X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • muminka83 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jagood wrote:
    oby to nic poważnego! leć do dentysty, im szybciej tym lepiej
    Ja musiałam zrobić kanałówke bez znieczulenia w pierwszej ciąży, gorzej niż poród:]
    Jusiakp pędz do specjalisty

Słyszałam że teraz można dawać znieczulenie kobietom w ciąży....

km5stv73rapnq6l1.png

1kk0kqi1j0sm7nn1.png
    f2w3j6yxtqgznue5.png

• baassiia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jagood wrote:
    Basiu,
    piszesz, że tsh podskoczylo do 2.2, u mnie norma jest do 2.5
    skonsultuj, ale może nie warto łykac chemię?
    Ja choruje przewlekle, leki musze brac, chodzi jedynie o dawke. Teraz mi zwiekszyl z 50 (przed ciaza) do 75 z tym ze, nie wiem czy to nie za duzo. Gdy dowiedzialam sie o ciazy, zrobilam na wlasna reke badania i przed 1 wizyta (czekalam na nia 6 tygodni) bralam 4-5x w tygodniu 50 , a 2-3x 75 i TSH spadlo do 1.2. Gdy bede brac codziennie 75, poleci dalej.

Moj endo powiedzial, ze najlepiej zeby TSH ponizej 2 utrzymywac. No nic dalej bede jesc te leki, tak jak jadkam i za 3-4 tygodnie powtorze krew.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2015, 07:54

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • kofeinka Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:

Też tak słyszałam ale po I trymestrze

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

• baassiia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    muminka83 wrote:
    Ja okolo 3-4 tygodnia ciazy mialam powtorne kanalowe. Powiedzialam dentyscie, ze moge byc w ciazy i dal slabsze znieczulenie. Na 2 wizycie, tydzien pozniej, (Kontynuacja) dal bardzo slabiutkie, a na 3 juz nie dawal, bo tylko troszke bolalo. Zeba musialam skonczyc bo wypadla stara plomba

Jedyne co to przeswietlenia nie wolno, ja miala szczescie, bo mialam z miesiaca wczesniej, wiec mogl skorzystac.

Poza tym, znalazlam mala dziurke na innym zebie i tez bede z nia szla, ale czekam na koniec 1 trymestru juz, bo to nie jest pilne.

Jesli ktos ma bolacego zeba, albo tak jak ja w trakcie leczenia to zrobic trzeba. Jak boli to znaczy, ze jest stan zapalny a to jest grozniejsze od znieczulenia. Wiadomo najlepiej wszystko zrobic przed ciaza, ale ja np nie sadzilam, ze tak szybko sie uda zaciazyc i bylam pewna ze zeba skoncze wczesniej:p Poza tym jak ktos mega boi sie brac znieczulenie, to moze wytrzyma bez.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2015, 08:10

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • paola87 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja u dentysty zawsze jadę bez znieczulenia, bo tego zastrzyku boję się najbardziej ;) Ale nigdy nie miałam kanałowego, raczej drobniejsze sprawy, da się wytrzymać. Ja byłam u dentysty akurat dzień po tym jak dowiedziałam się o ciąży, więc zrobiła mi tylko jeden ząb, a reszta, jakieś drobne sprawy, powiedziała że we wrześniu jak już się Dzidzia bezpiecznie i pewnie będzie trzymać :)

• baassiia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mierzylam sie w pasie rano (pod pepkiem) i + 3-4cm:)

Poza tym moj brzuch wyglada tylko jakbym sie troche zapusila, ja duzo cwiczylam i mialam raczej plaski, a teraz wyglada jak tluszczowa oponka :p daleko mi do wygladu ciazowki:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2015, 08:26

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Wam Marcowe Mamuśki :)

Mam koleżankę dentystke i kiedyś mi tłumaczyła że są dwa rodzaje znieczulenia i kobieta w ciąży daje się to słabsze bo czegoś tam nie zawiera, ale w przypadku skomplikowanych i bolesnych przypadków dają też to mocniejsze.
    Co do imion to dla dziewczynki mam aż za dużo: Pola,Ada,Maria i Baśka.
    Dla chłopca: Aleksander, Tymek i Adaś.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2015, 08:20

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • astoriaa Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    basssiia ja też mam niedoczynność tarczycy i potwierdzam, mój endo też każe mieć tsh poniżej 2. Ja przed ciążą miałam 1,3 i bez sprawdzania wyniku w ciążu zwiększył mi z 62,5 do 88. Generalnie zasada jest taka, że trzeba zwiększyć o przynajmniej 20% dawkę...

Co do imion to nam podobają się Olek, Julek, gorzej z dziewczynkami....
    :)

7470gov3xicgdrhg.png
  • Renka88 Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paola87 wrote:
    Ja u dentysty zawsze jadę bez znieczulenia, bo tego zastrzyku boję się najbardziej ;) Ale nigdy nie miałam kanałowego, raczej drobniejsze sprawy, da się wytrzymać. Ja byłam u dentysty akurat dzień po tym jak dowiedziałam się o ciąży, więc zrobiła mi tylko jeden ząb, a reszta, jakieś drobne sprawy, powiedziała że we wrześniu jak już się Dzidzia bezpiecznie i pewnie będzie trzymać :)

Tez byłam ale jeszcze jak nie wiedziałam że jestem w ciąży. Zrobiłam test wyszedł negatywny i miałam kontrolę kanałowego i zrobili mi Rentgen wiecie jak się zdenerwowalam jak po tyg test był pozytywny. Od razu zadzwoniłam do lekarza i mnie uspokoiła ze jak miałam założony kaftanik to nie ma paniki.

baassiia lubi tę wiadomość

<3

iv098iikucvckjtl.png

Aniołek 05.2014
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    astoriaa wrote:
    basssiia ja też mam niedoczynność tarczycy i potwierdzam, mój endo też każe mieć tsh poniżej 2. Ja przed ciążą miałam 1,3 i bez sprawdzania wyniku w ciążu zwiększył mi z 62,5 do 88. Generalnie zasada jest taka, że trzeba zwiększyć o przynajmniej 20% dawkę...

Co do imion to nam podobają się Olek, Julek, gorzej z dziewczynkami....
    :)
    Masz bardzo niestandardowe dawki, tzn chodzi mi o to ze tabletki produkuja 25,50,75,... jak sobie radzisz z dzieleniem, kroisz?

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • Jeżówka9 Koleżanka

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, gratuluję udanych wizyt, super że coraz więcej dobrych wieści! (Domiii, to zdjęcie jest REWELACYJNE, maluch wygląda jakby robił brzuszki ;) )
    Mnie się udało wczoraj umówić do super specjalistki od USG genetycznego, to już za 2 tyg (będę w 11t6d więc idealnie), nie mogę się doczekać.

Co do imienia: na 100% mamy wybrane drugie - Anna po mojej mamie. Na pierwsze jest mocny typ, ale nie piszę bo może nam się jeszcze zmieni.

Co do dentysty: tuż przed zajściem poszłam na przegląd i powiedziałam żeby wymienił "na zapas" moje stare plomby, bo planuję ciążę i jak wtedy się coś posypie to nie dam rady bez znieczulenia. A dentysta na to, że teraz są takie znieczulenia które można w ciąży stosować.

domiii lubi tę wiadomość

• astoriaa Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Masz bardzo niestandardowe dawki, tzn chodzi mi o to ze tabletki produkuja 25,50,75,... jak sobie radzisz z dzieleniem, kroisz?

62,5 to połówka tabletki 125
    a jeśli chodzi o 88 to taką akurat produkują gotową :)

7470gov3xicgdrhg.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry ;)

ja kisnę w pracy ;) miłęgoo dniaa

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi sie podoba Julka/Julia, ale problem w tym, ze nie tylko mi:p wiec raczej zrezygnujemy i bedzie Laura lub Wiktoria. Dla chlopca, jeszcze nie wiemy. Moze Dawid, moze Adrian; chociaz na brzuszek mowimy Michaszek:p i jak tak dalej bedzie to, to imie sie przyklei :)

A no i obstawiamy chlopca, ja sie zdziwie jak bedzie dziewczynka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 sierpnia 2015, 08:58

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena
    Dziękuję za troskę tak też zrobiłam i dzisiaj wstałam jak nowa :)

Dzień dobry wszystkim i miłego dnia :)

Tak mi się dobrze śpi że jak pomyślę o wrześniu i rozpoczęciu roku szkolnego, że będę musiała rano wstawać to już jestem chora :P

• astoriaa Ekspertka

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kleo2426 wrote:
    Magda lena
    Dziękuję za troskę tak też zrobiłam i dzisiaj wstałam jak nowa :)

Dzień dobry wszystkim i miłego dnia :)

Tak mi się dobrze śpi że jak pomyślę o wrześniu i rozpoczęciu roku szkolnego, że będę musiała rano wstawać to już jestem chora :P

Oj ja też jak pomyślę o październiku i roku akademickim, to aż mi słabo...
    Zwłaszcza, że mam zawsze, codziennie na 8, a czasem na 7:30 :/

7470gov3xicgdrhg.png
  • MeAmerie Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się cieszę na wrzesień. Synek do przedszkola a ja w końcu odsapnę.
    Właśnie chyba mam jakąś okropną kumulację wszystkiego, pracuje w domu i poza domem, synek od lipca ciągle ze mną, do tego gotowanie obiadów, sprzątanie, pranie, prasowanie....przerasta mnie to. Tym bardziej że pracy mam dużo, klienci ciągle dzwonią a ja coraz bardziej zmęczona jestem :(

mhsvpiqve8v6pwb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim :) Ja jak pomyślę o wrześniu to jestem mega szczęśliwa bo uwielbiam jesień! Jak dla mnie lato mogłoby nie istnieć gdyby jesień była taka prawdziwa, złota i słoneczna. Ciekawe jak to w tym roku będzie i czy zima nas przypili. Mam nadzieję, że nie będzie jakiś mrozów przeokrutnych bo szkoda mi kasy na ciążową zimową kurtkę :D

kofeinka lubi tę wiadomość

• kofeinka Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia wrote:
    Dzień dobry wszystkim :) Ja jak pomyślę o wrześniu to jestem mega szczęśliwa bo uwielbiam jesień! Jak dla mnie lato mogłoby nie istnieć gdyby jesień była taka prawdziwa, złota i słoneczna. Ciekawe jak to w tym roku będzie i czy zima nas przypili. Mam nadzieję, że nie będzie jakiś mrozów przeokrutnych bo szkoda mi kasy na ciążową zimową kurtkę :D

heh, mam dokładnie tak samo :)

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

• Gośśś Autorytet

Wysłany: 19 sierpnia 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :)
    A Kasia wlasnie z ta kurtka zimowa to chyba bedzie najwiekszy problem hehe ja juz zaczynam sie zastanawiac skad taka wziasc :P troche mi szkoda kasy wydawac na kurtke ktora zaloze jeden seson...

Aniołek 6tydz [*]
    Zuzia 20tydz [*]
    Amelka 25tydz [*]
    atdce6ydwl481p7x.png
‹‹ 289 290 291 292 293 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ