X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe Mamusie 2016 :-)
Odpowiedz

Marcowe Mamusie 2016 :-)

Oceń ten wątek:
  • ryjkek Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia Kasiu ostatnio wchodziłam na Twój kalendarz i rzuciło mi się w oczy, że bierzesz nospę codziennie. Mi ordynator szpitala kazał brać ją każdego dnia, a lekarz prowadzący tylko w razie potrzeby. Od paru dni nie biorę jej w ogóle i nic mnie nie boli. Tak się zastanawiam, czy to jest takie bezpieczne brać nospę codziennie? Może jest jakiś łagodniejszy lek na te Twoje twardnienia??

A co do glukozy to pytałam mojego lekarza, czy powinnam już zrobić test obciążenia glukozy, a on powiedział, że jeszcze za wcześnie i jak teraz zrobię to i tak będę musiała to powtórzyć.

Syn Stasiu ur 02.03.2016
    zrz6wn1558wbfsvl.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a mnie boli brzuch miesiączkowo. Nic raczej nie twardnieje, ale boli :( ból promieniuje do ud (tak jak zwykle miałam przy @). No i trochę się martwię. Na dodatek mąż raniutko wyjeżdza na 3 dni...

o1483e5e2gt7h77w.png
  • Karka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)

Z moich żali dzisiejszych, tak się cieszyłam, od 3 tyg codziennie się wypróżniałam, dzięki tej wodzie przegotowanej na czczo, aż tu wczoraj i dzisiaj nie mogę:/ Chyba czas na czopek... :( Jestem przez to taka wydęta.

Jeśli chodzi o pranie, to już kiedyś pisałam, ja na początek będę kupować płatki mydlane dzidziuś, a potem z listy sroki, może którejś z Was się to przyda: http://www.srokao.pl/2013/04/analiza-proszki-i-pyny-do-prania.html

Ten test obciążenia glukozą pewnie po tej wizycie będę musiała wykonać, jeszcze 9 dni, napawa mnie nadzieję, że skoro uwielbiam słodycze, może też uda mi się tak jej zasmakować jak Magdalenie ;)

Męczy mnie łażenie co chwila siku.

Znalazłam w końcu sprzedawcę i to z mojej Częstochowy z ładnymi kocykami itp minky :) Nie mogę się doczekać aż kupię, czekam na wypłatę :D

nqtk8u69dwbc5hye.png

Córka!!! Kochana Hania :* <3 38+6, 19.30, 51cm, 2760 :)
  • Magda lena Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karka, życzę Ci żeby tak Ci smakowało jak mi! :)
    Wy tam w Częstochowie to w ogóle macie dobrze. Ja nie wiem czy to jakieś zagłębie rzeczy dla dzieci. W Częstochowie sporo wózków dziecięcych produkują :P

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola - aha, no to jak Ci lekarz nie kazał brać no-spy to nie wnikam, myślałam po prostu że Ci kazał ale sama odstawiłaś ;)

Ryjek - ja z uwagi na miękką szyjkę i częste bolesne twardnienia brzucha mam wskazana od lekarza aby brać nospę 3x1 a do tego magnez 3x2. Też nie jestem zwolenniczką faszerowania się nospą bezpodstawnie ale jak przez kilka dni zapominałam trochę o tej nospie to twardnienia wróciły, więc teraz pokornie stosuję się do zaleceń lekarza. Z resztą ufam mu i nie będę na własną rękę kombinować. Ponoć są jakieś badania, które wskazują że nospa w ciąży może skutkować obniżonym napięciem mięśniowym u dziecka ale szczerze powiedziawszy wolę mieć dziecko z obniżonym napięciem ale żywe, niż olać zalecenia lekarza i mieć powtórkę z poprzedniej ciąży. A co do łagodniejszych leków - nie ma chyba nic łagodniejszego niż nospa i magnez.

Dziewczyny mam dylemat. Nie wiem czy wybrać do łazienki WC kompakt czy z podwieszaną miską. Najpierw byliśmy zdecydowani na podwieszaną ale ktoś nam powiedział, że to po kilku latach się psuje, więc zmieniliśmy zdanie. Wczoraj jednak gość od remontu wspomniał, że te kompakty nie takie złe i już sama nie wiem...

• Magda lena Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arien, Kochana. Weź nospe i połóż się spać. Jeśli jutro się obudzisz i ból nadal będzie, albo tfu tfu odpukać, jeśli w nocy będzie tak bolało, że się obudzisz to jedź na IP.
    A ruchy synka czujesz normalnie? Mnie mój młody czasami takiego kopa sprzeda, że aż łapię się za pipkę ze strachu :(

mhsvo7esg1a4x3m2.png
  • Karka Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda lena wrote:
    Karka, życzę Ci żeby tak Ci smakowało jak mi! :)
    Wy tam w Częstochowie to w ogóle macie dobrze. Ja nie wiem czy to jakieś zagłębie rzeczy dla dzieci. W Częstochowie sporo wózków dziecięcych produkują :P

Właśnie mega dużo tego, na razie przez neta patrzymy, ale trzeba będzie pojeździć :) Ale też co za dużo to nie zdrowo ;)

nqtk8u69dwbc5hye.png

Córka!!! Kochana Hania :* <3 38+6, 19.30, 51cm, 2760 :)
  • Kaarolina Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie ciagnie od kregoslupa caly brzuch... mialam dzis ciezki dzien, mnostwo biegania i pewnie od tego teraz leze wzielam buscopan i magnez i czekam az przejdzie

https://www.maluchy.pl/li-69187.png

https://www.maluchy.pl/li-72300.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2015, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arien - mi mój lekarz kazał zawsze do siebie dzwonić w sytuacji bólów brzucha podobnych do miesiączkowych, takich w okolicy krzyżowej i częstych twardnień brzucha. Ale nie wiem czy to w wyniku mojej historii czy wszystkim tak mówi. Może tak jak Madzia mówi, weź coś rozkurczowego i połóż się spać a jak do rana nie przejdzie to śmigaj do lekarza.

• Est Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu , nie wiem czy Ci pomogę czy wręcz przeciwnie ale my od chyba 7-miu lat mamy podwieszaną miskę wc i absolutnie nic się z nią nie dzieje :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2015, 20:20

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tzn powiedział że mam brać jak go zapytałam. Ale jak biorę nie twardnieje tak bardzo więc nie będę kombinować:-) Mnie też czeka remont kuchni i robienie z pokoju dziennego sypialni, zdaj później relacje jak to ogarnelas, chodzisz po sklepach za tymi wszystkimi rzeczami, ktoś Ci będzie oczywiście pomagał w sprzątaniu po remoncie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2015, 20:23

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • arien Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wzięłam magnez, no-spy nie mam, mój lekarz jej nie lubi jak już Wamm kiedyś pisałam. Wezmę może jeszcze na wszelki wypadek espumisan, chociaż na jelita bym nie stawiała, szczególnie, że osttanio nieźle się wypróżniam. Dzięki dziewczyny za rady, przestraszyłam się tego bólu bo mnie takie rzeczy raczej sie nie zdarzają...idę poleżeć, dzięki kochane jeszcze raz.

o1483e5e2gt7h77w.png
  • kasieńka 1985 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz dziewuszki po wizycie i jestem mega happy bo pozwolila mi juz normalnie funkcjonować pessar leży jak ulal i jej super spasowany szyjka trzyma i sie nie skraca. Pozdrowionka

A.Kasia, Est, baassiia, Karka, domiii, d'nusia, ksanka, Teresa1992, Renka88, Hannia123, muminka83, Lilou1984, Kate84, krówka_muffka, Mietka 30:), Kajola lubią tę wiadomość

f2wlh371dlcmnxcx.png
  • She86 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia zdecydowanie misę podwieszaną :) !

Powiem Ci że u mnie w rodzinie dużo osób ma nowe, bądz świeżo remontowane łazienki i każdy ma podwieszaną misę :)

Ja mam w dwóch lazienkach z firmy roca

Natalia <3 27.03.2016
    3i49krhmwfp2unuq.png
    ckaiqqmzo2wel1fv.png

• paola87 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak piszecie o tej podwieszanej misie, to macie na myśli stelaż podtynkowy? Jeśli tak, to najważniejsze żeby na nim nie oszczędzać i kupić porządny, bo taki tańszy może się psuć, a wiecie jak to w przypadku tego kibelka, trzeba zaraz płytki skuwać, bo się okazuje, że nagle coś cieknie, itd.

• ryjkek Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.Kasia - taki sam zestaw leków miałam w szpitalu - 3x1 nospa i 3x2 magnez. Chyba standardowy zestaw dla kobiety w ciąży w razie jakiś bóli. Cóż trzeba jakoś przetrwać do lutego ;) Masz rację, lepiej dla pewności brać te leki niż później żałować, że się czegoś nie wzięło.

Syn Stasiu ur 02.03.2016
    zrz6wn1558wbfsvl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2015, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :) Hmm no to muszę o tym pogadać z mężem bo już mieliśmy decyzję podjętą a teraz się pewnie będzie wkurzał, że kombinuję ;)

Ola - ja jestem już mistrzem zakupów przez internet, więc wszystko on-line ogarnęłam, nawet fachowca do remontu :D Na szczęście płytki na ściany i gres na podłogę wybrałam przed ciążą, meble które wybrałam też miałam kiedyś okazję "wymacać", więc tu problemu nie ma. Jedyne co mam niedograne to właśnie to WC oraz prysznic bo robimy go w zabudowie i chcieliśmy bez brodzika ale dopiero po skuciu podłogi się okaże jak podłoga wygląda i czy da się tak zrobić. Sprzątać oczywiście nie będę, mamunia do mnie przyjedzie na porządki i mam przyjaciółkę, która się zaoferowała do pomocy :) Na domowników nawet nie liczę, mąż w sprzątaniu to dwie lewe ręce a teściowa ze szwagierką to lenie nie z tej ziemi. Jak ostatnio szwagierkę zapytałam czy by mi 2 pokoje odkurzyła to z taką łaską to zrobiła jakbym nie wiadomo o co prosiła ;) A łazienka będzie w tym stylu:

vq43o4.jpg

Est, d'nusia, Hannia123, muminka83, Lilou1984, Kate84, Mietka 30:), Kajola, She86 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2015, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ryjkek wrote:
    A.Kasia - taki sam zestaw leków miałam w szpitalu - 3x1 nospa i 3x2 magnez. Chyba standardowy zestaw dla kobiety w ciąży w razie jakiś bóli. Cóż trzeba jakoś przetrwać do lutego ;) Masz rację, lepiej dla pewności brać te leki niż później żałować, że się czegoś nie wzięło.

Jakbym tylko tyle brała to bym skakała ze szczęścia ;) Aż organizer na leki musiałam sobie kupić żeby o niczym nie zapomnieć i nawet dziś rano się do męża śmiałam, że po porodzie nie wezmę do ust żadnej tabletki ;) No ale właśnie tak jak mówisz, wolę to brać niż sobie później zarzucać zaniedbanie :/

Gosia - Gosiu wszystko w porządku? Już jutro wizyta, więc mam nadzieję, że troszkę Ci się humor poprawił :* daj znać koniecznie co i jak.

paola87 - no właśnie tego cieknięcia i skuwania się obawiamy bo nas tym kilka osób postraszyło. Nawet znajomy, który ma firmę wykończeniową we Francji odradzał i u siebie w nowym domu zamontował kompakt...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2015, 20:54

• Est Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia , właśnie, co ze szwagierką? Czy łaskawie przeniosła się piętro niżej?

n59yupjy49d2u6s1.png
    l22ndf9hwok87b7m.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2015, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Est wrote:
    Kasia , właśnie, co ze szwagierką? Czy łaskawie przeniosła się piętro niżej?

Co Ty ;) Ale olewam to, przyjdzie pora to ją Piotrek wyeksmituje bez pytania o zdanie. Z resztą już ją poinformowałam, że w łazience po remoncie nie ma dla nich miejsca (jeszcze tego brakuje, żebym miała po nich sprzątać), więc raczej wygodnie jej nie będzie mieszkając na górze i biegając do toalety piętro niżej.

Est, RudyTygrysek lubią tę wiadomość

‹‹ 963 964 965 966 967 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementy w ciąży – co naprawdę jest potrzebne?

Ciąża to czas pełen radości, ale i wyzwań. Jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać, jest odpowiednie odżywianie. Kobiety w ciąży często słyszą o konieczności suplementacji, ale które składniki są naprawdę niezbędne?

CZYTAJ WIĘCEJ