2016 r. Czyli ulga za 2016 bedzie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 13:58

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Czarodziejka87 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kofeinka te jednorazowe becikowe nie można przekroczyć 1900zł z kawałkiem na miesiąc na osobe

Nataliano te roczne 1000 zł i oprócz tego te 500zł też można na pierwsze dziecko jeśli nie przekroczysz 800zł na osobe,przy dziecku niepełnosprawnym 1200zł a przy dwójce dzieci to już bez kryteriów dochodowych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 14:02

Filip 28.03.2016 <3
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was moje pisarki. :P

Rano byłam u lekarza ginekologa więc dopiero teraz wróciłam.
    Wszystko jest ok.
    Szyjka macicy : Długa, zamknięta , twarda - 3,25 cm

łożysko i płyn owodniowy prawidłowy

Maleńka ma 1985 gram :D
    Jest śliczna.
    Dziś miałam pobrany wymaz na GBS :D
    Ostatnia wizyta 24 lutego a potem już widzimy się 15 marca :D

Moja waga 68,700 .
    Przytyłam tyle ile mała teraz więcej waży a więc 0,5 kg.

Czuję się ogólnie dobrze choć już wyć mi się chce z bóli kręgosłupa.

Pozdrawiam was moje szpitalne mamusie a tym co mają kiepski dzionek życzę poprawy :-*

Oto zdjęcie maleńkiej :

017e9fe98f67f00fmed.jpg

baassiia, Magda lena, kofeinka, ryjkek, ciri22, Kajola, edyś, Karolina@, kateee, Madlene.:), Mietka 30:), Vincent, d'nusia, Mania1718, uska31, domiii, Kaarolina, ksanka, Czarodziejka87, Renka88, A.Kasia, Kate84, krówka_muffka, Karka, Izoleccc, kleo2426, Kasia24, Lilou1984, Est, Hannia123, Falon, wiewiórka17, anitka19953 lubią tę wiadomość

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• ryjkek Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri22 hehehe zjadłaś dzisiaj w szpitalu lepszy obiad niż ja w domu. :) Kompletnie nie chciało mi się nic rozbić i zjadłam ziemniaczki z maślanką.

ciri22 lubi tę wiadomość

Syn Stasiu ur 02.03.2016
    zrz6wn1558wbfsvl.png
  • niecierpliwaa Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciri smacznie wyglądający obiadek :D

Synuś Antoś - 23.03.2016r. :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ryjek wlasnie sie smieje ze jesli jutro mnie wypuszcza to po obiedzie ja poprosze ;p

ryjkek, domiii, M+M+?, Hannia123 lubią tę wiadomość

• Kajka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję Marcowym Mamusiom, które mają już maluszki przy sobie! :-)
    Widziałam, że pisałyście o Polnej w kontekście porodu rodzinnego i zachorowań na grypę.. Jak moja szwagierka rodziła 3 lata temu w środku grypowego sezonu, to wprawdzie nie było problemów z towarzyszeniem męża przy porodzie, ale potem niestety nie mógł jej i dziecka odwiedzać. Mała miała żółtaczkę, więc trochę dni tam same spędziły. Ale fakt, że wtedy to już prawie epidemia była..
    Kate84 widziałam, że odwiedzałaś tam porodówkę i rozmawiałaś z położną. Mogę spytać, jak to załatwiłaś? Byliście tam na SR? Masz jakieś jeszcze praktyczne wskazówki co do Polnej? :)

Edit: A propos obiadów, to Polna w Poznaniu udostępnia tygodniowe menu na stronie. Nie wygląda to źle, oby smakowało też ok ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 14:28

ryjkek lubi tę wiadomość

hchysek2bqhy3qiu.png[/url]
    ---
    One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
    Okruszek (*) 12 tc.
  • Karolina@ Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aby dostać jednorazowe 1000 zł nie można przekroczyć dochodu 1922zł netto.

atdc20mmz2wpi7xu.png

2fwacsqvbzwg1byy.png
  • ryjkek Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajka wrote:
    Gratuluję Marcowym Mamusiom, które mają już maluszki przy sobie! :-)
    Widziałam, że pisałyście o Polnej w kontekście porodu rodzinnego i zachorowań na grypę.. Jak moja szwagierka rodziła 3 lata temu w środku grypowego sezonu, to wprawdzie nie było problemów z towarzyszeniem męża przy porodzie, ale potem niestety nie mógł jej i dziecka odwiedzać.

Uff.... to dobrze, że chociaż tatusia na poród wpuścili. :) Na tym mi najbardziej zależy. W mojej okolicy zamykają coraz więcej szpitali więc istnieje takie ryzyko, że i w moim zakażą odwiedzin. Jest jeden plus takiej sytuacji. Nie ma tych wszystkich obcych babć, cioć czy innych znajomych ;)

Syn Stasiu ur 02.03.2016
    zrz6wn1558wbfsvl.png
‹‹ 1882 1883 1884 1885 1886 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ