Marcowe Mamusie 2016 :-)
-
WIADOMOŚĆ
-
My chrzcimy dopiero w sierpniu, gdyż czekam na mojego brata z Ameryki
Chrzciny to u nas w rodzinie (po stronie męża) temat tabu. Wyobraźcie sobie że jego durna siostra wpadła na genialny pomysł że zrobimy chrzciny razem ( dziecko ma 5 lat). Moja bratowa nie zdążyła przez 5 lat zrobić dziecku chrzcin a do mojego chce się wpierdzielić. Teściowa mnie namawiała, zróbcie wspólne chrzciny itp, a ja powiedziałam kategorycznie nie, ja mam wszystko zorganizować a ona przyjść i narzekać, no nigdy w życiu.
Także część rodziny męża jest na mnie obrażona, ale trudno ja jestem wierząca i to ma być ważne wydarzenie dla mojej córki a nie jakaś parsa.
P.S się wyżaliłam -
Hej Dziewczyny. czytam wątek w wolniejszej chwili ale czasu przy synku na większe udzielanie się nie mam. Chciałam Was podpytać-synek trochę kaszle i dziś usłyszałam katarek (przy używaniu fridy nie wychodzi jednak)ale nie gorączkuje i jest wesoły, czy mam lecieć do lekarza czy po prostu posmarować pod noskiem maścią majerankową i poczekać? nie chcę wyjść na matkę wariatkęSzymonek jest z nami od 11.09
3490gram, 57cm, 10pkt
-
pap86 wrote:Hej Dziewczyny. czytam wątek w wolniejszej chwili ale czasu przy synku na większe udzielanie się nie mam. Chciałam Was podpytać-synek trochę kaszle i dziś usłyszałam katarek (przy używaniu fridy nie wychodzi jednak)ale nie gorączkuje i jest wesoły, czy mam lecieć do lekarza czy po prostu posmarować pod noskiem maścią majerankową i poczekać? nie chcę wyjść na matkę wariatkę
To zależy jak często kaszle. Oliwka od urodzenia chyba nie miała dnia bez kaszlu. Raz czy dwa w ciągu dnia zawsze kaszlnie i zdarzy jej się psiknąć kilka razy. Pediatra powiedział, że to albo od suchego powietrza albo jeszcze wypsikuje/wykaszluje resztki wód płodowych ( zwłaszcza, że się nimi zachłysnęła przy porodzie ) - ale temperatury nigdy nie ma i jest wesoła więc się tym nie przejmuje.
Jest jeszcze inna opcja - może coś pyli i się okaże, że Twój synek jest np alergigiem.
Nie wiem czy maść majerankowa jest dobra dla takiego maluszka - prędzej bym psiknęła wodą morską do nosa - oczyszcza i nawilża. Ja codziennie Oliwce zapodaje jeden psik do każdej dziurki profilaktycznie -
Piotrunio obudził się o 04:17 i koniec spania... Ostatecznie wzięłam go do naszego łóżka i dałam na leżąco pierś, żeby nie płakał i aby M jeszcze trochę pospał. No wykończy mnie ten mały. W ramach buntu wypiłam swoją pierwszą kawę i to z mlekiem krowim (porcja z kozim skończyła w zlewie). Zasłużyłam na tę przyjemność. Codziennie rano mnie zwija jak M robi sobie kawę, a aromat świeżo mielonych ziaren rozchodzi się po domu...
W dzień mały śpi maxymalnie po 30 minut. Ewidentnie wybudza się przy zmianie faz snu i nie umie już zasnąć. Ja jako dziecko też podobno słabo spałam, ale przynajmniej sama się bawiłam. A nasze książątko trzeba zabawiać. Ale w sumie po to jest macierzyński. To my jesteśmy doa niego, a ne on dla nas.
A i zdecydowałam, że nie wracam do pracy przez rok. Muszę o tym powiedzieć w pracy, oj nie będą szczęśliwi...ksanka, Izoleccc, edyś, Kate84 lubią tę wiadomość
-
Mój synek często ma smarki. Mój M zajmuje się oczyszczaniem, bo kupił sobie do tego taki grający sprzęt.... Roboczo ochrzczony przez nas "gilociąg". Ale synula im starszy tym bardziej się buntuje, rusza główką itp. Ktoś kiedyś pisał, że częste oczyszczanie noska wzmaga produkcję. Nie wiem czy to prawda, ale staram się M ograniczać w działaniu. On, gadżeciarz, najchętniej czyścił by ten nos co godzinę...
-
U nas w ciągu dnia od czasu do czasu pokasluje jak leży na pleckach , wpada jej sliną u dr jestem z tym co. 2-3 tygodnie i zawsze jest ok i komentarz że to fizjologiczne.
kochanie też ma po kilkanaście razy dziennie. A jak jest na spacerku i nie śpi to też kuchnię raz ale ogół ie nie ma kaszelku ani kichania na swiezym powietrzu.
jeśli masz obawy idź do podiatry, lepiej być o raz za dużo niż raz za maloWiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 09:19
-
Ją z okazji upałów wprowadził zmianę w harmonogram dnia spacer ok 8:30-900 na 2 ha później drugi o 14:30-1500 na pierwszej śpi 1h przerwą 0,5 h i jeszcze 0.5h na drugiej 2h ciągiem.
Pytanie jak dziś będzie?
Spala normalnie do 4 a później co godzinę przystawiala się aż zrobił jej się babelek na ustach. Może to kolejny skok , kurcze i znów piersi będą jak mlekoleje.
kawy nie pijam już od 2 lat ale zapach lubię, za to imię z mlekiem owsianym wlewam w siebie jak tra la la, jakoś to owsiane mi pasi i schodzi mi ok 1-1,5 litra dzienne, a dolewam po pół szklankiWiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 09:33
-
Ją kupuje w auchan cena to ok 8pln za karton. w piotrze i pawle też jest dobre ma jeszcze mniej dodatków nie z auchan , dodatki typu olej slonecznikowy. Bo skład to owies, olej slonecznikowy, woda sól.
ją mleka domowego nie lubię a oqsiane i owszem
ją jadam jogurty i sery kozie, ale mleka nie trawie
moja księżniczka ma tp samo, a zatrzymaj się na 5-10 minut to oczy jak 5 zlotych
ale nic tam laze i się laszcze;) już robiłam do wagi z czasów studiów czego żadna dieta mi nie dala
a tak poza tym każda minutę zabawy z zosia postrzeganiu jak inwestycje w przyszloscWiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 10:08
-
M+M+? wrote:Ooo na spacerach w karocy to książątko śpi. W niedzielę na rodzinnym spacerze to ponad 3h. W swoim łożu ma problem.
Były dni, że spał długo i cieszyłam się jak głupia że wreszcie będą spacery fajne, na których i sama psychicznie odpocznę. Niestety Synek po kilku dniach się rozmyślił i wrócił do starych praktyk
Planuję zakup nosidła tula z wkładką dla dzieci od 3,5 kg. Może ma któraś? Myślę, że przyda się na jakieś wypady wakacyjne skoro moje Dziecko nie przepada za długim leżakowaniem w wózku. Będziemy go w czasie drzemek kłaść do wózka, a resztę czasu nosić jak będziemy na dworze. Poza tym myślę że się przyda jak czasem Mały ma dzień marudy i ja nie mogę nic zrobić. Co myślicie? Tylko się zastanawiam czy dziecko nie będzie denerwowało się że mało widzi? -
M+M w Rossmannie też znajdziesz napój owsiany i ryżowy i sojowy, niestety składu teraz nie podam bo mała przy cycu
Koszt 6,99-7,99 zł.
Paola możesz najpierw wypożyczyć takie nosidło czy chustę żeby zobaczyć czy małemu się spodoba http://pl.lennylamb.com/wypozyczalnia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2016, 13:06
ksanka, M+M+? lubią tę wiadomość
-
Paola87 nosidło jest dla dziecka samodzielnie siedzącego a te wkładki to tylko bujda. Wejdz na fb na strone chusty polska i tam Ci wszystko powiedzą co i jak.
https://www.facebook.com/groups/chusty.polska/?fref=ts
W chuście można dziecko nosić też na plecach i wtedy widzi dużo więcej i może w ten sposób bedzie Wam wygodniej. Ja ciągle się zastanawiam nad zakupem chusty. -
Oliwka dostała w prezencie książeczkę " Obrazki dla malucha" czy któraś miała może z nimi styczność? Oliwka jest zakochana w tej książeczce więc kupiłam na allegro kolejne 3 ( a, że sztuka kosztuje niecałe 6zł to uważąm, że warto ).
Kładziemy się często na plecach na dużym łóżku - jedna obok drugiej i oglądamy - Oliwka aż piszczy a radości tak więc polecam jeśli któraś szuka pomysłu na zabawę z dzieckiem
http://allegro.pl/morze-obrazki-dla-maluchow-belineau-nathalie-i6247374557.html
Pozdrawiamedyś, ksanka, Andriel lubią tę wiadomość