X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny A jest jakaś gimnastyka w wodzie dla brzuchatek? Poszłabym na basen ale.strasnzke boję się infekcji

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2019, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cos czuje ze Nikodemka we wtorek i Natalia (kiedy masz prenatalne) przyjdą z wiadomością że kolejne siusiaki😂

Nikodemka lubi tę wiadomość

• PannaB Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny badania o 15,45 a ja jajo zniose ;p

syllwia91 lubi tę wiadomość

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elo wrote:
    A propos stresu w pracy - bardzo silny i destrukcyjny stres jest szkodliwy, ale ten (który ja postrzegam jako podniesione emocje itp.) może być mobilizujący dla rozwoju dziecka.

Taki ciekawy artykuł ostatnio czytałam:
    https://www.newsweek.pl/wiedza/jaka-ciaza-takie-zycie/egft5xb

"Prof. DiPietro przeprowadziła badanie na 94 dzieciach i wykazała, że te, których matki w czasie ciąży odczuwały umiarkowany lęk i napięcie, w testach rozwojowych uzyskiwały wyniki lepsze, niż przeciętnie osiągają ich rówieśnicy.

Kolejne badania prof. DiPietro wykazały, że mózgi dwutygodniowych noworodków, których matki odczuwały w ciąży stres, wykazują większą dojrzałość. Prof. DiPietro mierzyła przewodnictwo nerwowe między neuronami za pomocą metody BEAP, w której stymuluje się mózg delikatnymi impulsami elektrycznymi wysyłanymi przez elektrody przymocowane do skóry głowy. U dzieci, których mózgi otrzymały w życiu płodowym umiarkowaną dawkę kortyzolu, komórki nerwowe komunikowały się ze sobą szybciej niż u maluchów, których mamy dbały o spokój przez całą ciążę.

Mówiąc o umiarkowanym poziomie stresu, badacze mają na myśli ten, który jest częścią naszej codzienności, towarzyszy pracy i kontaktom z innymi ludźmi. Bardzo silne przeżycia mogą być dla psychiki i umysłu dziecka degradujące. "

To bardzo pocieszające co piszesz ;) oby tak było. Ja w pierwszej ciąży się stresowałam praca i przeprowadzka i teraz mam takie myśli ze moja córka przez to jest nerwowa (a jest). Chociaż jakieś tak zdolności tez przejawia - szybko się uczy i jest bardzo rozwinięta jak na swój wiek. Wiec może coś w tym jest ;)

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
  • Natalia85 Przyjaciółka

Wysłany: 6 września 2019, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planowałam pracować do końca października, ale nie uwierzycie właśnie dostałam propozycję awansu na stanowisko o którym zawsze marzyłam. Oczywiście szefowa wie o mojej ciąży, powiedziała że mam pracować jak długo będę chciała, później podzieli na dziewczyny z działu, a jak wrócę po macierzyńskim będę miała już pewne stanowisko. Normalnie dziewczyny nie wierzę.

Dorjana, Makt, Elo, talku lubią tę wiadomość

8p3ougpjq5rhvxu5.png

eiktuay3ja3l5dqc.png

[*] 27.09.2014 (8tc)
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To bardzo dobra szefowa:)!

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2019, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tez we wtorek tylko jakos kolo 17. Tyle czekania jeszcze 😳

Kurde dzisiaj szukalam fot na kompie z poprzedniej ciazy to na tym etapie mialam juz taka widoczna kulke jak lezalam calkiem na plasko na plecach. I mloda byla po mojej prawej stronie. A tu jakos inaczej teraz macica jakby bardziej w srodku i z lewej chyba jest. Ale dziwnie.

A ty sylwia probowalas z detektorem?

syllwia91 lubi tę wiadomość

• PannaB Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:

Kurde dzisiaj szukalam fot na kompie z poprzedniej ciazy to na tym etapie mialam juz taka widoczna kulke jak lezalam calkiem na plasko na plecach. I mloda byla po mojej prawej stronie. A tu jakos inaczej teraz macica jakby bardziej w srodku i z lewej chyba jest. Ale dziwnie.

Ja tez juz kulke mialam ;) a teraz inaczej

Natalia05 lubi tę wiadomość

93839fda79.png
    9747eadb3e.png
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:

Jak właśnie leżę na plecach to ładnie bardzo cokolwiek widać. W pozycji stojącej już powoli się zaokrągla

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia - A to ciekawe 😎
    Może to znak że tym razem będzie prawdziwa niespodzianka???
    Ja dziś zerkalam mojemu kropkowi między nogi na usg ale jakoś nawet nie pomyślałam o płci, tylko aby miał kończyny całe, czy to serduszko aby pikalo.

Po tym jak się w tym tygodniu rozsypalam zaczynam się skłaniać do dziewczynki.
    Choć nawet nie potrafię się zastanawiać nad płcią przez tą głupia szyjke.

Ja też leżę i zonk... Zasnąć nie mogę jak na złość. 😭😭😭😭

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2019, 13:41

• Makt Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syllwia91 wrote:
    Ja kocham jesień ale najbardziej zimę i kupę śniegu, kominek, świece, koce potem grudzień 😍 no i w grudniu będziemy wchodzić w 3 trymestr i na świętach będziemy jeść cała blachę sernniczka bez wyrzutów sumienia i będziemy przy stole z wielkimi brzuchami więc czekam na te święta mocniej niż kiedykolwiek 😁

Ja zimę lubie w tej ładnej wersji - tak jak opisujesz. Bo ostatnio z tym śniegiem to różnie bywało ;) ale przyznam się wam ze właśnie tez mnie wczoraj tak naszło ze na Święta będę mieć już taki cudowny brzuszek i aż zaczęłam oglądać sukienki ciążowe nadające się na ta okazje 😁 byle tylko przetrwać najpierw listopad który dla mnie jest najgorszym mcem w roku ;)

age.png
    19.03.2020 (39+0), CC, 13:35, 3335g, 54 cm

age.png
    24.06.2022 (39+1), SN, 9:55, 2985g, 52 cm

2 IVF-9.07.19(20dc)-ET(2)-3.1.1
    6dpt beta 12,37, prog 8,6;
    15dpt (4+6)- GS 2,2 mm, YS 1,1 mm;
    23dpt (6+0)- CRL 1,8 mm i ❤️

13.10.21(21dc)-FET(5)-S-bl2
    +atosiban+encorton 7,5mg+Prograf+accofil
    6 dpt beta 20,51
    15 dpt (5+0)-GS 3,7 mm
    21 dpt (5+6)-CRL 1,8 mm i ❤️

Pozostałe transfery:
    •19.03.2019
    •31.03.2021
    •15.07.2021
    •5.01.2024
    skuteczności 33,33%

Amh 2019 1,35->2024 0,58
    Nasza historia

weight.png
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    Natalia - A to ciekawe 😎
    Może to znak że tym razem będzie prawdziwa niespodzianka???
    Ja dziś zerkalam mojemu kropkowi między nogi na usg ale jakoś nawet nie pomyślałam o płci, tylko aby miał kończyny całe, czy to serduszko aby pikalo.

Po tym jak się w tym tygodniu rozsypalam zaczynam się skłaniać do dziewczynki.
    Choć nawet nie potrafię się zastanawiać nad płcią przez tą głupia szyjke.

Ja też leżę i zonk... Zasnąć nie mogę jak na złość. 😭😭😭😭
    Masz jakieś skracanie się przedwczesne ?

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Makt Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia85 wrote:
    Ja planowałam pracować do końca października, ale nie uwierzycie właśnie dostałam propozycję awansu na stanowisko o którym zawsze marzyłam. Oczywiście szefowa wie o mojej ciąży, powiedziała że mam pracować jak długo będę chciała, później podzieli na dziewczyny z działu, a jak wrócę po macierzyńskim będę miała już pewne stanowisko. Normalnie dziewczyny nie wierzę.

Miło z jej strony :) ja niestety na swój obiecany awans czekam już 1,5 roku (a miał być w maju tamtego roku najpóźniej) wiec tym bardziej poważnie rozważam czy w ogóle wracać do pracy po 1 trymestrze.

age.png
    19.03.2020 (39+0), CC, 13:35, 3335g, 54 cm

age.png
    24.06.2022 (39+1), SN, 9:55, 2985g, 52 cm

2 IVF-9.07.19(20dc)-ET(2)-3.1.1
    6dpt beta 12,37, prog 8,6;
    15dpt (4+6)- GS 2,2 mm, YS 1,1 mm;
    23dpt (6+0)- CRL 1,8 mm i ❤️

13.10.21(21dc)-FET(5)-S-bl2
    +atosiban+encorton 7,5mg+Prograf+accofil
    6 dpt beta 20,51
    15 dpt (5+0)-GS 3,7 mm
    21 dpt (5+6)-CRL 1,8 mm i ❤️

Pozostałe transfery:
    •19.03.2019
    •31.03.2021
    •15.07.2021
    •5.01.2024
    skuteczności 33,33%

Amh 2019 1,35->2024 0,58
    Nasza historia

weight.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2019, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana a mialas problemy z szyjka w poprzednich ciazach? Skrocila ci sie juz?

Panna B pocieszylas mnie :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia detektor mam mieć ok 15 ale nie wiem czy się odważe... A co jak nie znajdę nic? 🙄

Ja dostałam awans na nauczyciela dzień po jak dowiedziałam się że jestem w ciąży więc musiałam zrezygnować, a robiłam dwa kierunki studiów teraz w rok aby móc dostać ten awans. Niby mówią dyrektorki że wrócę i dostanę awans ale.....

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2019, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam żadnej kulki... Jak leżę to jak dotykam brzuch to czuję tak nisko jakby cos tam pod skórą coraz więcej się działo i rosło ale nie wyszła zqsnq kulka a po 2 szczupła nie jestem więc myślę że to powód

• Dorjana Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie miałam problemów z szyjką w poprzednich ciążach, tylko ryzyko przedwczesnego porodu (z pappy).
    Oba porody w 37-38 tc (dokładnie nie pamiętam który tydzień był skończony).

Raczej lekarz nie stwierdził do tej pory skracania szyjki.
    Az mi głupio wam pisać że czuje takie dziwne jakby szarpanie w środku (w pochwie). Taki dziwny ból własnie szyjki.
    Po ostatnim porodzie (jak już dostałam miesiączkę to co miesiąc podczas niej miałam takie dziwne bóle szyjki). Faktycznie po dwóch ciążach to ja słabo pamiętam jak wygląda normalny okres. Więc może takie zmiany się u mnie zadziały??

Martwi mnie tylko fakt że muszę przetrwać cały weekend. :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2019, 14:17

• Katy Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po porodzie jak dostalam okres to mnie brzuch w ogole nie bolal tylko wlasnie jakby cos w pochwie :/ Az sie boje co bedzie po tym porodzie xd

Ja sie tej zimy boje, bo trzeba bedzie dziecko naubierac, a juz brzuch moze przeszkadzac i ogolnie moze byc ciezko :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • klaudia_t Znajoma

Wysłany: 6 września 2019, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Nie wiem czy mnie pamiętacie, pisałam kiedyś tutaj. Regularnie Was podczytuje ale nie bardzo mam kiedy się udzielać. Przypomnę że termin mam na 20.03 i dziś miałam prenatalne :D tak się cieszę że musiałam się z Wami podzielić :) dzidziuś zdrowy, 6cm co odpowiada 12+2 i tak jest i zaskoczę Was - ma być dziewczynka!!! Mam już synka dwuletniego w domu to dziewczynka będzie spełnieniem marzeń! Jak się potwierdzi to będzie Lilusia :)

Katy, kate2friend, Olalasz lubią tę wiadomość

w4sq3e3krb2t6xte.png
  • Nikodemka Autorytet

Wysłany: 6 września 2019, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no, kurcze... Musza byc jakies dziewczynki :D Chetnie uratuje zenski honor :d
    Tak czy inaczej wydaje mi sie, ze na pozniejszym etapie czesc siusiakow „odpadnie”.
    Mnie naprawde zaczyna martwic to, ze nie mialam badania na fotelu. Chyba az zapytam na tych prenatalnych czy to normalne...

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
‹‹ 200 201 202 203 204 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ