X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • Malwinka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leos waży prawie 6 kg, a ile miał jak się urodził?
    Zapisałam nas jutro do okulisty z tymi oczkami. Będę spokojniejsza.

uch5i09k3eicivpk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2017, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwinka, miał 4 wkłucia bo doszły obowiązkowe pneumokoki.
    Jak się urodził to ważył 3240 gram.
    Pytanko o czopki na gorączkę. Jaka musi być tempka żeby dziecku podać czopek? Czy dziecko mając np 37,5 stopni ma mieć czopek? Fakt że to jest stan podgorączkowy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2017, 19:10

• klaudia.29 Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa z tego co mi kazdy lekarz mowil to przy 37.5 to nie dawac nic na zbicie temperetaury, bo u dziecka to nie goraczka. U dorosloego to stan podgorzaczkowy, a dziecko nie ma jeszcze ustabilizowanej temperatury. Mi zawsze mowili zebyc zbijac jak jest ok.38. Ale super ze masz szczepienia juz za soba. I ze Leos byl taki dzielny;) Ja mam recepte na 6w1 ale ciagle sie jeszcze zastanawiam.Czy jednak tych refundowanych mie wziac....
    Wiki tez ma male krostki na buzi i tez sie pojawiaja i znikaja. A jakich kosmetykow uzywacie?. Ja na poczatku kupilam normalnie Jonsons jak przy starszej. Ale okazalo sie ze malutka ma bardzo delikatna skore i wysuszuona i musialam kupic Oilan. I widze ze jest coraz lepiej;)
    Dzisiaj znow pol dnia spedzilismy na dworze. Bylo cudownieeee;)

ewa81 lubi tę wiadomość

bl9cdf9hsfsrwiek.png
  • Malwinka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to ładnie przytyl ;) apetyt mu dopisuje :)

uch5i09k3eicivpk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2017, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia, używam emulsji do kąpieli firmy emolium i ona już natłuszcza ciało, włosy. Mam też balsam z tej samej firmy, bo na początku miał suchą skórę, a teraz w ogóle nie używam. Buzię smaruję tylko jak wychodzimy na dwór - jak było zimno, to smarowałam nivea krem na każdą pogodę. Teraz jak jest słońce to dostałam krem z wysokim faktorem 50 plus - dla niemowląt, dzieci i dorosłych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2017, 21:28

klaudia.29 lubi tę wiadomość

• Malwinka Autorytet

Wysłany: 18 maja 2017, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też do kąpieli mamy emolium, jak jest chłodno to daje z nivea na każdą pogodę, a teraz bepanthen ( kiedys przez pomyłkę kupiłam, myslalam ze to do pupy a to jest po ekspozycji na slonce). Klaudia dobrze pisze, że dopiero od 38 u dzieciaczkow jest stan podgoraczkowy. Mam po zastrzyku babka Powiedziała, że jak dziecko będzie niespokojne to żeby dac lek przeciwbolowy, przeciwgoraczkowy, bo oprócz gorączki to poprostu może boleć miejsce po szczepieniu. I daliśmy małemu, i faktycznie się uspokoił.

uch5i09k3eicivpk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2017, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też mieliśmy 4 wkłucia. Dwa w rączki i dwa w nóżki. Ciężko było patrzeć, ale już za nami. Za 6tyg powtarzamy, tym razem będą trzy wklucia w tym druga dawka pneumokoków. U nas było spokojnie po, bez temp, placzu, marudzenia itp. Ale tez mi tlumaczono, że goraczka jest powyżej 38° a czopki można podać także gdy bedzie marudne jako przeciwbólowe, przeciwzapalne..
    Też kąpiemy w emolium. Kilka razy w krochmalu z polecenia położnej, za to pediatra twierdzi że za bardzo krochmal wysusza skórę, więc zgłupialam. Przy diecie bezbiałkowej mała ma ładną buźkę, za to ciałko w dotyku nie jest gładkie tylko jakby przesuszone, szorstkie w dotyku. Buźkę smaruję bepanthenem derm. żeby całkiem ulżyło po skazie. Czytam właśnie składy kremów z filtrem na stronie sroki, aby kupić najmniej szkodliwy dla małej.
    My również większość dnia spędziłyśmy na dworze. Cudowna pogoda, nie mogę się nacieszyć tym ciepłym powietrzem po zimie i siedzeniu w domu w ciąży...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2017, 04:13

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2017, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadii, myślałam, że wkłucia są tylko na nóżkach, nie mówiąc o szczepionce w pierwszej dobie na gruźlicę, bo ją podają w ramię. Na nóżkach ma dwie plamki zaczerwienione od wkłucia. Posmarowałam kremem do ciała i na to alcacet- tak pielęgniarka mi doradziła.
    Czy Wasze maleństwa podnoszą główkę na brzuszku?

• klaudia.29 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2017, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa Wiki podnosi coraz lepiej glowke jak lezy na brzuszku. Ale mocno sie jeszcze chwieje ;)W niedziele bedzie miala 7tyg.Ale ja przez to ze miala problemy z lewym obojczykiem, moglam ja zaczac klasc na brzuszku dopiero po 5tygodniach.Wiec widze, ze jest silna. A porownanie mam z jej starsza siostra,) Ktora zaczela podnosic glowe ok.2,5mies. Bo byla leniuszkiem.I juz mnie nawet straszyla polozna, ze to nie prawidlowy objaw. Na szczescie wszystko bylo ok, jak tylko len minal;)
    Tak sobie mysle, ze niedlugo Dzien Mamy,) Bedziemy Swietowac dziewczynki 26 maja B) udanego slonecznego weekendu zyczymy z dziewczynkami,)

bl9cdf9hsfsrwiek.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2017, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak dla niektórych pierwszy dzień mamy... Jestem taka szczęśliwa, że wreszcie jest z Nami! Dla niektórych będzie podwójny czy potrójny, ogromna radość!
    Nie mogę się na nią napatrzyć i pojąć jakie mam szczęście...

Ewa81- rak, u nas dwa wkłucia w obie rączki i dwa w obie nóżki. Też smarowalam altacetem żeby jej nie bolało.
    Marika ładnie podnosi głowkę, ale nie lubi leżeć na brzuchu więc szybko się wścieka..
    Ale cudna pogoda...

ewa81 lubi tę wiadomość

• coffee2 Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2017, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwinka wrote:
    Wasze maluchy też przekrecaja się z boku na plecaki i tak śpią?
    Staram się zawsze układać na boku w razie jakby mi się jedzonko wróciło no i zapobiega to śmierci lozeczkowej. Ale on tylko chwila się pogramoli i już jest na pleckach. ...nie wiem czy tak może być. W sumie to od dawna tak robi. dzisiaj zwinelam ręczniki z jednej i drugiej strony a on po środku i faktycznie przekrecil się ale tak pół boczkiem a pół pleckami .

Malwinka nasza mala tak samo, a od ortopedy dowiedzialam sie, ze do 3 m-ca nie powinno sie na boki klasc. Czy ktorejs z Was dziecina ma problem z podnoszeniem glowki, jest "wiotkie"?

ug37e6yd4s1y6vkl.png

xnw4xzkrrmel5zdk.png

maj 2015 - aniolek Irenka (pamietam o Tobie, na zawsze w moim sercu)
  • coffee2 Ekspertka

Wysłany: 19 maja 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa81 wrote:
    Malwinka, miał 4 wkłucia bo doszły obowiązkowe pneumokoki.
    Jak się urodził to ważył 3240 gram.
    Pytanko o czopki na gorączkę. Jaka musi być tempka żeby dziecku podać czopek? Czy dziecko mając np 37,5 stopni ma mieć czopek? Fakt że to jest stan podgorączkowy.

Mi doktor i p. aptekarka powiedzieli, ze jak ponad 37.5 to wowczas. A nam pneumokokow nie dali, tylko inny termin bo podobno razem nie mozna, hmm... chyba ze tak specjalnie zrobil, bo mimo nalegan bezplatne wzielismy ...

ewa81 lubi tę wiadomość

ug37e6yd4s1y6vkl.png

xnw4xzkrrmel5zdk.png

maj 2015 - aniolek Irenka (pamietam o Tobie, na zawsze w moim sercu)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudia a często małą kładziesz na brzuszku? Fakt że ostatnio mało kładłam Leosia na brzuszku i przez to słabo podnosi główkę ale to minie troszkę czasu jak to zrobi. Oczywiście przy tym jest płacz.
    Coffee to dziwne że pneumokoków nie dali razem z pozostałymi. Mnie nikt nie naciskał jakie powinnam wybrać szczepienia. I tak powinno być.
    Nadii ile razy jej smarowałaś alcacetem?
    Upał jest niezły, byliśmy na spacerku, zdążyłam szybko obiadek zrobić i zjeść. Mały teraz śpi koło mnie na sofie. Miałam trochę posprzątać mieszkanie, ale nie chce mi się.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2017, 16:21

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2017, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smarowalam przez 3 dni jak dobrze pamiętam dwa razy dziennie w miejscu wkłuć. Nas też nikt nie naciskał co do szczepień, nawet nie wspominali w przychodni które lepsze..

• Malwinka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2017, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Igorka staram się kłaść na brzuszek chociaż ze 3 razy po 3 minutki. Ładnie główkę dźwiga, choć czasami mu się nie chce i odrazu kładzie ja na bok i leży.
    Mówicie o maści alcacet, to mi nikt o tym nie mówił, że może mu pomóc przy bolu. To jak coś to smarować bezpośrednio na miejsce uklocia?
    Coffee nie kłaść na boki, to dziwne, bo myslalam ze trzeba. Nawet się Mów i, że raz na jeden bok a raz na drugi, żeby główkę dziecko miało ładna.

uch5i09k3eicivpk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezpośrednio na miejsce wklucia. Można też zrobić oklad z kwaśnej wody, ale alcacet wygodniejszy.

My dzisiaj pobiliśmy rekord- młoda zasnęła o 22 a wstała o....6! Fakt byla mega głodna, za to obie jesteśmy wyspane. W nocy zaglądałam kilka razy, ale twardo spała. Jak zasnęła o 6.40 to wstała o 10.30.. Ładne ma spanie. Zaraz się ogarniamy i na spacerek, przy okazji drobne zakupy.
    Milego dnia dziewczyny

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2017, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też pierwsze słyszę, że nie kładzie się na boczki?? Przecież nawet przy ulaniu jest bezpieczniej. Ja wole na boczki, bo jestem spokojniejsza. I jeszcze główka, żeby się ładnie formowała z obu stron..

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 maja 2017, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też kładę małego na boki i można. Nadii też bym chciała żeby młody tyle spał jak Twoja córcia :).
    Dziś małego zostawiłam z mężem i mogłam iść na miasto i do ciucholandu kupić dka małego ubranka.

Nadiii lubi tę wiadomość

• klaudia.29 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2017, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa ja Wiki klade na brzuszek tez ok. 3 razy dziennie po kilka minut ile wytrzyma no po jakims czasie sie denerwuje. Ale biore ja tez czesto na siebie np. do odbicia i tez wtedy cwiczy glowke ;)ale majac porownanie z starsza corka to kazde dziecko jest indywidualnoscia ;) tak jak wczesniej pisalam Oli dlugo nie chciala podnosic glowki, wsciekala sie. Ale przyszedl czas ze zaczela. I mimo, ze raczkowac zaczela maja 11,5 miesiaca, to na roczek chodzila;)
    Nadii Wiki mi tez jedna noc tak przespala;) Usnela o 21 i wstala o 4. Bylam w szoku. Tez wstala glodna baaardzo ;) A tak przewaznie zasypia ok.20-21. I budzi sie ok.2 i ok.5. W dzien tez ladnie spi i jest ogolnie spokojna;)
    Ja mala tez klade delikatnie na boczki. Wiktorcia bardzo sie zmienia, w pierwszych dniach mocno rzucalo sie podobienstwo do tatusia, a teraz coraz bardziej ppdobna jest do mnie;) Porownujac moje zdjecia z podobnego okresu jest coraz bardziej "mamusiowa":) Starsza jest klonem taty z malymi drobiazgami ze mnie, a druga chyba bedzie bardziej do mnie podobna z malymi elementami tatusia;) Ma dosc geste i dlugie wloski, czuprynke urocza;) Jestem bardzo ciekawa czy jej sie wytra wloski. Bo jak narazie to jej tylko rosna.Mama mowi, ze mi sie wogole nie wytarly tylko rosly i majac 6 miesiacy mama musiala zapinac grzywke spinkami, bo do oczu mi wchodzila... a przeciez nie obcina sie wlosow przed roczkiem(hahah). Oli tez miala wloski ale troszke mniej i krotsze niz siostrzyczka. I bardzo jej sie powycieraly;) Ale na roczek juz miala urocza fryzurke B) Zobaczymy jak bedzie u Wiktorci,)
    Dzien mamy jest pieknym dniem;) u nas w tym roku po raz pierwszy w nowym skladzie;) Ja jeszcze dosc mocno sie wzruszam, czuje ze hormony jeszcze sie nie ustabilizowaly... ;)
    Ja dzis tez na szybkie zakupki wyskoczylam a Wiki kumplowala sie z babcia ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2017, 18:09

Nadiii lubi tę wiadomość

bl9cdf9hsfsrwiek.png
  • klaudia.29 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2017, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy macie dziewczyny pierwszy album dziecka, w ktorym wkleja sie zdjecia i zapisuje informacje z pierwszych miesiecy(lat) dziecka? Jesli nie, to polecam cudowna pamiatka dla dziecka. My dostalysmy taki album dla Starszej coreczki w prezencie i ostatnio moja 8 latka czytala i sie usmiala ;)Wielu rzeczy po latach sie nie pamieta a naprawde super sie wspomina czytajac i ogladajac fotki;) I jeszcze jedna super pamiatka to odcisk stopki i raczki, dzieki niemu wiemy na przyklad ze Wiki majac 3 tygodnie, jiz miala wieksza stopke niz jej siostra majac 3 miesiace;) Widac golym okiem ze Wiktoria jest sporo wieksza od Oli w tym czasie, ale az takiej duzej rozbieznosci sie nie spodziewalam.;)dzis kupilam wlasnie album dla malej i zaraz zamierzam powypelniac pierwsze info ;) i odcisk musze zamowic bo chcemy jej odbic jak bedzie miala 3 miesiace jak starsza siostra,) Kuzynka meza tez znalazla super gadzet, odbicie raczki 3D. Na allegro ok.80 zl kosztuje, tez super sprawa ,)

bl9cdf9hsfsrwiek.png
‹‹ 1017 1018 1019 1020 1021 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ