X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Mia ❤️ Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2020, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makt, Idź do szpitala, apteki bądź diabetologa i dostaniesz za darmo :)
    Ja mam contour plus one i jestem zadowolona. Z tego co czytałam nie zawyza jak niektóre inne glukometry :)

1usavcqgr9stsdyk.png
  • iriiska Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2020, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bummy wrote:
    Olalasz bardzo ładny pokoik taki troche inny niz wszystkie ;) prawda jest ze nie wszystko da sie przewidziec czasem wychodzi w praniu.
    Iriska fajne masz te dzieciaczki i w szoku jestem ze taka ciaza moze byc rozwiazana sn, nie zastanawialam sie w sumie nad tym wcześniej. Wiesz moze jaka wage moga osiągnąć na dzien rozwiązania? Bo teraz dla mnie te prawie 4 kg brzmi jakos mega :D
    Ja wczoraj zrobilam zakupy na gemini i mozna powiedzieć ze mam juz wszystko :) ograniczylam się tak jak lubie absolutnego minimum. Mysle ze jutro zaczne prac poki wena jest :)a później pozostaje relaksssss no nie dziewczyny? :D :D
    Taki max to po 3 kg jeśli uda się donosić do 37 tygodnia. Ale z tego co mówią lekarze to raczej się nie uda i pewnie 34-35 tydzień będzie już dobry na rozwiązanie, duzi są to wtedy po te 2,5 kg powinni mieć :) ogólnie jak bliźniaki są duże to właśnie rozwiązują wcześniej bo jest już ciasno, są problemy z przepływami.
    A jak jest dwójka w brzuchu to rozwijają się szybciej, mają więcej bodźców, stresu, wydziela się więcej kortyzolu, który przyspiesza rozwój mózgowy etc. To z takich blizniaczkowych ciekawostek ;)

talku, bummy, Ushio lubią tę wiadomość

dHvMp2.png
    PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
    M - fragmentacja DNA
    🔸2018 - 3 x IUI :( cb
    🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
    🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
    27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
    24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰

"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei"
  • Makt Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2020, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syllwia91 wrote:
    Nie płacisz za glukometr żadnych pieniędzy! Masz za darmo! Endo mi kazała iść do szpitala na lwowska do apteki i powiedzieć że jestem w ciąży i chce glukometr, Pani zapytała jaki chce, poprosiłam o jakiś fajny i dała mi accu chek performa nano, kupiłam na początek paski 100% płatne za chyba 30 zł 50 szt. A diabetolog też daje za darmo jeśli chodzisz gdzie do diab.

A potrzebne jest jakieś zaświadczenie? Bo ja moje dałam rodzinnemu zeby mógł mi recepty wystawiać z refundacja

age.png
    19.03.2020 (39+0), CC, 13:35, 3335g, 54 cm

age.png
    24.06.2022 (39+1), SN, 9:55, 2985g, 52 cm

2 IVF-9.07.19(20dc)-ET(2)-3.1.1
    6dpt beta 12,37, prog 8,6;
    15dpt (4+6)- GS 2,2 mm, YS 1,1 mm;
    23dpt (6+0)- CRL 1,8 mm i ❤️

13.10.21(21dc)-FET(5)-S-bl2
    +atosiban+encorton 7,5mg+Prograf+accofil
    6 dpt beta 20,51
    15 dpt (5+0)-GS 3,7 mm
    21 dpt (5+6)-CRL 1,8 mm i ❤️

Pozostałe transfery:
    •19.03.2019
    •31.03.2021
    •15.07.2021
    •5.01.2024
    skuteczności 33,33%

Amh 2019 1,35->2024 0,58
    Nasza historia

weight.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2020, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm ale jak jest wszystko dobrze to nie rozwiazuja ciazy wczesniej. 35 tydzien to jeszcze wczesniaki. Normalnie mozna nosic do 37/38 tc.

Czyli stres wplywa pozytywnie na rozwoj mozgu? To dobrze bo ja mialam full stresu czyli madre dziecko bedzie 😀😀😀

iriiska lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2020, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makt wrote:
    A potrzebne jest jakieś zaświadczenie? Bo ja moje dałam rodzinnemu zeby mógł mi recepty wystawiać z refundacja
    Nic Ci nie jest potrzebne, idziesz i mówisz że lekarz kazal Ci odebrać glukometr, jesteś w ciąży i masz cukrzycę tyle powiedziałam dokładnie i mi dali i muszą dać.

Ja za paski z refundacja place 3.50 zl

• White Innocent Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2020, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syllwia91 wrote:
    Ja za paski z refundacja place 3.50 zl

O. Ciekawe skąd taka różnica 🤔 tak wychodzi, że praktycznie za każdym razem kupuje w innej aptece, więc to nie kwestia miejsca.

Edit. Już chyba wiem. To chyba dlatego, że Ty masz cukrzycę na insulinie, ja na razie na samej diecie ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2020, 23:30

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • talku Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2020, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomko, niech lokator siedzi jak najdłużej bezpiecznie w brzuchu. Ty odpoczywaj. Czytaj, oglądaj filmy, seriale, kupuj wyprawkę przez Internet. Jeszcze tylko parę tygodni i będziecie się tulić

Auricomka lubi tę wiadomość

relgi09kukfprg92.png
  • Olalasz Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2020, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iriiska wrote:
    Taki max to po 3 kg jeśli uda się donosić do 37 tygodnia. Ale z tego co mówią lekarze to raczej się nie uda i pewnie 34-35 tydzień będzie już dobry na rozwiązanie, duzi są to wtedy po te 2,5 kg powinni mieć :) ogólnie jak bliźniaki są duże to właśnie rozwiązują wcześniej bo jest już ciasno, są problemy z przepływami.
    A jak jest dwójka w brzuchu to rozwijają się szybciej, mają więcej bodźców, stresu, wydziela się więcej kortyzolu, który przyspiesza rozwój mózgowy etc. To z takich blizniaczkowych ciekawostek ;)
    Ojej. Już 34-35? A dlaczego ma się nie udać do 37?

ex2bl6d8upih96ql.png

31.01-1 IUI 🙁
    25.02- 2IUI🙁
    06.05- początek przygotowań do IVF
    19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
    22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
    1 ❄️
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2020, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    talku wrote:
    Auricomko, niech lokator siedzi jak najdłużej bezpiecznie w brzuchu. Ty odpoczywaj. Czytaj, oglądaj filmy, seriale, kupuj wyprawkę przez Internet. Jeszcze tylko parę tygodni i będziecie się tulić
    Dzięki :* lekarka mówi że.jak.dotrwamy dwa.tugodnke z hskiem to już będzie ok dla dzidziusia, choć oczywiście lepiej dłużej . Gdzieś z tyłu głowy mam że u nas to po prostu rodzinne mama miała ze mną 1cm rozwarcia od 5msc ciąży od 36tc wróciła do aktywności normalnej no tak jej kazał lekarz i urodziłam się w dzień dokładnie kiedy wypadał termin . Irysko duże dzieciaczki jak na bliźnięta :*

talku, iriiska lubią tę wiadomość

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • talku Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2020, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka wrote:
    Dzięki :* lekarka mówi że.jak.dotrwamy dwa.tugodnke z hskiem to już będzie ok dla dzidziusia, choć oczywiście lepiej dłużej . Gdzieś z tyłu głowy mam że u nas to po prostu rodzinne mama miała ze mną 1cm rozwarcia od 5msc ciąży od 36tc wróciła do aktywności normalnej no tak jej kazał lekarz i urodziłam się w dzień dokładnie kiedy wypadał termin . Irysko duże dzieciaczki jak na bliźnięta :*

Za 3.5tygodnia ciąża będzie donosza. Łeż grzecznie, relaksuj się, niech mąż skacze dookoła i szybko zleci ☺️

relgi09kukfprg92.png
  • iriiska Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2020, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalasz wrote:
    Ojej. Już 34-35? A dlaczego ma się nie udać do 37?
    Bo duże są i mam ten stan przedrzucawkowy, który w okresie 34-35 tygodnia się podobno mocno nasila. Nerki stopniowo coraz słabiej pracują. Tak przynajmniej lekarz prorokuje, co będzie to zobaczymy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2020, 08:05

dHvMp2.png
    PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
    M - fragmentacja DNA
    🔸2018 - 3 x IUI :( cb
    🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
    🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
    27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
    24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰

"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei"
  • Agulkowa Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2020, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomko moja siostra od 35 tc miała prawie 2 cm rozwarcia a przenosiła ciążę i miała wywoływany poród.... Także trzymam kciuki aby jeszcze bobas posiedział w brzuchu.

Dziewczyny gratuluję udanych wizyt. Dzieciaczki rosną jak na drożdżach teraz. I to , że teraz jest 1500czy 1800 nie znaczy, że później nie będzie 3 czy 4 kg. Mi w dniu porodu się pomylili o prawie 300 g. Także tymi wagami nie ma co się przejmować. Grunt, że zdrowe dzidzię w brzuchach. 🤗

syllwia91, talku, Mia ❤️, Katy, Auricomka lubią tę wiadomość

dqpr4z17ve5tz75s.png
    ug37io4peg99fhvo.png
    [*]3.05.2016- 9 t.c
  • KolendrA Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2020, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White moja siostra ma cukrzyce, taką nornalną. Idziesz do apteki z recepta na paski i prosisz o glukometr. Bez problemu powinni Ci dać :)

d16e329c5c.png
  • Ushio Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2020, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy zakupie pasków w aptece jak poprosisz o glukometr to Ci dadzą za darmo.

Mam dzisiaj i jutro "dzień kuriera" :)
    Dzisiaj czekam na fotel do karmienia, który małż zakupił mi z okazji urodzin :D
    I pomyśleć że 2 lata temu jak urządzaliśmy mieszkanie to nie mogłam się doprosić i komentarz "jak będę w ciąży to będziesz biegł po ten fotel:D" zadziałał :) Nie wiem czy będziemy go używać głównie do karmienia, ale już sobie wyobrażam jak w nim szydełkuję :D

Dodatkowo zamówienie ze smyka i gemini powinno dojść do jutra (zamawiałam z Gemini we wtorek myślicie że już wysłali? Coś mi logowanie za pomocą gmaila nie chce działać i nie mogę sprawdzić. Jak oni tam reagują?)

Jeszcze tylko bielizna do karmienia i mogę się pakować.

Mam dodatkowy dylemat, jeżeli chodzi o pielęgnację maluszka.
    Jakich kremów planujecie używać pod pieluszkę?

Póki co kupiłam Bephanten, ale nie jestem pewna czy on jest tylko od zadań specjalnych takich jak np. zaczerwienienia czy może być używany jako codzienna pielęgnacja?

Dodatkowo po kąpieli czym planujecie smarować maluszka? Niby kupiłam mleczko nawilżające z Hipp o dosyć dobrym składzie, ale nie wiem czy nie przesadzę z ilością kosmetyków?

ex2bp07wmlrj3tme.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2020, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do pupy mam Bephanten masc, przy synku tez jej uzywalam, ale glownie po kupie, odparzenie mial moze 2 razy w zyciu wiec spelnia swoje zadanie ;p
    Do smarowania po kapieli na poczatku nic nie uzywalam, ale pozniej bardzo luszczyla mu sie skora wiec przez jakis czas smarowalam go balsamem Pharmaceris Emotopic nawilżająco-natluszczajacy, potem znowu nic nie uzywalam :p

Też slyszalam o przypadkach, ze szyjka byla skrocona, a kobieta jeszcze przenosiła ciaze wiec trzeba byc dobrej myśli;)

Ja w sumie nie wiem czy mi sie szyjka nie skrócila bo mierzona mialam 2 miesiące temu, a ostatnio w badaniu "recznym" raczej nie mial jak porownac :p Na moje bole brzucha powiedzial, ze to przepowiadajace, ale dla mnie sa naprawdę bolesne wiec nie wiem sama :p Zazywam magnez, a dzisiaj mialam nad ranem skurcz lydki :/

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Inka150 Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2020, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ushio pochwal się co to za fotel, bo ja też poszukuję, chociaż u mnie to chyba się skończy na uszaku z Ikei :)

k277fn7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2020, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie. Ma fikla i jest glowka w dol 😀 To dlatego mnie tak skopala ostatnio po pecherzu obracala sie. Wazy ok 1500 gram. To wychodzi ok 200 gram na tydzien.

Inka150, bummy, Gratka, Katy, talku, Agulkowa, Mia ❤️, iriiska, Olalasz, kate2friend, Elo, meetme lubią tę wiadomość

• marcela123 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2020, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia super, że po wizycie wszystko dobrze 🙂
    Ja bepanthenu używałam tylko jak pojawiło się jakieś zaczerwienienie, na codzień to chyba nie ma takiej potrzeby, na początku miałam linomag różowy, ale później gdzieś czytałam że nie powinno się używać żadnych kremów do pupy które mają wodę bo to tylko dodatkowo może podrażniac i odstawilam i do tej pory nic nie używamy i szczerze to pupa jest w lepszym stanie niż przy kremach.

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • bummy Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2020, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ushio wrote:
    Przy zakupie pasków w aptece jak poprosisz o glukometr to Ci dadzą za darmo.

Mam dzisiaj i jutro "dzień kuriera" :)
    Dzisiaj czekam na fotel do karmienia, który małż zakupił mi z okazji urodzin :D
    I pomyśleć że 2 lata temu jak urządzaliśmy mieszkanie to nie mogłam się doprosić i komentarz "jak będę w ciąży to będziesz biegł po ten fotel:D" zadziałał :) Nie wiem czy będziemy go używać głównie do karmienia, ale już sobie wyobrażam jak w nim szydełkuję :D

Dodatkowo zamówienie ze smyka i gemini powinno dojść do jutra (zamawiałam z Gemini we wtorek myślicie że już wysłali? Coś mi logowanie za pomocą gmaila nie chce działać i nie mogę sprawdzić. Jak oni tam reagują?)

Jeszcze tylko bielizna do karmienia i mogę się pakować.

Mam dodatkowy dylemat, jeżeli chodzi o pielęgnację maluszka.
    Jakich kremów planujecie używać pod pieluszkę?

Póki co kupiłam Bephanten, ale nie jestem pewna czy on jest tylko od zadań specjalnych takich jak np. zaczerwienienia czy może być używany jako codzienna pielęgnacja?

Dodatkowo po kąpieli czym planujecie smarować maluszka? Niby kupiłam mleczko nawilżające z Hipp o dosyć dobrym składzie, ale nie wiem czy nie przesadzę z ilością kosmetyków?
    Ushio tez zamawialam w gemini we wtorek i czekam na przesyłkę bo logowanie nie działa. Jeśli chodzi o pielęgnację zamierzam stosowac linomag krem a w razie odparzen wlaczyc sudocrem/bepanthen..

3i49jw4z40m3ifku.png
  • bummy Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2020, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia super wieści:) ja od wczoraj sie zastanawiam jak teraz mala lezy probujac to wywnioskować z umiejscowienia ruchów. Zauważyłaś jakas zmiane przed i po obrocie?

3i49jw4z40m3ifku.png
‹‹ 576 577 578 579 580 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ